En jihadist bliver til

Terrorister, jihadister, syrienskrigere og fremmedkrigere. Navnene er mange på de folk, som vender Vesten ryggen og drager i krig for at etablere en islamisk stat. Men hvem er de personer, der rekrutterer, radikaliserer og hjernevasker dem til at gribe til våben som en af Allahs krigere? Yaqoub Ali har været en af Danmarks mest toneangivende islamister og radikalisatorer. Men i dag har han vendt det ekstremistiske miljø ryggen – og nu er han klar til at fortælle sin historie og se sin fortid i øjnene. Han møder blandt andet moren til en dansk dreng, han radikaliserede, og som efterfølgende endte sit liv i Syrien som bare 18-årig.

Serien er lavet af Thomas Arent, Helle Fuusager og Magnus Mio.

Musik af Leo Peter Larsen og Ida Skjerk.

Konsulent: Tore Hamming  

For at høre vores podcasts skal du være medlem. Tilmeld dig her
Sæson 1
 • 1. Salafisme i blodet

  11. november 2022

  Yaqoub Ali fortæller, hvordan barndommen i det krigshærgede Irak lægger kimen til et liv som salifist. Han vokser op i en by præget af en militant islamistisk bevægelse, og Yaqoub Ali betragter som ung dreng gruppens voldsparate medlemmer som helte. Kulturchokket rammer ham derfor som en knytnæve, da Irak-krigen fører familien på flugt til Danmark, da han er 12 år gammel. 

 • 2. Dine bønner er blevet hørt

  11. november 2022

  Vrede, had og misundelse gennemsyrer Yaqoub Alis teenageår, som foregår i den kriminelle løbebane. En tidligere politimand husker ham som medlem af en aggressiv gruppe fra Frederikssund, og efterhånden får Yaqoub Alis handlinger også konsekvenser. Han modtager en voldsdom og bliver anholdt ad flere omgange. Men en særlig begivenhed i mødet med fængselsvæsenet og det psykiatriske system starter Yaqoub Alis tilbagevenden til sin religion. 

 • 3. Kaldet

  11. november 2022

  På kort tid arbejder Yaqoub Ali sig op til at blive en ledende og toneangivende figur i den militante danske gruppering Kaldet til Islam. Samtidig med at han afsoner en behandlingsdom for grov vold og modtager kontanthjælp fra staten, så rekrutterer og radikaliserer han nye medlemmer til den ekstremistiske gruppe. Men bedst som gruppen har vokseværk, opstår der splittelse og intern krig. Skæbnen vil dog, at det er en fængselsdom for billigelse af terror, der bliver Yaqoub Alis vej ud af det radikale miljø.   

 • 4. Mødet

  11. november 2022

  En tilfældig dag møder Yaqoub Ali en dansk dreng i S-toget mellem Frederikssund og København. Ifølge Yaqoub Ali er drengen Lukas Dam, og han rekrutterer ham til Kaldet til Islam, hvor han underviser og radikaliserer ham i en periode. Kort tid efter rejser Lukas Dam til Syrien og mister livet i et bombeangreb som bare 18-årig. Yaqoub Ali indrømmer nu, at han spillede en rolle i Lukas Dams skæbne, og han er klar til at konfrontere sin skyld gennem et møde med drengens mor, som stadig har en masse ubesvarede spørgsmål.