Det er sommer, det er sol, og det er asparges
De er der som så meget andet hele året rundt, men nu er de danske og friske som ind i helvede. Og det er nu, de er aller-ALLER-bedst. Det er selvfølgelig asparges, vi skal have op under neglene i denne weekend.
Måske har du allerede haft travlt med at mæske dig i den lækre stængel, men for dem, der måske ikke lige har adgang til friske danske asparges, så er det nu. Når folk i min madglade omgangskreds begynder at ryste, når de snakker om hvide asparges og fjordrejer, så ved man, den er på vej: ASPARGES-PALOOZA – det er nu, der skal ud og stikkes i den sandede jord, grønne, hvide og lilla, de er der.
Men hvad fanden skal man gøre med alle de hersens asparges? Personligt har jeg det med de første asparges, som jeg har det med de første kartofler: De første grønne skud skal egentlig bare overhældes med kogende vand, intet andet, og derefter snackes. Det næste bundt grønne asparges skal have samme behandling – kogende vand i cirka 30 sekunder, op af gryden, og så vendes i koldt smør og salt. Så er den danske sommer i gang. De første hvide asparges plejer jeg blot at skrælle, dampe hele og spise uden noget. Det er fandeme som slik. Det samme gælder faktisk den lilla asparges. Hvert forår er det som en jomfrurejse for mig: at nyde de friskeste råvarer au naturel, ganske som de er, lige op af jorden.
Opsøg de håndholdte landbrug
Det, at værdsætte sæsonernes råvarer, går aldrig rigtigt af mode for mig, og sæsonen, vi netop er gået i gang med, er en vaskeægte favorit, fordi det i realiteten er den sæson, hvor vi får allerflest friske danske råvarer på en gang. Og ja, der er et fornemt udvalg i vores dagligvarebutikker, men hvis du lige sætter dig og søger en smule på interweb’et, hvor du for eksempel kan få fingrene i statskontrollerede økologiske gårdfriske varer, måske endda fra et mindre håndholdt landbrug, så kan du komme til at spille på alle tangenterne og være med på “freshness”-beatet – både når det kommer til smag, miljø og fremtid.
På grund af klimaet kommer vores skud-sæsoner tidligere og tidligere, og det gør jo også, at vi i Danmark får vores traditionelle sommerafgrøder tidligere. Meget tidligere i dag, end vi gjorde for blot 10 år siden. Og hvis man finder sådan et lille landbrug med en god sund produktion af asparges, så skal du unde dig selv at spørge den ærbødige landmand, om du ikke må komme med ud en morgen og stikke asparges. At få lov til at høste sin egen mad er total luksus, en totaloplevelse og totalt noget, som de fleste aldrig prøver, fordi de ikke gider. Men hvis du virkelig gider din mad, så er det noget, jeg synes, du lige skal prøve i ny og næ.
Den sensoriske tidsmaskine
En tradition i min omgangskreds er at mødes i en af mine venners forældres kolonihavehus, fiske hornfisk og hive de første spæde grøntsagsbørn ud af moder jord og i en sjælden stille stund sætte os ved det gamle havebord og nyde følgende:
Stegte hornfisk med et skvæt eddike, dampede grønne asparges og nye kartofler med koldt smør og flagesalt. Et iskoldt glas bajer til. Det er sådan en servering, man også gerne må lave til sig selv og bare gå lidt eneboer på den.
Når man kigger ned på tallerkenen, så ser sådan et stegt stykke hornfisk, et par tynde asparges og lidt nye kartofler jo lidt magert ud som måltid. Men de smage sender mig lige lukt ind i den sensoriske tidsmaskine og placerer mig i mine bedsteforældres sommerhus en tidlig sommeraften, dog uden bajere, men med klar cola. Hornfisk og asparges – det kan noget!
Tempura-asparges
Hvis det skal være lidt mere raffineret, så skal vi kigge mod Japan. Tempura er en klassisk japansk måde at fritere alt muligt på. Der er meget få ting, tilberedt som tempura, som undertegnede ikke kan spise sig helt i knæ i. Det er en form for meget let og klumpet dej, som laves af rismel, mel, danskvand og salt i sirlige mål og temperaturer. Så dypper man sin asparges i dejen og fritter den i olie.
Hvis man ikke orker at stå at lave sin tempura-dej, så kan man i de fleste velassorterede asiatiske supermarkeder sagtens finde en udmærket færdigblanding – endda med brugsanvisning på!
Tempura-friterede asparges kan også gøres på flere forskellige måder. Du kan sagtens fritere dem hele og rå. Hvis jeg står med nogle tykke hvide asparges, så plejer jeg at skære dem lidt ud. Forestil dig, at du skal spise dem elegant med spisepinde, så giver længden sig selv.
Du kan spiffe den friterede drømmeasparges op ved for eksempel at lægge dine rå asparges i en kold lage kogt på en svag kamillete, lidt hvidvin og rosa peber. Sørg for, at alkoholen er kogt godt væk fra lagen, og at den er kold. Kom nu de rå asparges i den kolde lage, og lad dem stå i nogle timer, gerne natten over. Inden tilberedning tørres aspargesen af, dyppes i tempura-dej og så i frituren.
Du kan snildt servere den med en klassisk brunet smør/soya-dip – så er du ret home safe.
Men du kan også bruge de tempura-stegte stykker asparges i en lun eller kold salat.
Salat med danske grøntsagsbørn
Ja, hvis den skal helt op i det fugtige hjørne her i weekenden, så kunne du jo servere en salat!
“EN SALAT!? What the fuck?!”
Rolig nu Anders Birthe, check lige salaten ud, inden du skærer dine albuer af i afmagt.
På grund af sæsonen så er alle danske grøntsagers børn på bud: Kålskud, ærteskud, mikrogrønt og radiser, og har du en seriøs købmand, er det nemt at få fingrene i. Er du nørd, kender du selvfølgelig en ven, der dyrker det vildeste pis i sin kolonihave, og er du udenfor pædagogisk rækkevidde på den fede måde, så er dit socio-eksperimentelle urbane rekreationsmiljø en kæmpe succes, så du bare selv kan høste det hele i din baggård i Kolding. Under alle omstændigheder skal du få samlet en flok af de her nye spæde grøntsagsting. Og de skal bare være ganske rå. Find nogle asparges og nogle små nye kartoffelbørn. Kog kartoflerne til perfektion, og stil dem til side. Brug for eksempel to slags asparges: de grønne til salaten og de hvide til fritering. Har du lilla asparges, så skal de klart i salaten. Du kan også bare blande, som din lyst er. De asparges, der ikke skal frittes, skal bare lige have et chok med kogende vand. Gør nu klar til en lille sauce, det kunne snildt være en vinaigrette, det kunne være en lys urtecreme, det kunne såmænd også være en brunet smør med lidt eddike i. En god dressingsauce.
Så blander du de kolde kartofler sammen med de spæde urter, du friterer dine tempura-asparges. Læg det hele på et stort fad, og placér de sprøde varme asparges på toppen – som en slags asparges-croutoner størrelse XL.
Hvis du er lidt sommerkåd i sjælen, så kan du smide lidt animalsk protein ved – det kunne sagtens være den føromtalte hornfisk eller et fad med helt tynde skiver røget dyrekølle. Har du lidt lækker kylling fra i går, kan det fint pilles ned i.
En salat med friturestegte asparges – det skal der til i weekenden!
Eller bare asparges, egentlig! Dit pis skal bare lugte af asparges på mandag. Og hvis du SLET ikke gider, så kan du i det mindste tage på Madens Folkemøde 2022 på Engestofte Gods på Lolland, som kører hele denne weekend. Hvis du er til madnørderi, asparges eller ej, så er det the place to be.
God weekend
S