For at høre vores podcasts skal du være medlem. Tilmeld dig her
Sæson 1
  • 127. Er Trump og Putins "bromance" varm eller kold?

    13. november 2024

    Den russiske præsident Vladimir Putin og den nu genvalgte amerikanske præsident Donald Trump taler gerne varmt om hinandens talenter og evner. I flere vestlige medier omtales deres relation ligefrem som en slags storpolitisk “bromance”. Men er det spil for galleriet? Hvorfor er der opstået mystik om en telefonsamtale, som måske/måske ikke er fundet sted mellem de to statsledere? Og hvordan vil Donald Trump ved magten påvirke USA’s interessevaretagelse overfor Rusland? Det taler chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær om i denne episode af Fri Ukraine. 

  • 126. Bør Vesten blande sig i Georgiens strabadser?

    30. october 2024

    Georgien er på den anden ende efter weekendens parlamentsvalg. Regeringspartiet Georgiens Drøm påberåber sig sejren, mens den samlede opposition anklager det kontroversielle parti for valgsvindel og beder til, at EU og USA vil bakke dem op. Journalist Jeppe Bentzen er netop hjemvendt fra Georgien og samler op på Vestens dilemma med chefredaktør Flemming Rose. 

  • 125. Det danske forsvar er kollapset. Hvordan kunne det gå så galt?

    28. october 2024

    Journalist og stifter af forsvarsmediet Olfi Peter Ernstved Rasmussen er aktuel med debatbogen “Forsvarsløs - Når den største trussel kommer indefra”, som opruller de største begivenheder i dansk forsvars udvikling fra Murens fald og frem til i dag. Det er 392 siders forfaldshistorie, hvor forfatteren navngiver - og revser - de politikere, embedsmænd og topofficerer, som han mener bærer ansvaret for at Forsvaret er kørt ud over skrænten. Vi tager hul på debatten med forfatteren selv, når Peter Ernstved Rasmussen gæster studiet. Værter: Chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær. 

  • 124. Lurer en økonomisk katastrofe under Putin?

    04. october 2024

    Med kun et par dages mellemrum vedtager EU de første sanktionspakker mod Rusland. Flere følger efter og i skrivende stund er der vedtaget i alt fjorten af slagsen. Men det er som om, at de ikke virker efter hensigten. Det forventede kollaps under Putin udebliver. Og så henover sommeren er der pludselig forlydender om, at Ruslands økonomi er på vej mod en overophedning. I selskab med økonom og finansanalytiker samt stifter og ledende partner i Steno Research, Andreas Steno, tager vi temperaturen på den russiske økonomi. Værter: chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær. 

     

  • 123. Kan våbenlobbyen i USA holde Trump i krigen?

    20. september 2024

    Sidste gang Peter Viggo Jakobsen gæstede Fri Ukraine, skrev kalenderen april 2023. Nu er der gået knap halvandet år mere med krigen i Ukraine. Men har krigen flyttet sig på afgørende punkter eller står den mest af alt .. stille? Hvad sker der på den anden side af et amerikansk præsidentvalg og gør det nogen forskel om præsidenten hedder Harris eller Trump? Gæst: Peter Viggo Jakobsen, ph.d. i international politik og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier. Værter: Chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær. 

  • 122. Det ukrainske spor

    22. august 2024

    Hvem stod bag sprængningen af gasrørledningerne Nordstream I og II i Østersøen? Mens to-årsdagen for eksplosionen nærmer sig, vender vi den seneste udvikling i sagen, hvor et nyt spor i den tyske efterforskning har kastet mistanke på .. Ukraine. En 44-årig ukrainsk dykker er mistænkt for at stå bag sabotagen og i den tyske by Karlsruhe har en domstol efterlyst ukraineren internationalt. Men hvis sporet er varmt, hvorfor står sagen stille? Gæst: Peter Hald ingeniørofficer og sikkerhedsleder ved Institut for Kemi på Aarhus Universitet. Værter: Sofie Frøkjær og Flemming Rose. 

  • 121. Ukraines offensiv er pinlig for Putin, men er den farlig?

    16. august 2024

    Det går strygende. De ukrainske tropper er rykket frem i Kursk-regionen i Rusland og den ukrainske hær når sine strategiske mål. Sådan lyder den seneste melding fra landets præsident Volodymyr Zelenskyj. Men hvad ønsker Zelenskyj at opnå i Rusland? Har den ukrainske offensiv givet Putin et forklaringsproblem? Og er vi tættere på freden i dag end vi var før invasionen i Kursk? Chefredaktør Flemming Rose giver sin analyse af situationen i Kursk. Vært: Sofie Frøkjær. 

  • 120. Vagtskifte i verdensordenen: Orbán, J.D. og Harris

    26. july 2024

    Den seneste måned har budt på et tre vagtskifte med potentielle konsekvenser for krigen i Ukraine: Ungarns EU-formandskab, J.D. Vances kandidatur som Trumps vicepræsident og Joe Bidens tilbagetræden.

    Hvordan skal vi forstå Viktor Orbáns såkaldte “fredsmission” til Kiyv, Moskva og Beijing, og hvilke konsekvenser vil J.D. Vances udtalt pragmatiske forhold til Ukrainekrigen få for Præsident Zelenskyj, for Europa og for synet på USA's rolle i verden? Og hvilken forbindelse har Orbán og Vance til hinanden?

  • 119. Putin goes to... Nordkorea?

    28. june 2024

    Der gik ikke længe fra Putins invasion i Ukraine, til at Nordkoreas leder Kim Jong-Un meddelte sin uforbeholdne støtte til den russiske præsidents krig. Nu to år senere har Putin for første gang i 24 år været på officielt besøg i landet, hvor kun få statsledere lægger vejen forbi. Fra Nordkorea rejste den russiske præsident i sidste uge videre til det ellers så neutrale Vietnam. Hvad håber Putin at opnå med sin Asien-rejse og hvorfor netop nu? Dine værter er chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær.

  • 118. Ingen konsensus i vores gader

    11. june 2024

    Er vælgerflugt prisen, man betaler for at “tage ansvar”? Sådan læser det slagne danske Socialdemokrati Europa-Parlamentsvalgets tale. Men det er en letkøbt analyse, der står i vejen for den større erkendelse, at valgresultatet på tværs af EU afslører en bred modstand mod midterregeringerne og deres ønske om en fælles europæisk konsensus — ikke mindst hvad angår støtten til Ukraine. Det mener i hvert fald chefredaktør Flemming Rose. I godt selskab med journalist Jeppe Bentzen giver chefredaktøren sit bud på, hvilke konflikter, Europa-Parlamentsvalget fortæller os, at vi bør tage alvorligt.

  • 117. Er Georgien fanget som en lus mellem to negle?

    08. june 2024

    Hvordan skal vi forstå den politiske situation i Georgien, hvor regeringen sidste år tog et skridt mod vest, da landet blev kandidatland til EU, men som nu af sin egen befolkning og flere vestlige ledere beskyldes for at trække landet mod øst med vedtagelsen af den  omstridte “russiske lov”? Og hvordan har krigen i Ukraine påvirket den svære balancegang mellem øst og vest for det lille land med den store geopolitiske betydning? Det handler Fri Ukraine om i denne uge. Med chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær.

     

     

  • 116. Hvad fortæller Fico-attentatet om Slovakiets og Europas splittelse?

    21. may 2024

    Da Slovakiets premierminister Robert Fico i efteråret gjorde et politisk comeback, som mange havde spået ham umuligt, lød spørgsmålet på tværs af Europa: Hvad vil Slovakiet med Fico ved magten? I dag står vi nu i en situation, hvor premierministeren i sidste uge blev forsøgt myrdet. Skudt på klos hold, mens han passede sit arbejde. Hvorfor blev Fico forsøgt dræbt, og hvad fortæller attentatforsøget om Slovakiets og Europas splittelse? Frihedsbrevets journalist Jeppe Bentzen gæster studiet for at gøre os klogere på kampen om det unge lands selvforståelse, og om den gradvise affortryllelse af Vesten, som han mener, kan læses ind i Robert Ficos politiske karriere. Dine værter er Sofie Frøkjær og Flemming Rose. 

  • 115. Russisk rokade med Mogens Lykketoft

    18. may 2024

    Rusland har fået ny forsvarsminister. Tilbage træder praktikeren Sergej Sjojgu, og ind kommer økonomen, systematikeren og arbejdsnarkomanen Andrej Belousov. Den russiske rokade skal yderligere styrke Putins krigsøkonomi i retning af militaristisk keynesianisme, går analysen fra chefredaktør Flemming Rose. Til at give sit perspektiv på Putins seneste skaktræk gæster tidligere finansminister, S-formand og nationaløkonom Mogens Lykketoft programmet. “Det er ikke Ruslands økonomi, der er blevet forringet af at landet fører krig - indtil nu,” siger han. Din vært er Sofie Frøkjær. 

  • 114. Venner eller fjender?

    01. may 2024

    En kinesisk professor skriver en analyse af krigen i Ukraine, som rejser verden rundt. Professoren kalder krigen "katastrofal" for både Rusland og Kina, og han spår et "uundgåeligt" nederlag til Putin. Ikke i dag, ikke i morgen, men på sigt, og det, mener han, kaster grus i det kinesisk-russiske venskab. I Fri Ukraine gransker chefredaktør Flemming Rose professorens omdiskuterede analyse, og giver sit svar på spørgsmålet: Er Rusland og Kina venner eller fjender? Din vært er Nicolai Dandanell. 

  • 113. Havana-syndromet

    17. april 2024

    Et større journalistisk arbejde fra Der Spiegel, Insider og 60 minutes har for nylig kædet Rusland sammen med de hundredevis af tilfælde, hvor ansatte på amerikanske ambassade føler pludselige forstyrrelser og ubehag i hjernen. De mysteriøse lidelser går under navnet Havana-syndromet. Fænomenet er i medierne dateret til at begynde i 2014, men Flemming Rose er klædt på til tænderne og fortæller, at historien begynder allerede i 50'erne. Han oplister derudover en række ubesvarede spørgsmål, som han mener burde berøres, når man anklager en fremmed stat for så omfattende forbrydelser. Din vært er Nicolai Dandanell. 

  • 112. 30 år med islamistisk terror i Rusland

    27. march 2024

    I de år, hvor Flemming Rose arbejder som korrespondent i Moskva, bliver truslen fra islamistisk terror en del af hverdagen. Det ene dødelige terrorangreb følger efter det andet, og da han en dag bliver bekendt med en dansk forbindelse til en helligkriger i Tjetjenien, beslutter han at undersøge sagen nærmere. Fri Ukraine i denne uge handler om den historiske baggrund for islamistisk terror rettet mod Rusland. Værter: Sofie Frøkjær og Flemming Rose. 

  • 111. En Ny Verden - men hvordan ser den ud?

    21. march 2024

    Det er sagt og skrevet mange gange, at verden, som vi kendte den, for altid er forandret efter Ruslands invasion af Ukraine. Men hvad vil det egentlig sige? Er verdensuorden blevet erstattet af verdensorden, og hvilken rolle spiller Putins krig for faren for atomkrig? Det spørger vi professor i international politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Ole Wæver, om i denne uge. I studiet er chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær. 

  • 110. Et skelsættende forår med Martin Lidegaard

    05. march 2024

    Vi skruer tiden tilbage til begyndelsen på året 2014, hvor månedlange protester på Maidan-pladsen i Kyiv kulminerer i et blodigt og voldeligt sammenstød mellem demonstranter og politi, alt imens Ruslands præsident gør klar til at annektere den ukrainske Krim-halvø.

    Martin Lidegaard var Danmarks udenrigsminister på daværende tidspunkt, og han gæster studiet for at tale om læren fra det skelsættende forår.

  • 109. To år med krig i Ukraine

    29. february 2024

    Den 24. februar markerede krigens to-årsdag. Flemming Rose og Nicolai Dandanell ser tilbage og taler om, hvad der har gjort størst indtryk, og hvilke fejl der er blevet begået af regeringerne i Rusland og Ukraine – og af skråsikre amerikanske generaler.

    Vi vender undervejs et lytterspørgsmål, og hvis du har spørgsmål og kommentarer, er de mere end velkomne på dandanell@frihedsbrevet.dk

  • 108. Navalnyjs død – Putins brød?

    21. february 2024

    Vi dissekerer den russiske fortælling om Aleksej Navalnyjs dødsfald, hvor Flemming Rose blandt andet fremlægger, hvorfor tidsangivelsen for hans dødsfald ikke hænger sammen.

    Hvilke konsekvenser har det for de sørgelige rester af oppositionen i Rusland, og fik Putin det, som han endelig ville have det?

    Din vært er Nicolai Dandanell.

    Tips, ris og ros sendes til dandanell@frihedsbrevet.dk

  • 107. Carlson på taget

    14. february 2024

    Pludselig stod den tidligere vært på Fox News, Tucker Carlson, på toppen af Ritz Hotel med udsigt til Kreml og chokerede verden med nyheden om, at han ville interviewe Vladimir Putin.

    Kommentariatet gik i brand over udsigten til russisk propaganda målrettet vestlige vælgere, men er interviewet et gode eller et onde?

    Det spørgsmål stiller Nicolai Dandanell til Flemming Rose, der selv har fået lov at stille spørgsmål til Putin i Moskva.

    Lyt med, hvordan det gik i dagens episode.

  • 106. Zelenskyj varsler fyringer i sin stab

    07. february 2024

    Ukraines præsident Volodomyr Zelenskyj gav søndag aften et opsigtsvækkende interview, hvor han advarede om en kommende fyringsrunde af en række ledere i det statslige apparat. Ingen er fyret endnu, end ikke hærchef Zaluzhny, så hvad skulle det gøre godt før?

    Den 24. januar blev et russisk militærfly så skudt ned inde i Rusland. Beskyldningerne flyver frem og tilbage, og vi vender, hvad vi ved med sikkerhed, og hvilke spørgsmål der står tilbage.

    I studiet er det Flemming Rose og Nicolai Dandanell.

    Har du tips, ris eller ros, så send dem endelig til dandanell@frihedsbrevet.dk

  • 105. Er det Vestens skyld, hvis Rusland går i krig med NATO?

    01. february 2024

    I dette afsnit taler vi med og om Fabian Hoffmann, der forsker i atompolitik og militærstrategi på Oslo Universitet.

    Hoffmann præsenterer sin teori, der er gået verden rundt om, hvorfor Vestens meget lave risikovillighed i støtten til Ukraine kan ende med at friste Rusland til en direkte krig med NATO i nær fremtid.

    Han påpeger, at det er forkert at kigge på de tvivlsomme russiske resultater i Ukraine og 1:1 militære kapaciteter, når man skal vurdere, hvorvidt Rusland vil fortsætte ind i NATO.

    I studiet er det Flemming Rose og Nicolai Dandanell.

    Hvis du har ønsker til, hvad vi skal tale om i Fri Ukraine, kan de sendes til dandanell@frihedsbrevet.dk.

  • 104. Volodymyr Zelenskyj anno 2024

    24. january 2024

    Vi tager temperaturen på Volodymyr Zelenskyjs position – er han i krise efter vinterens begyndende ridser i lakken med dalende popularitet og kritisk medieomtale?

    Hvor stærkt står han indenrigs- og udenrigspolitisk – og hvorfor kan det tale til Zelenskyjs personlige fordel, at krigen trækker i langdrag?

    I studiet er det Nicolai Dandanell og Flemming Rose.

  • 103. Hvem har den bedste krigsmoral?

    18. january 2024

    Hvordan ser krigen i Ukraine ud med psykologiske briller? Hvordan går det med viljen til at kæmpe, og hvad bliver der gjort for at styrke og stække soldaternes moral?

    Dagens gæst er Lennart Schou Jeppesen, der er major, master i organisationspsykologi, og så beskæftiger han sig indgående med soldaters moral og motivation hos Forsvarsakademiet.

    I studiet fra Frihedsbrevet er det chefredaktør Flemming Rose og journalist, Nicolai Dandanell.

  • 102. Hvad synes Putin om forsvarsaftalerne?

    21. december 2023

    Danmark og USA har indgået en forsvarsaftale, der med statsministerens ord er et “nybrud” i dansk forsvarspolitik. Men hvad vil det egentlig sige? 

    Hvad ved vi om aftalen, og hvad mangler vi svar på? 

    Det handler Fri Ukraine i dag om, hvor Kasper Junge Wester, journalist på forsvarsmediet OLFI, er gæst i studiet.

  • 101. Hvor er Navalnyj?

    19. december 2023

    “Where is Navalnyj?” spørger brugere, medier og toppolitikere på de sociale medier, efter det kom frem, at hans stab ikke har fået livstegn fra den fængslede oppositionspolitiker i to uger.

    Det her sker på et bagtæppe af, at Rusland i marts 2024 afholder præsidentvalg. Så hvad er status på Navalnyj og det politiske landskab i Rusland? Det taler vi med seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Flemming Splidsboel Hansen, om.

  • 100. Foregår der en hybridkrig mellem Wagner-gruppen og ukrainske elitesoldater i Sudan?

    12. december 2023

    Efter Ukraine-krigens udbrud er vi kommet på fornavn med både Wagner-gruppen og dens tidligere leder Jevgenij Prigozjin.

    Men hvor står lejesoldatenheden efter sidstnævntes død? Det taler vi i dag med Karen Philippa Larsen om, der skriver ph.d. ved Dansk Institut for Internationale Studier om russisk hybrid krigsførsel og brug af private militære firmaer som Wagner-gruppen. 

  • 99. Pressen har ikke dækket krigen – den har ført den

    05. december 2023

    I dagens afsnit er det bare Siri Schrøder og Flemming Rose, der er i studiet. Det udnytter vi til at tale om udsigterne for Ukraines medlemskab af EU og pressens rolle og påvirkning af krigen og vores syn på parterne.

  • 98. Er Danmark sikkert?

    28. november 2023

    Hvad har krigen gjort ved os? Hvordan har krigen ændret vores syn på og forståelse for sikkerhedspolitik? Det spørger vi centerleder for Center for Militære Studier, Kristian Søby Kristensen, om.

  • 97. Man skal kunne tale om fred uden at blive kaldt forræder

    21. november 2023

    Vi har besøg af Michael Zilmer-Johns, der er tidligere NATO-ambassadør og tidligere leder for Udenrigsministeriets sikkerhedspolitiske analysegruppe. Vi taler om perspektiverne for afslutning af krigen, behovet for at fjerne følelserne fra debatten og se på krigens realiteter. Ender det som Danmark i 1864, eller får vi endnu en  Syd-/Nordkorea-lignende situation?

  • 96. Martin Breum: Vi skal samarbejde med Rusland igen

    14. november 2023

    Forfatter og ekspert i Arktis er i studiet for at tale om tilstanden mellem Vesten og Rusland, der udspiller sig i Arktis. Der er ikke så lidt på spil med nye søfartsruter, russiske atomvåben og et Arktisk Råd, der siden invasionskrigen har været på pause. I dag tager Fri Ukraine et blik på, hvad status er, og hvordan fremtiden ser ud.

  • 95. Adam Holm: Vi er besmittede af Zelenskyjs idealisme

    07. november 2023

    Har Vesten og pressen haft et for unuanceret syn på krigen i Ukraine? Det taler Flemming Rose og vært Siri Schrøder med journalist og historiker Adam Holm om. Han har været i Ukraine flere gange under krigen, hvorfor han også nyligt har forfattet den 5,2 kilo tunge bog "While we bleed", akkompagneret af fotografier taget af Jan Grarup.

  • 94. Hvad vil Robert Fico med magten i Slovakiet?

    19. october 2023

    Slovakiets nyvalgte premierminister, Robert Fico, beskrives ofte som “Putin-venlig” og “prorussisk”. Men hvem er Robert Fico og hvad vil han med magten? I studiet er gæst Ota Tiefenböck, ansvarshavende chefredaktør på Mr. East, journalist Sofie Frøkjær og chefredaktør Flemming Rose. 

  • 93. Er Hamas' angreb på Israel en gave til Putin?

    12. october 2023

    For Vesten rejser krigen i Israel et svært dilemma, for hvor bør opmærksomheden rettes: Israel eller Ukraine? Betyder det, at Hamas' angreb på Israel er den bedste gave Putin kunne tænke sig? I studiet er politisk journalist Sofie Frøkjær og chefredaktør Flemming Rose.

  • 92. Er Polen og Ukraine på kollisionskurs?

    27. september 2023

    Forholdet mellem de to tætte allierede lande Polen og Ukraine har lidt et knæk, men hvor dybt stikker konflikten? Det taler chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær om i denne episode af Fri Ukraine, som også bringer nyt om et formodet russisk missilangreb på civile ukrainere.

  • 91. Hvordan skrives historien om Putins afdøde kok?

    06. september 2023

    Wagner-leder, Jevgenij Prigozjin, dukkede op fra skyggerne og faldt fra højderne. Hvem står bag flystyrtet, der kostede Prigozjin livet, og hvad vil historiebøgerne skrive om Putins nu afdøde kok?

  • 90. Sommeren er forbi, hvad nu?

    18. august 2023

    Ukraines sommeroffensiv var længe ventet. Men nu lakker sommeren mod enden, så gik det som forventet og håbet? Major og militæranalytiker Kristian Lindhardt giver en status på krigens seneste udvikling. 

  • 89. Står russerne bag militærkuppet i Niger?

    11. august 2023

    Var det russerne, der stod bag militærkuppet i Niger? Og hvad er egentlig på spil for Vesten i Sahelregionen? Journalist og Afrika-ekspert Oscar Rothstein gæster studiet.

  • 88. Hvem vækker Vesten?

    18. july 2023

    Rune Lykkeberg er i dag ikke så sikker på, hvordan Vestens historie skal skrives. Vi spørger chefredaktøren på Dagbladet Information, hvad er Vestens fortælling om krigen i Ukraine, og er der andre end Vesten selv, der lytter?

  • 87. Er Putin på charmeoffensiv?

    07. july 2023

    Putin lader sig fotografere med favnen fuld af blomster på vej til at kramme en 8-årig pige. Et PR-stunt, der skal reparere præsidentens ry og rygte efter Wagner-gruppens oprør mod Moskva, siger eksperter. Virker Putins charmeoffensiv, og hvor er manden, der satte gang i det hele? Hvor er Putins kok?

  • 86. Hvad ville Putins kok i Moskva?

    26. june 2023

    I et højspændt døgn lyder meldingen, at Putins tidligere kok og leder af den berygtede Wagner-gruppe står bag et væbnet oprør i Rusland. Men hvem gør han oprør mod, og hvad ville han i Moskva? Det taler journalist Sofie Frøkjær og chefredaktør Flemming Rose om i en særudgave af Fri Ukraine.

  • 85. Hvad er Kinas masterplan?

    15. june 2023

    Kina er rykket frem på den globale scene, som stormagt og udfordrer til USA. Men hvad vil Kina, og hvilken rolle spiller krigen i Ukraine for stormagternes interne magtkampe? Med i studiet er Camilla Tenna Nørup Sørensen, lektor på Institut for Strategi og Krigsstudier på ​​Forsvarsakademiet.

  • 84. Hvorfor spejder Løkke mod Georgien?

    02. june 2023

    Selvom krigen udkæmpes i Ukraine, spejder vestlige politikere også længere mod syd til Georgien, der for nyligt fik fint besøg af Danmarks udenrigsminister. Men hvad vil Lars Løkke Rasmussen – og Vesten – i det lille land på grænsen til Rusland?

  • 83. Hvordan fejrede Rusland sejrsdag uden en sejr i Ukraine?

    11. may 2023

    Den 9. maj fejrede Rusland nationens sejrsdag. Men er der noget at fejre uden en sejr i Ukraine, og lyder præsident Vladimir Putin efterhånden som et ekko af sig selv? Det og droneangrebet på Kreml taler chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær om i denne episode af Fri Ukraine.

  • 82. Hvem ringede til hvem?

    05. may 2023

    Efter 14 måneder med krig i Ukraine har den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj nu talt personligt med Kinas statsleder Xi Jinping. Men hvad talte de to statsledere om? Hvem ringede til hvem – og hvorfor er det vigtigt?

  • 81. Er krigen rykket ind på museerne?

    28. april 2023

    Krigen er rykket ind på Vestens museer, hvor kunstnere og kunstværker ændrer nationalt tilhørsforhold fra russisk til ukrainsk. Men hvor og hvordan skal vi trække grænserne? Og er kunst nationalt eller universelt?

    Fri Ukraine taler med ph.d. i medievidenskab og kommunikation ved Københavns Universitet Valentyna Shapovalova om kampen om kulturen.

  • 80. Fri Ukraine Special: Har Vesten en plan for, hvis Ukraine ikke vinder på slagmarken?

    21. april 2023

    Fri Ukraine Special er optaget live fra Cinemateket i København med besøg af lektor på Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen. 

  • 79. Vil Putins kok være politiker?

    13. april 2023

    Chefredaktør Flemming Rose og politisk journalist Sofie Frøkjær dykker ned i lækagen af hemmelige dokumenter fra Pentagon og om Putins kok, der måske er rykket ét skridt tættere på Kreml.

  • 78. Gemmer Ukraine til natten?

    06. april 2023

    Den russiske storoffensiv, som mange frygtede er - ifølge major og militæranalytiker Kristian Lindhardt - ikke blevet til noget. På slagmarken udkæmpes fortsat en udmattelseskrig og spørgsmålet er, om Ukraine kan stå distancen, hvis støtten fra USA og Europa falder? Gemmer Ukraine til natten - eller til katten?

  • 76. Hvor langt vil USA gå for Ukraine?

    23. march 2023

    Præsident Joe Biden har lovet at stå last og brast med Ukraine i krigen mod Rusland. Men hvor langt er præsidenten villig til at gå – og følger amerikanerne med ham på vejen? Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Rasmus Sinding Søndergaard gæster studiet.

  • 75. Er Afrika med eller imod Putin?

    17. march 2023

    Der findes ikke én fortælling om krigens konsekvenser for de afrikanske lande. For mens krigen har udløst store kriser i regionen, så åbner den også for nye muligheder i spillet om den geopolitiske magtbalance. Afrika-journalist Oscar Rothstein gæster studiet.

  • 74. Hvem står bag det boblende mysterium i Østersøen?

    11. march 2023

    En ny teori er dukket op om, hvem der står bag sabotagen på gasledningerne Nordstrøm I og II. Men er den ikke en smule Olsen Banden-agtig? Og hvorfor dukker den op netop nu? Chefredaktør Flemming Rose giver et overblik over de mange spekulationer, der omkranser det boblende mysterium i Østersøen.

  • 73. Hvad taler 'de andre' om, når de taler om krigen?

    03. march 2023

    Den 24. februar markerede også for Rusland ét år med invasion i nabolandet Ukraine. Men hvordan taler russerne om året, der er gået? Og hvordan skal vi forstå Putins længe ventede tale til nationen?

  • 72. Et år med krig i Ukraine: Står Europa stadig sammen?

    24. february 2023

    Direktør i tænketanken Europa, Lykke Friis, gæster studiet til en samtale om krigen, ét år efter invasionens begyndelse. Står Europa stadig sammen, og hvor stiller det landene, hvis Ukraine ikke vinder krigen mod Rusland?

  • 71. Et år med krig i Ukraine: Hvad har vi lært?

    17. february 2023

    Chefredaktør Flemming Rose og politisk journalist Sofie Frøkjær kigger tilbage på året, der er gået med krig i Ukraine. Er vi blevet klogere?

  • 70. Hvem skriver historien?

    09. february 2023

    “Den menneskelige faktor er til syvende og sidst den udløsende faktor,” skriver tidligere udenrigsminister Per Stig Møller i sin bog om fem afgørende øjeblikke i det 20. århundredes historie. Vi spørger forfatteren, hvilken rolle præsidenten og ikke mindst mennesket Vladimir Putin spiller for krigen i Ukraine. 

  • 69. Velkommen til Rusland 2033!

    02. february 2023

    Hvordan ser Rusland ud, hvis vi skruer tiden ti år frem? Er Rusland mon kollapset eller er alt, som det plejer at være? Det taler chefredaktør Flemming Rose og politisk journalist Sofie Frøkjær om i ugens program.

  • 68. Har Vestens sanktionshammer ramt hovedet på sømmet?

    25. january 2023

    Ifølge EU’s egen opgørelse er der indført økonomiske sanktioner mod 1386 personer og 171 enheder i Rusland. Men har de virket efter hensigten? Det spørger vi lektor i statskundskab Jens Ladefoged Mortensen om.

  • 67. Hvorfor tager FE pludselig bladet fra munden?

    12. january 2023

    Da tidligere forsvarsminister Hans Engell læser FE's interview med Berlingske, tænker han straks, at noget må være fuldkommen galt. Men hvad er det, der er galt? Hvorfor bryder FE pludselig sin egen tavshed?

  • 66. Hvad ved Forsvarets Efterretningstjeneste om Putins helbred?

    05. january 2023

    Mellem jul og nytår kunne Berlingske bringe et opsigtsvækkende interview med chef for Ruslandsanalyse i Forsvarets Efterretningstjeneste, der mener at vide, at Putin er syg og stærkt påvirket af medicin. Men hvorfor går tjenesten ud med disse gisninger netop nu og hvordan kom interviewet med Berlingske i stand?

  • 65. Ti måneder med krig i Ukraine - hvad nu?

    29. december 2022

    Hvilke stadier er krigen gået igennem, og hvad er status nu, hvor den lange, kolde vinter står for døren? Major og militæranalytiker Kristian Lindhardt gør status på krigen.

  • 64. Har Ukraine vundet fortællingen om krigen?

    20. december 2022

    Krigen i Ukraine er ikke kun en kamp om militær sejr. Det er også en kamp om narrativer, politisk vilje og folkelig opbakning. Det fortæller militæranalytiker Jeanette Serritzlev, der svarer på spørgsmål om prisen for Ukraines dygtige informationskrig.

  • 63. Vil Zelensky forbyde den russisk ortodokse kirke?

    15. december 2022

    I studiet er en gammel kending, sognepræst og adjungeret professor i russisk kirkehistorie, Christian Gottlieb. Han fortæller om et nyt forslag fra præsident Volodymyr Zelensky, som kan få vidtrækkende konsekvenser for den russisk ortodokse kirke i Ukraine.

  • 62. Hvem er Putins kok?

    08. december 2022

    Han er berømt og berygtet for sit lederskab af den brutale Wagner-gruppe. Men før det har han tjent penge på alt fra hotdogs til finere kogekunst. Hvem er Putins kok og hvorfor træder han ud af skyggerne nu?

  • 61. Hvad sker der, hvis man sætter sig på den tomme stol?

    01. december 2022

    Hvad sker der, hvis man stiller spørgsmålet: Kunne det være USA, der står bag sabotagen på gasledningerne i Østersøen? Det spørger vi chefredaktør på forsvarsmediet Olfi, Peter Ernstved Rasmussen, om.

  • 60. Hvorfor troede vi, at Rusland stod bag missilangreb på Polen?

    24. november 2022

    For en kort stund lød nyheden, at et russisk missil havde ramt Polen. Hvor kom nyheden fra, og hvilke konsekvenser kunne den have fået, hvis den havde vist sig at være sand?

  • 59. Hvad sker der i Kherson?

    11. november 2022

    For halvanden måned siden annekterede Rusland officielt fire ukrainske regioner - herunder Kherson. Nu trækker de russiske tropper sig ud af den strategisk vigtige by. Hvad sker der i Kherson og hvorfor er Putin tavs?

  • 58. Gik Lenin tur med barnevogn i Københavns gader?

    04. november 2022

    Flemming Rose og Sofie Frøkjær sender Fri Ukraine live fra Bogforum. Med på scenen er forfatter og mangeårige Moskva-korrespondent Leif Davidsen, der fortæller om sin inspiration til at skrive en roman om Lenins danske bodyguard og om den russiske revolution.

  • 57. Rykker vi tættere på midnat?

    27. october 2022

    Putin truer med at bruge atomvåben, men hvad skal der til, før han trykker på knappen? Hvad står der i den russiske atomare doktrin, og er dommedagsuret tættere end nogensinde på at slå midnat? Det taler vi med lektor og forfatter Casper Andersen om.

  • 56. Er pagten intakt?

    20. october 2022

    Hvad stiller FN op, når ét medlemsland invaderer et andet. Er der rum for reel handling og er pagten stadig intakt? Mogens Lykketoft gæster Fri Ukraine til en snak om FNs rolle i krigen

  • 55. Hvem slog Darya Dugina ihjel?

    13. october 2022

    For nyligt kunne New York Times bringe nyt om drabet på den russiske journalist og tv-vært Darya Dugina. Hvem stod bag bilbomben, der slog Dugina ihjel, og var bomben i virkeligheden tiltænkt hendes far?

  • 54. Hvad pønser Putin på?

    05. october 2022

    Rusland har annekteret fire østukrainske regioner. Men har russerne styr på "egne" grænser, og hvorfor lyder Putin pludselig venstreorienteret i sin kritik af Vesten?

  • 53. Er det russerne, der har saboteret gasledningerne?

    28. september 2022

    Militæranalytiker Anders Puck Nielsen gæster studiet til en snak om spekulationernes fordele og ulemper, og om udsigterne til, at det helt utænkelige sker.

  • 52. Er Putins tale til nationen en gamechanger?

    21. september 2022

    Tirsdag den 20. september ventede mange med spænding på Vladimir Putins tale til nationen. Men det var forgæves. Talen kom nemlig først den følgende morgen. Hvor blev Putins tale af, og hvad sagde præsidenten, da han endelig tog ordet?

  • 51. Ulmer kritikken af Putins krig?

    15. september 2022

    Er de russiske kritikere af krigen i Ukraine udelukkende på Vestens side, og hvad er prisen for at sige kritikken højt?

  • 50. Er russerne kollapset?

    12. september 2022

    Russiske tropper er på tilbagetog i det nordøstlige Ukraine, men hvad betyder det for krigens videre udvikling, og er der tale om et "totalt militært kollaps"? Major og militærforsker Kristian Lindhardt giver sit besyv med.

  • 49. Er Kina krigens største vinder?

    07. september 2022

    Vi har talt om Kina før. Nu taler vi om Kina igen. Denne gang i selskab med journalist Flemming Ytzen, der har rejst, boet og arbejdet i landet i over 40 år.

  • 48. Hvorfor rejse i krig som turist?

    02. september 2022

    Ugens gæst Erik Boel er netop hjemvendt fra fire ugers rundrejse i Ukraine. Hvad har han oplevet på sin vej og hvorfor egentlig rejse i krig som turist?

  • 47. Et halvt år med krig i Ukraine - hvad har vi lært?

    26. august 2022

    Major og militærforsker Kristian Lindhardt gæster studiet til en snak om udfordringen ved at analysere og fortolke på en krig, mens den stadig udkæmpes. Hvor og hvorfor tog analyserne fejl og er vi blevet klogere?

  • 46. Hvad er prisen for at bremse "provokerende" russiske turister?

    19. august 2022

    Flere europæiske lande ønsker at begrænse russiske turisters indrejse, men er det muligt inden for EU's fælles regler og går det ud over vores egne grundlæggende principper?

  • 45. Hvad sker der i Kaliningrad?

    08. july 2022

    Klemt inde mellem Litauen og Polen ligger en afsides del af Rusland, som sjældent får meget opmærksomhed. Men nu er Kaliningrad blevet et stridspunkt i krigen. Hvad sker der i Kaliningrad og hvorfor?

  • 44. Hvem holder de Afrikanske lande med?

    29. june 2022

    Krigen I Ukraine har udløst en akut fødevarekrise i Afrika. Samtidig insisterer flere afrikanske lande på ikke at vælge side i krigen. I selskab med Afrika-ekspert, Holger Bernt Hansen, retter vi blikket mod syd.

  • 43. Er Ukraine inde i varmen?

    23. june 2022

    EU-kommissionen siger ja, men er medlemslandene også klar til at give Ukraine status af kandidatland? Hvad er fordelene og ulemperne - og hvad siger de i Kreml?

  • 42. Vender "røde russerne" tilbage til Bornholm?

    11. june 2022

    Chefredaktør Flemming Rose svarer på spørgsmål fra podcastens lyttere og løfter sløret for, hvad han selv går og savner svar på.

  • 41. Er Putins spin-diktatur på vej mod et frygt-diktatur?

    03. may 2022

    Tyranniet har flere ansigter, men hvilket ansigt har Putins regime, og er det ved at forandre sig til noget, vi har set før?

  • 40. Tre måneder med krig i Ukraine - hvad har vi lært?

    27. may 2022

    Hvad er den vigtigste lektie fra krigen indtil nu, og giver det mening at tale om vindere og tabere af krigen?

  • 39. Bliver Ukraine nogensinde medlem af EU?

    18. may 2022

    Lykke Friis, direktør for tænketanken Europa, gæster studiet til en snak om krigens konsekvenser for EU og om Ukraines vej ind i klubben

  • 38. Hvad afslører krigen om Rusland som militær stormagt?

    13. may 2022

    Militærhistoriker Niels Bo Poulsen har for nyligt gennemgået 170 års russisk militærhistorie. Han er derfor den rette at spørge, hvad kendetegner Rusland som militær stormagt, og blev vi snydt af Putins udstillingsvindue i Syrien

  • 37. Er Putins længe ventede tale godt eller dårligt nyt?

    10. may 2022

    Den 9. maj - Ruslands sejrsdag - er en dag, som mange har afventet med bekymring for, hvad Putin ville finde på. Men hvad sagde præsidenten i sin tale og blev spekulationerne gjort til skamme?

  • 36. Smitter krigen i Ukraine?

    06. may 2022

    Chefredaktør Flemming Rose har talt med én af USA's mest erfarne diplomater om den nye verdensorden, og om krigens konsekvenser for USA's forhold til Kina.

  • 35. Varsler krigen i Ukraine realismens sejr over liberalismen?

    03. may 2022

    Debattør og forfatter Kasper Støvring gæster Fri Ukraine for at fortælle om krigens baggrund og konsekvenser set med realismens briller.

  • 34. Hvem er Azov-bataljonen?

    29. april 2022

    De pryder sig med nazi-symboler og bliver kaldt "guf for Putins propaganda". Men hvem er den berømte og berygtede Azov-bataljon?

  • 33. Er Vestens sanktioner et "selvmål"?

    27. april 2022

    I en TV-transmitteret tale trækker Putin på skuldrene af Vestens sanktioner mod Rusland, og kalder dem et “økonomisk selvmål”. Har han ret?

  • 32. Var Sovjetunionens opløsning et fatamorgana?

    23. april 2022

    Hvad nu hvis Sovjetunionen slet ikke gik i opløsning i 1991, sådan som historiebøgerne siger, og det først er nu med krigen i Ukraine, at Sovjetunionen definitivt lægges i graven?

  • 31. Hvad sker der den 9. maj?

    21. april 2022

    Om få uger fejrer russerne national 'sejrsdag' - en dag, som mange spår en vigtig rolle for krigen i Ukraine. Men hvad betyder den 9. maj for Rusland og ikke mindst for Putin?

  • 30. Fri Ukraine Live

    19. april 2022

    I en særudgave mødes chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær med podcastens lyttere til en live-optagelse af Fri Ukraine. Hvad gik der galt i Østukraine - og går podcasten mon Putins ærinde?

  • 29. Hvem er Putins "husfilosof"?

    07. april 2022

    Ivan Ilyin bliver af mange set som kilden til Putins "facisme", men hvem var han og er den tolkning rimelig?

  • 28. Hvordan lyder den russiske krigsmyte?

    06. april 2022

    Fortællingen om krig vandrer fra generation til generation, men hvad kendetegner den russiske krigsmyte?

  • 27. Trykker Putin på knappen?

    04. april 2022

    Er Ruslands præsident parat til at starte en atomkrig og andre spørgsmål fra lytterne.

  • 26. Hvor er oppositionen i Rusland?

    31. march 2022

    Hvilken betydning har oppositionsleder Aleksej Navalnyj i dag og er der en reel opposition i Kreml?

  • 25. Hvilken rolle spiller USA i krigen?

    30. march 2022

    Har USA prikket til den russiske bjørn og hvorfor er det dumt, når præsident Biden improviser.

  • 24. Hvem er Volodymyr Zelenskyj?

    28. march 2022

    Han gik til valg på at sikre fred i landet, men står nu midt i en krig. Hvem er Ukraines præsident?

  • 23. Hvor henter Putin sit tankegods?

    26. march 2022

    Sovjetisk systemkritiker og KGB-hader inspirerer Putin. Men har den russiske præsident overset noget?

  • 22. Krigens første måned og hvad så nu?

    24. march 2022

    Chefredaktør Flemming Rose gør efter bedste evne status på krigens første fire uger, og det kan være svært, når alle lyver i krig. 

  • 21. Hvordan virker Putins propagandamaskine?

    23. march 2022

    Hvad bliver russerne fortalt om krigen og Vesten, og tror de på den Kreml-konstruerede virkelighed?

  • 20. Hvorfor truer Putin med udrensning?

    21. march 2022

    Putins tale om en ‘naturlig udrensning’ er urovækkende. Men er det en ny trussel og hvem taler han til?

  • 19. Skylder Syrien Putin en krig?

    18. march 2022

    Chefredaktør Flemming Rose svarer på lytternes spørgsmål bl.a. til Putins fremmedkrigere.

  • 18. Hvem bliver fanget i sanktionernes krydsild?

    16. march 2022

    Vesten fører krig med økonomiske sanktioner, som kan få konsekvenser for andre end Putin.

  • 17. Er Israel håbet i mørket?

    14. march 2022

    Hvorfor spås Israel en helt særlig rolle for krigens diplomatiske udvikling.

  • 16. Er Putin helt alene i kommandocentralen?

    13. march 2022

    Hvem rådfører Putin sig med, og er der en “gylden bro” ud af krigen?

  • 15. Er kineserne med eller imod Putin?

    12. march 2022

    Krigen i Ukraine har sat Kina i et svært dilemma. Skal de støtte eller fordømme Ruslands invasion?

  • 14. Hvad betyder krigen for hele verdens kornkammer?

    11. march 2022

    En fødevarekrise lurer forude, men hvem er dens ofre og hvad er historien bag Ukraines sorte jord?

  • 13. Hvad sker der, hvis nogen skyder Putin?

    10. march 2022

    Ved middagsborde og i kaffekøkkener spekuleres der i attentatforsøg mod Putin. Men er det realistisk, og hvad er konsekvensen?

  • 12. Hvem er Putin?

    09. march 2022

    Hvem var Putin, før han kom til magten i Rusland, hvem er han i dag og hvad er hans helt store mission?

  • 11. Er stop for russisk gas krigens tungeste våben?

    08. march 2022

    Med krigen i Ukraine er energipolitik for alvor rykket frem på den sikkerhedspolitiske dagsorden. 

  • 10. Hvem er de rige russiske oligarker?

    07. march 2022

    Der skrives meget om dem, men hvem er den rige russiske elite og er et paladskup realistisk? 

  • 9. Hvor er Gud i krigen?

    06. march 2022

    Hvilken rolle spiller den religiøse og kirkelige dimension for splittelsen i Ukraine og for Putins invasion?

  • 8. Afslører mystisk essay Putins masterplan?

    05. march 2022

    Flemming Rose svarer på lytternes spørgsmål blandt andet til et mystisk essay.

  • 7. Vil krigen ændre verden for altid?

    04. march 2022

    Er Europa blind for "det onde", og hvilken ny verdensorden indvarsler krigen?

  • 6. Hvordan rammer de økonomiske sanktioner Putin?

    03. march 2022

    Vesten fører krig med økonomiske sanktioner, men hvad er deres formål og virker de efter hensigten?

  • 5. Hvem snød hvem i Minsk-aftalen?

    02. march 2022

    I 2015 indgik Rusland og Ukraine en aftale, som én gang for alle skulle stoppe krigen i Østukraine. 

  • 4. Er russerne med eller imod Putin?

    01. march 2022

    Er krigen i Ukraine overhovedet den almindelige russers krig?

  • 3. Hvorfor taler Putin, som han gør?

    28. february 2022

    Flemming Rose sætter skarpt på Putins retoriske værktøjskasse og historiesyn.

  • 2. Hvad er Putins logik?

    25. february 2022

    Er Putins logik også russisk logik? Og hvad har Putin tilfælles med en af tidens mest anti-sovjetiske systemkritikere?

  • 1. Fri Ukraine

    25. february 2022

    I Frihedsbrevets nye podcastmagasin fordøjer, fortolker og fortæller Frihedsbrevets chefredaktør Flemming Rose om Ruslands invasion af Ukraine.

  • 1. Hvorfor nu?

    25. february 2022

    Sofie Frøkjær interviewer Flemming Rose om timingen af Ruslands invasion af Ukraine.

Sæson
  • . 77. Er det Putin eller en dobbeltgænger?

    31. march 2023

    Vi ser ham gå rundt i gaderne i det krigshærgede Ukraine. Han hilser på lokalbefolkningen og kører Toyota i mørket. Men er det Ruslands præsident Vladimir Putin eller én der ligner ham på en prik? Chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær dykker ned i konspirationerne om Putin og hans dobbeltgængere.