
Arveligt belastet?

Klokken var lidt over syv mandag aften, da en byge af skud flænsede aftenstilheden i Ishøj på Københavns Vestegn. Skyderiet fandt sted i et grønt område nær nogle boligblokke på Gildbrovej og tæt på en tankstation, som ifølge Ekstra Bladet fungerer som “uofficielt mødested” for medlemmer af den forbudte gadebande Loyal To Familia (LTF).
Lørdag morgen blev HA’s klubhus på Svanevej i Københavns Nordvestkvarter så angrebet. Politiet fik anmeldelsen om en eksplosion klokken 5.30. Vidner havde set to mørkklædte personer løbe fra stedet.
Ingen kom til skade, men det karakteristiske skilt med klubbens navn og logo blev smadret, og politiet afspærrede efterfølgende store dele af kvarteret.
Hvem skød i Ishøj? Og hvad betyder eksplosionen på Svanevej for den aktuelle konflikt mellem grupperne Hells Angels (HA) og LTF?
Det er, hvad denne uges Fri Bandit handler om. Velkommen til!
Mørkklædte mænd
Mens foreløbig to personer med relationer til LTF er sigtet og varetægtsfængslet for deres formodede roller i det koldblodige drab på et 30-årigt prøvemedlem af HA på Christiania den 26. august, har alle, der følger miljøet, holdt vejret.
For ville der mon ikke komme en reaktion fra rockerne? Og i så fald hvordan og hvornår?
Derfor udløste mandagens episode i Ishøj selvsagt hurtigt spekulationer om, hvorvidt den kunne opfattes som en del af konflikten.
Hos politiet blev man opmærksom på optrinnet klokken 19.07, hvor der indløb flere anmeldelser om højlydte smæld, der lød som skud. Kort efter ankom en større udrykning til stedet. Området, der er kendetegnet ved en sand labyrint af stisystemer til fodgængere og cyklister, blev afspærret, hvorpå betjente, hundeførere og teknikere gik i gang med efterforskningen, der fortsatte til langt ud på natten.
Dagen efter, mandag den 5. september klokken 12.00, bekræftede politiet i en pressemeddelelse, at der ganske rigtigt var blevet “afgivet et antal skud” på det grønne område ved Gildbrovej, og at ingen var ramt. Derudover lød meldingen, at to mænd i mørkt tøj var blevet set forlade stedet efter episoden.
“Vi søger stadig vidner, som har bemærket noget mistænkeligt før, under og efter skudepisoden ved Gildbrovej ved 19-tiden mandag aften. Det kan for eksempel være personer eller køretøjer, som befandt sig i området,” udtalte leder af efterforskningen, politikommissær Henrik Hougaard i den forbindelse.
Men om skyderiet kunne ses som del af den verserende uro i bandemiljøet, meldte historien endnu ikke noget om: “Politiet er opmærksom på den igangværende konflikt, men det er fortsat for tidligt at udtale sig om en eventuel sammenhæng,” lød det fra politikommissæren.
Mere fast i mælet var politiinspektør Trine Møller fra Københavns Politi lørdag formiddag, hvor hun stillede op til interview. Det skete efter en eksplosion ved HA’s klubhus på Svanevej i Nordvestkvarteret. Anmeldelsen om episoden kom klokken 5.30, og politiet afspærrede efterfølgende ikke blot Svanevej, men også store dele af Frederikssundsvej.
“Det, vi forholder os til på nuværende tidspunkt, er det, der er sket i dag (…) Vi vurderer, at det her er en del af den nuværende konflikt, stedet og lokationen taget i betragtning,” sagde Trine Møller.
Ingen personer kom til skade ved eksplosionen, men HA’s karakteriske skilt med navnetræk og logo på klubhuset blev smadret. Og politiet er tydeligvis af den opfattelse, at der på en eller anden måde står LTF på som afsender.
Tramper hårdt tilbage
Bekymringen for et eventuelt modangreb fra HA efter drabet på det 30-årige prøvemedlem på Christiania er ikke ubegrundet. Det er et velkendt mundheld i HA, at man er et fredeligt broderskab, men: “Hvis nogen træder os over tæerne, tramper vi hårdt tilbage”.
Det vil være en underdrivelse at sige, at rockerklubben gennem årene har lagt handling bag ordene.
I 1980’erne udkæmpede og vandt HA en blodig krig mod rivalerne fra Bullshit. Årtiet efter hed modparten Bandidos, og denne gang endte striden med en såkaldt samarbejdsaftale, hvor parterne populært sagt delte landet mellem sig. HA kunne kalde de større byer deres territorium, mens Bandidos kunne holde til på landet. I slutningen af nullerne stod striden så for første gang mod en fjende, der ikke bar rygmærker: gadebanderne.
Dummebøder og dårlig omtale
Det var særligt den daværende Blågårds Plads-gruppe, som rockerne var på kant med. Parterne havde haft enkelte sammenstød helt tilbage fra 2000 og frem, og konfrontationerne med den nye modpart fik HA til aktivt at opruste. Det skete gennem etableringen af støttegruppen AK81, der så dagens lys i 2007.
AK81 var på ingen måde den første støttegruppe. Senest havde man i midten af nullerne haft Red & White, men det havde ikke været en ubetinget succes. Medlemmerne var for en stor dels vedkommende uregerlige, og flere af dem uddelte såkaldte dummebøder på må og få, hvilket gav massiv dårlig omtale i offentligheden – også for moderorganisationen.
Derfor besluttede man at strukturere AK81 på en anden måde. I praksis betød det, at hver enkelt afdeling af AK81 blev underlagt en HA-afdeling. På den måde havde de fuldgyldige medlemmer mere hånd i hanke med, hvad de nytilkomne og typisk helt unge mænd gik og lavede.
Overkill
Året efter stiftelsen af AK81 udbrød bandekrigen i Storkøbenhavn. Drabet på en 19-årig mand i bydelen Tingbjerg den 14. august 2008 tændte for alvor ild til det i forvejen ulmende uvenskab mellem rockerne og gadebanderne, og de følgende år fulgte en lang række attentater på kryds og tværs i miljøet. Adskillige med dødelig udgang.
Parterne gengældte i stor udstrækning hinandens angreb med kort varsel, og HA opererede ud fra et såkaldt overkill-princip, hvor man “bruger mere magt til at ødelægge end nødvendigt” for at sikre sig sejr.
I modsætning til de foregående årtiers konflikter, endte slutnullernes bandekrig hverken med overgivelse eller fredsaftaler. Der var ingen, der brændte deres veste, sådan som Bullshit gjorde i 1988. Der var ingen håndtryk til at besejle løfter om fredelig sameksistens, som da Blondie fra HA og Jim Tinndahn fra Bandidos stak hinanden næven for TV-Avisens rullende kamera i 1997.
Men faktum er, at angrebene stoppede fra cirka 2010, og siden har HA kun været part i mere kortvarige konfliktscenarier som for eksempel den såkaldte “seksdageskrig”, der opstod i kølvandet på Satudarahs etablering i 2014.
Med historien in mente er det svært at forestille sig, at HA lader drabet på Christiania passere, men lad os alligevel dvæle lidt ved den udvikling og de episoder, der har ledt op til den nuværende situation. For kan det tænkes, at det uvenskab, vi for tiden ser udfolde sig på gader og stræder, i virkeligheden stammer fra noget andet?
Tydelig fællesnævner
I den konfliktvurdering, som politiet udarbejdede efter drabet den 26. august, fremgår det, at myndighederne kigger tre måneder tilbage, når de udmåler varigheden af den aktuelle strid. Det skrev jeg om i sidste uges Fri Bandit “Bandekonflikt – og når der kommer en båd…”. Her kom jeg også ind på de tre episoder i juli, som må anses for at være gået forud for drabet. To voldelige overfald på Indre Nørrebro i begyndelsen af juli samt et brandattentat i samme bydel kort efter.
Branden blev antændt i en ejendom, hvor der ligger mindst en lejlighed med relevans for LTF. Det er vigtigt at understrege, at HA’s presse-jura-gruppe efterfølgende meddelte B.T., at man tog kraftig afstand til episoden.
“Vi kan afkræfte, at Hells Angels MC har noget med dette at gøre, og vi vil gerne benytte lejligheden til at slå fast én gang for alle, vi tager kraftigt afstand for den slags handlinger,” lød det.
Fællesnævneren for de to voldelige sammenstød var, at LTF udgjorde den ene part, mens den anden var HA-relaterede personer med en baggrund i den nedlagte gadebande NNV. Det samme gør sig gældende i forbindelse med drabet på Christiania. De foreløbig to anholdte sættes i forbindelse med LTF, mens den afdøde som sagt var prøvemedlem i HA – og havde en baggrund i NNV.
Farligt arvegods
Flere af de kilder, jeg har talt med, peger samstemmende på, at det netop er fortiden i NNV, der kan have medvirket til at trække gamle uvenskaber med LTF med ind i HA, og det stiller ifølge kilderne klubben i et dilemma. Det er et hævdvundet princip i rockermiljøet, at man som kommende medlem ikke slæber gammel gæld eller tidligere mellemværender med sig. Man skal så at sige komme med en ren tavle.
Spørgsmålet kan derfor blive, om HA vil acceptere, at folk med NNV-baggrund har taget uvenskaber med sig ind i klubben, og at man på den måde er blevet arveligt belastet? Eller om man vil holde fast i principperne? Med lørdagens attentat står det i hvert fald klart, at modparten er villig til at gå endog meget langt. Så langt, at man angriber helt inde på HA’s hjemmebane i klubhuset.
En kilde med indgående kendskab til miljøet bruger ligefrem talemåden damned if they do, damned if they don’t om situationen.
Jeg har spurgt Københavns Vestegns Politi om den aktuelle status i efterforskningen af skyderiet i Ishøj mandag aften.
“Der er endnu ingen anholdte, men vi efterforsker fortsat og hører stadig gerne fra vidner,” lyder det i et mailsvar til Frihedsbrevet.
I forhold til spørgsmålet om, hvorvidt episoden kan ses som del af den verserende konflikt, afviser politiet fortsat at udtale sig om en eventuel sammenhæng.
Der var ved redaktionens deadline ikke anholdt nogen for attentatet mod HA’s klubhus på Svanevej.
Dermed er der ikke mere Fri Bandit for denne gang. Tak, fordi du læste eller lyttede med. Jeg er tilbage med nyt om en uges tid. Send som altid gerne spørgsmål eller kommentarer til: norton@frihedsbrevet.dk.