Friis' diplomatpost

I podcasten Friis’ diplomatpost vil Friis Arne Petersen, de seneste årtiers mest erfarne danske diplomat og Frihedsbrevets chefredaktør Flemming Rose forklare og perspektivere nogle af de tendenser og begivenheder, der karakteriserer en verden i opbrud. Friis Arne Petersen vil også tage lytterne med bag kulisserne i diplomatiets verden.

Hvis du har spørgsmål eller forslag til denne podcast er du velkommen til at skrive til Flemming Rose på:
flemming@frihedsbrevet.dk

Vært: Flemming Rose
Producer: Leo Peter Larsen

For at høre vores podcasts skal du være medlem. Tilmeld dig her
Sæson 1
 • 14. Flygtninge til Rwanda

  02. december 2022

  Hvilken rolle spiller diplomatiet og embedsværket, når en regering får den ide at etablere et udrejsecenter i et afrikansk land, som vi normalt ikke har specielt nære forbindelser til? Og hvordan har forholdet mellem det danske embedsværk og skiftende regeringer ændret sig de seneste årtier?

 • 13. Handelskrig mellem EU og USA?

  02. december 2022

  EU beskylder USA for massiv protektionisme og skyhøje priser på naturgas som truer med at lægge store europæiske industrier i ruiner.Hvor alvorlig er situationen og hvad kan EU stille op?

 • 12. Er det på tide at give diplomatiet en chance I Ukraine?

  25. november 2022

  Krigen i Ukraine har nu varet i over ni måneder.Der tales om flere end 100.000 døde og sårede på begge sider af fronten.USA opfordrer Ukraine til at vise større forhandlingsvilje, men fastholder, at Ukraine suverænt bestemmer, hvornår og på hvilke betingelser, man skal forhandle. Er det realistisk at forestille sig en våbenhvile på kort sigt og en fredsaftale på længere sigt?

 • 11. Qatar og den ny verdensorden

  23. november 2022

  Mange danskere er oprørte over VM i Qatar og mener at der er tale om en enlig svipser, som ikke må gentage sig, men det er slet ikke tilfældet. I virkeligheden er VM i Qatar billede på en ny multipolær verden, hvor Vesten ikke længere svinger taktstokken. Qatar er kun begyndelsen.

 • 10. Tilfældet Qatar

  18. november 2022

  Hvordan kan det være, at den fungerende socialdemokratiske regering på den ene side er repræsenteret på klimatopmødet i Egypten, men på den anden ikke rejser til VM i Qatar med henvisning til, at Danmark ikke har en regering?Og hvad stiller man op med internationale sportsarrangementer i en verden, hvor 68 lande af FN’s 193 medlemmer har kriminaliseret homoseksualitet?

 • 9. Biden og Xi krydser klinger på Bali

  16. november 2022

  USA’s og Kinas ledere mødes for første gang i fem år - hvad kom der ud af det?Og var verden natten til onsdag på randen af en krig mellem Rusland og NATO, da Ukraine påstod at er russisk missil havde ramt Polen og slået to mennesker ihjel?

 • 8. Midtvejsvalg i USA

  10. november 2022

  Hvad kommer valget i Kongressen til at betyde for USA’s udenrigspolitik de næste to år frem mod præsidentvalget i 2024? Vil USA skrue ned for støtten til Ukraine? Vil USA kræve at Europa betaler en større del af regningen? Og vil EU tilslutte sig USA’s skærpede kurs over for Kina? 

 • 7. Tyrkiet - galt eller genialt?

  03. november 2022

  Tyrkiet er en vigtig allieret for USA, men har afvist at følge Vestens sanktioner mod Rusland. EU er Tyrkiets vigtigste handelspartner, men præsident Erdogan køber våben og atomkraftværker af Rusland. Tyrkiet er også det eneste land, der bedriver effektivt diplomati i krigen mellem Ukraine og Rusland. I denne episode af Friis’ Diplomatpost går vi i dybden med Tyrkiets udenrigspolitik. Er der tale om ren opportunisme eller har Tyrkiet knækket koden til, hvordan en ny verdensorden fungerer? Desuden sætter vi fokus på valget i Brasilien og spørger, om man kan få øje på et diplomatisk spor i Ukraine.

 • 6. Hvad har Kinas nye nummer to til fælles med Christian Eriksen?

  27. oktober 2022

  Under sit nylige besøg i USA mødtes Danmarks tidligere Washington-ambassadør Friis Arne Petersen med det republikanske kongresmedlem Victoria Spartz. Hun er født og opvokset i Ukraine og har været en vigtig stemme i bestræbelserne på at mobilisere amerikansk støtte til Ukraine, men i sommer rettede Spartz en skarp kritik mod Ukraines præsident Zelenskyy. Hør om baggrunden for udfaldet, og om Spartz fastholder sin kritik forud for midtvejsvalget den 8. november, som kan give Republikanerne flertal i Kongressen. Hør også om et afgørende men overset møde under kongresforkvinde Nancy Pelosis besøg på Taiwan i sommers og om ligheden mellem Kinas nye nummer to og Christian Eriksen.

 • 5. USA optrapper konfrontationen med Kina

  20. oktober 2022

  I et forsøg på at svække Kinas evne til at konkurrere inden for den mest avancerede chip-teknologi har USA forbudt borgere og virksomheder at medvirke til produktion og salg af de mest sofistikerede chips til Kina. Ifølge Friis Arne Petersen er der tale om et drastisk initiativ, som det på forhånd er svært at forudsige konsekvenserne af. Amerikanske Kina-eksperter forudser, at initiativet kan få lige så stor indflydelse på den internationale orden, som Ruslands invasion af Ukraine. Det taler vi om i den nye episode af Friis’ Diplomatpost. Vi taler også om, hvordan man skal forstå, at Sverige, Tyskland og Danmark ikke har kunnet finde ud af at koordinere kommunikationen af sin efterforskning af eksplosionerne på gasledninger i Nordsøen, og partikongressen i Kina.

 • 4. USA’s og Europas interne problemer blegner i sammenligning med Kinas

  13. oktober 2022

  På søndag indledes en historisk partikongres i Beijing, hvor Xi Jinping ventes at få forlænget sin regeringsperiode som præsident. Vesten har fokuseret meget på denne forlængelse, men ifølge Danmarks tidligere ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen, er det langt vigtigere for Xi Jinpings magt, at han er generalsekretær for Kinas Kommunistparti og formand for landets militærkomite. I denne uges Friis Diplomatpost taler Flemming Rose og Friis Arne Petersen om udfordringerne ved at være ambassadør i et land som Kina, den forestående partikongres og Saudi-Arabiens og det øvrige OPEC's afvisning af USAs ønske om at skrue op for olieproduktionen.

 • 3. Ny rapport om Danmarks sikkerhed vinkler skarpt

  06. oktober 2022

  Det var ikke tilfældigt, at statsminister Mette Frederiksen i denne uge valgte at præsentere en ny rapport om Danmarks sikkerhed og forsvar uden deltagelse af udenrigsministeren og forsvarsministeren. Det var et bevidst led i optakten til den valgkamp, der nu er skudt i gang. Hør tidligere topdiplomat Friis Arne Petersens vurdering i denne uges udgave af Friis’ Diplomatpost. Hør også, om nutidens diplomater og politikere kan lære noget af Cubakrisen, som for 60 år siden bragte verden på randen af en atomkrig, samt om det anspændte forhold mellem Polen og Tyskland.

 • 2. Hvordan håndterer diplomatiet gaslækket i Østersøen?

  29. september 2022

  Hvordan opererer den danske udenrigstjeneste i en krisesituation, som den der nu udspiller sig med gaslækagen i Østersøen? Det afslører Arne Friis Petersen, tidligere direktør i Udenrigsministeriet og Danmarks mest erfarne diplomat, i denne episode af Friis’ Diplomatpost. Vi taler også om, hvordan det danske diplomati reagerer, når vores vigtigste allierede, USA, ønsker at købe Grønland, den eksplosive situation i Iran og hvad den forgangne uges italienske valg betyder for Italien og EU.

 • 1. Hvad skal Tysklands og Frankrigs ledere i Beijing?

  22. september 2022

  I den forgangne uge kom det frem, at kansler Olaf Scholz og præsident Emmanuel Macron som de første europæiske ledere i tre år skal mødes med Xi Jinping i Beijing. Det sker på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Kina og Vesten er forværret. Hvad er på dagsordenen, og er besøget udtryk for tysk og fransk afhængighed af Kina? Det svarer Friis Arne Petersen på i denne episode af Friis’ Diplomatpost. Vi taler også om verdens største regionale organisation, hvor ikke et eneste vestligt land er medlem. Er det et varsel om en ny verdensorden, hvor Vesten fylder mindre?