For 10–15 år siden var jeg til et mid­dags­sel­skab med en højt­stå­en­de dansk embeds­mand. Det meste af afte­nen blev der snak­ket uden­rigs­po­li­tik, og på et tids­punkt hen­led­te jeg embeds­man­dens opmærk­som­hed på det sta­digt tæt­te­re for­hold mel­lem Kina og Rusland, som nu også omfat­te­de fæl­les mili­tærø­vel­ser ude i Fjer­nø­sten. Måske, spurg­te jeg, er det på tide at føl­ge den udvik­ling tæt­te­re, måske bli­ver det et pro­blem for os i Vesten?

Embeds­man­den vif­te­de afvær­gen­de med hæn­der­ne og sag­de: Nej, nej, Rusland og Kina vil aldrig få et tæt for­hold, de er dybt mistænk­som­me over­for hin­an­den, så det er der ingen grund til at være bekym­ret for.

Som bekendt er det ikke gået, som embeds­man­den for­ud­sag­de, og lidt af den sam­me ønske­tænk­ning var vi vid­ne til for tre år siden efter den rus­si­ske inva­sion af Ukrai­ne, hvor man­ge i vores del af ver­den tro­e­de, at Kina vil­le til­slut­te sig Vestens for­døm­mel­se af Rusland og læg­ge sin nabo på is. Kina valg­te i ste­det en inter­es­se­dre­vet kurs i for­hold til kri­gen, som trum­fe­de nor­mer og vær­di­er – et valg, et fler­tal af de kine­si­ske eli­ter iføl­ge et nyligt essay på den kine­si­ske nyheds­si­de Guan­cha for­fat­tet af den sik­ker­heds­po­li­ti­ske eks­pert Chen Yawen er gan­ske godt til­fred­se med. 

Sam­hand­len mel­lem de to lan­de er siden krigs­ud­brud­det vok­set eks­plo­sivt og run­de­de sid­ste år 244,8 mil­li­ar­der dol­lar, det høje­ste nogen­sin­de. I 2021, alt­så før kri­gen, teg­ne­de Kina sig for 18 pro­cent af Ruslands sam­han­del med omver­de­nen, mens EU stod for godt halv­de­len, 51 pro­cent. Sid­ste år var Kinas andel af Ruslands uden­rigs­han­del vok­set til 34 pro­cent, alt­så næsten en for­dob­ling på bare tre år.

For at tage tem­pe­ra­tu­ren på det rus­sisk-kine­si­ske for­hold fra et ame­ri­kansk per­spek­tiv har jeg talt med Bri­an Carl­son, der er pro­fes­sor på US Army War Col­le­ge i Penn­sylva­nia, hvor han for­sker i sik­ker­hed i Stil­le­havs­re­gio­nen med sær­ligt fokus på for­hol­det mel­lem Kina og Rusland. 

For en god ordens skyld: I den­ne sam­men­hæng taler Bri­an Carl­son på egne veg­ne, ikke på veg­ne af det uni­ver­si­tet, han er ansat på.

Bri­an Carl­son har boet en årræk­ke i både Rusland og Kina, så han kan vur­de­re situ­a­tio­nen set fra både Moskva og Beijing.

Lige nu: Spar 50% den første måned

Kom i gang med det samme for bare 49,50 kr. og få en hel måned med uafhængig journalistik.

Normalpris: 99 kr./md.

Bestil nu

Allerede medlem?
Tilbuddet gælder i en begrænset periode. Mindstepris: 49,50 kr. Abonnementet fornyes til 99 kr./md. og fornyes automatisk, indtil det opsiges. Ingen minimumsbinding. Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke har været abonnent de sidste seks måneder.
Log ind, som du plejer

Du har tidligere oprettet dig som bruger med denne e-mail:

Indtast din adgangskode for at logge ind. Er dette ikke din e-mail, eller ønsker du at logge ind på en anden bruger, klik her.

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Mistet din adgangskode? Nulstil her.

Opret adgangskode

Din e-mail:

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Opret adgangskode

Du skal oprette en adgangskode nu

Din e-mail:

Vi har registreret dit abonnement, men du mangler en adgangskode. For at logge ind på Frihedsbrevet.dk og i Frihedsbrevets app skal du oprette en adgangskode.

Vi har sendt et link til ovenstående e-mailadresse, hvor du kan oprette din nye adgangskode.

Velkommen til Frihedsbrevet

Du har nu adgang til alle artikler, nyhedsbreve og podcast. Kom godt i gang ved at vælge dine nyhedsbreve nu.

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og lytte til Frihedsbrevet.

[ree_login_form]