VLoggen

Velkommen til VLoggen – Frihedsbrevets ugentlige magasin om VL-grupperne med værterne Anne Kirstine Cramon og Christoph Houman Ellersgaard. 

I Danmark findes der 117 af de såkaldte VL-grupper, altså virksomhedsledelsesgrupper, hvor nogle af landets tungeste og mest magtfulde erhvervsprofiler mødes. Men hvad er det for en slags fællesskab, og foregår der nogle ting bag VL-gruppernes lukkede døre, som offentligheden bør kende til? 

I denne podcast undersøger vi magtens inderste kreds og går systematisk til hver enkelt VL-gruppe.

For at høre vores podcasts skal du være medlem. Tilmeld dig her
Sæson 1
 • 26. VL-gruppe 26 om ‘the perfect number 30’

  16. july 2024

  Det kan virke tilfældigt, at de enkelte VL-grupper samler omkring 30 indflydelsesrige mennesker. Nogle gange er det lidt flere. Andre gange er det lidt færre. Men aldrig dobbelt så mange eller halvt så få. Men hvorfor er 30 medlemmer det perfekte antal for en VL-gruppe? Hvad er det for en helt særlig stemning, som indhyller en forsamling af netop denne størrelse? I ugens udgave af VLoggen går vi dybt på det perfekte tal 30.  

 • 25. VL-gruppe 25 med Dino Knudsen

  10. july 2024

  I lukkede netværk som VL-grupperne arbejder magten indirekte og uformelt gennem vævningen af tillidsbånd og opbygningen af relationer, som knytter disse i forvejen indflydelsesrige mennesker tættere til hinanden - med potentielt afsmittende effekter på samfundet uden for grupperne. Sådan lyder en del af analysen fra Dino Knudsen, der er historiker, forfatter og ph.d. i Global Politik på Malmø Universitet i ugens udgave af VLoggen. 

 • 24. VL-gruppe 24 med FH-direktør Mads Reinholdt

  01. july 2024

  Søgen efter svar om indersiden af det lukkede VL-netværk fortsætter, og i denne uge er vi nået til VL-gruppe 24. En rigtig Københavnergruppe med flere kulturpinger på medlemslisten. Vi spørger gruppeformand Mads Reinholdt, direktør i Fagbevægelsens Hovedorganisation, om det er med fuldt overlæg? Vi spørger ham også, hvad de medlemmer som han til dagligt repræsenterer, nemlig lønmodtagerne, mon tænker om, at han efter arbejdstid plejer lukket social omgang med arbejdsmarkedets chefer, ledere og arbejdsgivere? 

 • 23. VL-gruppe 23 med borgmester Jens-Kristian Lütken

  25. june 2024

  Hvilken lukket klub for den politiske, kulturelle og økonomiske elite er egentlig sjovest? Det danske VL-netværk eller de verdensomspændende Rotary-klubber, der samler “dedikerede mennesker med en passion for både samfundstjeneste og venskab”? Det spørger vi Københavns integrations- og beskæftigelsesborgmester Jens Kristian Lütken om i ugens udgave af VLoggen. Venstre-borgmesteren er glad medlem af begge elitenetværk, og ser intet problem i det. Dine værter er som altid Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard.

 • 22. VL-gruppe 22 med Jan Nymark Rose Thaysen

  18. june 2024

  Landets politikere er blevet “bange for deres egen skygge”, og tør ikke længere indgå i relationer, som kan være nyttige for det politiske arbejde. Det mener Venstre-politiker og rådmand i By og Land i Aalborg Kommune, Jan Nymark Rose Thaysen. Over en længere årrække har han været medlem af VL-gruppe 22, der har hjemme i Aalborg. Vi spørger Venstre-rådmanden, hvordan han sikrer sig mod, at de gode relationer bliver for gode, og hvorfor han har valgt et lukket rum til at mødes med udvalgte aktører fra erhvervslivet? 

 • 21. VL-gruppe 21 med Hans Engell

  11. june 2024

  Spørg magten, hvad den bruger magten til, og du får svaret: “Hvaffor en fugl?". Vi er i denne uge nået til den århusianske VL-gruppe 21, og det er blevet tid til status og selvransagelse. For hvor godt går det med at vende vrangen ud på det lukkede VL-netværk? På de sociale medier har en lytter kaldt VLoggens magtudredning for “tandløs”, og det er en hård kritik, der må handles på! Men hvordan, når nu magten selv hader at tale om .. magt? Vi tager manden bag den oprindelige magtudredning, tidligere konservativ minister og nu politisk kommentator Hans Engell, med på råd og spørger ham til VL-netværkets diskrete magt. 

 • 20. VL-gruppe 20 med Jesper Von Wieding

  04. june 2024

  Det ser hyggeligt ud, som de sidder der, medlemmer af VL-gruppe 20, bænket ved et langbord med højt løftede glas og store smil. I denne uge undersøger værterne Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard VL-netværkets sociale gevinster. For i VL-gruppe 20 er det ikke kun faglige oplæg om kunstig intelligens og ledelsesudvikling, som de mødes om. Det er også gode middage og rejser til hele verden. Og som et sjældent vindue til netværket har VL-gruppe 20 sin egen hjemmeside. Vi taler med gruppens mangeårige medlem Jesper Von Wieding, der til dagligt er ejer af og strategisk kreativ direktør i bureauet N96. 

 • 19. VL-gruppe 19 med Henriette Eduardsen

  28. may 2024

  I gamle dage sendte arbejdsgivere, deres medarbejdere på kursus for at gøre dem klogere. I dag sender de medarbejderne ud af huset for at danne netværk. Det er netværket mere end det faglige, som i dag skaber værdi. Sådan lyder analysen fra Henning Boye Hansen, der er skatteekspert ved BDO. Henning Boye Hansen er ikke selv medlem af VL-netværket, men VLoggen har hidkaldt hans assistance for at blive klogere på pengene og pindemadderne. Og så spørger værterne to offentlige ledere, hvorfor er deres medlemskab af VL-gruppe 19 alle pengene værd? 

 • 18. VL-gruppe 18 om pengene og pindemadderne

  22. may 2024

  Vi er tilbage i VP-zonen i en af de lavere rangerede grupper i Christoph Ellersgaards magtnetværk. En rigtig “middle of the road”-gruppe, som dog alligevel skiller sig ud på især én ting: En kønsbalance, der faktisk er i balance. Og så er der et spørgsmål, som er begyndt at kilde Anne Kirstine Cramons nysgerrighed. Hvem betaler for pindemadderne, når VL-grupperne mødes flere gange om året herunder også hos offentlige virksomheder, myndigheder og institutioner? Og hvad koster det i det hele taget at være aktivt (eller passivt) VL-medlem? 

 • 17. VL-gruppe 17 med Lars-Christian Brask

  14. may 2024

  Ingen hemmeligheder. Ingen offentligheder. I denne uge gransker Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard VL-gruppernes interne bordskikke for, hvornår det udadtil sagte er for meget sagt. Og så taler de med folketingsmedlem for Liberal Alliance Lars-Christian Brask, som var medlem af VL-gruppe 17 før han trådte ind i politik, og stadig er det den dag i dag for at være “op på beatet med, hvad der sker i det virkelige liv”.

 • 16. VL-gruppe 16 med Ida Bratting Kongsted

  06. may 2024

  I VL-gruppe 16 med base i København sidder flere interessante medlemmer herunder direktøren for landet største IT-selskab Netcompany, som i vidt omfang leverer it-systemer til det offentlige. I samme gruppe sidder også offentlige chefer som eksempelvis regionsdirektør for Region Hovedstaden. Igen er VL-gruppernes tredje bud og "hellige gral" derfor relevant at tale om, og det vil administrativ direktør for Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Ida Bratting Kongsted, heldigvis gerne. 

 • 15. VL-gruppe 15 med Bertel Haarder

  30. april 2024

  VLoggen retter i denne uge blikket mod Vestsjælland, hvor VL-gruppe 15 har til huse. Vi taler med afdelingsleder i Advodan Holbæk, Kasten Hector, om de familiære følelser, som gruppens medlemmer nærer til hinanden, hvor også partnere i ny og næ bliver inviteret. Det lyder alt sammen rigtig hyggeligt, men er det også effektivt til at skaffe nye kunder i butikken? Og så spørger vi tidligere VL-gruppemedlem, Bertel Haarder, hvordan han husker balladen i starten af 00'erne, da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen opfordrede sine ministre til at dyrke dyden, og forlade VL-grupperne. 

 • 14. VL-gruppe 14 med Peter Munk Christiansen

  19. april 2024

  Der er noget ved selve ordet lobbyisme som automatisk leder tankerne hen på virksomheders og organisationers mere eller mindre illegitime og skjulte forsøg på at snige sig ind på politiske beslutninger. Men ikke al lobbyisme er problematisk, faktisk langt fra, forklarer professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Peter Munk Christiansen til Vloggen. Så, hvordan kan det være, at lobbyisme har fået sådan et  dårligt brand? Og hvordan ser professoren, der i årevis har forsket i dansk lobbyisme på VL-gruppernes lukkede elitenetværk? Dine værter er Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard. 

 • 13. VL-gruppe 13 II - med Christian Scherfig

  15. april 2024

  Hvad sker der, når topchefer, kommunaldirektører, tidligere ministre, departementschefer, fagbosser, bankdirektører, advokatpartnere og kulturspidser mødes bag lukkede døre i de danske VL-grupper? Dét har vi sat os for at undersøge i podcasten Vloggen. I denne uge tager vi anden runde på VL-gruppe 13, der huser flere tunge navne fra dansk erhvervsliv og politik - herunder flere kendinge fra Venstres og Socialdemokratiets pengeklubber. Vi spørger advokat og partner i advokatselskabet Lundgrens, Christian Scherfig, hvordan kan det være, at store kanoner helst vil netværke med andre store kanoner, og om det virkelig kan passe, at ledelsessparring er det eneste, der optager samtalen, når VL-gruppe 13 samler tropperne? 

 • 13. VL-gruppe 13 I - med Christine Antorini

  12. april 2024

  Der er VL-grupper, som får Christoph Ellersgaards øjne til at lyse mere end andre, og i denne uge er vi nået til et netværk, som er helt særligt. For i VL-gruppe 13 mødes flere tunge navne i danske erhvervsliv og politik - herunder flere kendinge fra både Venstres og Socialdemokratiets indflydelsesrige erhvervsklubber. I et interview med den tidligere socialdemokratiske undervisningsminister og nu sygeplejerskestuderende, Christine Antorini, undersøger Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard, hvor meget politik fylder i VL-gruppe 13. 

 • 12. VL-gruppe 12 om meritter og moral

  02. april 2024

  I VL-gruppe 12 sidder der endnu en tidligere Venstre-minister, der i en ikke så fjern fortid gik efter posten som næstformand i partiet. Der sidder også flere andre interessante profiler i netværket, som dog alle har det tilfælles, at de ikke er så ligetil at få i tale. Og en mistanke breder sig i studiet. I dagens episode dykker værterne Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard også længere ned i VL-gruppernes manifest "Tak og Tone". 

 • 11. VL-gruppe 11 med Gitte Lillelund Bech og Mads Friis

  26. march 2024

  Blot en stille hvisken. Sådan omtaler VL-grupperne selv deres nedskrevne ikke-regler for god opførsel i og uden for grupperne. Efter ugers venten har Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard endelig fået fingrene i det stofindbunde manifest "Tak & Tone", og det giver værterne et nyt kighul ind i det ellers så lukkede elitenetværk. Samtidig lykkedes det at få to medlemmer af VL-gruppe 11 i tale, da både den tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, og McDonald's Danmarks  administrerende direktør, Mads Friis, tager telefonen – uden straks at lægge på igen. 

 • 10. VL-gruppe 10 nu uden Inger Støjberg

  19. march 2024

  Med "de fine saloner i København" mente Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, "de indelukkede enklaver og ekkokamrene, hvor dem med de rigtige meninger forskanser sig og kun omgås med andre, der også har de rigtige meninger".   Sådan skrev partiformanden i Berlingske i efteråret 2022 og konkluderede, at afstanden mellem eliten og folket, er blevet for stor.   Senere kom det frem, at Inger Støjberg er tidligere medlem af det prestigefyldte VL-netværk, og helt nøjagtigt VL-gruppe 10 med base i... København. I ugens episode går Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard derfor på jagt efter nogen, der vil fortælle om Inger Støjbergs tid i og udenfor de fine saloner.

 • 9. VL-gruppe 9 med John Wagner

  12. march 2024

  I denne uge nærmer vi os kommunaldirektør-zonen, og så opdager de to værter, at der ikke er bare én eller to – men hele tre Linnemann’er samlet i samme gruppe. Er det mon tilfældigt? Hvor mange af gruppens mange Linnemann'er er egentlig ud af samme slægt? Spørgsmålet leder samtalen hen på den form for netværk, adgang og magt, som går i arv generation efter generation. Med på en telefon fra de danske landeveje er også tidligere administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner.

 • 8. VL-gruppe 8 med Mads Duedahl

  05. march 2024

  I VL-gruppe 8, der har hjemme i Aalborg, er der kun 7 kvinder blandt de 55 medlemmer. Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard reflekterer over uligheden i den danske magtelite, og så får de fat i Mads Duedahl. Han er Venstre-politiker og regionsrådsformand i Region Nordjylland, og så er det jo passende at spørge ham, om han har haft habilitetsproblemer i forbindelse med sit medlemskab af VL-gruppe 8.

 • 7. VL-gruppe 7 med Lisbeth Knudsen

  27. february 2024

  Det lykkes endelig at få et længere interview med Lisbeth Knudsen, strategisk direktør for Altinget og Mandag Morgen – og samtidig formand for VL-gruppernes bestyrelse og medlem af VL-gruppe 1. For hvor går balancen mellem magtnetværket og rollen som publicist? Og hvorfor er der så stor kønsulighed i VL-grupperne? Værterne ringer også til de kvindelige medlemmer fra VL-gruppe 7 og får fat i Anne Cathrine Fleischer fra Novo Nordisk.

 • 6. VL-gruppe 6 med Lasse Chor

  20. february 2024

  Hvilke sektorer er mest repræsenterede, når man kigger på VL-fællesskabet? Det diskuterer Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard, og så tager de en smuttur til den mest magtfulde VL-gruppe i Jylland, nemlig VL-gruppe 6, der har hjemme i Aarhus. Her får de fat i bestyrelsesformand og CEO Carsten With Thygesen, som dog ikke vil tale med dem uden at have vendt det med gruppen først. Det vil en anden CEO fra VL-gruppen, Lasse Chor, heldigvis gerne.

 • 5. VL-gruppe 5 med Niels Ploug

  13. february 2024

  Hvorfor er det vigtigt for virksomhedsledere at mødes i fortrolige rum? Er det for deres virksomheders skyld, eller er det for at mele deres egen kage? Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard får også fat i Niels Ploug, der er medlem af VL-gruppe 5, tidligere direktør for Danmarks Statistik og forfatter til bøger som 'Rige børn leger bedst'. Han afslører blandt andet, at hans VL-gruppe ikke diskuterer politik, blandt andet fordi han er ret sikker på, at de befinder sig på forskellige ender af spektret.

 • 4. VL-gruppe 4 med Lisbeth Knudsen

  06. february 2024

  Findes der korruption og magtmisbrug i lille Danmark? Og hvordan er det danske syn på korruption? Det diskuterer Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard i dette afsnit, som også skal handle om VL-gruppe 4. Men pludselig ringer telefonen, og det er ingen ringere end VL-gruppernes bestyrelsesleder, Lisbeth Knudsen, der er i den anden ende af røret og udtrykker undren over podcast-projektet. Samtidig går det op for værterne, at der cirkulerer en advarsel om podcasten blandt VL-gruppernes medlemmer.

 • 3. VL-gruppe 3 med Bjarne Corydon

  30. january 2024

  Spørger man magtforsker Christoph Ellersgaard, er VL-gruppe 3 en af de absolut  tungeste VL-grupper i Danmark der historisk set har haft – og stadig har – nogle af de allermest magtfulde personligheder inden for dansk erhvervsliv. Her mødes nuværende og tidligere administrerende direktører og bestyrelsesformænd for Danmarks største virksomheder med generaldirektøren i Danmarks Radio.  I dette afsnit taler Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard også om 'nepo babies' og lobbyisme og ringer til Bjarne Corydon, som er formand for VL-gruppe 3.

 • 2. VL-gruppe 2 med Frederik Preisler

  23. january 2024

  Kan man overhovedet tale om "magt" i et land som Danmark, og hvordan passer VL-grupperne ind i det billede? Cristoph Ellersgaard og Anne Kirstine Cramon gennemgår VL-gruppe 2, som hører hjemme i København og blandt andet har tidligere minister Søren Pind, rektor på Den Danske Filmskole Tine Fischer og CEO i pengetanken Realdania, Jesper Nygård, på medlemslisten. I dette afsnit ringer værterne til Frederik Preisler, der er direktør i kommunikationsbureauet Mensch og medlem af VL-gruppe 2, og får detaljer om VL-gruppernes tavshedskodeks og 'de grønne sedler'.

 • 1. VL-gruppe 1 med Connie Hedegaard

  16. january 2024

  Hvad er en VL-gruppe, og hvorfor er de interessante at undersøge nærmere? Det spørgsmål besvarer værterne Anne Kirstine Cramon og Christoph Ellersgaard. Og så skal det handle om VL-gruppe 1; den første gruppe, der blev dannet, og som har mange tunge spillere fra kulturlivet, Kongehuset, pressen og nogle af landets største virksomheder blandt sine medlemmer. I dette afsnit taler vi med Mikkel Bogh og Connie Hedegaard.