Fri Mads #49: Ånds­bol­ler i karry 🤪


Her er der en medieafspiller

Men før du kan se den, skal du accep­te­re cook­i­es fra vores leverandør.

Man ser det for sig: Med tårer­ne tril­len­de ned af kin­der­ne sæt­ter Ben­ny Engel­bre­cht (S) sig til tasta­tu­ret og skri­ver føl­gen­de på Face­book: “Jeg kan lige så godt indrøm­me, at jeg lige har fæl­det en tåre. Det hav­de jeg slet ikke for­ven­tet, men at poli­tik er et hårdt sted, ved vi jo beg­ge. Tak for de man­ge ting, vi har nået at lave sam­men, og tak for altid at være en ven og kammerat.” 

Den “ven og kam­me­rat”, som ånds­bol­len Engel­bre­cht hen­ven­der sig til her, er justits­mi­ni­ster Nick Hæk­kerup, som efter at have vil­let bekæm­pe unges druk nu hel­le­re vil være direk­tør for Bryg­ge­ri­for­e­nin­gen. Jeg gen­ta­ger: Nick Hæk­kerup veks­ler sit job som justits­mi­ni­ster til en stil­ling som direk­tør for Bryg­ge­ri­for­e­nin­gen. Lidt som hvis man fri­vil­ligt gik fra at være direk­tør for rede­ri­et Mær­sk til at være chef for Dan­marks mind­ste fær­ge; MF Fær­ge­hans, der besej­le­de ruten mel­lem Sti­ge og Bogø. Og tænk, hvis man i den for­bin­del­se gik ud og sag­de, at “det ikke er job­bet som Mær­sk-direk­tør, der skub­ber – det er job­bet som Fær­ge­hans-chef, der træk­ker.” Folk, som de er flest, vil­le jo tro, at man var ble­vet skin­gren­de skør, men inden­for dansk poli­tik sid­der der sjovt nok ana­ly­ti­ke­re som Hans Engell klar til at sige til P1 Mor­gen, at han vur­de­rer, at Nick Hæk­kerup “sim­pelt­hen er ble­vet slidt, og ger­ne vil have en kor­te­re arbejdsdag”. 

På Face­book, Soci­al­de­mo­kra­tiets fore­truk­ne medie for den demo­kra­ti­ske sam­ta­le, skri­ver Hæk­kerup end­vi­de­re, at han “gen­nem den sene­ste tid har kun­net mær­ke en vok­sen­de trang til at bli­ve udfor­dret på nye måder.” Og det skul­le alt­så kom­me fra en justits­mi­ni­ster, som i den sene­ste tid både har jong­le­ret ulov­lig log­ning af dan­sker­nes tele­da­ta, et lang­tids­le­je­mål af fængsels­cel­ler i Koso­vo, Syri­en-bør­ne­ne, mink-skan­da­len (med de for­seg­le­de kuver­ter som et hid­ti­digt høj­de­punkt i kate­go­ri­en ‘poli­tisk gak gak’) samt lands­for­ræ­der-sager­ne mod FE-che­fen Lars Find­sen og Claus Hjort Fre­de­rik­sen (V). Sjæl­dent har en justits­mi­ni­ster været så “udfor­dret på nye måder”, som Nick Hæk­kerup har været det. I for­læn­gel­se her­af må man sige, at hvis job­bet som direk­tør for Bryg­ge­ri­for­e­nin­gen byder på nye udfor­drin­ger, der bare til­nær­mel­ses­vis mat­cher, hvad Nick Hæk­kerup har bak­set med i den sene­ste tid; ja, så er Bryg­ge­ri­for­e­nin­gen et sandt galehus. 

Som sådan hvi­ler der et skær af panik og flugt over hand­lin­gen. Har vi at gøre med en mand, der bare skul­le ud nu – nu, nu, nu – som en fla­ger­mus ud af Hel­ve­de. Og hvis det er sandt, hvad er det mon så, som Nick Hæk­kerup har set, der har fået ham til at ræk­ke ud efter et af de mest ordi­næ­re jobop­slag på Altin­get? Det må være noget meget mørkt, meget ondt og meget råd­dent. Måske har han end­da set den gru­som­me hem­me­lig­hed, der gem­mer sig i det inder­ste af Soci­al­de­mo­kra­ti­et, og som hol­der stats­mi­ni­ster Met­te Fre­de­rik­sen vågen om nat­ten? Imens, oppe i him­len hos den sto­re bar­ten­der, sid­der hans sali­ge bedste­far, Per Hæk­kerup, og undrer sig over, hvor­for hans bar­ne­barn hel­le­re vil være en fed­tet lob­byist for en lil­le­bit­te inter­es­se­or­ga­ni­sa­tion end justits­mi­ni­ster for hele kon­ge­ri­get. Han for­står det slet ikke – og han var oveni­kø­bet sær­de­les glad for øl. 

Bemærk i øvrigt, at Nick Hæk­kerup har meldt ud, at han frem­over ikke kom­mer til at kom­men­te­re på sager fra sin mini­ster­tid. Det må den nye justits­mi­ni­ster Mat­ti­as Tes­faye tage sig af. 

Kog­ni­tiv dissonans 

Men nok om det. Lad os hel­le­re kig­ge frem, som de siger. For­an os ven­ter nem­lig en alde­les for­ry­gen­de uge, og helt i Met­te Fre­de­rik­sens ånd har jeg tænkt mig at tage ansvar på ugen, her i mit nyheds­brev num­mer 49. Jeg skri­ver om Anders Krab-Johan­sen – men kun for en kort bemærk­ning! – og så skri­ver jeg om den nye podcast fra Fri­heds­bre­vet, som vi lan­ce­re­de i går. Sidst, men ikke mindst, skri­ver jeg om det fine besøg vi får fra Indi­en i mor­gen, hvor pre­mi­er­mi­ni­ster Naren­dra Modi kig­ger for­bi. En begi­ven­hed, der fal­der sam­men med befri­el­ses­da­gen samt Ukrai­nes præ­si­dent Zelen­skys tale til dan­sker­ne. Efter­som Modi både er per­le­ven­ner med Vla­di­mir Putin og flir­ter med nazi-nys­ger­ri­ge filo­sof­fer, skal vi nok reg­ne med, at et høj­tryk med mas­siv kog­ni­tiv dis­so­nans snart træk­ker op over lan­det. Vel­kom­men til; jeg er glad for, at du læser eller lyt­ter med. 

Medi­e­chef i flyverskjul 

Hvad kon­cer­n­che­fen for Ber­ling­s­ke Media, Anders Krab-Johan­sen, angår, vil jeg ger­ne anhol­de den arti­kel, som Ber­ling­s­ke brag­te i går. Det var en læn­ge ven­tet arti­kel, for det har vir­ke­lig ikke klædt avi­sen, at den har for­bi­gå­et i tavs­hed, hvad ellers sto­re dele af dansk pres­se har for­talt om. Nem­lig om Fri­heds­bre­vets afslø­ring af, hvor­dan Anders Krab-Johan­sen – en sel­ver­klæ­ret publi­cist og libe­ra­list – har bedre­vet sin­delags­kon­trol blandt kon­cer­nens ansat­te. I fre­dags bar Fri­heds­bre­vet ved til bålet, da vi afslø­re­de, hvor­le­des Anders Krab-Johan­sen gen­nem kon­su­lent­fir­ma­et Ulob­by har fået kort­lagt en “gue­ril­la­hær” af menings­dan­ne­re til­knyt­tet Ber­ling­s­ke Media, hvoraf de fle­ste åben­bart er kvin­der. Alt det­te er helt utro­ligt pin­ligt for Anders Krab-Johan­sen, og hvad, der er end­nu mere pin­ligt, er, at han tror, han kan få det til at gå væk ved at fare i fly­ver­skjul. Såle­des vil han ikke engang udta­le sig til sin egen avis Ber­ling­s­ke, og lige­le­des med avi­sen BT, der også har haft snor ude efter ham. “Ingen kom­men­ta­rer,” lyder hans faste svar. Men de man­ge spørgs­mål går ikke væk af den grund, og Fri­heds­bre­vet føl­ger op på sagen i løbet af ugen. 

Fri Valg ✖️

Fri­heds­bre­vet byg­ger hele tiden til, og i går var der pre­mi­e­re på en ny podcast og et der­til­hø­ren­de nyheds­brev. Fri Valg, hed­der beg­ge dele. Som nav­net siger, hand­ler det om valg­hand­lin­ger; først og frem­mest om den kom­men­de fol­ke­af­stem­ning, og sene­re hen også om det kom­men­de fol­ke­tings­valg, som må være lige om hjør­net. Når der ikke er valg i hori­son­ten, vil podca­sten og nyheds­bre­vet lig­ge i dva­le for så at kom­me ud af møl­po­sen, når det igen bli­ver aktu­elt. Bag Fri Valg står en frem­ra­gen­de tro­j­ka, som jeg kun kan give mine var­me­ste anbe­fa­lin­ger. Det er, som føl­ger: Che­fre­dak­tør Kri­stof­fer Erik­sen, poli­tisk jour­na­list Hen­rik Jen­sen samt noget helt nyt i Fri­heds­bre­vets regi, nem­lig tal- og data­knu­se­ren Mads Fuglsang Hove. Sidst­nævn­te, der spi­ser sta­ti­stik til mor­gen­mad, kan se møn­stre og sam­men­hæn­ge i tal, som er de fær­re­ste forundt, og når han flet­ter sine kund­ska­ber sam­men med data fra Face­book og andre data­ka­na­ler, er der magi i luf­ten. Kom­bi­ne­ret med Kri­stof­fer Erik­sens skar­pe vid og Hen­rik Jen­sens jour­na­li­sti­ske tæft, er der tale om en dræ­ber-appli­ka­tion, som man ikke vil gå glip af, hvis man inter­es­se­rer sig for poli­tik. I før­ste pro­gram får vær­ter­ne besøg af Ven­stres Jan E. Jør­gen­sen, og det lig­ger klar til aflyt­ning på web og i appen. Har du ikke adgang til det, er det for­di du end­nu ikke er ble­vet med­lem af Fri­heds­bre­vet, hvil­ket nok engang får mig til at udbry­de: Så bliv dog med­lem! I for­hold til kva­li­tet og ind­hold koster det nær­mest en sym­bolsk pris at være med­lem, og tænk på alle de gla­de stun­der, der ven­ter dig, når du kom­mer til at under­hol­de, begej­stre og impo­ne­re ven­ner og bekend­te med al den ene­stå­en­de viden, du får adgang til gen­nem Fri­heds­bre­vet. Hvad, der også føles rart, er, at være med til at støt­te et medie som er så frit, at vi prin­ci­pi­elt siger nej til annon­cer og mediestøtte. 

Er du med­lem hos Fri­heds­bre­vet, og vil du ger­ne mod­ta­ge Fri Valg, så skal du log­ge ind på hjem­mesi­den og til­mel­de dig nyheds­bre­vet på menukortet. 

NaMo 👹

I Indi­en er det far­ligt at kal­de pre­mi­er­mi­ni­ster Naren­dra Modi for en idi­ot. Som for eksem­pel med pilo­ten fra lav­bud­get-fly­sel­ska­bet GoAir, der til­ba­ge i star­ten af 2021 blev fyret for at skri­ve på Twit­ter, at Modi er en idi­ot. “I kan kal­de mig det sam­me. Det er okay, for jeg er ikke pre­mi­er­mi­ni­ster,” fort­sat­te pilo­ten. Og så fik han spar­ket. Han hav­de ellers god dæk­ning for at skri­ve, som han gjor­de, for Modi har næsten ingen uddan­nel­se, og er gene­relt meget lidt belæst, hvil­ket han fle­re gan­ge har pra­let med over for sine man­ge til­hæn­ge­re. Det rig­tigt idi­o­ti­ske består i, at han sam­ti­dig hæv­der, at han har gen­nem­ført op til fle­re uni­ver­si­tets­ud­dan­nel­ser, men ind­til vide­re har det været nær ved umu­ligt for indisk pres­se at frem­skaf­fe doku­men­ta­tion for, at det rent fak­tisk er tilfældet. 

Men idi­o­ter kan også være far­li­ge, og Modi er en far­lig mand. Han er sne­dig, mani­p­u­le­ren­de og har for­stå­et at sid­de på mag­ten i ver­dens mest fol­ke­ri­ge demo­kra­ti fra 2014 og frem til nu. I den peri­o­de har han lyk­ke­des med at tvin­ge Indi­en i ret­ning af det, som hans gode ven Vla­di­mir Putin kal­der for et “sty­ret demo­kra­ti” – der jo er et fami­lie­ven­ligt udtryk for et auto­kra­ti. Mens Indi­en ras­ler ned på alver­dens lister over demo­kra­tiets til­stand, hol­der Modi fast i en populi­stisk dags­or­den, som hand­ler om at for­vand­le Indi­en til en etnisk fun­de­ret hin­du­i­stisk nation, hvor mus­li­mer og andre mino­ri­te­ter er redu­ce­ret til anden­rangs­bor­ge­re. Med til det­te pro­jekt hører al det sæd­van­li­ge hur­lum­hej, som føl­ger med, når ond­her­ske­re rig­tigt fol­der sig ud: Foragt for pres­sen, for­føl­gel­se af system­kri­ti­ke­re, orga­ni­se­re­de tæske­hold, opfor­dring til og accept af vold mod ander­le­des tæn­ken­de, kor­rup­tion og magtbrynde. 

Listen over Modis syn­der er lang, men lad os tage fat i et af de sene­ste eksemp­ler. Det hand­ler om Jig­nesh Meva­ni, en indisk akti­vist og poli­ti­ker, som kæm­per for at hjæl­pe og beskyt­te dalit­ter­ne – der som bekendt til­hø­rer bun­den af det indi­ske kaste­sy­stem. Inden­for den rangor­den reg­nes dalit­ter­ne for at være skral­de­men­ne­sker; per­ma­nent snav­se­de og urør­li­ge skab­nin­ger, og som sådan lever man­ge af dem et fryg­te­ligt liv. 

Nå, men der ske­te det, at før­nævn­te Meva­ni gik på Twit­ter og skrev, at Modi til­be­der en mand ved navn Nat­hru­ram God­se, som til­ba­ge i 1948 skød og dræb­te det moder­ne Indi­ens grund­læg­ger og fri­heds­helt Mahat­ma Ghan­di. God­se selv blev hen­ret­tet, men hans efter­mæ­le lever vide­re blandt de mest høj­re­o­ri­en­te­re­de hin­du­er, som bebrej­der Ghan­di, at Indi­en og Paki­stan blev skildt ad. På Twit­ter skrev Meva­ni også, at Modi bør und­skyl­de for sin rol­le i de etni­ske optø­jer i del­sta­ten Guja­rat til­ba­ge i 2002, hvor nær ved 800 mus­li­mer miste­de livet. Og så var der lige­som ikke fle­re klip til­ba­ge i Meva­nis klip­pe­kort: Tors­dag den 21. april blev Meva­ni anholdt og taget med til den anden ende af lan­det, til Assam i det nord-øst­li­ge Indi­en, og her blev han fængs­let under ankla­ge for at for­styr­re den offent­li­ge ro og orden. Kort tid efter fjer­ne­de Twit­ter hans beske­der grun­det en kla­ge fra de indi­ske myn­dig­he­der. I mel­lem­ti­den har Meva­nis advo­ka­ter gjort gæl­den­de, at ytrings­fri­hed er en ret­tig­hed, som er sik­ret af den indi­ske for­fat­ning, men de taler for døve øren. 

Hvor­vidt Modi vir­ke­lig til­be­der Nat­hu­ram God­se, er der del­te menin­ger om, men der skal ikke her­ske tvivl om, at både Modi og hans par­ti BJP har en tyk rem af huden. Det fik vi at se til­ba­ge i febru­ar 2021, hvor den indi­ske rege­ring fejre­de 115-års-fød­sels­da­gen for M.S. Golwal­kar, en kon­tro­ver­si­el ultra­na­tio­na­li­stisk indisk filo­sof og ånde­lig leder, som måske/måske ikke, men måske nok mest alli­ge­vel hav­de en fin­ger med i spil­let på mor­det på Ghan­di. Hvad, han også hav­de, var sym­pa­ti med Nazi-tys­kland, og mens han leve­de, opfor­dre­de han sim­pelt­hen til at hin­du­er­ne brug­te Holo­caust som inspira­tion til et orga­ni­se­ret fol­ke­mord på mus­li­mer­ne i Indi­en. Det har dog ikke brem­set Modi i at skri­ve en bog i 2008 med et helt kapi­tel om Golwal­kar med over­skrif­ten “En guru som er tilbedelsesværdig”. 

Og sådan kan jeg bli­ve ved, men det vil jeg ikke gøre. Man bli­ver nemt revet med, når man skal skri­ve om Modi, for den er gal i alle leder og kan­ter. På soci­a­le medi­er har jeg bemær­ket, at Met­te Fre­de­rik­sens kla­kø­rer synes, det er rig­tigt flot og fint, at hun er lyk­ke­des med at få opbun­det den gor­di­ske knu­de, som er Dan­marks for­hold til Indi­en. Pro­ble­mets ker­ne hed­der selv­føl­ge­lig Niels Holck og de fire tons våben, han kaste­de ned i Vest­ben­ga­len i 1995. Og lige­som med Tibet-sagen hand­ler det igen om, hvor­vidt Dan­mark vil føre en moralsk fun­de­ret eller en real­po­li­tisk fun­de­ret uden­rigs­po­li­tik. Vores uden­rigs­mi­ni­ster Jep­pe Kofod har skre­vet, at Dan­mark skal føre en “soci­al­de­mo­kra­tisk uden­rigs­po­li­tik” med “vores vær­di­er som kom­pas”, og hvis det står til tro­en­de, går det selv­føl­ge­lig ikke, at Met­te Fre­de­rik­sen den ene dag spi­ser med kniv og gaf­fel med en af Putins alli­e­re­de ånds­fæl­ler – nem­lig Modi – og dagen efter ind­fin­der sig på Råd­hus­plad­sen i Køben­havn for at lyt­te til Zelen­skys tale og sam­ti­dig mar­ke­re sej­ren over Nazi­tys­kland. Så går kom­pas­set i styk­ker, med min­dre vores vær­di­er alt­så er at sige ét og gøre noget andet. 

Fri Tænk­ning 🤓

I for­bin­del­se med kri­gen i Ukrai­ne har en slidt fra­se gjort come­ba­ck: Poli­ti­ke­re, menings­dan­ne­re, virk­som­he­der, insti­tu­tio­ner og rege­rin­ger påstås at være på den rig­ti­ge eller den for­ker­te side af histo­ri­en. I den­ne uges Fri Tænk­ning reflek­te­rer che­fre­dak­tør Flem­m­ing Rose over, hvad sæt­nin­gen egent­lig bety­der, og hvor den kom­mer fra. 

Fri Jihad

Vores ugent­li­ge nyheds­brev om mili­tant islam, radi­ka­li­se­ring og isla­mis­me er alle­re­de på gaden. I sid­ste uge udkom rap­por­ten Ter­r­o­rism in Pri­sons af Jonat­han Hall Q.C., som under­sø­ger man­de­fængs­ler i Eng­land og Wales. Iføl­ge rap­por­ten har mili­tan­te isla­mi­ster stor magt i de bri­ti­ske fængs­ler. Også de dan­ske fængs­ler har ople­vet udfor­drin­ger med mili­tant-isla­misk radi­ka­li­se­ring, selv­om vi mang­ler mere syste­ma­tisk viden på områ­det. I ugens nyheds­brev ser Kat­hri­ne Elmo­se Jør­gen­sen nær­me­re på lin­ket mel­lem jiha­dis­me og fængselssystemet. 

Fri Tid 🍽

De Sult­ne Piger, som altid er out and about, skri­ver, at de “har været på Stu­dio X Kit­chen, den nye it-café i Dron­nin­gens Tvær­ga­de i Køben­havn. Vir­ke­lig zen stem­ning der­in­de, måske knap så bero­li­gen­de pris­ni­veau, dog.” I mel­lem­ti­den fort­sæt­ter renæs­san­ce­men­ne­sket Simon Jul sin run­drej­se i de orga­ner, som kan spi­ses. Eller som han selv skri­ver: “From top­pen af krop­pen til under­li­vets dia­man­ter. Vi skal snak­ke testik­ler, ban­ko-kug­ler, kronj­u­vel­er, maná-cola­da-kar­to­ner, klun­ke­hjem­met, de neder­ste øjne … Vi skal have MEGET mere af det mand­li­ge for­plant­nings­or­gan inden­bords oralt. Det er trods alt for­år. Kys.” Fri Tid, som alt­så er nyheds­bre­vet om, hvad du skal spi­se, drik­ke og lave i din wee­kend, udkom­mer på fredag. 

Hvad jeg ellers tæn­ker på 🤔

Mine tan­ker går til de fem mil­li­o­ner hon­ning­bi­er, der var på vej til Ala­ska med rute­fly fra Atlan­ta i den for­gang­ne uge. Ved en fejl blev kas­ser­ne med insek­ter­ne efter­ladt på en brand­varm lan­dings­ba­ne, og selv­om loka­le biav­le­re for­søg­te at kom­me hon­ning­bi­er­ne til und­sæt­ning, døde langt de fle­ste af dem. En lil­le og ube­ty­de­lig hæn­del­se i for­hold til hvad der ellers udspil­ler sig af tra­ge­di­er rundt omkring i ver­den, men iso­le­ret set, i hon­ning­bi­er­nes uni­vers, en veri­ta­bel kata­stro­fe. Og en huske­ka­ge om, at ver­den er et far­ligt og gru­fuldt sted, hvor sto­re som små væse­ner svæ­ver rundt i den yder­ste livs­fa­re. Eller som real­po­li­tik­kens olde­far, den græ­ske histo­ri­ker Thuky­did, har lært os: “De stær­ke gør, hvad de vil, og de sva­ge må lide.” 

Far­vel­lert Ellert 👋🏼

Angå­en­de illu­stra­tio­nen har vores hus­teg­ner Malt­he Emil Kibs­gaard teg­net mig som Jud­ge Dredd, der sid­der og spi­ser cho­ko­la­der som For­re­st Gump på en køben­hav­ner-bænk, med en Dora The Expl­o­rer-bal­lon i hån­den. Det er ikke noget, man skal tæn­ke for meget over; man skal bare tage det ind. Jeg er til­ba­ge om en uge og tak­ker nok engang for, at du læste eller lyt­te­de med. 

Mvh. Mads Brüg­ger, che­fre­dak­tør, Frihedsbrevet