Fri Kultur uge 49: Ny forbindelse mellem chefredaktør og Lars Findsen
Kære læser
Et stort og varmt velkommen til denne uges Fri Kultur. Vi runder et farvel, men også et på gensyn i filmbranchen og en Greta Thunberg, der har mødt modvind. Men først skal vi lige finde ud af, hvad Lars Findsen har brugt sin tid på.
Simon Andersens nye forbindelse til Lars Findsen
Hvad laver en spionchef, der ikke lige er spionchef for tiden?
Meget tyder på, at Lars Findsen foruden at være i retten har brugt en del tid på at give den som praktisk gris i nogle lokaler på Islands Brygge, der hedder Sturland.
I 24syv-programmet Mette og de Blå Mænd beskriver værterne Sanne Fahnøe og Anna Thygesen i en radioudsendelse, hvordan Findsen både maler og ordner stole.
Frihedsbrevet kan nu afsløre, at lokalerne derudover danner endnu en forbindelse mellem ansvarshavende chefredaktør på 24syv, Simon Andersen, og Lars Findsen.
24syv har nemlig afholdt flere live-arrangementer hos Sturland, hvor Lars Findsen ikke blot er vicevært i lokalerne; han sidder til dagligt i bestyrelsen sammen med blandt andre skuespilleren Rasmus Bjerg og sin bror.
Det er anden gang på kort tid, at der kommer en forbindelse frem mellem Simon Andersen og Lars Findsen.
Stikirenddrengen
Simon Andersen forklarede i august i retten under strafansvar, at Lars Findsen i sin tid som FE-chef dukkede op i Simon Andersens private hjem i 2020 for at bede ham “agere bagdør” til Ahmed Samsams daværende advokat Thomas Brædder. Han skulle altså videreformidle kontakten mellem FE og advokaten.
Det har Thomas Brædder dog fortalt, at han “ikke kan genkende”.
Simon Andersen var på tidspunktet for Findsens henvendelse redaktør på Berlingske, hvor han selv var afsender på nogle af de mest sprængfarlige artikler om netop Ahmed Samsam.
Selv forklarer Simon Andersen sin rolle som stikirenddreng for FE-chef Lars Findsen med, at hans moral bød ham at gøre noget, fordi han var bange for, at Samsam ville sidde fast i fængslet i Spanien.
“Journalister skal jo ikke agere på den måde, men jeg syntes ikke, jeg havde andet valg,” forklarede han med rystende hænder og sveden piblende fra panden ifølge 24syvs egen retsreportage.
Simon Andersens vidneforklaring fik efterfølgende Ekstra Bladets chefredaktør, Knud Brix, til på lederplads at skrive, at “Simon Andersen bør frakendes sit journalistiske kørekort og diskvalificeres fremover som chefredaktør på et statsfinansieret medie”.
Og alt imens medierne er ved at flyde over med nye detaljer om Lars Findsens sag, herunder også Simon Andersens rolle, vælger de to at indgå en helt ny relation. Flere 24syv-livearrangementer bliver nemlig booket ind i de lokaler på Islands Brygge, som Lars Findsen er i bestyrelsen for. Et arrangement før Simon Andersens vidneforklaring og et efter.
Det drejer sig både om radioprogrammet Mette og de blå mænd, der har afholdt en torsdagsbar, og et andet program, Det hemmeligste af det hemmelige, der den 21. juni i år afholdt et arrangement, hvor journalisterne fortæller om deres nyeste teori om mordet på Olof Palme, som de har afdækket indgående i en lang periode op til.
Begge dele altså i Sturlands lokaler.
Lars Findsen har tidligere medvirket som kilde i et afsnit af programmet Det hemmeligste af det hemmelige i forbindelse med udgivelsen af sin bog Spionchefen.
Tavshed i toppen
Frihedsbrevet har forsøgt at spørge Simon Andersen om, hvorfor 24syvs arrangementer lige præcist skulle afholdes i Findsens lokaler.
Hvis vi skal spare dig dansen, kan vi konstatere, at Simon Andersen ikke vil tale med Frihedsbrevet om sagen. Du kan dog høre, hvordan det lød, da vi ringede ham op, hvis du lytter til nyhedsbrevet.
Vi har stillet Simon Andersen følgende spørgsmål på skrift:
Hvordan er aftalerne mellem 24syv og Sturland kommet i stand?
Hvordan kan det være, at det endte med at være lige præcist der, det blev afholdt?
Kan du se noget problematisk i det?
Kan 24syv dække Lars Findsen og FE objektivt, når I benytter hans lokaler til arrangementer?
Fri Kultur ville gerne have interviewet Simon Andersens chef, administrerende direktør i Berlingske Media Anders Krab-Johansen, men han henviser til Simon Andersen.
Fri Kultur har også forsøgt at få en kommentar fra Lars Findsen, men uden held.
Tre hurtige fra kulturens verden
Provokunstneren bag er Love Party og har gennem længere tid brugt Irma-pigen som en del af sine motiver til forskellige plakater, tegninger og malerier. Men det er ikke længere en mulighed, når det er til kommercielt brug. Sø- og Handelsretten har tirsdag dømt Artpusher, efter at Coop stævnede dem i sommeren 2023. Stævningen kom i kølvandet på lukningen af Irma-butikkerne.
Udover at frøken Irma ikke må indgå i kommerciel sammenhæng, skal Artpusher også tilbagekalde de produkter, der allerede er sendt på markedet.
Indtil da var der ellers indgået en aftale mellem Coop og kunstneren, og de mange plakater og tegninger faldt dengang i god jord hos Jan Larsen, der var kædedirektør.
Afdelingen Shortcut, der indtil for nylig var Danmarks største afdeling for visuelle effekter, er nu ikke længere eksisterende.
Det er en ny spareøvelse, som Nordisk Film forsøger sig med, hvor de skal have et nyt og lavere aktivitetsniveau, der giver Shortcut dødsstødet.
Til Kulturmonitor fortæller den erfarne lyddesigner Peter Albrechtsen om sine bekymringer for dansk film.
“Når sådan en rigtig stor spiller bare forsvinder, er det umuligt ikke at blive bekymret for dansk film, både på den korte og lange bane,” siger han.
Han ytrer til Kulturmonitor, at han er bekymret for, hvordan resten af verden kommer til at kigge på danskproducerede film, fordi Danmark og Shortcut har vist sig at være banebrydende inden for de visuelle effekter.
Her på Fri Kultur ønsker vi i hvert fald alle i branchen held og lykke.
Det er den aarhusianske iværksætter Peter Vogelius, der er dagens helt. Han har købt aktiverne fri og flyttet dem over i et nyt selskab.
Vogelius er ikke kun iværksætter. Han var Delucas tidligere revisor, inden han fandt nye græsgange inden for iværksætteri for tre år siden.
Selvom en af Delucas helt store succeser var tv-serien Hvide Sande, er det ikke Deluca, der skal færdiggøre den sæson 2, der blev sat på pause i efteråret.
Hvem det er, står stadig hen i det uvisse, skriver Ekstra Bladet.
Ugens citat
Det er oplagt at bruge prisstigningerne som en mulighed for at tabe sig lidt.
Sådan sagde udlandsredaktør på Weekendavisen Anna Libak i TV 2 News programmet News & Co som en opfordring til alle de lidt for tykke derude, der har svært ved at få ender til at mødes. Fri Kultur er splittet mellem, om Libaks bud på en fattigmands-Wegovy, er galt eller genialt.
Berlingske har foreholdt Anna Libak den kritik, kommentaren allerede er blevet mødt af blandt andet på X, og spurgt hende, om hun selv synes, hun er privilegieblind, som kritikken går på.
“Nej det kan du tro, jeg ikke gør,” svarer Libak Berlingske og kalder i samme åndedræt Lotte Kofoed, medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg for SF, for en “jammerkommode” som svar på kritikken.
Qu’ils mangent du gâteau, som man siger på Weekendavisen. Eller som de fattige og tykke kender udtrykket: Lad dem spise kage!
Fridays for forskellige dagsordener
Greta Thunberg og klimabevægelsen Fridays for Future har i de seneste uger været i kraftig modvind. Det skyldes mestendels et opslag på de sociale medier, hvor Greta og FFF viste åbenlys sympati for Palæstina og i skarpe vendinger anklagede Israel for blandt andet folkemord.
Kritikken er kommet fra mange sider – både fra staten Israel og fra egne klimaaktivistiske rækker. Det gælder også den tyske afdeling af Fridays for Future, der fordømmer Thunbergs, i deres øjne, antisemitiske udmeldinger.
Nu svarer Greta Thunberg og den svenske afdeling af Fridays for Future tilbage på de seneste ugers omfattende kritik i en debatartikel, som blev bragt i både The Guardian og Aftonbladet.
Her står der blandt andet:
”Som en bevægelse for klimaretfærdighed er det en selvfølge for os at stå i solidaritet med palæstinensere og alle berørte civile. Det betyder at sige fra, når folk lider, tvinges til at flygte fra deres hjem og bliver dræbt – uanset årsagen.”
Hvordan den udmelding påvirker klimabevægelsen, må tiden vise.
Og så var det Mader, der døde
“Kys til Bjarne, kys til Danmark!” – Jørn Mader fra den ikoniske kommentatorduo Mader og Leth er død, 76 år gammel. Sammen gjorde Mader og Leth cykelsporten folkelig, og derfor er der selvfølgelig også en kødrand af kendisser, der gerne vil fremhæve deres helt særlige øjeblik med legenden.
Her på Fri Kultur vil vi gerne fremhæve den tidligere cykelrytter Brian Holm, der fik fremhævet et øjeblik, der lige var postgangen mere særligt end andres. Det var nemlig aldrig sket.
Under rubrikken “Drak øl med Mader, da verden eksploderede” landede historien om, hvordan Brian Holm havde siddet og fået en øl med Mader, da en af cykelsportens største dopingsager, Festina-skandalen, kom frem.
Det viser sig så imidlertid, at det var en anden kommentator, nemlig Henrik Elmgreen, der havde været til stede den dag.
Fri Kultur vil skynde sig at sige, at det er svært at vide, om fejlen ligger hos Ekstra Bladet eller Brian Holm, men det vil nu være det, vi husker bedst om alle dem, der huskede noget om Mader.
Hvil i fred og på gensyn i næste uge.