Dan Jørgensen ville pludselig skrive første afsnit i omdiskuteret klimabog: Forfattere truede med at trække sig

Det korte af det lange
Klima‑, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) forsøgte at skrive forordet til den omdiskuterede klimabog Klimahistorier, der blev til i et samarbejde mellem Politikens Forlag og Klima‑, Energi- og Forsyningsministeriet.
Ministeriet skulle ellers ikke blande sig i bogens indhold, men kort før lukketid ville Klima-Dan pludselig skrive første afsnit til bogen, selvom det ikke stod i samarbejdsaftalen.
Det viser en aktindsigt i korrespondancen mellem Politikens Forlag og Klima‑, Energi- og Forsyningsministeriet.
Forfatterne truede med at bakke ud af projektet, da de ikke ville tages til indtægt for ministerens politik.
Dan Jørgensen siger til Frihedsbrevet, at han gerne ville skrive forordet for at rose forfatterne.
“Jeg tilbød at skrive forord, fordi jeg gerne ville rose bidragsyderne for at deltage, og fordi de bruger deres evner i den måske vigtigste debat overhovedet; debatten om vores planets fremtid,” siger Dan Jørgensen, der også godt forstår, hvorfor forfatterne ikke hoppede på den.
“Men jeg har fuld forståelse for, at det ville kunne misforstås, som om at nogen skulle tages til indtægt for mine synspunkter, så det er helt fint, at de takkede nej til det.”
Hvorfor er det vigtigt for dig at nævne, at ideen til ‘Klimahistorier’ kom fra dig?
“Det var vigtigt, at det fremgik et sted i bogen, at den er blevet til efter et idéoplæg fra mig, så der er fuld transparens om det. Mon ikke Frihedsbrevet havde fundet grund til at kritisere, hvis det ikke fremgik, hvordan bogen er blevet til.”
Derfor er det vigtigt
Klimahistorier er en såkaldt klimantologi, som består af otte historier skrevet af forskellige forfattere, blandt andre Adam Price, Kaspar Colling Nielsen, Iben Mondrup og Mathilde Walter Clark.
Bogen udkom den 29. august 2022 som resultat af et samarbejde mellem Klima‑, Energi- og Forsyningsministeriet og Politikens Forlag.
Idéen til Klimahistorier kom fra klima‑, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), og det faktum har fået anmelderne på dupperne.
“Dan Jørgensen har spændt danske forfattere for en vogn,” skrev Altinget i deres anmeldelse og forklarede, at ministeren drejer fokus væk fra sit eget politiske ansvar. Ekstra Bladet skrev, at Klimahistorier fremstår “som reklame for idémanden selv”.
Indtil videre har det lydt, at der var styr på rollerne: Forlaget sad med redigeringsretten, og forfatterne kunne skrive, at Dan Jørgensen var en idiot, hvis de altså havde lyst. Ministeriet fik godt nok idéen, ja ja, men det eneste, ministeriet ellers bidrog med, var at stille fakta til rådighed gennem vidensmateriale og ved at invitere forfatterne til forsker-workshop.
Nu viser det sig, at Dan Jørgensen forsøgte at bidrage med endnu mere, og at forfatterne var nødt til at true med at skrotte samarbejdet for at holde ham på afstand.
Det har vi fundet ud af
En aktindsigt i korrespondancen mellem Klima‑, Energi- og Forsyningsministeriet og Politikens Forlag viser, at der opstår problemer i samarbejdet i foråret 2022, da forord og omslag og salgsmateriale står overfor de allersidste justeringer.
“Hvor er det ærgerligt, at projektet støder på grund nu,” skriver en medarbejder fra Politikens Forlag.
Der findes ikke en tidligere mail i denne korrespondance, hvorfor det må antages, at ministeriet har henvendt sig telefonisk. Men forlagets reaktion tyder altså på, at der er kurrer på tråden.
Forlagets medarbejder skriver:
“Jeg har genlæst samarbejdsaftalen, hvor der ikke står noget om, at ministeren skal medvirke i antologien, og nu har vi talt med et udpluk af forfatterne, som trækker sig, hvis han medvirker direkte,” skriver medarbejderen og forklarer, at forfatterne vil opfatte Dan Jørgensens tilstedeværelse som politisk.
“De og vi er med på, at det er den ministerielle tilstedeværelse, I lægger vægt på, men et forord af Dan Jørgensen kunne meget let opfattes som en blåstempling fra forfatternes side af den socialdemokratiske klimapolitik.”
Forlaget skriver, at de har besluttet sig for at udgive novellerne på egen hånd, hvis ministeriet vælger ikke at fortsætte samarbejdet.
“Forfatterne og forlaget ville meget gerne holde gang i samarbejdet og lancere bogen sammen. Ministeren kunne skrive kronikker, holde taler og optræde med udvalgte forfattere, men en direkte tekst i bogen kan vi altså ikke tilbyde.”
Til sidst tilbyder Politikens Forlag så at skrive, at ideen til bogen kommer fra Dan Jørgensen.
“Jeg er meget ked af, at du har haft så meget besvær med bogen, som jo stadig er en knaldgod idé, og vi kan også skrive i/på bogen, at ideen er Dan Jørgensens, hvis det kan hjælpe noget,” skriver forlagets medarbejder.
Læg mærke til
I den udgivne bog ender det med at stå i efterskriftet første afsnit:
“Baggrunden var en idé opstået hos klimaminister Dan Jørgensen om et skønlitterært samarbejde for at udbrede klimaviden på nye måder.”
Politikens Forlag forklarer til Frihedsbrevet, at formuleringen er “et kompromis”, og at et forord ikke ville give redaktionel mening.
Det siger Dan Jørgensen
Frihedsbrevet har spurgt Dan Jørgensen, hvorfor han gerne ville skrive forordet, og om han var skuffet over ikke at få lov, og om han kan forstå, hvorfor forfatterne mente, at de ville blive spændt for Dan Jørgensens vogn.
Han forklarer, at han gerne ville skrive forordet for at rose forfatterne.
“Jeg tilbød at skrive forord, fordi jeg gerne ville rose bidragsyderne for at deltage og fordi de bruger deres evner i den måske vigtigste debat overhovedet; debatten om vores planets fremtid,” siger Dan Jørgensen.
“Men jeg har fuld forståelse for, at det ville kunne misforstås, som om at nogen skulle tages til indtægt for mine synspunkter, så det er helt fint, at de takkede nej til det.”
Hvorfor er det vigtigt for dig at nævne, at ideen til ‘Klimahistorier’ kom fra dig?
“Det var vigtigt, at det fremgik et sted i bogen, at den er blevet til efter et idéoplæg fra mig, så der er fuld transparens om det. Mon ikke Frihedsbrevet havde fundet grund til at kritisere, hvis det ikke fremgik, hvordan bogen er blevet til.”
Du har flere gange nævnt bogen på sociale medier. Kan du afvise, at ‘Klimahistorier’ er en del af din kommunikationsstrategi?
‘’Jeg anbefaler da selvfølgelig den fremragende bog og bruger dens udgivelse til at gentage min opfordring til Danmarks kunstnere; bland jer meget gerne i debatten!”
Klima-Dan på SoMe
Dan Jørgensen poserede med Klimahistorier i et Facebook-opslag den 28. august 2022.
“Jeg elsker bøger,” skrev ministeren først, hvorefter han forklarede, at han generelt elskede at læse bøger.
Herefter citerede han den gamle amerikanske præsident Theodore Roosevelt for at have sagt, at samfundets ledere har brug for at kende menneskets natur og menneskets sjæl, og at de kan finde dén viden i bøger og poesi.
Og som om det ikke var nok, kan bøger altså også lære os noget om klimaet, forklarede Dan Jørgensen så og anbefalede straks bogen Klimahistorier.
“Ideen til bogen er min. Men resultatet kan udelukkende tilskrives de otte fremragende forfattere og de dygtige embedsmænd i mit ministerium, som hjalp dem med det klimafaglige.”