Sofies Valg

Der er så meget at spørge om i dansk politik. Derfor er Sofie Frøkjær nødt til at vælge. Hver uge vælger hun de bedste, sjoveste, vigtigste og farligste spørgsmål at stille politikerne, og Nicolai Dandanell hjælper hende med at få svar. Dette er Sofies valg.

For at høre vores podcasts skal du være medlem. Tilmeld dig her
Sæson 1
 • 18. Lod Løkke sig presse til koranloven?

  20. june 2024

  Det er kendt, at der i foråret og sommeren sidste år lød et ønske fra flere arabiske ambassadører i Danmark om, at offentlige koranafbrændinger skulle forbydes ved lov. Det er også kendt, at den danske regering i slutningen af juli varslede et lovindgreb, som skulle gøre netop det. Men kan man derfra slutte, at regeringen lod sig kanøfle af fremmede stater og aktører til at indføre koranloven? Vi spørger Danmarksdemokraternes integrations- og udlændingeordfører Peter Skaarup, hvor er den rygende pistol? Og så kommer vi med en anbefaling til weekenden, som byder på et kulørt persongalleri med blandt andet Jon Stephensen i rollen som regeringens loyale hjælperytter, og Morten Messerschmidt i rollen som den usynlige mand. 

 • 17. Folkefestens veldækkede lobbybord

  15. june 2024

  Når aftensolen rammer havnebyen Allinge på Bornholm, og det bliver tid til en bid mad og et godt glas vin, hvem spiser landets politikere middag med, og hvem betaler gildet? Det spørger Frihedsbrevet om under årets Folkemøde. Vi spørger blandt andet udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, om han igen i år planlægger at lade sig bespise af den danske investeringsfond CIP? Vi taler også med erhvervsminister Morten Bødskov om hans deltagelse i Novo Nordisks fine michelin-reception. Og så spørger vi DF-formand Morten Messerschmidt, DD-formand Inger Støjberg og LA-folketingsmedlem Ole Birk Olesen, hvem de skal spise middag med. Skål og velbekomme! Dine værter er Sofie Frøkjær og Frederik Tarp Østensgaard. 

 • 16. Er Folkemødets direktør... cancelled?

  06. june 2024

  Folkemødet i år bliver uden Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht. Han mener, at festivalens direktør har givet “Palæstina-aktivister en opskrift på, hvordan de kan kortslutte debatten”. Vi prøver at få aktivisterne i tale for at lure, hvilke planer, de brygger på, og om Benny Engelbrechts debatter var et udvalgt mål? En anden, der kritiserer Folkemødets direktør for at udvise “antidemokratisk sindelag”, er Liberal Alliances retsordfører Steffen Larsen. Han synes, at bestyrelsen bør overveje, om de har den rette mand til jobbet. Vi spørger retsordføreren, om han med sin opfordring til fyring af direktøren udøver samme cancel culture, som Liberal Alliance normalt raser mod. Og så taler vi med Venstres mand i Bruxelles, Erik Poulsen, om at være politiker og politisk rådgiver for landbruget på én og samme tid. For det er da smart! 

 • 15. Alle mand ud af busken

  30. may 2024

  Mette Frederiksen, der selv rygtes at være på vej til EU, vil have Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh ud af busken. Han skal fortælle danskerne, om han efter et valg vil være statsminister. Men er det alle mand ud af busken, og hvorfor lige nu? Det spørger vi Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen om. Vi spørger også Moderaternes gruppeformand Henrik Frandsen, der så sent som i 2019 bakkede fuldhjertet op om Lars Løkkes landbrugspakke, om han i dag mener, at landbrugspakken var en politisk fejl. Og så forsøger vi at få svar på Politikens spørgsmål til Danmarks Demokraternes EP-spidskandidat Kristoffer Storm. 

 • 14. Alle har ret til en fed landskamp

  23. may 2024

  SF mener, at alle skal have ret til at se EM-fodbold på TV2's regning, men hvad blev der af armslængdeprincippet? Vi spørger deres medieordfører, inden vi bringer et sjældent interview med Moderaternes udenrigsordfører Jeppe Søe. Vi spørger ham, hvor han er henne i debatten om Israel og Palæstina, og hvad det er værd med en ordfører, der ikke tager ordet. Til slut får vi en veloplagt farveanalyse af Moderaternes lilla farve, der trækker et slimet sneglespor langt tilbage i tiden. 

 • 13. Søren Espersens ene øje på Israel

  16. may 2024

  Søren Espersen hepper på Israel, hvad end det er i Eurovision eller helt generelt. Han mener, at Hamas er “fulde af fup”, og han forstår ikke det store fokus på tabstal blandt palæstinensiske kvinder og børn. Det siger han i et interview til Sofies valg, og erkender, at han “ved Gud ikke” er god til at få nuancerne frem. Vi taler også med fortaleren for S-baglandsoprøret mod Frederik Vad, der kan berette om et kaffemøde, der for nu har givet ro i lejren. Ifølge Musa Kekec fra baglandet har Frederik Vad forstået, at det skal være slut med generaliseringer i udlændingedebatten, men selv afviser Frederik Vad, at han trækker noget som helst i land.

 • 12. Have you resigned from The Social Democratic Party?

  09. may 2024

  Byrådsmedlem Musa Kekec truede med bål og brand og sin egen udmeldelse af Socialdemokratiet, hvis udlændingeordfører Frederik Vads udtalelser om infiltreringskultur skulle vise sig at være udtryk for partiets officielle linje, hvad det utvivlsomt ligner. Vi forsøger at få svar på om S-politikeren, stadig er S-politiker. Og så taler vi igen med Liberal Alliances politiske ordfører. I denne uge om partiets flotte løfter, men ringe resultater, når det kommer til selv at mindske bureaukratiet i Danmark. Eller som Sólbjørg Jakobsen formulerer det: Hvem tager opvasken, der bare står der og gror sig større og større?

 • 11. Den falske Mette Frederiksen

  02. may 2024

  En video, hvor Karsten Hønge taler til en hvede, har fået Sofie Frøkjær op i det røde felt. Så meget, at hun har svært ved at tænke på andet. Det kan heldigvis den-altid-så-initiativrige Nicolai Dandanell. I studiet har han inviteret en særlig gæst for at uddybe sin position i debatten om en falsk og temmelig pixeleret Mette Frederiksen. Vi taler også med chefredaktør på Jyllands-Posten Marchen Neel Gjertsen om, hvorfor hun mener, vi skal lade politikerne hore og drikke, som de vil. Og så spørger vi Liberal Alliances politiske ordfører, Sólbjørg Jakobsen, hvorfor hun i det hele taget blander sig i en lovlig demonstration på Danmarks befrielsesdag. Vel mødt!

 • 10. Vi ved godt, hvem Karin Liltorp er!

  25. april 2024

  Først mente Moderaternes EU-top-topkandidat Stine Bosse, at Danmark snildt kan tage 7.000 flygtninge mere om året, men dagen efter viste det sig, at hun bare var træt, og det rigtige tal var 0. Løsningen skal findes i EU. Men hvad vil de humane Moderater gøre for flygtninge, indtil der kommer en sådan løsning? Vi spørger EU-ordfører Karin Liltorp - for hende ved vi nemlig godt, hvem er. Niels Fuglsang sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, og hans helt store mærkesag er et forbud mod lange dyretransporter. Men hans eget parti har for tre uger siden stemt imod hans egen mærkesag. Vi spørger ham, hvad det nytter, at han knokler for noget nede i EU, som hans partifæller stemmer imod herhjemme. 

 • 9. Vad er “infiltreringskultur”?

  18. april 2024

  Efter flere forgæves forsøg på at få flere forskellige socialdemokrater til at stille op i "Sofies Valg" lykkedes det i denne uge at få et interview to gange med den samme socialdemokrat. For det var “en fodfejl”, da partiets udlændinge- og integrationsordfører Frederik Vad fra Folketingets talerstol sagde, at en ny svensk undersøgelse viser, at “titusindvis af mennesker i klaner og bander og i bestemte etniske miljøer har infiltreret alle væsentlige sektorer i det svenske samfund”. Det viser undersøgelsen ikke. Alligevel fastholder Frederik Vad, at påstanden holder og at samme kultur også findes i Danmark. Vi spørger ham, hvad han bygger det på. Vi spørger også Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted, om han bakker op om et nyt medlemsforslag til at genoptage partiets samarbejde med Democratic Front for Liberation of Palestine (DFLP), hvis militære gren angiveligt deltog i Hamas’ angreb på Israel den 7. oktober. 

 • 8. Olé, Olé, Olé, Ole

  11. april 2024

  Liberal Alliance går nu til valg på at halvere topskatten, men holder fast i, at deres politik er at afskaffe den. Vi spørger finansordfører Ole Birk Olesen, hvordan det hænger sammen. Selv samme Ole Birk Olesen har i Københavns Kommune foreslået, at der ikke længere skal være kønsopdelt svømning i kommunens svømmehaller. Socialdemokratiets udlændinge og integrationsminister Kaare Dybvad Bek har på det kraftigste opfordret kommunerne til at stoppe ordningen, men Socialdemokratiets repræsentant i Københavns Kommune er uenig. "Ministeren er meget velkommen til at sende de ting ud, vi skal nok følge de planer, som vi selv lægger," lyder det fra Andreas Keil. Og vi vil ikke være de eneste, der snydes for et interview med Mette Frederiksen

 • 7. Lex Paludan II

  10. april 2024

  Hans navn blev synonymt med koranloven. Nu er Rasmus Paludans navn så dukket op igen i den politiske debat. Denne gang som et – ifølge flere af regeringens medlemmer – godt eksempel på den slags chikanerende brug af retten til aktindsigt i offentlige ansattes oplysninger, som regeringen med et nyt lovforslag ønsker at forhindre. I en særudgave af Sofies Valg svarer Rasmus Paludan på kritikken, og kalder det "kategorisk usandt", at han har "chikaneret" flere af de politibetjente, der har haft til opgave at beskytte ham.

 • 6. “Nej, nej, nej, nej. Forkert, forkert, forkert”

  05. april 2024

  I tale og ord bakker Venstres offentlighedsordfører Jan E. Jørgensen op om lempelser af offentlighedsloven, men i handling står han nu bag stramninger, så det spørger vi ham selvfølgelig om. Og så sætter Frihedsbrevets journalist Frederik Tarp Østensgaard alt ind på at få nogen - hvem som helst - fra Moderaterne i tale om Løkkes “store hyldestsang til den danske model”. For hvorfor klinger samme skønne toner ikke indadtil i partiet? 

 • 5. Med Pia Kjærsgaard hele vejen fra Tenerife

  28. march 2024

  Påsken har ramt Christiansborg, og politikerne er strøget på ferie. Men hvor der er vilje, er der vej, og i denne uge lykkedes det at få Pia Kjærsgaard i tale hele vejen fra Tenerife, om DF'erens ret så hidsige kritik af regeringens "amatøragtige" måde at køre ældreforhandlingerne på. For var der en detalje, hun glemte?

 • 4. I maven på Asger Christensen

  22. march 2024

  Sofie Frøkjær indleder jagten på den stadig ukendte anmelder i dukkesagen.Venstres Asger Christensen mener, at partihoppere som Mads Fuglede holder vælgerne for nar. Men holder Venstre selv vælgerne fra nar? Pludselig mærker Asger Christensen i maven, at CO2 afgiften på landbruget "bliver noget helt andet, end det der ligger nu."

 • 3. Sigurds regnetime

  14. march 2024

  I sin søgen efter svar må Nicolai Dandanell grave dybt i Lars Løkkes erindringer fra en sommerlun aften i en autocamper. Derfra går turen videre til Karsten Hønges kontor, hvorfra SF's skatteordfører Sigurd Agersnap giver sig i kast med at forklare regnestykket bag partiets nye udspil til en storstilet arbejdsmarkedsreform. Det rejser spørgsmålet; Hvad kom først? Politikken eller pengene, som SF er villige til at bruge på den?

 • 2. Den moderate rygtebørs

  07. march 2024

  En lytter har efter første episode klaget over, at vores spørgsmål er for lette kalorier, så i denne uge er der flere ministerinterviews på højkant, og det er selveste demokratiets tilstand, der er på spil. Vi spørger også Moderaternes formand for Sundhedsudvalget, Rasmus Lund-Nielsen, hvorfor han spreder ubekræftede rygter om årsagen til nu afdøde Søren Pape Poulsens hjerneblødning. 

 • 1. Henrik Frandsen havde en bondegård

  01. march 2024

  Nicolai Dandanell og Sofie Frøkjær undrer sig over et opslag på sociale medier med Moderaternes gruppeformand Henrik Frandsen (M), der er omringet af grise. De får også fat i løsgænger Lars Boje Mathiesen for at spørge ind til et "måske kommende parti" og hans ønske om at gøre op med karrierepolitikere. Og så taler de meget lidt med Venstres Erling Bonnesen.