Noma og en lang række vinforhandlere boykotter vinbonde efter anonyme anklager

Det korte af det lange
Efter en serie af anonyme anklager om stalking og grænseoverskridende adfærd mod en prominent udenlandsk vinbonde i et essay i kulturmagasinet Atlas fjerner en række af Københavns vinbarer, forhandlere og restauranter vinbondens vin fra menukortene.
Frihedsbrevet har talt med flere forhandlere om, hvad de baserer deres beslutning på.
Derfor er det vigtigt
Efter Lisa Lind Dunbar, der har arbejdet flere år i restaurationsbranchen, begyndte at dele historier om overgreb og giftig arbejdskultur i branchen, er hendes Instagram-profil ifølge hende selv blevet lagt ned af vidnesbyrd fra kollegaer.
Mange af vidnesbyrdene har hun delt på sociale medier, men senest har hun også beskrevet den problematiske arbejdskultur i et essay i kulturmagasinet Atlas den 20. januar i år.
“Der findes et sted inde i mig selv, hvor jeg har gemt på alle mine ar og traumer fra et arbejdsliv som kvinde i den danske restaurationsbranche,” lød indledningen i essayet, der har vakt stor opsigt i det danske mediebillede.
I indlægget beskriver Lisa Lind Dunbar en “ekstraordinært succesfuld naturvinbondes” grænseoverskridende adfærd, der “figurerer som common knowledge i branchen”.
Hun nævner vinbonden i sit essay, fordi beretninger om denne vinbonde ifølge Lisa Lind Dunbar går igen og igen, når hendes følgere tilsender hende historier om krænkelser i restaurationsbranchen.
Når flere fremtrædende restauranter og vinhandlere efterfølgende afbryder samarbejdet med vinbonden, hvilket med stor sandsynlighed vil påvirke hans forretning, er det vigtigt at undersøge, hvilket grundlag de baserer deres beslutninger på.
Det har vi fundet ud af
Frihedsbrevet har været i kontakt med flere prominente vinforhandlere og restauranter, der har fjernet vinbondens naturvine fra deres menukort.
Blandt dem er vinbonden.dk, Vin De Table, itsjustwine.dk, Bottega Barlie, Safari og Den Vandrette, men også verdens bedste restaurant, Noma, der i modsætning til de andre ikke ønsker at kommentere beslutningen overfor Frihedsbrevet.
Verónica Rosforth-Arévalo, der er managing director hos Den Vandrette, fortæller til Frihedsbrevet, at man på restauranten har fjernet vinene fra menukortet på grund af etiske overvejelser.
“Det var mere en etisk ting, selvom han ikke er blevet sigtet for noget, hvilket også var en stor ting. Altså hvorfor er det ikke blevet anmeldt?”, spørger hun.
“Men på samme tid vil vi gerne se, hvad der sker, og i mellemtiden vil vi fjerne ham fra menuen.”
Ifølge Verónica Rosforth-Arévalo er de ikke blevet kontaktet af kvinder med konkrete oplevelser omkring den pågældende vinbonde. Den Vandrette reagerer på det indlæg, der er udgivet i Atlas Magasin, og interviewet med Lisa Dunbar i DR2’s Deadline den 29. januar.
Verónica Rosforth-Arévalo fortæller, at de var meget overraskede på Den Vandrette og ikke kendte noget til de rygter, der svirrer.
Vinbonden.dk er ejet af Jon Capul. Han har også fjernet vinbondens vine fra sin hjemmeside.
“Efter jeg havde læst historien i Atlas, fik jeg bekræftet fra andre, hvem det handlede om. Og så synes jeg, at det er almindelig god kutyme, at man skal kunne stå inde for det, man sælger,” siger han til Frihedsbrevet.
“Og det ved jeg ikke, om vi kan med de her vine. Derfor har vi sat vedkommendes vine i skammekrogen, indtil der er klarhed over sagen.”
Restauranten Bottega Barlie oplyser, at man har valgt at fjerne de pågældende vine fra menukortet, og at der er tale om et “politisk standpunkt”.
Safari, en restaurant på Nørrebro i København, fortæller, at man har besluttet sig for ikke at indkøbe mere vin fra vinbonden.
Det siger hovedpersonerne
Firmaet Rosforth & Rosforth er den primære importør i Danmark af den omtalte vinbondes vine. Derfor er Rosforth & Rosforth også den mest interessante aktør at tale med, da de kender vinbonden bedre end de andre restauranter og vinforhandlere, der har indledt boykottet mod ham.
Men ejerne Sune Rosforth og Henrik Sehested har ikke den store lyst til at tale om sagen.
“Vi er ved at undersøge, hvad der er op og ned, da det er alvorlige anklager. Vi vender tilbage, når vi ved mere,” skriver Henrik Sehested i en e‑mail til Frihedsbrevet.
Noma, Danmarks mest internationalt anerkendte restaurant, har heller ikke meget lyst til at tale om vinbonden. Noma bekræfter dog i en e‑mail, at vinbondens vine er taget af menukortet.
“Vi har ikke mere at tilføje til sagen, så vi har ikke mulighed for at stille op til interview,” skriver en kommunikationsansvarlig for restauranten til Frihedsbrevet.
Frihedsbrevet har forsøgt at kontakte vinbonden via e‑mail, sms og opkald, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
Det vil vi stadig gerne vide
Frihedsbrevet vil naturligvis undersøge, hvad de anonyme anklager består i for at komme til bunds i, hvad sagen handler om. For hvorfor boykotte en mand på grund af et essay og anonyme beretninger på sociale medier?
Har du oplysninger i sagen om vinbonden eller om krænkelser og grænseoverskriden adfærd i restaurationsbranchen? Så kan du kontakte Frihedsbrevet på maya@frihedsbrevet.dk. Alle henvendelser vil blive behandlet med største fortrolighed.