
Selvom Donald Trumps venskab med Elon Musk gik op i spektakulære flammer, står USA’s præsident ikke tomhændet tilbage. For verdens rigeste mand er langt fra den eneste tech-milliardær, der har hans øre.
Den succesrige venturekapitalist Marc Andreessen har siden sidste års valg vundet betydelig indflydelse i Washington og spiller i dag en nøglerolle i den nye magtakse mellem Silicon Valley og Det Hvide Hus.
Andreessen er uformel rådgiver til præsident Trump, hvis administration også er befolket med folk fra hans netværk, og han var med til at håndplukke personale til administrationen og igangsætte Elon Musks nedskæringstiltag, DOGE.
Ligesom andre tech-profiler sprang Andreessen ombord på Trump-vognen sidste sommer efter fire år med Joe Bidens tech-politik. Den 54-årige investor havde i årevis doneret til Det Demokratiske Parti, men som reaktion på USA’s politiske og kulturelle omvæltninger gennemgik Andreessen en forvandling, der sendte ham i armene på Trump-bevægelsen.
“Han gik fra at være allieret med eller sympatisk indstillet over for Demokraterne til meget tydeligt og eftertrykkeligt at stille sig på Trumps side,” siger Margaret O’Mara i et interview med Frihedsbrevet. Hun er historiker ved University of Washington og forfatter til den anmelderroste bog The Code: Silicon Valley and the Remaking of America.
Andreessens højredrejning skete gradvist gennem en række små brud og er på mange måder eksemplarisk for en bredere tendens blandt den kreds af tech-chefer, der valfartede til Trump under sidste års præsidentvalg. Det endelige knæk, der for alvor gjorde tech-milliardæren Andreessen modtagelig for Trump-lejrens tilnærmelser, indtraf under et møde i Det Hvide Hus i maj sidste år, har han fortalt.
Marc Andreessen og forretningspartneren Ben Horowitz var bekymrede over den førte tech-politik og rejste til Washington D.C. for at tale med USA’s daværende præsident, Joe Biden, om kunstig intelligens. Men han var ikke til rådighed. I stedet blev de sat sammen med højtstående embedsfolk, som ifølge Andreessen præsenterede en skrækindjagende national plan for AI: Staten ville kontrollere kunstig intelligens. To til tre store selskaber ville få lov til at udvikle teknologien under strengt opsyn og regulering, og der ville ikke længere være fri leg for små virksomheder.
“Der kommer ikke til at være nogen startups. Det her med, at I tror, I bare kan starte firmaer, skrive kode og lægge det ud på internettet – de dage er forbi. Det kommer ikke til at ske,” husker Andreessen, at der blev sagt under mødet.
Log ind
Du skal være logget ind for at kunne læse og lytte til Frihedsbrevet.
Populære artikler
Fri Finans
Svindel, svigt og banderelationer: Her er bosteds-dronningen med...

Fri Kultur
Gaza, kryolit og klima: I Greta Thunbergs verden hænger det hele sammen

Fri Politik
Krejlerkongen Løkke og de ubesvarede spørgsmål: Moderaterne...

Fri Politik
Rigsfællesskabet slår revner: Nu kritiseres Mette...
