Fri Mads #2: Post festum er en fest

Kære alle,
Først og fremmest: tak til de mange læsere som allerede nu har taget springet og er blevet betalende medlemmer af Frihedsbrevet. Vi har oplevet en overvældende tilslutning, siden vi gik i luften Grundlovsdag, og nye medlemmer fortsætter med at klikke ind. Men ikke kun det; antallet af læsere, der følger med i vores eneste gratis nyhedsbrev, nemlig bemeldte nyhedsbrev, nærmer sig nu 10.000. Alle jer skylder jeg også en stor tak.
Blå briller og skæg
I mit nyhedsbrev kigger jeg frem og kursiverer noget af det indhold, der er på vej fra Frihedsbrevets journalister og redaktører. Allerede nu ved jeg, at Mathias Blædel i Fri Politik følger op på sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste og amerikanske NSAs aflytning af danske internetkabler. De, der missede første kapitel, kan finde det her.
Putin
I morgen udkommer Fri Tænkning, hvor chefredaktør Flemming Rose varmer op til topmødet mellem USA’s præsident Joe Biden og Ruslands præsident Vladimir Putin, der finder sted den 16. juni i Genève i Schweiz. Rose har talt med Kathryn Stoner, der er seniorforsker på Stanford University, og aktuel med bogen Russia Resurrected: Its Power and Purpose in a New Global order (Oxford University Press, 2021). Hendes centrale og interessante pointe er, at Rusland målt på flere måder, i dag er Europas mest magtfulde land, hvorfor vi gør klogt i ikke at undervurdere Putin.
Fri Tid
Redaktionen bag Fri Finans og Fri Kultur har vigtige og gode historier på vej, men dem vil jeg ikke løfte sløret for, før høsten er kommet hjem til gården. Hvad angår Simon Juls ugentlige nyhedsbrev om, hvad du skal lave, drikke og spise i din weekend, kan jeg sige så meget, at han har meldt ind, at overskriften skal være “Den Marokkanske Makrel”. Så det kan kun blive godt. Fri Tid fra Simon Jul lander i din indbakke på fredag.
Brinkmann på briksen
Og allerede i morgen får du et nyhedsbrev fra vores litteraturredaktør Mette Høeg, som i Fri Kritik anmelder psykologiprofessor Svend Brinkmanns nye bog Mit år med Gud (Gyldendal, 2021). Mens for eksempel Berlingskes anmelder kalder bogen for “modig og dedikeret”, ser Mette Høeg pænt meget anderledes på sagen. Jeg har netop afsluttet en telefonsamtale med hende, hvor hun sagde, at Brinkmanns bog er ”sindssygt dårligt skrevet, overforklarende og sludrende.”
At rette bager for smed
Apropos Berlingske, er jeg lige nødt til at knytte et par ord til avisens noget søgte historie fra i går om, at Frihedsbrevet stik imod vores løfte alligevel modtager mediestøtte. Der er tale om, at Frihedsbrevet i skrivende stund ikke på forhånd vil sige nej til den momsfritagelse, som alle nyhedsmedier har ret til ifølge loven. Ikke fordi vi ikke anerkender, at indirekte mediestøtte selvfølgelig stadig er mediestøtte, men simpelthen fordi vi stadig er så ny en organisation, at vi ingen anelse har om, hvad momsfritagelsen betyder for vores økonomi. Hvis vi allerede nu siger nej til momsfritagelse, og det senere hen viser sig, at vi dermed har dømt os selv til økonomisk undergang, ville det jo være en fatal beslutning. Nok er vi idealistiske, men vi er ikke selvmorderiske. Ved at sige aktivt nej til den direkte mediestøtte – fx modtager Berlingske Media omtrent 45 millioner skattekroner om året i direkte mediestøtte, selvom virksomheden giver overskud i en grad, som gør, at de kan klare sig uden – har vi allerede stillet os selv markant dårligere end vores konkurrenter. Skulle vi oven i den manøvre tage et opgør med den indirekte mediestøtte, nemlig momsfritagelsen, er vi nødt til først at blive klogere på tallene. Viser det sig, på sigt, at vi også har råd til at sige nej til momsfritagelsen, vil vi også føre an der. Det skulle da bare mangle, når man kalder sig Frihedsbrevet. Med til historien hører i øvrigt at nyhedsmedier der er fritaget for moms, til gengæld skal betale en lønsumsafgift til staten. Og sluttelig kan man jo altid meditere lidt på, om det at benytte muligheden for at lade være med at opkræve en afgift til staten hos sine kunder overhovedet kan betegnes som mediestøtte?
Send gerne flere nyhedstips, tak
Som udgangsbøn et kip med flaget til de medlemmer, der har været så venlige at skrive ind med forslag til, hvordan vi kan forbedre vores hjemmeside. Vi retter løbende til og bliver hele tiden klogere og bedre, ikke mindst takket være jer.
En sidste tak går til de læsere, som sender os tips og forslag til historier, vi bør undersøge. Fortsæt endelig med det. Fuld fortrolighed og diskretion garanteres herfra.
Mvh. ansv. chefredaktør
Mads Brügger