Det korte af det lange
Det danske boligmarked har i årevis været attraktivt for udenlandske kapitalfonde.
En kortlægning af danske ejendomme ejet af selskaber i skattely, som Frihedsbrevet har foretaget, viser, at de fem største udenlandske ejendomsselskaber ejer 16.348 boliger.
Hele historien
Med spritnye lejligheder, der henvender sig til både børnefamilier, studerende og seniorer, lokker ejendomsselskabet Birch med 132 nye lejeboliger i Randers.
Alt sammen kun to kilometer fra Danmarks ældste gågade og den livlige bymidte, lyder salgstalen.
Men bag de mange nye lejeboliger sidder en af verdens største investeringsbanker, amerikanske Goldman Sachs.
Banken blev for alvor landskendt, efter at den amerikanske gigant i 2014 købte sig ind og sidenhen solgte sine ejerandele i statsejede DONG med en profit på 12,4 milliarder kroner.
Penge, som rejste fra Luxembourg videre til skattelyet Caymanøerne, og som investeringsbanken ikke skulle betale skat af.
Lejeboligerne i Randers er dog langt fra de eneste boliger, som Goldman Sachs har kastet sig over i Jylland de seneste par år.
Investeringsbanken har investeret i hundredvis af nyopførte boliger i byer som Randers, Horsens, Viborg, Silkeborg og Kolding.
Alt sammen foregår fra selskaber i Luxembourg, der er ejet af banken, hvor ejerstrukturerne ofte er uigennemskuelige.
Frihedsbrevet har i et omfattende projekt kortlagt danske ejendomme, der anvendes til private boliger, erhverv, landbrug og industri, som helt eller delvist ejes af virksomheder med base i skattelylande.
Du kan læse om metoden bag her.
I denne artikel har vi kortlagt de fem udenlandske selskaber i skattely, der sidder på den største ejendomsportefølje i Danmark.
En gammel kending
Det er ikke kun Goldman Sachs, der har indtaget det danske boligmarked. Som nummer tre på listen over de ejendomsselskaber, der fra udlandet ejer flest danske ejendomme, finder man en gammel kending, nemlig kapitalfonden Blackstone.
Hvor Goldman Sachs blev kendt for DONG, så var Blackstone for år tilbage i søgelyset, da de fik kritik for at opkøbe tusindvis af lejeboliger i blandt andet København for derefter at sætte lejen op.
Alt sammen foregik via samme metode som Goldman Sachs, hvor ejerskabet rejste gennem 15 forskellige selskaber fra Danmark til skattelyet Cayman.
Metoden er ikke ulovlig, men hvem der reelt ejer de mange tusinder af boliger, bliver pludselig svært at gennemskue, forklarer skatteekspert Rasmus Corlin Christensen, der er postdoc ved Copenhagen Business School, der udtaler sig generelt om virksomheder i skattelylande.
“Den praktiske virkelighed er jo, at der ikke er særlig meget gennemsigtighed, når det kommer til fast ejendom, der er ejet fra udlandet, når man sammenligner med andre typer af aktiver. I sidste ende kan ejerskabet gå gennem mange led og havne i både Luxembourg eller alle mulige andre steder, hvor værdien ikke bliver beskattet,” siger han og fortsætter:
“Og det gør man også, fordi man ofte ikke investerer direkte fra Luxembourg. Lad os sige, at du har et internationalt investeringsfirma. Hvis man investerer direkte i Danmark, frem for gennem Luxembourg først, så ender man ofte med at skulle betale mere i skat hen ad vejen,” siger Rasmus Corlin Christensen.
NREP er dansk, men ejer boliger gennem selskab i Luxembourg
Nummer et på listen med 6.759 boliger er ejendomsselskabet NREP, der er stiftet i Danmark og opererer i flere nordiske lande.
NREP udfolder flere af deres forkromede visioner på deres hjemmeside, hvor de blandt andet skriver.
“Vi påtager os rollen som frontløber og har i mere end et årti investeret i og samarbejdet om, at kapital ikke kun er egnet til profit, men også til formål og forandring. Vi er til for at skabe reel forandring i byerne for mennesker og miljø.”
Men selvom selskabets visioner lyder meget danske, så ejer de alle deres danske boliger gennem 11 luxembourgske selskaber.
I en kommentar til Frihedsbrevet forklarer NREP, at de rejser penge i Luxembourg, fordi investorerne er fortrolige med rammerne og strukturerne i landet.
“Grunden til, vi rejser penge i Luxembourg, er fordi store dele af investeringerne i vores fonde kommer fra alternative investeringsfonde og pensionskasser. Og det er i Luxembourg, hvor investorerne er fortrolige med rammer og strukturer, de typisk finder deres investeringer. Luxembourg er Europas absolut største marked for investeringsfonde, så det er ganske enkelt her – og ikke i Danmark – vi kan tiltrække udenlandske investorer.”
Vil du læse mere om Frihedsbrevets kortlægning af alle de danske ejendomme, der er ejet fra udlandet? Så kan du finde artiklerne her:
Bag facaden: 30.000 danske ejendomme trækker tråde til paradisøer og Luxembourg
Log ind
Du skal være logget ind for at kunne læse og lytte til Frihedsbrevet.
Populære artikler
Fri Kultur
Krabbens forlængede arm: B.T.-medarbejdere tegner et portræt af chefredaktør...
Fri Forskning
Styrelse om overlægen fra Afsnit C: “Udgør en fare for patientsikkerheden”
Fri Politik
Rejsefeber for en halv million offentlige midler: Eksperter varsler skattesmæk til...
Fri Finans