
5 læsetips om ekstremisme til juleferien

Illustration: Malthe Emil Kibsgaard
Julen er over os. Eller faktisk er den nu overstået, men du svælger sikkert stadig i dens efterdønninger.
I denne uge vil jeg ikke belemre dig med en historie fra jihadismens verden, men derimod give dig mulighed for selv at dykke ned i ekstremisternes kaninhuller. Hvad skulle man ellers bruge sin juleferie på?
Derfor får du her et par idéer til aktuelle artikler og rapporter, som kan gøre dig klogere på stort og småt i det ekstremistiske univers.
Disclaimer: alle artikler og rapporter, der linkes til i nyhedsbrevet, er på engelsk.
God jule-læselyst.
Terrorismens magnum opus 2020
Så landede den. Det amerikanske udenrigsministeriums landerapport om terrorisme fra 2020. De 318 sider indeholder alle de overordnede ting, du skal vide om terrortruslen i stort set alle lande i det år, der går på hæld. Betragt den som et opslagsværk og ikke som et værk, der skal læses i sin helhed. Hvis du for eksempel er nysgerrig på situationen i Mozambique, så slår du op og læser det afsnit. Eller hvis du synes, Filippinerne er det mest spændende sted i verden, så begynder du dér. Under alle omstændigheder er der rigeligt med læsestof til hele ferien. Du finder landerapporten her.
Terrorangrebet i Barcelona og forbindelsen til Islamisk Stat
I august 2017 stod en gruppe på 11 mænd bag et terrorangreb i Barcelona og den nærliggende by Cambrils. De brugte køretøjer og knive som gerningsvåben, men egentlig var planen, at de skulle have bragt en stor mængde sprængstof af typen TATP til sprængning – sandsynligvis ved Sagrada Família-katedralen. Men den plan mislykkedes heldigvis. Nu har to forskere gravet sig ned i sagen og fundet beviser på, hvordan de 11 mænd var knyttet til Islamisk Stat. Det er der kommet en spændende artikel ud af. Læs her.
Hvem er mest innovative, når det kommer til terror-taktik – jihadister eller højreekstremister?
I denne rapport kigger tre anerkendte forskere på, hvordan henholdsvis jihadister og højreekstremister forholder sig til innovation gennem casestudier af deres brug af henholdsvis køretøjer og droner som våben. Måske kommer det som en overraskende for nogle, at det er de ellers så reaktionære jihadister, der fører an som innovatører. Læs rapporten her.
Hvilke teknologiske innovationer vil fremtidens terrorister gøre brug af?
Og vi bliver i teknologiens verden. Ovenstående er netop det spørgsmål, de to forskere stiller i artiklen, hvor de kigger nærmere på, hvordan ikke-statslige aktører bruger teknologi til at udvikle kreative våben. Artiklen fremhæver fem faktorer, der er relevante i forhold til at vurdere, hvad vi i fremtiden kan forvente os fra terroristernes side. Læs her.
Når vores analytiske kasser ikke længere passer
De fleste mennesker kan godt lide kategorier og kasser. Det hjælper os med at sortere, opdele og simplificere en ellers kompleks verden. Det samme gælder, når det kommer til terror. Jihadister, højreekstremister og venstreekstremister er nogle af de kasser, vi sorterer grupper, individer og ideologier i. Men faktisk er billedet mere mudret. Og måske i stigende grad. Det er i hvert fald argumentet i denne artikel, der kigger på den seneste udvikling. Læs her.
Og så lige her på falderebet snublede jeg over to yderligere artikler, som ser virkelig interessante ud, men som jeg selv endnu ikke har fået læst. Men det betyder ikke, at du skal snydes for dem. Det eneste, jeg ved om den første, er, at en forsker har sat sig for at finde ud af, om højreekstremisme udgør en ny ‘bølge af terror’ og dermed står klar til at overtage efter jihadisterne. Hvis du synes, den teaser lyder spændende, så læs artiklen her. Den anden er en spritny rapport fra det amerikanske forsvarsministerium, der handler om ekstremisme i forsvarets egne rækker. I høj grad et aktuelt emne i en europæisk og dansk kontekst. Du finder rapporten her.