VLoggen

Velkommen til VLoggen – Frihedsbrevets ugentlige magasin om VL-grupperne med værterne Anne Kirstine Cramon og Christoph Houman Ellersgaard. 

I Danmark findes der 117 af de såkaldte VL-grupper, altså virksomhedsledelsesgrupper, hvor nogle af landets tungeste og mest magtfulde erhvervsprofiler mødes. Men hvad er det for en slags fællesskab, og foregår der nogle ting bag VL-gruppernes lukkede døre, som offentligheden bør kende til? 

I denne podcast undersøger vi magtens inderste kreds og går systematisk til hver enkelt VL-gruppe.

For at høre vores podcasts skal du være medlem. Tilmeld dig her
Sæson 1
 • 1. VL-gruppe 1 med Connie Hedegaard

  16. january 2024

  Hvad er en VL-gruppe, og hvorfor er de interessante at undersøge nærmere? Det spørgsmål besvarer værterne Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard. Og så skal det handle om VL-gruppe 1; den første gruppe, der blev dannet, og som har mange tunge spillere fra kulturlivet, Kongehuset, pressen og nogle af landets største virksomheder blandt sine medlemmer. I dette afsnit taler vi med Mikkel Bogh og Connie Hedegaard.

 • 2. VL-gruppe 2 med Frederik Preisler

  23. january 2024

  Kan man overhovedet tale om "magt" i et land som Danmark, og hvordan passer VL-grupperne ind i det billede? Cristoph Ellersgaard og Anne Kirstine Cramon gennemgår VL-gruppe 2, som hører hjemme i København og blandt andet har tidligere minister Søren Pind, rektor på Den Danske Filmskole Tine Fischer og CEO i pengetanken Realdania, Jesper Nygård, på medlemslisten. I dette afsnit ringer værterne til Frederik Preisler, der er direktør i kommunikationsbureauet Mensch og medlem af VL-gruppe 2, og får detaljer om VL-gruppernes tavshedskodeks og 'de grønne sedler'.

 • 3. VL-gruppe 3 med Bjarne Corydon

  30. january 2024

  Spørger man magtforsker Christoph Ellersgaard, er VL-gruppe 3 en af de absolut  tungeste VL-grupper i Danmark der historisk set har haft – og stadig har – nogle af de allermest magtfulde personligheder inden for dansk erhvervsliv. Her mødes nuværende og tidligere administrerende direktører og bestyrelsesformænd for Danmarks største virksomheder med generaldirektøren i Danmarks Radio.  I dette afsnit taler Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard også om 'nepo babies' og lobbyisme og ringer til Bjarne Corydon, som er formand for VL-gruppe 3.

 • 4. VL-gruppe 4 med Lisbeth Knudsen

  06. february 2024

  Findes der korruption og magtmisbrug i lille Danmark? Og hvordan er det danske syn på korruption? Det diskuterer Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard i dette afsnit, som også skal handle om VL-gruppe 4. Men pludselig ringer telefonen, og det er ingen ringere end VL-gruppernes bestyrelsesleder, Lisbeth Knudsen, der er i den anden ende af røret og udtrykker undren over podcast-projektet. Samtidig går det op for værterne, at der cirkulerer en advarsel om podcasten blandt VL-gruppernes medlemmer.

 • 5. VL-gruppe 5 med Niels Ploug

  13. february 2024

  Hvorfor er det vigtigt for virksomhedsledere at mødes i fortrolige rum? Er det for deres virksomheders skyld, eller er det for at mele deres egen kage? Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard får også fat i Niels Ploug, der er medlem af VL-gruppe 5, tidligere direktør for Danmarks Statistik og forfatter til bøger som 'Rige børn leger bedst'. Han afslører blandt andet, at hans VL-gruppe ikke diskuterer politik, blandt andet fordi han er ret sikker på, at de befinder sig på forskellige ender af spektret.

 • 6. VL-gruppe 6 med Lasse Chor

  20. february 2024

  Hvilke sektorer er mest repræsenterede, når man kigger på VL-fællesskabet? Det diskuterer Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard, og så tager de en smuttur til den mest magtfulde VL-gruppe i Jylland, nemlig VL-gruppe 6, der har hjemme i Aarhus. Her får de fat i bestyrelsesformand og CEO Carsten With Thygesen, som dog ikke vil tale med dem uden at have vendt det med gruppen først. Det vil en anden CEO fra VL-gruppen, Lasse Chor, heldigvis gerne.

 • 7. VL-gruppe 7 med Lisbeth Knudsen

  27. february 2024

  Det lykkes endelig at få et længere interview med Lisbeth Knudsen, strategisk direktør for Altinget og Mandag Morgen – og samtidig formand for VL-gruppernes bestyrelse og medlem af VL-gruppe 1. For hvor går balancen mellem magtnetværket og rollen som publicist? Og hvorfor er der så stor kønsulighed i VL-grupperne? Værterne ringer også til de kvindelige medlemmer fra VL-gruppe 7 og får fat i Anne Cathrine Fleischer fra Novo Nordisk.