Frømandskorpsets største og vigtigste gummibåde er doneret til Ukraine – parti kræver svar
Ved du noget om sagen, som vi bør vide? Så kan du kontakte os på lasse@frihedsbrevet.dk eller frihedsbrevet@protonmail.com.
Det korte af det lange
I december sidste år donerede regeringen et ukendt antal af Frømandskorpsets højspecialiserede både – såkaldte RIB’er – til Ukraine.
Forsvarsministeriet bekræfter at have doneret højhastighedsbåde, men ikke hvilke, og vil ikke svare på, om man har doneret samtlige af frømændenes største og vigtigste både. Ministeriet fastholder, at korpset stadig “er operativt”.
Hvis alle specialbådene er blevet doneret, begrænser det Frømandskorpsets kampdygtighed, vurderer en ekspert.
Liberal Alliance kræver nu et klart svar.
Hele historien
Når man siger Frømandskorpset, forestiller de fleste sig nok toptrænede specialstyrker, der sidder på kanten af en gummibåd i høj fart og lader sig falde baglæns ned i vandet for at udføre en hemmelig mission.
Sådan er drømmebilledet, men flere kilder oplyser til Frihedsbrevet, at Frømandskorpset lige nu står i den penible situation, at den danske regering har doneret den maritime specialstyrkes største og vigtigste både til Ukraine.
Forsvarsministeriet ønsker ikke at oplyse til Frihedsbrevet, om det er samtlige af de såkaldte RIB’er – kort for Rigid Inflatable Boats – der er doneret væk, og om frømændene således nu står uden de vigtige både, men bekræfter, at der er doneret et “antal både”.
“Danmark har efter ukrainsk ønske og på Forsvarets anbefaling besluttet at donere særlige maritime kapaciteter til Ukraine,” skriver ministeriet i et skriftligt svar og uddyber, at man grundet sikkerhed ikke ønsker at udlevere flere detaljer.
Forsvarsministeriet fastholder, at Frømandskorpset er operativt, men en ekspert påpeger, at en mangel på bådene vil begrænse Frømandskorpsets kampdygtighed.
Det får nu Liberal Alliance til at kræve et klart svar. I første omgang i al fortrolighed i forligskredsen.
Centrale for opgaver til vands
De omtalte både er de såkaldte RIB’er – hurtigtgående, 11 meter lange oppustelige både med et afstivet skrog – som er centrale for mange af korpsets opgaver til vands. Herunder for eksempel til piratjagt.
RIB’erne var en del af den over 7 milliarder kroner store donationspakke, der blev aftalt mellem regeringen og partierne bag Ukrainefonden i begyndelsen af december sidste år.
Søværnet ligger inde med andre både af samme type, men Frømandskorpsets RIB’er er noget helt særligt. De er større, hurtigere og har mulighed for fastmonterede lette maskingeværer og en del yderligere specialiseret ekstraudstyr.
Fordele, der alle kan være afgørende for militære opgaver til havs. Det forklarer Søren Nørby, adjunkt ved Forsvarsakademiet.
“Det betyder jo, at de indsættes på en svagere måde end ellers. Hvis de ender i en kampsituation, så kan Søværnets RIB’s bare ikke det samme som dem, Frømandskorpset har,” siger Søren Nørby og fortsætter:
“Og det kan jo enten resultere i, at de folk, vi indsætter, er i større fare, eller at man ikke indsætter dem på missioner, hvor der er større fare. Personligt tror jeg det sidste.”
Han forklarer, at korpset måske ikke vil kunne blive indsat på missioner om natten, eller at man i en situation, hvor der er mistanke om pirater om bord på et skib, vil vælge en anden tilgang, når Frømandskorpset ikke har de rigtige både til at sejle boarding-holdet frem til målet.
Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach, håber dog på, at Forsvaret inden donationen har haft en helt klar plan for erhvervelse af erstatninger for bådene.
“Jeg håber ikke, at donationen har skadet hverken operationelle eller uddannelsesmæssige forhold for Frømandskorpset,” siger Carsten Bach.
Spørgsmål til ministeren
Dokumenterne med listen over donationer til Ukraine er hemmelige. Faktisk så hemmelige, at de politikere, der skal nikke ja til listen, får den udleveret i en nummereret udgave, som de skal aflevere tilbage, når de forlader mødelokalet.
Godt nok blev ordførerne informeret om donationen af et antal RIB-både, men Carsten Bach, forsvarsordfører for Liberal Alliance, husker ikke, at han blev præsenteret for, at man ville donere samtlige både.
“Jeg har en klar forventning om, at Forsvaret oplyser os om alle relevante detaljer, da det ikke kan forventes, at man har styr på samtlige detaljer. Og når der ikke er det, så er det godt, at der er nogen, der undersøger forholdene, så vi kan få stillet nogle kritiske spørgsmål,” siger Carsten Bach.
De Radikales forsvarsordfører, Christian Friis Bach, vil principielt ikke udtale sig om konkrete donationer, men generelt synes han ikke, det er et problem, såfremt Frømandskorpsets gummibåde er blevet givet væk til Ukraine:
“Frontlinjen ligger i Ukraine, og jeg tænker, der er mere brug for dem der. De ukrainske soldater kæmper for alt det, vi tror på. Så må vi se at få købt nogle nye (gummibåde, red.),” lyder det fra Friis Bach, som lige nu gæster Kongressen i Washington, USA.
Løsgængeren Kim Edberg Andersen, tidligere forsvarsordfører i Nye Borgerlige, er dog ikke så positivt indstillet som de Radikale. Fra ham lyder det:
“Vi skal kunne forsvare os selv, så det kan ikke nytte noget, hvis vi giver det hele væk.”
Præcisering: Tidligere fremgik det, at Forsvarsministeriet bekræftede donationen af Frømandskorpsets både, de såkaldte RIB’er. Det er ikke korrekt. Forsvarsministeriet har blot bekræftet en donation af “særlige maritime kapaciteter”. Frihedsbrevet beklager fejlen.