Berlingske Media-topchef ville undersøge “guerillahær” i hemmelig rapport – lavede selv liste med navne

Det korte af det lange
Berlingske Medias koncernchef, Anders Krab-Johansen, ville undersøge metoo-debattens “guerillahær” på sociale medier i en rapport, han fik lavet i al hemmelighed, efter Michael Dyrby havde trukket sig som chefredaktør på B.T.
Sådan lød forklaringen fra Anders Krab-Johansen under et lukket møde med de ansatte på Berlingske i mandags, efter Frihedsbrevet søndag kunne afsløre rapportens eksistens.
Ifølge Anders Krab-Johansen var formålet med rapporten at gøre ham generelt klogere på metoo-dækningen og strømningerne på de sociale medier.
Det kom blandt andet frem under mødet i mandags, at topchefen var med til at lave en liste med konkrete navne, som skulle have deres adfærd på sociale medier undersøgt.
En liste, der udover at tælle chefredaktørerne på B.T., Weekendavisen og Berlingske, også omfattede en række interne og eksterne journalister og debattører, der på forskellig vis havde gjort sig bemærket i metoo-debatten.
Den hemmelige rapport
Søndag kunne Frihedsbrevet i forbindelse med et større portræt af Anders Krab-Johansen afsløre, at Krab-Johansen i al hemmelighed har fået udarbejdet en rapport, som kortlægger en række ansattes adfærd på sociale medier under metoo-debatten samt forløbet op til Michael Dyrbys exit. Rapporten undersøger også den journalistiske dækning.
Michael Dyrby trak sig efter Discovery+-dokumentaren om sexisme på TV 2, hvor han var chef fra 2002 til 2015. Både Michael Dyrby og Anders Krab-Johansen blev kritiseret for deres håndtering af sagen.
Efterfølgende bestilte Anders Krab-Johansen rapporten hos konsulentfirmaet Ulobby. Den lå klar i midten af januar, men det er først nu, de ansatte i Berlingske Media hører om den.
Rapporten konkluderer blandt andet, at det havde været gavnligt for Berlingske Media, hvis mediehusets forskellige medier havde talt med én stemme.
Den konkluderer også, at Berlingskes to chefredaktører, Tom Jensen og Mette Østergaard, ved deres til- og fravalg var med til at påvirke den negative dækning af Berlingske Media og Michael Dyrby.
Det skete der
I mandags havde Anders Krab-Johansen indkaldt medarbejderne i Berlingske Media til tre møder. Først med B.T., så Berlingske og til sidst Weekendavisens medarbejdere.
Under møderne gennemgik Anders Krab-Johansen sin hemmelige rapport og svarede på de kritiske spørgsmål, som medarbejderne havde.
Til møderne stillede Anders Krab-Johansen an med en skærm, hvorpå rapporten blev vist som powerpoint-præsentation, mens han selv var udstyret med et fysisk eksemplar af rapporten.
Hos Berlingske blev der især boret i, hvorfor topchefen havde bestilt rapporten til at starte med, samt hvad han ville have undersøgt — andet end “at blive klogere”, som han hidtil har holdt sig til.
Under en byge af kritiske spørgsmål forklarede Anders Krab-Johansen, ifølge seks kilder, der var til stede, at han blandt andet ville undersøge, om der var en såkaldt “guerillahær” i spil under metoo-sager – som eksempelvis Dyrby-sagen – på sociale medier.
Som forklaring på, hvad han mente med begrebet “guerillahær”, forklarede Anders Krab-Johansen, at det eksempelvis kunne være i personkredsen omkring Kvinfo, at denne hær skulle findes.
Det kom også frem under mødet med Berlingskes journalister, at Anders Krab-Johansen selv var med til at udarbejde en liste med navne på personer, der skulle undersøges, og at han havde afleveret listen til Ulobby.
Det er uvist, hvem Anders Krab-Johansen selv har bedt om at få undersøgt, og om Ulobby har føjet yderligere til efterfølgende.
Modsagde sig selv
Anders Krab-Johansen kom med flere modstridende forklaringer under de tre møder med de ansatte i Berlingske Media.
Under møder med de ansatte hos Berlingske afviste han at læse navnene op på de personer, der er blevet undersøgt. Det skyldes, ifølge Krab, GDPR-reglerne om databeskyttelse, fortæller flere af de tilstedeværende.
Men da Anders Krab-Johansen senere på formiddagen stod skoleret for Weekendavisens ansatte, var GDPR-bekymringen tilsyneladende drevet over, og han læste således mange af navnene fra listen højt for de fremmødte.
Under mødet med B.T.’s ansatte forklarede Anders Krab-Johansen, at det var firmaet Ulobby, der havde udvalgt de personer, der skulle undersøges, mens han altså kort tid efter hos Berlingskes ansatte erkendte, at han selv havde været med til at lave en liste med navne, der skulle undersøges af Ulobby.
“Ingen kommentarer”
Frihedsbrevet har fremsendt en række spørgsmål til Anders Krab-Johansen og har siden torsdag i sidste uge forsøgt at få et interview med mediechefen.
Han ønsker fortsat ikke at udtale sig. Til de konkrete detaljer i denne artikel skriver han i en mail:
“Jeg har ingen kommentarer til interne forhold i Berlingske Media.”
Det mangler vi svar på
Hvad var det, Anders Krab-Johansen mere præcist bad konsulentfirmaet Ulobby om at undersøge? Blev firmaet eksempelvis bedt om at undersøge konkrete påstande og antagelser?
Hvordan når rapporten frem til konklusionen om, at to navngivne chefredaktørers til- og fravalg har medvirket til den negative dækning af Berlingske Media og Michael Dyrby?