I den stø­ve­de hori­sont uden for den nybyg­ge­de vil­las vin­du­er er solen på vej ned – men selv­om det til­ta­gen­de mør­ke frem­hæ­ver male­ri­er­nes pang­far­ver, må Kri­sti­an von Horns­leth både spr­æl­le, pege og tys­se for at beva­re sit publi­kums opmærksomhed. 

“Hvem er det, der snak­ker?,” halvrå­ber Horns­leth gen­nem stu­en i den til lej­lig­he­den lån­te vil­la med et møn­stret væg­ta­pet så gyl­dent, at man på intet tids­punkt glem­mer, at det er Dub­ai, vi befin­der os i. 

Nok har respekt­løs­hed altid været en dyd i Horns­let­hs vær­ker, men jo ikke over for kunst­ne­ren selv, så hvad lig­ner det at stå og slud­re nede i baren, bare for­di den er gratis? 

“Ssssh!”

Opga­ven tager han alvor­ligt, for i aften er det kunst­ne­ren, der har købt bil­let for at se publi­kum, ikke omvendt.

Dels af nys­ger­rig, dels af nød:

Sagen er, at Kri­sti­an von Horns­leth, den arki­tek­tud­dan­ne­de pro­vo­kunst­ner på 61 år, i årti­er har levet af at for­ar­ge og for­fø­re befolk­nin­gen. Horns­leth, du ved, man­den, der “pri­va­ti­se­re­de” 100 bri­ti­ske hjem­lø­se og stif­te­de et anpart­s­sel­skab, der ude­luk­ken­de inve­ste­rer i våben­ak­tier. Ham, der med et beske­dent antal geder over­be­vi­ste en hel afri­kansk lands­by om at tage Horns­leth som efternavn. 

Alt sam­men for at “spej­le” dan­sker­nes påstå­e­de vul­gæ­re, aso­ci­a­le, narcis­si­sti­ske og kal­o­ri­e­let­te til­væ­rel­se i en ver­den, der lider. Det er ham, Horns­leth, som tager alle far­ver­ne og den bre­de­ste pen­sel i brug og sig­ne­rer hvert et pro­dukt med sit eget navn, med dol­lar-tegn og det til­køb­te “von” i cen­trum af det hele.

Har kri­ti­ke­re for­talt ham, at hans kunst er usma­ge­lig, har han sva­ret, at det håber han skam også, at ved­kom­men­de synes. For den smag er, hvad Horns­leth mener at have udstil­let siden slut­nin­gen af 1990’erne: Dan­sker­nes mage­li­ge og vul­gæ­re dårligdomme.

Vi har lul­let os selv i søvn og glemt at tro på andet end os selv, har den under­lig­gen­de, men også demon­stra­tivt højlyd­te poin­te fra Horns­leth lydt: Vi er for nihi­li­sti­ske, for kapi­ta­li­sti­ske, for egoi­sti­ske og indi­vi­du­a­li­se­re­de. For ånde­ligt dov­ne. For amerikanske. 

Sådan lød hans man­tra op gen­nem de frie 90’ere, de rige 00’ere og i løbet af de glo­ba­le 10’ere, hvor Horns­leth, trods mang­len­de aner­ken­del­se fra det kunst­ne­ri­ske par­nas, har for­må­et at kom­merci­a­li­se­re som få af sine kollegaer.

MEN. Dén mand væk­ker ikke læn­ge­re den nød­ven­di­ge opsigt hjem­me i Danmark. 

Det gør han til gen­gæld her­u­de, i det gol­de ørken­land­skab, hvor Horns­leth øjner chan­cen for at gen­vin­de tro­vær­dig­hed som ham, der spid­der og spej­ler sin sam­tid med pro­vopop og dår­lig samvittighed.

Hvad for­tæl­ler den erken­del­se om den dan­ske fol­kesjæl? At Horns­leth nu erken­der, at det hjem­li­ge mar­ked er mæt­tet af hans pro­vo­kunst, og at han ser et stør­re poten­ti­a­le i at sæl­ge sine vær­ker til dan­ske­re bosid­den­de i Dub­ai – et auto­ri­tært isla­misk regi­me uden ytrings­fri­hed og demo­kra­ti, et de facto skat­te­ly med påstå­et geopo­li­tisk neutralitet. 

Spørgs­må­let har naget mig, siden jeg for et par måne­der siden hør­te om Horns­let­hs ambition. 

For hvis det er sandt, at vær­di­en af Horns­let­hs kunst, som kunst­hi­sto­ri­ker Jonas Bergstrøm beskri­ver i cof­fe­e­tab­le-bogen SUPER CRASH, er, at den er “kon­fron­ta­to­risk spej­len­de”, må man nød­ven­dig­vis spørge: 

Hvad ser vi i Horns­let­hs spejl anno 2025?

Det er det, jeg har invi­te­ret mig selv med til festen og er rejst til Dub­ai for at observere.

Lige nu: Spar 50% den første måned

Kom i gang med det samme for bare 49,50 kr. og få en hel måned med uafhængig journalistik.

Normalpris: 99 kr./md.

Bestil nu

Allerede medlem?
Tilbuddet gælder i en begrænset periode. Mindstepris: 49,50 kr. Abonnementet fornyes til 99 kr./md. og fornyes automatisk, indtil det opsiges. Ingen minimumsbinding. Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke har været abonnent de sidste seks måneder.
Log ind, som du plejer

Du har tidligere oprettet dig som bruger med denne e-mail:

Indtast din adgangskode for at logge ind. Er dette ikke din e-mail, eller ønsker du at logge ind på en anden bruger, klik her.

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Mistet din adgangskode? Nulstil her.

Opret adgangskode

Din e-mail:

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Opret adgangskode

Du skal oprette en adgangskode nu

Din e-mail:

Vi har registreret dit abonnement, men du mangler en adgangskode. For at logge ind på Frihedsbrevet.dk og i Frihedsbrevets app skal du oprette en adgangskode.

Vi har sendt et link til ovenstående e-mailadresse, hvor du kan oprette din nye adgangskode.

Velkommen til Frihedsbrevet

Du har nu adgang til alle artikler, nyhedsbreve og podcast. Kom godt i gang ved at vælge dine nyhedsbreve nu.

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og lytte til Frihedsbrevet.

[ree_login_form]