Mens vi venter på den sidste olie
Efter Hamas’ angreb på Israel den 7. oktober og Israels gensvar herskede der på de globale markeder en udbredt forventning om, at oliepriserne ville stige.
Forventningen var knyttet til den anspændte situation i Mellemøsten og risikoen for, at olien som i 1970’erne ville blive brugt som politisk våben. Der var en frygt for, at endnu et udbudschok – altså at de olieproducerende lande i Mellemøsten skulle stoppe olieeksporten, så udbuddet faldt drastisk – ville ramme de vestlige økonomier med både højere inflation og lavere vækst til følge.
Indtil videre har udviklingen været modsat. Oliepriserne er tværtimod faldet, og der er foreløbig ingen tegn på, at vi er på vej ind i et økonomisk tilbageslag med høj inflation drevet af højere oliepriser.
OPEC+-landene, som blandt andet omfatter Saudi-Arabien, Iran, Libyen, De Forenede Arabiske Emirater plus Rusland og en række andre olieproducerende lande, mødes imidlertid den 30. november. Oprindeligt skulle de mødes på søndag den 26. november, men af ukendte årsager er aftalen blevet skubbet fire dage frem. Hvorom alting er, er deres mål ikke at sikre os i Vesten en god jul.
I denne uges Fri Værdi kan du blive klogere på, hvordan oliepriserne har udviklet sig, og hvad der forårsager prisfald og ‑stigninger.
Olieprisens udvikling
Lad os begynde med, hvordan oliepriserne har udviklet sig i den seneste tid. I begyndelsen af oktober steg de, som også fremgår af figuren nedenfor – her repræsenteret ved prisen på en tønde Brent-olie (nordsøolie). Prisen toppede den 20. oktober på godt 90 USD og er siden faldet ned mod 80 USD. En tønde er 160 liter.
Prisen på en tønde Brent-olie
Kilde: Trading Economics
Der er mange forklaringer på, hvordan prisen på olie udvikler sig. Ifølge dem, der opererer på markedet, hænger den tungest vejende forklaring sammen med den økonomiske aktivitet i verden, især i den vestlige verden.
Olie er et råstof, der indgår i produktionen af mange varer, og den er derfor en del af vores allesammens forbrugskurv. Så når den økonomiske aktivitet falder, sker det samme med efterspørgslen på olie, og prisen presses derfor ned.
På den noget længere bane er den globale økonomis afhængighed af olie faldet. I begyndelsen af 1970’erne skulle vi bruge en tønde olie til at producere 1.000 USD i BNP (målt i 1985-priser). I 2019 var tallet nede på 0,4 tønde.
Produktionen sænkes
Ifølge Det Internationale Energiagentur, IEA, har konflikten mellem Hamas og Israel endnu ikke påvirket udbuddet af olie. Saudi-Arabien og Rusland lagde tidligere på året pres på oliemarkedet ved at lægge en dæmper på produktionen.
Det er især Saudi-Arabien, der følger denne strategi ved at producere godt 25 pct. mindre, end hvad landet potentielt set ville kunne. Anderledes står det til i Rusland, hvor produktionen primært begrænses på grund af et faldefærdigt produktionsapparat.
OPEC-landene har et solidt, men ikke fuldstændigt greb om oliemarkedet. De producerede i september små 30 procent af verdens olie. Rusland, der ikke er en del af OPEC, står for små 10 pct. af verdens olieproduktion. Med lidt hurtig hovedregning var det altså godt 60 pct. af verdens olieproduktion, som i september fandt sted uden for OPEC og Rusland.
I mange år har OPEC haft en større markedsandel end de 30 procent, og da OPEC-landene sidder på størstedelen af oliereserverne, må det også forventes at være tilfældet fremover.
Den 30. november mødes OPEC-landene med en række andre olieproducenter, herunder Rusland, i den såkaldte OPEC+-konstellation. På agendaen er yderligere reduktion af olieudbuddet. Alle OPEC+-landene har en interesse i, at der skæres i udbuddet, men alle har også en interesse i, at det er de andre, som skærer. De har nemlig alle brug for pengene.
Usikkerhed og sanktioner
USA har forsøgt at indføre en maksimalpris på russisk olie som straf for invasionen af Ukraine. Maksimalprisen er sat til 60 USD. Den har været svær at holde. Over de seneste måneder har prisen været oppe i over 80 USD. På det seneste er den faldet tilbage mod godt 60 USD. Maksimalprisen har til formål at begrænse Ruslands indtægter og dermed landets evne til at føre krig. Prisloftet giver mindre mening i forhold til, at de, der kan købe til den lavere pris, vil bruge mere olie. Når Indien og Kina kan købe til under verdensmarkedsprisen, så køber de mere.
Der findes også priser for olie til levering ude i fremtiden, og de indikerer, at priserne vil falde de kommende år. Fire år ude i fremtiden ligger prisen på under 70 USD. Det giver en tilskyndelse til ikke at lade olien ligge i jorden, men i stedet sælge den i dag til højere priser.
Oliepriserne er notorisk volatile, så man skal være forsigtig med at forudsige udviklingen. Ligesom for aktier kan man for priser på finansielle instrumenter knyttet til olieprisen udlede et godt bud på, hvor uforudsigelige de finansielle markeder forventer, at olieprisen vil være.
I øjeblikket er buddet efter en række heroiske tekniske antagelser, herunder om risikoaversion, at de finansielle markeder forventer, at olieprisen om et år ligger i intervallet 50 til 110 USD med en sandsynlighed på ca. 70 pct. Sammenlignet med det ellers notorisk ustabile aktiemarked er den forventede volatilitet på oliemarkedet tre gange større end på aktiemarkedet.
Hvis man kigger tilbage i tiden, er det vigtigt at korrigere oliepriserne for prisudviklingen på andre varer. Det er forsøgt gjort i figuren nedenfor.
Reelle oliepriser
Kilde: Macrotrends.
De reelle oliepriser, oliepriserne justeret for udviklingen i andre priser, ligger under toppunkterne i starten af 1980’erne og omkring finanskrisen, men over de meget lave priser, vi så i 1990’erne.
Ikke som i ‘70’erne
Oliepriserne er ofte steget før et økonomisk tilbageslag og derpå faldet. De grå søjler markerer økonomiske tilbageslag i USA. Nogle gange, som under oliekriserne i 1973 og 1979, var prisstigninger på olie med til at udløse økonomiske tilbageslag. Andre gange steg oliepriserne som følge af høj økonomisk aktivitet. I begge tilfælde førte det efterfølgende økonomiske tilbageslag til lavere efterspørgsel på olie og dermed til lavere oliepriser.
Indtil videre har vi undgået de forventede prisstigninger. OPEC+-mødet kan ændre på det, men det er ikke givet på forhånd – for det er ikke nemt for denne gruppe at nå til enighed. Heldigvis er vi i dag blevet mindre afhængige af olie. Og selv hvis OPEC+-landene bliver enige om at hæve prisen, står vi ikke over for et dramatisk forløb som i 1970’erne. Det ændrer imidlertid ikke på, at det er problematisk, at Saudi-Arabien og Rusland går sammen. Det er endnu et godt argument for den grønne omstilling.