Bal­la­den om gaden


Her er der en medieafspiller

Men før du kan se den, skal du accep­te­re cook­i­es fra vores leverandør.

Vel­kom­men til Fri Ban­dit i en uge, hvor poli­ti­et luk­ke­de Pus­her Stre­et “mid­ler­ti­digt”, som det hed­der i en pres­se­med­del­el­se. Aktio­nen var et skridt i ret­ning af den såkald­te hel­heds­plan, der er lagt for områ­det, og som skal føre til en per­ma­nent luk­ning af hashgaden.

“Chri­sti­a­nia er gene­relt et fre­de­ligt sted, og både bebo­er­ne og erhvervs­li­vet på Chri­sti­a­nia har også til­ken­de­gi­vet, at de ønsker en anden løs­ning i Pus­her Stre­et. Det vil vi i Køben­havns Poli­ti ger­ne bidra­ge til, så alle kan fær­des trygt på hele Chri­sti­a­nia. Sam­ti­dig for­tæl­ler vi med ind­sat­sen de kri­mi­nel­le grup­pe­rin­ger, der tje­ner på det orga­ni­se­re­de has­hsalg i Pus­her Stre­et, at deres til­ste­de­væ­rel­se på Chri­sti­a­nia på et tids­punkt kom­mer til at stop­pe,” sag­de vicepo­li­ti­in­spek­tør Simon Han­sen fra Køben­havns Poli­ti for­ud for aktio­nen.

Bag hel­heds­pla­nen står blandt andet Fon­den Frista­den Chri­sti­a­nia og en ræk­ke myn­dig­he­der, men hvad bety­der den mid­ler­ti­di­ge luk­ning egent­lig, og hvor vig­tig er det fysi­ske has­h­mar­ked for de kri­mi­nel­les forretning?

Det ser jeg nær­me­re på om lidt, for det er også ugen, hvor det euro­pæ­i­ske poli­ti­ar­bej­de Euro­pol kun­ne for­tæl­le om anhol­del­sen af en kro­a­tisk narko­boss i den tyr­ki­ske stor­by Istan­bul. Man­den blev pågre­bet i kølvan­det på en stor­stilet koor­di­ne­ret aktion den 11. okto­ber, hvor 21 mænd blev anholdt i Kro­a­tien og Tys­kland. Ved sam­me lej­lig­hed beslag­lag­de poli­ti­et otte køre­tø­jer, adskil­li­ge våben samt sto­re mæng­der kon­tan­ter, stof­fer, tele­fo­ner og dokumenter.

Kryp­to-chat og kro­a­tisk kingpin

Den nu anhold­te i Tyr­ki­et beskri­ves som en “king­pin” og bli­ver alt­så betrag­tet som lede­ren af et Bal­kan-kar­tel, der har orke­stre­ret inds­mug­lin­gen af kokain fra Syda­me­ri­ka til Euro­pa. Han bli­ver for eksem­pel sat i for­bin­del­se med en last på et ton kokain, som blev opda­get og beslag­lagt af poli­ti­et i Spa­ni­en i 2020. Man­den har været efter­søgt af kro­a­tisk og tysk politi.

Et af poli­tiets vig­tig­ste red­ska­ber i jag­ten på de orga­ni­se­re­de kri­mi­nel­le er adgan­gen til omfat­ten­de kryp­te­ret kom­mu­ni­ka­tion. I 2020 lyk­ke­des det for blandt andre fransk poli­ti at skaf­fe sig adgang til ind­hold på ser­ver­ne bag den kryp­te­re­de tje­ne­ste Encro­chat, som et stort antal kri­mi­nel­le den­gang benyt­te­de sig af. Adgan­gen gav et unikt og hidtil uhørt ind­blik i, hvor­dan kar­tel- og ban­de­le­de­re, leje­mor­de­re og fod­sol­da­ter ind­gik afta­ler om alt fra narko­han­del til kid­nap­ning, vold og drab.

En over­gang kun­ne for­skel­li­ge euro­pæ­i­ske lan­des poli­ti lige­frem live føl­ge med i de kri­mi­nel­les sam­ta­ler, hvil­ket blandt andet før­te til, at fle­re drab i eksem­pel­vis Sve­ri­ge blev afværget.

Encro­chat blev siden afløst af den cana­disk-fun­de­re­de Sky ECC, som et inter­na­tio­nalt poli­ti­sam­ar­bej­de med USA i spid­sen skaf­fe­de sig adgang til og luk­ke­de ned. Resten er næsten, som man siger, histo­rie. Ale­ne i Dan­mark har adgan­gen til de man­ge mil­li­o­ner chat-beske­der fra de to heden­gang­ne tje­ne­ster ført til mindst 2.500 sager, og mon ikke der er fle­re på vej?

For tiden kan det i hvert fald føles som reg­len sna­re­re end und­ta­gel­sen, at mate­ri­a­le fra Encro­chat og Sky ECC ind­går som en vig­tig del af bevis­byr­den i straf­fesa­ger ret­tet mod rock­e­re og bandemedlemmer.

Bug­nen­de pengeskab

Gen­nem­gan­gen af den sam­le­de kom­mu­ni­ka­tion viste en klar ten­dens. Nem­lig at kri­mi­nel­le net­værk bestå­en­de af folk fra Bal­kan-regio­nen spil­le­de en vig­tig rol­le i den inter­na­tio­na­le kokain­han­del. Såle­des også i sagen mod den for­mode­de kro­a­ti­ske king­pin i Istanbul.

Tyr­kisk narkopo­li­ti på vej til at træn­ge ind på hotel­væ­rel­set, hvor den for­mode­de kro­a­ti­ske king­pin bli­ver anholdt. (Foto: Europol)

På en video­op­ta­gel­se af anhol­del­sen kan man se seks svært bevæb­ne­de per­so­ner fra tyr­kisk poli­ti sni­ge sig ned ad en hotel­gang. For enden af gan­gen stop­per de for­an en dør, træn­ger ind og pågri­ber den kro­a­ti­ske mand, som iført sort Adi­das-dragt bli­ver pla­ce­ret på gul­vet og lagt i hånd­jern, inden han bli­ver truk­ket op på knæ og fil­met med en maske­ret betjent på hver side.

Tyr­ki­ske betjen­te med den anhold­te. Man­den var efter­stræbt af kro­a­tisk og tyr­kisk poli­ti. (Foto: Europol)

Efter­føl­gen­de åbner betjen­te­ne et pen­ge­skab, hvor de fin­der tun­ge guld­kæ­der med ved­hæng, kon­tan­ter i fle­re valu­ta, kre­dit­kort, pas og et Rolex-ur. Effek­ter­ne bli­ver efter fun­det lagt på et glas­bur og stil­let til skue for kame­ra­et sam­men med den anhold­te. Til sidst i opta­gel­sen fører betjen­te­ne man­den ud fra hotel­let og sæt­ter ham ind i en bil, der hol­der klar.

Boet tæl­les op. Betjen­te tæl­ler og sor­te­rer kon­tan­ter og andre effek­ter fun­det i pen­ge­skab på værel­set. (Foto: Europol)

Tom mar­keds­plads

Og der­med til­ba­ge på frista­den, hvor Køben­havns Poli­ti som sagt ryd­de­de Pus­her Stre­et ons­dag klok­ken 15. Helt frem til ti minut­ter før aktio­nen var gaden i fuldt vigør med liv­lig han­del og køer for­an boder­ne. I sid­ste øje­blik tog de hand­len­de bene­ne på nak­ken, så ordens­mag­ten reelt mød­te op til en tom mar­keds­plads, afspær­re­de områ­det og gen­nem­før­te ope­ra­tio­nen i god ro og orden.

Min­dre end en time sene­re kun­ne poli­ti­et ophæ­ve afspær­rin­gen. På det tids­punkt var boder­ne skilt ad og kørt væk.

“Punk­t­vi­se ned­luk­nin­ger kan selv­føl­ge­lig ikke stå ale­ne, og vi er i gang med det lang­sig­te­de arbej­de, der fort­sæt­ter ufortrø­de­nt. Men jeg synes, det er rig­tig fint, at poli­ti­et nu også går ind og blan­der sig,” sag­de over­borg­me­ster i Køben­havn, Sop­hie Hæstorp Ander­sen (S), efter rydningen.

Udtalt undren

Blandt de kil­der med bånd til Chri­sti­a­nia, som jeg har talt med, var der udtalt undren over ons­da­gens aktion. For hvad var for­må­let med to dage i for­vej­en at vars­le en ryd­ning? For­ven­te­de man, at pus­her­ne vil­le stå i gaden og bli­ve taget på fersk gerning?

Og i øvrigt, lød det, har poli­ti­et jo været til ste­de i områ­det mere eller min­dre kon­stant siden dra­bet på et Hells Angels-med­lem den 26. august – uden det har set ud til at påvir­ke has­hsal­get i næv­ne­vær­dig grad.

Efter sku­depi­so­den udar­bej­de­de poli­ti­et en mas­sivt omtalt kon­flik­t­vur­de­ring, hvori det blev kon­sta­te­ret, at der ver­se­rer en kon­flikt mel­lem net­op HA og den for­bud­te ban­de Loy­al To Fami­lia (LTF).

Siden har der været visi­ta­tions­zo­ner fle­re ste­der i hoved­sta­den, lige­som HA’s klubhu­se lan­det over blev luk­ket af ordens­mag­ten. Så hvad er tim­in­gen i, at Pus­her Stre­et ryd­des net­op nu?

En mulig for­kla­ring er, at der den sene­ste tid har været “fær­re hæn­del­ser” i visi­ta­tions­zo­ner­ne på Chri­sti­ans­havn og Ama­ger. Det bekendt­gjor­de poli­ti­et sam­me dag, som ryd­nin­gen af Pus­her Stre­et blev vars­let, og zoner­ne blev på den bag­grund ophæ­vet. Der­med er poli­tiets mas­si­ve til­ste­de­væ­rel­se i og omkring frista­den ophæ­vet, hvil­ket kan tale for, at man end­nu en gang ønske­de at gøre rent bord få dage efter.

Til­ba­ge står spørgs­må­let om den lang­sig­te­de effekt af ryd­nin­gen – om den så bli­ver per­ma­nent eller ej. For i en tid, hvor en stor del af has­hhand­len alli­ge­vel fore­går via smartp­ho­nes og soci­a­le medi­er, peger kil­der med kend­skab til områ­det på, at Pus­her Stre­ets sam­le­de betyd­ning for has­hhand­len alli­ge­vel er for ned­ad­gå­en­de. Den sym­bol­ske vær­di i at være til ste­de er sta­dig stor for de kri­mi­nel­le grup­pe­rin­ger, men de kan sag­tens fin­de andre ste­der at afsæt­te deres varer.

Svæ­ve­de i livsfare

Den iføl­ge poli­ti­et fort­sat ver­se­ren­de kon­flikt mel­lem HA og LTF er i øvrigt ikke den ene­ste gang, hvor de to orga­ni­sa­tio­ner har været på kant med hin­an­den. Så sent som sid­ste som­mer var der en kortva­rig strid mel­lem par­ter­ne, hvil­ket blandt andet resul­te­re­de i et groft over­fald på Borups Allé, lige på græn­sen mel­lem Nør­re­bro og Frederiksberg.

Her blev en 29-årig mand fra LTF den 29. juli klok­ken 18.50 pas­set op af to fyld­te biler, hvor­ef­ter han blev angre­bet med køl­ler, slag, spark og stik­vå­ben. Efter over­fal­det blev man­den efter­ladt svæ­ven­de mel­lem liv og død.

Iføl­ge Ekstra Bla­det blev man­den stuk­ket seks gan­ge i lår og bal­le. Køl­lesla­ge­ne gav ham kra­nie­brud og hjer­ne­blød­ning. Ankla­ge­myn­dig­he­den mener, at det var et tæske­hold fra HA og støt­te­grup­pen AK81, som stod bag epi­so­den, og fire mand er nu til­talt for “legem­san­greb af sær­lig rå og far­lig karak­ter”. De næg­ter sig skyl­di­ge. Der ven­tes dom i sagen midt i december.

Og der­med er der ikke mere Fri Ban­dit for den­ne gang. Tak, for­di du læste eller lyt­te­de med. Jeg er til­ba­ge med meget mere om en uges tid. Send som altid ger­ne spørgs­mål eller kom­men­ta­rer til: norton@frihedsbrevet.dk.