For 10–15 år siden var jeg til et mid­dags­sel­skab med en højt­stå­en­de dansk embeds­mand. Det meste af afte­nen blev der snak­ket uden­rigs­po­li­tik, og på et tids­punkt hen­led­te jeg embeds­man­dens opmærk­som­hed på det sta­digt tæt­te­re for­hold mel­lem Kina og Rusland, som nu også omfat­te­de fæl­les mili­tærø­vel­ser ude i Fjer­nø­sten. Måske, spurg­te jeg, er det på tide at føl­ge den udvik­ling tæt­te­re, måske bli­ver det et pro­blem for os i Vesten?

Embeds­man­den vif­te­de afvær­gen­de med hæn­der­ne og sag­de: Nej, nej, Rusland og Kina vil aldrig få et tæt for­hold, de er dybt mistænk­som­me over­for hin­an­den, så det er der ingen grund til at være bekym­ret for.

Som bekendt er det ikke gået, som embeds­man­den for­ud­sag­de, og lidt af den sam­me ønske­tænk­ning var vi vid­ne til for tre år siden efter den rus­si­ske inva­sion af Ukrai­ne, hvor man­ge i vores del af ver­den tro­e­de, at Kina vil­le til­slut­te sig Vestens for­døm­mel­se af Rusland og læg­ge sin nabo på is. Kina valg­te i ste­det en inter­es­se­dre­vet kurs i for­hold til kri­gen, som trum­fe­de nor­mer og vær­di­er – et valg, et fler­tal af de kine­si­ske eli­ter iføl­ge et nyligt essay på den kine­si­ske nyheds­si­de Guan­cha for­fat­tet af den sik­ker­heds­po­li­ti­ske eks­pert Chen Yawen er gan­ske godt til­fred­se med. 

Sam­hand­len mel­lem de to lan­de er siden krigs­ud­brud­det vok­set eks­plo­sivt og run­de­de sid­ste år 244,8 mil­li­ar­der dol­lar, det høje­ste nogen­sin­de. I 2021, alt­så før kri­gen, teg­ne­de Kina sig for 18 pro­cent af Ruslands sam­han­del med omver­de­nen, mens EU stod for godt halv­de­len, 51 pro­cent. Sid­ste år var Kinas andel af Ruslands uden­rigs­han­del vok­set til 34 pro­cent, alt­så næsten en for­dob­ling på bare tre år.

For at tage tem­pe­ra­tu­ren på det rus­sisk-kine­si­ske for­hold fra et ame­ri­kansk per­spek­tiv har jeg talt med Bri­an Carl­son, der er pro­fes­sor på US Army War Col­le­ge i Penn­sylva­nia, hvor han for­sker i sik­ker­hed i Stil­le­havs­re­gio­nen med sær­ligt fokus på for­hol­det mel­lem Kina og Rusland. 

For en god ordens skyld: I den­ne sam­men­hæng taler Bri­an Carl­son på egne veg­ne, ikke på veg­ne af det uni­ver­si­tet, han er ansat på.

Bri­an Carl­son har boet en årræk­ke i både Rusland og Kina, så han kan vur­de­re situ­a­tio­nen set fra både Moskva og Beijing.

Bliv medlem og læs hele artiklen

Få undersøgende journalistik fra et kompromisløst, uafhængigt medie – for kun 99 kr./md.

Bestil nu

Allerede medlem?
Mindstepris: 99,00 kr. Abonnementet fornyes automatisk, indtil det opsiges. Ingen minimumsbinding.
Log ind, som du plejer

Du har tidligere oprettet dig som bruger med denne e-mail:

Indtast din adgangskode for at logge ind. Er dette ikke din e-mail, eller ønsker du at logge ind på en anden bruger, klik her.

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Mistet din adgangskode? Nulstil her.

Opret adgangskode

Din e-mail:

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Opret adgangskode

Færdiggør din profil

Gem Spring over

Fortæl os lidt om dig selv

Gem Spring over

Modtag nyhedsbreve

Gem

Du skal oprette en adgangskode nu

Din e-mail:

Vi har registreret dit abonnement, men du mangler en adgangskode. For at logge ind på Frihedsbrevet.dk og i Frihedsbrevets app skal du oprette en adgangskode.

Vi har sendt et link til ovenstående e-mailadresse, hvor du kan oprette din nye adgangskode.

Velkommen til Frihedsbrevet

Du har nu adgang til alle artikler, nyhedsbreve og podcast. Kom godt i gang ved at vælge dine nyhedsbreve nu.

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og lytte til Frihedsbrevet.

[ree_login_form]