Fri Mads #42: Hvor­for er vi alle i fare? 😱


Her er der en medieafspiller

Men før du kan se den, skal du accep­te­re cook­i­es fra vores leverandør.

Den alar­mi­sti­ske over­skrift er ikke min egen. Det var over­skrif­ten på det sid­ste inter­view, som den ita­li­en­ske fil­min­struk­tør, dig­ter og for­fat­ter Pier Pao­lo Paso­li­ni gav til­ba­ge i novem­ber måned 1975, kun få timer før han blev fun­det myr­det på en strand ved det tyr­r­hen­ske hav. Han var nøgen, han var ble­vet kørt over fle­re gan­ge med sin egen bil, hans testik­ler var ble­vet knust med en metal­stang, og så var der ble­vet hældt ben­zin på liget og sat ild til det. 

Svag­hed er provokerende 

Her i 100-året for Paso­li­nis fød­sel for­bli­ver mor­det på ham uopkla­ret, og i den for­bin­del­se er det tan­ke­væk­ken­de, at Paso­li­ni selv insi­ste­re­de på, at det sid­ste inter­view, han end­te med at give, net­op skul­le have den­ne rubrik. Når jeg brin­ger det på banen her, er det for­di spørgs­må­let desvær­re er lige så aktu­elt i dag, som det var i Paso­li­nis Ita­li­en, der den­gang var midt i en lavin­ten­siv bor­ger­krig med ter­r­or­grup­per fra både det yder­ste høj­re og det yder­ste ven­stre, samt en kon­stant trus­sel om at det hele vil­le slut­te i et atomragnarok. 

Lige nu og her tror jeg, det bed­ste svar på Paso­li­nis sted­s­e­grøn­ne spørgs­mål om, hvor­for vi alle er i fare, kom­mer fra den tid­li­ge­re ame­ri­kan­ske for­svars­mi­ni­ster Donald Rums­feld. I janu­ar 2006 gav han nem­lig et inter­view til ABC News, hvor han sag­de, at “svag­hed er pro­vo­ke­ren­de”. Kon­tek­sten var Iraks davæ­ren­de dik­ta­tor Sad­dam Hus­se­in, der fort­sat­te med at dri­ve gæk med FN’s våbe­nin­spek­tø­rer. Grun­den til, at Sad­dam tur­de at udfor­dre USA og det inter­na­tio­na­le sam­fund, var, at han for­nem­me­de svag­hed fra Vestens side, men­te Donald Rums­feld og fort­sat­te så: 

“Alt, hvad jeg kan sige, er, at hvis histo­ri­en har lært os noget, så er det, at svag­hed til­skyn­der folk til at gøre ting, de ellers ikke vil­le gøre. Den frem­gangs­må­de, som går i ret­ning af, at man ikke må gøre Sad­dam ked af det eller vred, for­di så kan han fin­de på at gøre noget, sva­rer til at fodre en alliga­tor med det håb, at den spi­ser dig til sidst.” 

Der kan med ret­te være del­te menin­ger om Donald Rums­feld, men hvad end man mener om man­den, tager jeg hat­ten af for den­ne udta­lel­se. Hvad, jeg tror, er, at Vla­di­mir Putin og hans inder­kreds i sti­gen­de grad henover de sene­ste tyve år har opfat­tet Vesten som væren­de kraf­tes­løs, deka­dent og hand­ling­s­lam­met, og den­ne opfat­tel­se af en til­ta­gen­de svæk­kel­se af Vesten har vir­ket som en sire­nesang på klep­to­kra­ter­ne i Kreml. Så meget, at Putin til sidst var nødt til at hand­le på det. En anden for­kla­ring kan være, at Putin sim­pelt­hen er ban­ge for svag­hed, lige­som den kon­tro­ver­si­el­le ita­li­en­ske for­fat­ter Curzio Mala­par­te i sin roman Kaput skri­ver enormt inter­es­sant om, at det, som nazi­ster­ne fryg­te­de mest i hele ver­den, var sva­ge men­ne­sker. Under alle omstæn­dig­he­der er der til­sy­ne­la­den­de en geopo­li­tisk lov­mæs­sig­hed, som dik­te­rer, at svag­hed er pro­vo­ke­ren­de, og så læn­ge Vesten ikke ihukom­mer den­ne grim­me, mør­ke og gam­le sand­hed, er vi alle i fare. Åh ja, selv­føl­ge­lig er der også kli­ma­kri­sen, men i for­hold til trus­len om den evi­ge atomvin­ter fore­kom­mer antal­let af vind­møl­ler ærligt talt som en bagatel. 

En gam­mel hat kal­det corona 🎩

Her­med vel­kom­men til mit nyheds­brev num­mer 42. Egent­lig hav­de jeg lovet mig selv, at jeg ikke vil­le skri­ve om kri­gen i Ukrai­ne, for folk, som de er flest, er ved at nå til et mæt­heds­punkt med doom scrol­ling. Så hel­le­re sæt­te den gla­de fod for­re­st og skri­ve om noget, der får smilet frem hos os alle. Jeg ved ikke med jer, men når jeg selv skal hyg­ge mig, sådan rig­tigt dej­ligt hyg­ge mig, væl­ger jeg til hver en tid debat­ten om for­mode­de lang­va­ri­ge bivirk­nin­ger fra cor­o­na-vac­ci­ner­ne. Der­for har jeg inter­viewet den ame­ri­kan­ske immu­no­log og kræft­for­sker Wil­li­am J. Murp­hy, som har gjort en spæn­den­de opda­gel­se desan­gå­en­de. Oveni­kø­bet er emnet aktu­elt, for i dis­se dage er det præ­cis to år siden, at Dan­mark blev luk­ket ned. Så det skri­ver jeg om, og så kom­mer jeg selv­føl­ge­lig med et vue over de man­ge gode ting og sager, som Fri­heds­bre­vet vil glæ­de sine beta­len­de med­lem­mer med i den­ne uge. 

Så skal der sæl­ges op 💪🏼

Apro­pos hyl­de­va­rer, vil jeg ger­ne hen­le­de opmærk­som­he­den på, at vi løben­de byg­ger til i vores kata­log med podcasts. Der er lige udkom­met nyt afsnit i seri­en om Mær­sks mør­ke hem­me­lig­hed og seri­en om kri­gen i Ukrai­ne med Flem­m­ing Rose og Sofie Frøkjær kører jo bare der­u­dad, sene­st med et pro­gram om, hvem Putin mon råd­fø­rer sig med? Her­til kom­mer så, at vi sene­re på ugen har pre­mi­e­re på en føl­je­ton i gen­ren true cri­me. Lige nu og her kan jeg ikke skri­ve andet, end at det er opsigtsvæk­ken­de godt, og selv­om jeg som super­bru­ger af true cri­me på lyd er sær­de­les godt vant, har vi noget på vej, som vir­ke­lig har fået mig til at spær­re øjne­ne op. 

Nu vil jeg ikke tea­se mere, men blot sige, at hvis du er typen, der sta­dig ikke har meldt dig ind i Fri­heds­bre­vet, men blot læser eller lyt­ter med her, for­di du fort­sat er nys­ger­rig på, om Fri­heds­bre­vet mon er noget for dig, så er tiden kom­met, hvor du skal have fat i muld­var­pe­skin­det. I det hele taget kan jeg se, når jeg slår det lan­ge lys til, at vi har ind­hold på vej frem mod som­me­ren, som vil løf­te Fri­heds­bre­vet op på et niveau, der trod­ser mine vil­de­ste for­vent­nin­ger. Det synes jeg ikke, du skal gå glip af, og des­u­den er jeg sik­ker på, at du kan se poin­ten i at give en hestesko til et nyheds­me­die, der prin­ci­pi­elt siger nej til medi­e­støt­te og annon­cer. For jo fle­re rig­tigt frie og uaf­hæn­gi­ge medi­er vi har, jo bed­re – ikke sandt? 

Anti­stof­fer mod antistoffer 🦠

Som faste læse­re af mit nyheds­brev vil vide, har jeg før brændt nal­ler­ne på at skri­ve om for­mode­de lang­va­ri­ge bivirk­nin­ger fra vac­ci­ner­ne mod cor­o­na. Fak­tisk er jeg nået til den kon­klu­sion, at det far­lig­ste, man over­ho­ve­det kan skri­ve om i dis­se tider, er vac­ci­ner­ne. Nu vover jeg så pel­sen igen, for jeg ved­bli­ver med at have ondt af de men­ne­sker, der siger, at de døjer med for­mode­de lang­va­ri­ge bivirk­nin­ger fra vac­ci­ner­ne. Dels for­di at sund­heds­væ­se­net ikke rig­tigt vil ken­des ved dem, men også for­di udskam­nin­gen af anti­vaxxer­ne har gjort det hele end­nu vær­re. For selv­om dis­se men­ne­sker ikke er imod vac­ci­ner, er de for­stå­e­ligt nok skrækslag­ne for at bli­ve opfat­tet som sådan. Her har medi­er­ne en sær­lig rol­le at spil­le, men desvær­re har dansk pres­se ikke rig­tigt været sin opga­ve vok­sen. I hvert fald kom­mer det ikke bag på mig, at jeg er den før­ste dan­ske jour­na­list, der har inter­viewet den ame­ri­kan­ske immu­no­log og kræft­for­sker Wil­li­am J. Murphy. 

Sam­men med sin kol­le­ga Dan L. Longo har dok­tor Murp­hy skre­vet den opsigtsvæk­ken­de arti­kel A Pos­sib­le Role for Anti-idi­o­ty­pe Anti­bo­di­es in SARS-CoV‑2 Infection and Vac­ci­na­tion, som blev bragt i The New Eng­land Jour­nal of Medi­ci­ne den 27. janu­ar 2022. Sagt på men­ne­ske­sprog er de to for­ske­re kom­met på spo­ret af, at de RNA-vac­ci­ner, der gives mod cor­o­na, i sjæld­ne til­fæl­de kan frem­kal­de en per­ma­nent kri­se­til­stand i immun­for­sva­ret, også kal­det for autoim­mu­ni­tet. Mere medi­cinsk for­mu­le­ret – med en lang sæt­ning – hand­ler det om en situ­a­tion, hvor krop­pen dan­ner anti­stof­fer mod spi­ke­pro­te­i­net på cor­o­navirus (Ab1), men også dan­ner anti­stof­fer mod anti­stof­fer­ne (Ab2) – og dis­se Ab2-anti­stof­fer kan på den måde lig­ne den oprin­de­li­ge ska­be­lon, spi­ke­pro­te­i­net, og der­med bin­de sig til de sam­me cel­le­re­cep­to­rer som cor­o­navirus og udlø­se et angreb fra krop­pens immun­cel­ler mod dis­se cel­ler, for­di immun­cel­ler­ne tror, at cel­ler­ne er angre­bet med cor­o­navirus. Ab2-anti­stof­fer­ne kan bli­ve i krop­pen læn­ge efter, at sel­ve spi­ke­pro­te­i­net er væk, og det vil sige, at der kan bli­ve tale om et ved­va­ren­de og lang­va­rigt angreb fra immun­for­sva­ret på krop­pens egne cel­ler. Og så har vi bal­la­den. Iføl­ge dok­tor Murp­hy tyder det på, at de to for­ske­re har fat i den lan­ge ende her, men hvad, der er svært at sige noget om, er, hvor man­ge der er ramt af pro­ble­met og i for­læn­gel­se her­af, hvor­dan man behand­ler det. 

Det har jeg talt med dok­tor Murp­hy om, men først vil jeg lige under­stre­ge, at han alt­så ikke er en eller anden til­fæl­dig sofa-immu­no­log, som jeg lige har tryl­let frem til lej­lig­he­den. Han har for­sket i immun­for­sva­ret i for­hold til kræft­be­hand­ling i mere end 30 år og har været direk­tør ved USA’s Natio­na­le Can­cer Insti­tut. I dag er han ansat som for­sker hos UC Davis Medi­cal Cen­ter under Uni­ver­si­ty of Cali­for­nia i Cali­for­ni­ens hoved­stad Sacramento. 

“Jeg er selv pro-vac­ci­ne og er både ble­vet vac­ci­ne­ret og boo­stet, men jeg er opmærk­som på den risi­ko, man løber, når man bli­ver vac­ci­ne­ret,” siger dok­tor Murp­hy til Fri­heds­bre­vet og fortsætter: 

“Vores forsk­nings­pa­pir blev bragt onli­ne i novem­ber 2021 og kom ud på print i janu­ar 2022. For­sin­kel­sen skyld­tes, at vi fik to reak­tio­ner fra kol­le­ga­er, som vi skul­le sva­re på først. Det ene svar bekræf­te­de vores hypo­te­se om, at der i vis­se til­fæl­de kan ske det, at immun­for­sva­ret laver anti­stof­fer mod de anti­stof­fer, som vac­ci­nen har frem­bragt, og her­med opstår der en autoim­mun reak­tion i krop­pen. Respon­sen på artik­len har været over­væl­den­de. Jeg får mails dag­ligt fra patien­ter og læger, som skri­ver, at de også har opda­get, hvad vi har opda­get. Hvad gør vi, spør­ger de igen og igen. Hvad gør vi, hvad gør vi? Jeg er slet ikke i tvivl om, at lang­va­ri­ge bivirk­nin­ger fra cor­o­na-vac­ci­ner­ne er et vir­ke­ligt fæno­men, og man er snæ­ver­sy­net, hvis man ikke vil erken­de det. Lang­va­rig covid er et kendt og vel­do­ku­men­te­ret fæno­men, så lige­som vi alle­re­de nu ved, at vac­ci­ner mod cor­o­na i sjæld­ne til­fæl­de kan med­fø­re alvor­li­ge, kortva­ri­ge bivirk­nin­ger, giver det udmær­ket mening, hvis der også er alvor­li­ge, lang­va­ri­ge bivirk­nin­ger fra vac­ci­na­tio­nen. Jeg vil ger­ne under­stre­ge, at jeg grund­læg­gen­de betrag­ter vac­ci­ner­ne som sik­re, men sik­ker­hed skal altid måles op imod den risi­ko, man løber, når man tager dem. Selv vand kan være usik­kert, hvis man drik­ker nok af det. I for­hold til can­cer, som jeg har for­sket meget i, kig­ger vi altid på sik­ker­hed i for­hold til risi­ko. Hvor gam­mel er patien­ten? Hvis det er en ældre patient i for­hold til en yngre, er vi måske mere kon­ser­va­ti­ve med, hvor­dan vi behand­ler med kemo­te­ra­pi. I for­hold til pan­de­mi­en over­s­teg for­de­le­ne ved vac­ci­ner­ne helt klart risi­ko­en, men nu hvor pan­de­mi­en er under kon­trol, giver det god mening lige at genover­ve­je det hele. Der har jo været et enormt poli­tisk pres for at få alle vac­ci­ne­ret, for sel­ve poin­ten med vac­ci­ner er, at man skal have hele befolk­nin­gen med for at opnå flokim­mu­ni­tet. Ski­bet var ved at syn­ke, der­for tog vi vac­ci­ner­ne, og nu sid­der vi ude på havet i en red­nings­flå­de og bør tage en seri­øs snak om, hvor­dan vi kom­mer vide­re her­fra. Her vil jeg ger­ne pege på, hvor lidt vi ved. Vi ved for eksem­pel sta­dig ikke, hvad der gør, at et fåtal af dem, der er ble­vet vac­ci­ne­ret, udvik­ler inf­lam­ma­to­ri­ske hjer­te­syg­dom­me. Hvad vi har brug for er en meget mere posi­tiv atti­tu­de fra det medi­cin­ske sam­funds side. Fra poli­tisk hold skub­bes der sta­dig imod, at man for­sker i det­te emne, og vi har fort­sat ikke en cen­tral myn­dig­hed, der sam­ler resul­ta­ter­ne og sør­ger for, at de bli­ver videre­for­mid­let. Det ska­ber både mistil­lid og en følel­se af hjæl­pe­løs­hed hos patien­ter­ne. Det er som om, at det medi­cin­ske sam­fund ikke til ful­de har erkendt, at de her vac­ci­ner er kom­met for at bli­ve, samt at de ændrer sig i takt med, at virus mute­rer. Hvor meget skal vi vac­ci­ne­re, hvor tit skal vi vac­ci­ne­re? I ste­det for at være pro­ak­ti­ve er vi reak­ti­ve. Ind­til nu har forsk­nin­gen ude­luk­ken­de været foku­se­ret på de kortva­ri­ge bivirk­nin­ger, som for eksem­pel inf­lam­ma­to­ri­ske hjer­te­syg­dom­me eller en ana­fylak­tisk straks­re­ak­tion. Alt­så kortva­ri­ge bivirk­nin­ger, som ram­mer en meget, meget lil­le del af befolk­nin­gen, Men spørgs­må­let om bivirk­nin­ger på lang sigt har slet ikke været stu­de­ret end­nu. Man kan ikke sige, at bare for­di man ikke ser fle­re bivirk­nin­ger på kort sigt, så kan man ekstra­po­le­re sig frem til, at så er vac­ci­ner­ne også sik­re på lang sigt. Der er brug for fle­re stu­di­er, som tager det­te emne meget seri­øst. Pro­ble­met er, at for­di virus spre­der sig til alle dele af krop­pen, er det meget svært at afgø­re om en lidel­se skyl­des en viru­s­in­fek­tion, man måske ikke engang ved, at man har haft, ver­sus en bivirk­ning fra vac­ci­nen. Læg der­til, at vi taler om symp­to­mer, der kan være meget svæ­re at ind­kred­se sam­men­lig­net for eksem­pel med en syg­dom som kræft, hvor vi klart kan se den, hvor vi også kan se, når den er væk igen, eller hvis den er vendt til­ba­ge. Hvis vi taler om symp­to­mer som træt­hed eller ner­ve­be­tæn­del­se, bli­ver det meget svært at afgø­re, hvad der skyl­des vac­ci­nen sam­men­lig­net med symp­to­mer på lang­va­rig covid eller psy­ko­so­ma­ti­ske lidel­ser. Der­for føler jeg meget stærkt, at vi mang­ler helt basal forsk­ning i vac­ci­ner­ne for at for­stå, hvad de gør ved immun­for­sva­ret. Et stort pro­blem i den for­bin­del­se er, om vi kan sto­le på, at medi­ci­nal­fir­ma­er­ne deler alle deres data med os. Jeg stam­mer fra aca­de­mi­ca, og jeg har ingen skin in the game. Jeg vil bare ger­ne for­ske, men er man totalt objek­tiv, når man har et pro­dukt, man skal sæl­ge? Alle kan se min data, alt er offent­ligt, men det er ikke til­fæl­det med medi­ci­nal­fir­ma­er­ne. Et andet pro­ble­met er, at de forsk­nings­mo­del­ler, der anven­des, typisk er base­ret på tests på mus, men altid sun­de, unge mus. I ste­det bur­de vi bru­ge gam­le mus, fede mus, autoim­mu­ne mus, for det vil give os et meget bed­re bil­le­de af, hvor­dan befolk­nin­gen vil rea­ge­re på vac­ci­ner­ne. Vi skal være meget for­sig­ti­ge med, at vi ikke ser, hvad vi ikke vil se. Hvis vi ikke ser gif­tig­hed, er det så, for­di vores forsk­ning ude­luk­ken­de er base­ret på sun­de, unge mus i for­hold til ældre, over­væg­ti­ge mus? Men dis­se stu­di­er er dyre at lave, og man kan ikke sige, at jeg mær­ker en over­væl­den­de opbak­ning. Pfizer og Moder­na er ikke inter­es­se­ret i, at man under­sø­ger og sam­men­lig­ner deres vac­ci­ner, så for mig er det en stor udfor­dring at for­ske i det her. Vi er helt ale­ne, med vores egne pen­ge, og de vac­ci­ner vi selv har skaf­fet os. Vi laver de basa­le stu­di­er nu, mens vi taler, med fede mus, for­skel­li­ge mus. Vi ved ikke, hvad vi kom­mer til at se, men det kom­mer til at tage måne­der, for hele poin­ten er jo, at det hand­ler om lang­va­ri­ge bivirk­nin­ger. Et pro­blem i den for­bin­del­se er, at mus ikke selv for­tæl­ler dig, hvis de har det dår­ligt, for eksem­pel om de har kval­me eller er træt­te, så vi skal kig­ge på deres opfør­sel målt ud fra for­skel­li­ge para­me­tre, men vi vil sta­dig være i stand til at opda­ge det, hvis de udvik­ler autoim­mu­ne reak­tio­ner. Jeg har ingen anel­se om, hvor man­ge men­ne­sker, der lider af det her, kun anek­do­ti­ske bevi­ser i form af mails fra folk, der skri­ver til mig, at de er ramt af det, men det er jo umu­ligt for mig at veri­fi­ce­re, hvad de lider af,” lyder det fra dok­tor Murphy. 

Her­med nok om vac­ci­ner i den­ne ombæ­ring, men jeg fort­sæt­ter med at inter­es­se­re mig for emnet. Hvor­for? For­di det måske er den vig­tig­ste jour­na­li­sti­ske histo­rie overhovedet. 

Fri Finans

Redak­tio­nen bag nyheds­bre­vet Fri Finans ser nær­me­re på den inter­na­tio­na­le gigant INEOS, som sta­ten har sendt adskil­li­ge mil­li­o­ner i fav­nen på. Des­u­den har de inter­viewet man­den bag den legen­da­ri­ske Pizza Hut-rek­la­me med Gorbatjov. 

Fri Tænk­ning

I næste udga­ve af sit nyheds­brev Fri Tænk­ning kig­ger che­fre­dak­tør Flem­m­ing Rose på to af Ruslands stør­ste for­fat­te­re, som har skre­vet fik­tions­vær­ker om krig base­ret på doku­men­ta­risk materiale. 

Den ene er Lev Tol­stoj, som i sin roman Krig og Fred fra 1867 gen­nem­ly­ser Napo­leons felt­tog mod Rusland i 1812 og efter­føl­gen­de neder­lag. Tol­stoj filo­so­fe­rer i den for­bin­del­se over, hvad det er, der dri­ver historien. 

Sam­me spørgs­mål under­sø­ger nobel­prisvin­der Alek­s­an­dr Sol­sje­nit­syn i sit doku­men­ta­ri­ske mam­mut­værk om Før­ste Ver­denskrig og Den Rus­si­ske Revo­lu­tion, Det Røde Hjul, hvoraf kun før­ste bind fin­des på dansk. 

Sol­sje­nit­syn blan­de­de sig ind­til sin død i 2008 også i debat­ten om for­hol­det mel­lem Rusland og Ukraine. 

Har de to gigan­ter i rus­sisk lit­te­ra­tur noget at sige til vores sam­tid og til Vla­di­mir Putin? 

Fri Tid

I den­ne uges Fri Tid stil­ler Simon Jul skar­pt på at san­ke grønt ude i natu­ren og især kul­tu­ren omkring det løs­slup­ne ramsløg, et fæno­men, “der skil­ler van­de­ne med god beret­ti­gel­se,” som Simon Jul skri­ver. Den anden halv­del bag nyheds­bre­vet Fri Tid, de ano­ny­me gastro­no­mer kendt som de To Sult­ne Piger har det­te på menu­en: “Vi har været på restau­rant Barr i Strand­ga­de i Køben­havn – vi har på for­nem­mel­sen, det er sådan en restau­rant, ALLE mad turi­ster har som must try, så det skul­le vi selv­føl­ge­lig også prø­ve. I Nomas gam­le loka­ler 🙂 Vi fik schnitzel!!!” 

Fri Jihad

I dag udkom­mer den nye udga­ve af vores nyheds­brev Fri Jihad. Nyt, for­di det fra nu af skri­ves af Kat­hri­ne Elmo­se Jør­gen­sen, der for­sker i frem­med­kri­ge­re og radi­ka­li­se­ring ved Køben­havns Uni­ver­si­tet. Hun skri­ver: “Mit før­ste brev hand­ler om fan­ta­si­en om (hel­lig) krig og om for­skel­len på at for­sø­ge at vir­ke­lig­gø­re fan­ta­si­en – for eksem­pel ved at rej­se til krigszo­nen – og at for­bli­ve i fan­ta­si­en. Der­u­d­over hand­ler det om, hvad der sker, når fan­ta­si­en punk­te­res, og hvad det kan føre med sig.” 

Fri Hjul

Basti­an Emil Golds­ch­midt, der skri­ver vores ugent­li­ge nyheds­brev om cykel­sport, har føl­gen­de på tape­tet i den­ne uge: 

“I den for­gang­ne uge blev der kørt pre­sti­ge­ful­de cykel­løb i både Frank­rig og Ita­li­en. De to eta­pe­løb Paris-Nice og Tir­reno-Adri­a­ti­co sat­te sce­nen for sæso­nens før­ste sto­re opgør mel­lem spor­tens klas­se­ments­ryt­te­re. Jonas Vin­ge­gaard og Tadej Poga­car genop­tog deres duel fra sid­ste år i Appen­ni­ner­nes bjer­ge, og Pri­moz Rog­lic og Wout van Aert led­te Jum­bo-Vis­mas offen­siv an i det tra­di­tions­ri­ge fran­ske løb. Det hele synes at fun­ge­re som et intenst anslag frem mod som­me­rens kul­mi­na­tion med Tour de Fran­ce-star­ten i Dan­mark. Poga­car vir­ker uover­vin­de­lig, men de to hold­kam­me­ra­ter Vin­ge­gaard og Rog­lic kan med en fæl­les offen­siv, når de atter kører løb sam­men, udfor­dre slo­ve­ne­ren. Poga­car udtal­te selv efter sin eta­pe­sejr på det legen­da­ri­ske stej­le bjerg Mon­te Car­peg­na i lør­dags: ‘Thin­gs are going gre­at, I can’t com­plain’. Det min­der mig om Karen Blixens linje fra Den afri­kan­ske farm, som jeg hol­der meget af: ‘Her i den­ne høje Luft trak man Vej­ret let og indaan­de­de et vildt Haab, som Vin­ger. I Højlan­det vaag­ne­de man om Mor­ge­nen og tænk­te: Nu er jeg der, hvor jeg skal være.’” 

Fri Hjul udkom­mer på ons­dag, og sig mig så lige, hvor man­ge andre sport­sjour­na­li­ster, der cite­rer Karen Blixen, når de skri­ver om cykling? 

Fri Spark ⚽️

Hoved­hi­sto­ri­en i den kom­men­de uges Fri Spark bli­ver et portræt af Ukrai­nes stør­ste bidrag til udvik­lin­gen af moder­ne fod­bold; Dyna­mo Kiev — og Sov­jet-træ­ne­ren Vale­riy Loba­nov­skyi, der døde 63 år gam­mel i 2002. Han var tæt på at gå blik­kensla­ger­vej­en, men i ste­det udvik­le­de han tre Bal­lon d’Or-vindere, vandt to euro­pæ­i­ske klub­tit­ler og, nok så væsent­ligt, bane­de vej­en for den brug af data i træ­ner­ger­nin­gen, der er så udbredt i dag. 

Hvad jeg ellers går og tæn­ker på? 🤔

1️⃣ Hvad, man­ge dan­ske­re ikke ved, er, at vi har en stats­mi­ni­ster, som godt kan lide, når det lige er lidt fine­re. For eksem­pel kan hun godt lide smør­re­brød, men hvis hun ikke smø­rer det selv til sine føl­ge­re på Ins­ta­gram, må det ger­ne være fra Aamanns, som jo laver det fine­ste og dyre­ste smør­re­brød i byen. Hvor vil jeg så hen med det? Jo, efter absurd lang ven­te­tid har Fri­heds­bre­vet fået aktind­sigt i stats­mi­ni­ster Met­te Fre­de­rik­sens stats­be­søg i Indi­en i okto­ber 2021. Der er ikke det sto­re at kom­me efter, men jeg bider alli­ge­vel mær­ke i, at hun og første­man­den Bo Teng­berg beg­ge fløj på busi­ness class for 36.000 kro­ner per næse. Det skal selv­føl­ge­lig være dem vel undt, for hun er jo vores stats­mi­ni­ster, og Bo Teng­berg er gift med hen­de. Og de har sik­kert sid­det og nydt livet sam­men, de to, og når man fly­ver inter­kon­ti­nen­talt med KLM på busi­ness class, får man oveni­kø­bet nog­le små, her­li­ge por­ce­læns­hu­se fyldt med ægte hol­land­sk gin, som man kan sid­de og hyg­ge sig med. For­u­den alle de andre læk­ke­ri­er, som KLM til­by­der deres fine­ste pas­sa­ge­rer. Som for eksem­pel dej­lig mad til­be­redt af topkok­ke og et udvalg af de bed­ste vine. 

De var dog ikke ale­ne oppe i spid­sen af fly­et, for med på busi­ness class var også Met­te Fre­de­rik­sens best fri­end fore­ver, depar­te­ments­chef Bar­ba­ra Ber­tel­sen, samt Mar­tin Juste­sen, der jo aflø­ste Mar­tin Ros­sen som stabs­chef, og to min­dre frem­træ­den­de embeds­mænd. De har for­ment­lig også sid­det og pro­kra­sti­ne­ret den med hver deres Delft Blue Hou­se med Young Dutch Bols Jene­ver i. 

Alt­sam­men skønt og fred være med det, men hvad, der bare gør det hele lidt sjovt, er, at på sam­me flyv­ning hav­de Met­te Fre­de­rik­sen fire andre embeds­mænd fra Stats­mi­ni­ste­ri­et med på slæb, her­i­blandt Met­te Fre­de­rik­sens per­son­li­ge sekre­tær, den leden­de pres­sese­kre­tær og en kon­tor­chef, men de var ikke oppe på busi­ness class sam­men med Met­te, Bo, Bar­ba­ra og Mar­tin. De var i ste­det ble­vet for­vist til mon­key class sam­men med de almin­de­li­ge rej­sen­de. Hvil­ket lidt min­der mig om sce­nen fra fil­men Ale­ne Hjem­me (1990), hvor for­æl­dre­ne rej­ser til Paris på før­ste klas­se, mens deres børn sid­der omme bagi, på de bil­li­ge rækker. 

På sådan en flyv­ning er der jo god tid til at sam­le tan­ker­ne, og lig­ner det ikke lidt en tan­ke, at Met­te Fre­de­rik­sen under­vejs har løf­tet et glas champag­ne, sip­pet en tår, og tænkt på det, som opta­ger hen­de aller­mest i hele ver­den, nem­lig lig­hed? Til­ba­ge i april 2017 gav hun i hvert fald en tale i Oden­se, hvor hun slog fast, at Soci­al­de­mo­kra­tiets top­pri­o­ri­tet de næste tyve år er at bekæm­pe ulig­he­den: “Det, der er vig­tigst for os først, er lig­hed. At vi grund­læg­gen­de tror på, at det er vores vig­tig­ste opga­ve at sik­re, at vores børn har lige mulig­he­der,” sag­de Met­te Fre­de­rik­sen iføl­ge Berlingske. 

Har hun mon tænkt på det, på vej til Indi­en på busi­ness class, og er hun så kom­met i tan­ke om noget uop­sæt­te­ligt vig­tigt omkring, hvor­dan man bekæm­per den­ne for­bi­stre­de, dum­me dum­me ulig­hed. Noget, som hun lige skul­le have læs­set af til en af sine mere lave­re­stå­en­de hjæl­pe­re for så at opda­ge, at hov, han eller hun sid­der jo læn­ge­re nede i fly­et, sam­men med alle fjol­ser­ne? I så fald vil­le det have været et meget sigen­de øje­blik, som jeg sag­tens kan se for mig. 

2️⃣ Et andet fun fact fra Met­te Fre­de­rik­sens rej­se til Indi­en er, at stats­mi­ni­ste­rens og Bo Teng­bergs og resten af den dan­ske dele­ga­tions ophold på luksus­ho­tel­ler­ne Hotel ITC Maurya i New Dehli og Hotel Obe­roi i Agra blev betalt af de indi­ske skat­te­bor­ge­re. Indi­en kæm­per i øvrigt fort­sat med ekstrem fat­tig­dom, og cir­ka seks pro­cent af befolk­nin­gen, omtrent 84 mil­li­o­ner men­ne­sker, må kla­re sig for under to dol­lars om dagen. Bare lige for at sæt­te det hele i relief. 

Nama­ste 🙏🏻

Som man siger i Indi­en. Her­med slut­ter mit nyheds­brev num­mer 42, og jeg er til­ba­ge om en uge. Tak for­di du læste eller lyt­te­de med. 

Mvh, Mads Brüg­ger, che­fre­dak­tør, Frihedsbrevet