VLoggen

Velkommen til VLoggen – Frihedsbrevets ugentlige magasin om VL-grupperne med værterne Anne Kirstine Cramon og Christoph Houman Ellersgaard. 

I Danmark findes der 117 af de såkaldte VL-grupper, altså virksomhedsledelsesgrupper, hvor nogle af landets tungeste og mest magtfulde erhvervsprofiler mødes. Men hvad er det for en slags fællesskab, og foregår der nogle ting bag VL-gruppernes lukkede døre, som offentligheden bør kende til? 

I denne podcast undersøger vi magtens inderste kreds og går systematisk til hver enkelt VL-gruppe.

For at høre vores podcasts skal du være medlem. Tilmeld dig her
Sæson 1
 • 13. VL-gruppe 13 med Christine Antorini

  12. april 2024

  Der er VL-grupper, som får Christoph Ellersgaards øjne til at lyse mere end andre, og i denne uge er vi nået til et netværk, som er helt særligt. For i VL-gruppe 13 mødes flere tunge navne i danske erhvervsliv og politik - herunder flere kendinge fra både Venstres og Socialdemokratiets indflydelsesrige erhvervsklubber. I et interview med den tidligere socialdemokratiske undervisningsminister og nu sygeplejerskestuderende, Christine Antorini, undersøger Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard, hvor meget politik fylder i VL-gruppe 13. 

 • 12. VL-gruppe 12 om meritter og moral

  02. april 2024

  I VL-gruppe 12 sidder der endnu en tidligere Venstre-minister, der i en ikke så fjern fortid gik efter posten som næstformand i partiet. Der sidder også flere andre interessante profiler i netværket, som dog alle har det tilfælles, at de ikke er så ligetil at få i tale. Og en mistanke breder sig i studiet. I dagens episode dykker værterne Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard også længere ned i VL-gruppernes manifest "Tak og Tone". 

 • 11. VL-gruppe 11 med Gitte Lillelund Bech og Mads Friis

  26. march 2024

  Blot en stille hvisken. Sådan omtaler VL-grupperne selv deres nedskrevne ikke-regler for god opførsel i og uden for grupperne. Efter ugers venten har Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard endelig fået fingrene i det stofindbunde manifest "Tak & Tone", og det giver værterne et nyt kighul ind i det ellers så lukkede elitenetværk. Samtidig lykkedes det at få to medlemmer af VL-gruppe 11 i tale, da både den tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, og McDonald's Danmarks  administrerende direktør, Mads Friis, tager telefonen – uden straks at lægge på igen. 

 • 10. VL-gruppe 10 nu uden Inger Støjberg

  19. march 2024

  Med "de fine saloner i København" mente Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, "de indelukkede enklaver og ekkokamrene, hvor dem med de rigtige meninger forskanser sig og kun omgås med andre, der også har de rigtige meninger".   Sådan skrev partiformanden i Berlingske i efteråret 2022 og konkluderede, at afstanden mellem eliten og folket, er blevet for stor.   Senere kom det frem, at Inger Støjberg er tidligere medlem af det prestigefyldte VL-netværk, og helt nøjagtigt VL-gruppe 10 med base i... København. I ugens episode går Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard derfor på jagt efter nogen, der vil fortælle om Inger Støjbergs tid i og udenfor de fine saloner.

 • 9. VL-gruppe 9 med John Wagner

  12. march 2024

  I denne uge nærmer vi os kommunaldirektør-zonen, og så opdager de to værter, at der ikke er bare én eller to – men hele tre Linnemann’er samlet i samme gruppe. Er det mon tilfældigt? Hvor mange af gruppens mange Linnemann'er er egentlig ud af samme slægt? Spørgsmålet leder samtalen hen på den form for netværk, adgang og magt, som går i arv generation efter generation. Med på en telefon fra de danske landeveje er også tidligere administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner.

 • 8. VL-gruppe 8 med Mads Duedahl

  05. march 2024

  I VL-gruppe 8, der har hjemme i Aalborg, er der kun 7 kvinder blandt de 55 medlemmer. Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard reflekterer over uligheden i den danske magtelite, og så får de fat i Mads Duedahl. Han er Venstre-politiker og regionsrådsformand i Region Nordjylland, og så er det jo passende at spørge ham, om han har haft habilitetsproblemer i forbindelse med sit medlemskab af VL-gruppe 8.

 • 7. VL-gruppe 7 med Lisbeth Knudsen

  27. february 2024

  Det lykkes endelig at få et længere interview med Lisbeth Knudsen, strategisk direktør for Altinget og Mandag Morgen – og samtidig formand for VL-gruppernes bestyrelse og medlem af VL-gruppe 1. For hvor går balancen mellem magtnetværket og rollen som publicist? Og hvorfor er der så stor kønsulighed i VL-grupperne? Værterne ringer også til de kvindelige medlemmer fra VL-gruppe 7 og får fat i Anne Cathrine Fleischer fra Novo Nordisk.

 • 6. VL-gruppe 6 med Lasse Chor

  20. february 2024

  Hvilke sektorer er mest repræsenterede, når man kigger på VL-fællesskabet? Det diskuterer Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard, og så tager de en smuttur til den mest magtfulde VL-gruppe i Jylland, nemlig VL-gruppe 6, der har hjemme i Aarhus. Her får de fat i bestyrelsesformand og CEO Carsten With Thygesen, som dog ikke vil tale med dem uden at have vendt det med gruppen først. Det vil en anden CEO fra VL-gruppen, Lasse Chor, heldigvis gerne.

 • 5. VL-gruppe 5 med Niels Ploug

  13. february 2024

  Hvorfor er det vigtigt for virksomhedsledere at mødes i fortrolige rum? Er det for deres virksomheders skyld, eller er det for at mele deres egen kage? Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard får også fat i Niels Ploug, der er medlem af VL-gruppe 5, tidligere direktør for Danmarks Statistik og forfatter til bøger som 'Rige børn leger bedst'. Han afslører blandt andet, at hans VL-gruppe ikke diskuterer politik, blandt andet fordi han er ret sikker på, at de befinder sig på forskellige ender af spektret.

 • 4. VL-gruppe 4 med Lisbeth Knudsen

  06. february 2024

  Findes der korruption og magtmisbrug i lille Danmark? Og hvordan er det danske syn på korruption? Det diskuterer Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard i dette afsnit, som også skal handle om VL-gruppe 4. Men pludselig ringer telefonen, og det er ingen ringere end VL-gruppernes bestyrelsesleder, Lisbeth Knudsen, der er i den anden ende af røret og udtrykker undren over podcast-projektet. Samtidig går det op for værterne, at der cirkulerer en advarsel om podcasten blandt VL-gruppernes medlemmer.

 • 3. VL-gruppe 3 med Bjarne Corydon

  30. january 2024

  Spørger man magtforsker Christoph Ellersgaard, er VL-gruppe 3 en af de absolut  tungeste VL-grupper i Danmark der historisk set har haft – og stadig har – nogle af de allermest magtfulde personligheder inden for dansk erhvervsliv. Her mødes nuværende og tidligere administrerende direktører og bestyrelsesformænd for Danmarks største virksomheder med generaldirektøren i Danmarks Radio.  I dette afsnit taler Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard også om 'nepo babies' og lobbyisme og ringer til Bjarne Corydon, som er formand for VL-gruppe 3.

 • 2. VL-gruppe 2 med Frederik Preisler

  23. january 2024

  Kan man overhovedet tale om "magt" i et land som Danmark, og hvordan passer VL-grupperne ind i det billede? Cristoph Ellersgaard og Anne Kirstine Cramon gennemgår VL-gruppe 2, som hører hjemme i København og blandt andet har tidligere minister Søren Pind, rektor på Den Danske Filmskole Tine Fischer og CEO i pengetanken Realdania, Jesper Nygård, på medlemslisten. I dette afsnit ringer værterne til Frederik Preisler, der er direktør i kommunikationsbureauet Mensch og medlem af VL-gruppe 2, og får detaljer om VL-gruppernes tavshedskodeks og 'de grønne sedler'.

 • 1. VL-gruppe 1 med Connie Hedegaard

  16. january 2024

  Hvad er en VL-gruppe, og hvorfor er de interessante at undersøge nærmere? Det spørgsmål besvarer værterne Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard. Og så skal det handle om VL-gruppe 1; den første gruppe, der blev dannet, og som har mange tunge spillere fra kulturlivet, Kongehuset, pressen og nogle af landets største virksomheder blandt sine medlemmer. I dette afsnit taler vi med Mikkel Bogh og Connie Hedegaard.