Fri Mads #18: Lyden af tavshed

“Intet styrker magten så meget som tavshed,” skulle universalgeniet Leonardo da Vinci efter sigende have sagt. Så måske er det simpelthen en magtøvelse, når regeringen og dens støttepartier — på nær SF — har valgt tavsheden som svaret på opstandelsen over sagen om forsker Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi hos Forsvarsakademiet.
Lyden af tavshed
For hvor er de dog stille, regeringen og konsorter. Så stille, at man kan høre lyden af deres tavshed. Som en statisk brusen fra et tændt tv stillet ind på en tom kanal, som kommer til os fra et værelse for enden af en lang gang. Men denne sag må ikke ties ihjel. Det er den for alvorlig til. Derfor vil jeg bruge noget af mit nyhedsbrev nummer 18 på at genfortælle, hvad der er sket med Peter Viggo Jakobsen. Min fromme hensigt er at bidrage til, at så mange danskere som muligt får at vide, hvad der er foregået. Og er du allerede inde i sagen, skader det jo ikke at få genopfrisket miseren én gang til.
Det er Pakistans skyld
Lad os lige rekapitulere, hvad der er sket: Den 19. august bragte Avisen Danmark et interview med førnævnte Peter Viggo Jakobsen. Emnet var Taleban og Afghanistan, med fokus på naboen Pakistan. Her kommer Peter Viggo Jakobsen med en dejligt klar og fyndig udtalelse. Han siger: “Jeg synes, Pakistan er blevet rost lige lovligt meget taget i betragtning af, at det er Pakistans skyld, at Kabul er faldet. Det er Pakistans skyld, at Danmark har mistet 44 mand i Afghanistan. Havde det ikke været for Pakistan, så havde der ikke været noget Taleban.”
Sagde altså Peter Viggo Jakobsen. Dette er ikke et kontroversielt synspunkt. Det er bare rene ord for pengene. Kender man det mindste til Pakistans ambitioner om at have “strategisk dybde” i Afghanistan, og har man fulgt bare perifert med i, hvad Pakistans magtfulde og notoriske efterretningstjeneste ISI render og laver, ved man, at Peter Viggo Jakobsen har så evig ret. Og uanset hvad, har Peter Viggo Jakobsen selvfølgelig sin ytringsfrihed. Han har lov til at sige det, han siger.
Helvede kender intet raseri som en afvist kvinde 💥
Men inde på Holmens Kanal nummer 9, hvor Forsvarsministeriet holder til, faldt Peter Viggo Jakobsens udtalelse ikke i god jord. Efter at Danmark havde fået lov til at bruge Islamabad som brohoved for evakueringen fra Afghanistan, skulle der nødig komme en spilfordærver forbi og ødelægge romancen mellem Danmark og Pakistan. Ifølge Weekendavisen udtalte forsvarsminister Trine Bramsen sig så højlydt om Peter Viggo Jakobsen, at adskillige medarbejdere i ministeriet kunne høre det. Det er en pæn måde at sige på, at forsvarsminister Trine Bramsen er flippet totalt ud.
Hvis du ikke stikker piben ind, så …
Er det sådan magten fungerer, at det simpelthen er nok, at Trine Bramsen råber, at hun er træt af Peter Viggo Jakobsen? Det hører en servil embedsmand, og så drejer teknokratiets tandhjul af sig selv, og allerede dagen efter, fredag den 20. august, bliver der afholdt et møde mellem Forsvarsakademiets dekan, Peter Dahl Thruelsen og Peter Viggo Jakobsen. Ifølge Weekendavisen får Peter Viggo Jakobsen her at vide, at han hellere må se at få skruet ned for charmen. Hvis ikke vil hans afdeling blive omstruktureret eller helt udflyttet fra København. Siden har ingen hørt noget fra Peter Viggo Jakobsen. Også hans tavshed er slående.
Intet at se her, passér venligst gaden
At Weekendavisen har ret i sin fremstilling af sagsforløbet, blev indirekte bekræftet i går, hvor selveste chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Henrik Ryberg, trådte frem på Facebook med en pressemeddelelse på mere end 400 ord. Formålet var at imødegå Weekendavisens artikel med en understregning af, at alt skam er i skønneste orden hos Forsvarsakademiet, både hvad angår ytrings — og forskningsfriheden. Hertil er der bare at sige, at når man skal bruge 400 ord på at forklare, at den hellige grav er velforvaret, er det et tegn på, at der helt sikkert er et problem. Og går man teksten efter med en tættekam, finder man da også denne uhyggelige passus:
“Forsvarsakademiets ledelse har ikke fået pålæg om, at vores forskere eller andre medarbejdere ikke må udtale sig, men vi er indimellem i dialog med overordnede myndigheder om udtalelser fra Forsvarsakademiets medarbejdere, der kan berøre komplekse og følsomme emner. Forsvarsakademiets ledelse deltager selvfølgelig gerne i den dialog. Hvis faktuelle ting eller spørgsmål om operationssikkerhed skal belyses, så er det vigtigt, at vi kan engagere os i en uformel dialog med overordnede myndigheder.”
Uformel dialog 😱
Hvad begrebet “uformel dialog med overordnede myndigheder” dækker over er svært at sige, men i mine ører lyder det skræmmende. Og klamt. Som noget der foregår i mørke. Et eller andet er i hvert fald helt galt hos Forsvarsakademiet, og hvis det virkelig passer, at Peter Viggo Jakobsen er blevet truet til tavshed af regeringsapparatet, er det på en måde værre end den oprindelige historie, som var, at han simpelthen var blevet fyret. At Peter Viggo Jakobsen ovenikøbet får mundkurv på, samtidig med at vi har en regering, som holder skåltaler om, at de vil fremme en åben og demokratisk debat, gør kun skandalen endnu større.
Fri Finans
Nå, så fik jeg ventileret min harme over sagen om Peter Viggo Jakobsen. Nu gælder det Frihedsbrevet: Gode ting venter nemlig forude i denne uge. Allerede i dag udkommer nyhedsbrevet Fri Finans, hvor vi har en historie om, at Dansk Industri bliver beskyldt for at spille en dobbeltrolle i sundhedsguru Christian Bitz’ plagiatsag. Og så afslører vi en af stifterne bag nybagt partileder Lars Løkke Rasmussens nye erhvervspolitiske mødested.
Fri Tænkning
I morgen udkommer nyhedsbrevet Fri Tænkning. Chefredaktør Flemming Rose har denne gang talt med professor David Buss om hans nye bog Bad Men: The Hidden Roots of Sexual Deception, Harassment & Assault. Buss er professor på University of Texas i Austin og en af evolutionspsykologiens stiftere. Ifølge Buss er mænds seksuelle krænkelser af kvinder den mest udbredte menneskerettighedskrænkelse i verden, og han foreslår derfor, at kvindens ret til selv at bestemme hvornår, hvordan og med hvem hun ønsker sex skal gøres til en fundamental menneskerettighed på linje med den række af rettigheder, der er nedfældet i FNs Menneskerettighedserklæring. Fra et evolutionspsykologisk perspektiv er denne ret mere fundamental end både ytringsfrihed, religionsfrihed og forsamlingsfrihed, men alligevel er den ikke formuleret som en norm eller lov nogle steder. Læs mere om det i Fri Tænkning i morgen.
Madens Folkemøde i Fri Tid 🍽
Simon Jul fortæller at næste udgave af nyhedsbrevet Fri Tid handler om Madens Folkemøde, der blev afholdt i weekenden. Eller med Simons egne ord: “Det handler om, at vi skal huske at elske vores råvarer en lillebitte smule mere, end vi plejer. Ikke meget. Blot en smule.”
Hvad jeg ellers går og tænker på 🤔
1️⃣ Storfilmen Dune. Har du set den film? Ellers er det bare sporenstregs i biografen med dig. I forvejen var jeg fan af den fransk-canadiske filminstruktør Denis Villeneuve, men det her er hans pièce de résistance. Når du først har set Dune, vil du for altid tænke tilbage på Star Wars som DR Dramas Gøngehøvdingen, og er du typen, som forsværger alt, hvad der har med science fiction og kostumedramaer at gøre, så lav det hvide snit, og gå ind og se den film. Sikke dog en bedrift det er. Alene lydsiden er et mesterværk i sig selv.
2️⃣ Meget er blevet sagt og skrevet om undersøgelsen af, hvordan de studerende på Journalisthøjskolen stemmer. Resultatet viste, at flertallet stemmer på Enhedslisten og Radikale Venstre. Det mener en masse borgerlige er tegn på, at riget stander i våde. Blandt andet Berlingske Medias koncernchef, Anders Krab-Johansen:
Nu forstår jeg ikke helt, hvordan Anders Krab-Johansen har tænkt sig, at ledelsen og underviserne skal sikre, at alle politiske holdninger er ligeligt repræsenteret blandt skolens alumne. For så er det vel nødvendigt med sindelagskontrol i en grad, som burde få en sand borgerlig til at slå korsets tegn for sig? I øvrigt må det borgerlige Danmark virkelig lide af mindreværdskomplekser, når det stadig hjemsøges af ideen om de røde lejesvende. Personligt glæder jeg mig over, at undersøgelsen også viser, at antallet af studerende der stemmer blankt næsten er blevet fordoblet fra 3,8 til 7,6 %. For det burde immervæk være idealet for alle journalister: At gå ned og stemme, men at stemme blankt.