Fri Mads #5: Tavshed og avisdød

I dette nyhedsbrev skriver jeg om politikeren Sikandar Siddique og hans spindoktor samt om DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn som alle er påfaldende svære at få i tale. Og så præsenterer jeg journalist Andreas Munk, der begynder på Frihedsbrevet i kommende uge. Hvilket leder mig videre til Fredericias tidligere borgmester Jacob Bjerregaard og hans nye job. Og til sidst rister jeg en rune for avisen The Daily Apple. Samlet set fylder det 1135 ord og tager omtrent 4 minutter at læse. 

Tavs som en østers 1

I forgangne uge bragte Frihedsbrevet den historie, der fik Rune Langhoff – særlig rådgiver for partiet Frie Grønnes politiske leder, MF Sikandar Siddique – til at trække sig fra sin stilling. Ikke for at rippe op i hele miseren igen, men kort sagt skete der det, at Runge Langhoff tog hatten helt af, mens han var til folkemøde, og blottede sine kønsdele foran en kvindelig partileder samt for medlemmer af det politiske pressekorps. Desuden tilsvinede han en journalist og opfordrede en anden reporter til samleje. Langhoff forsvarer sig med, at optrinnet foregik i hans fritid, men dertil er der bare at sige, at når man er til folkemøde i Allinge som særlig rådgiver, er man på arbejde hele tiden. Sidst men ikke mindst handler journalistik jo om at måle afstanden mellem, det man siger, og det man gør, og når man er et politisk parti, der har gjort det til sit særkende at føre an i kampen mod hadtale og #metoo, så klapper fælden selvfølgelig, når selvsamme parti har en særlig rådgiver, der i den grad trækker i den modsatte retning. Det ville Frihedsbrevets journalist meget gerne tale med Frie Grønnes politiske leder Sikandar Siddique om, men efter flere end tyve henvendelser har han stadig ikke svaret os. 

Tavs som en østers 2

En anden, som ikke vil tale med os, er DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn. Hende vil vi gerne interviewe om den nære personlige relation mellem DRs nyhedsdirektør Sandy French og Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen som vi tidligere har beskrevet her. Der er mange interessante og relevante spørgsmål at stille i den forbindelse. Helt grundlæggende selvfølgelig om det er noget, Maria Rørbye Rønn er opmærksom på, samt om DR Nyheder mon har indført et beredskab, der kan træde til, hvis og når Sandy French skulle være inhabil ift. venskabet med Barbara Bertelsen. Lad os for eksempel sige, at DR Nyheder havde overvejet at bringe historien om, at Barbara Bertelsen tilbage i sommeren 2019 personligt lagde pres på rigspolitiets øverste ledelse for at få undersøgt en sag om gadeuorden, hvor hun selv var anmelderen. Har Sandy French så lov til at have et say på, om den historie skal bringes eller ej, eller har man på forhånd besluttet, at al journalistik, som involverer Barbara Bertelsen, skal køres uden om Sandy French? Og mange andre spørgsmål. Men det vil Maria Rørbye Rønn desværre ikke tale med os om. Alligevel bliver vi selvfølgelig på historien, også i denne uge. 

Velkommen til Andreas Munk

I næste uge begynder journalist Andreas Munk på Frihedsbrevet. Han skal blandt andet dække politik og finans. Han kommer til os fra Ekstra Bladet, hvor han senest var med til at afsløre skandalen om, hvordan daværende redaktionschef på TV2 News, Ulla Østergaard, fik presset en falsk nyhedshistorie om Grønlands landsstyreformand Múte Egede igennem. Før det har Munk også gjort sig bemærket med sin afsløring af Fredericias nu detroniserede borgmester Jacob Bjerregaard. For dem, der ikke er klar over det, er Sydøstjyllands politi i gang med at undersøge, hvad der præcist er foregået af fortrædeligheder i Fredericia kommune, mens Jacob Bjerregaard var bykonge. Blandt andet hvordan Bjerregaard fik fingre i en særligt attraktiv byggegrund med havudsigt. Eller hvordan borgmesterens kone fik en toppost i kommunens havneselskab. Og hvordan ansatte i kommunen har klaget over et for tæt og upassende forhold mellem Jacob Bjerregaard og kommunens tidligere kommunaldirektør. Den er altså, for at sige det mildt, helt gal, når det gælder Jacob Bjerregaard, og vi kan takke journalist Andreas Munk for, at skandalen er kommet frem i lyset. Så ham vil Frihedsbrevets medlemmer helt sikkert få gavn og glæde af. 

Svingdøren, igen igen 

I lørdags kom det i øvrigt frem, at selvsamme Jacob Bjerregaard skal være “director” i lobbyvirksomheden GRACE Public Affairs A/S. Her skal han blandt andet tage sig af opgaver, der omfatter  “interessevaretagelse på Christiansborg”. Så selv mens røgen fra en kommunalpolitisk skandale knapt har lagt sig, svinger Bjerregaard fusserne indenfor hos et københavnsk lobbyfirma. Her er vi igen fremme ved denne grasserende usunde politiske kultur, som Frihedsbrevet i den grad vil udbore. For hvordan kan det overhovedet lade sig gøre, at en så skandaliseret person som Jacob Bjerregaard kan finde sig et nyt job af denne kaliber så hurtigt? Og så ovenikøbet som en lobbyist, der skal sørge for “interessevaretagelse på Christiansborg”. Den eneste forklaring må været et stærkt netværk, der træder til, når en ven er i nød. Nu tænker jeg bare højt, men det ligner lidt en tanke, at Bjerregaard har personlige relationer til Mette Frederiksens tidligere stabschef Martin Rossen, som igen har personlige relationer til ledelsen i GRACE Public Affairs A/S. Relationer, som går tilbage til dengang, hvor Rossen var ansat i TDCs public affairs-afdeling. Kan det være sådan, det hænger sammen? Igen, jeg spekulerer bare, men man mærker i hvert fald hensigten og bliver forstemt. 

Lidt af hvert

Fri Finans udkom i dag med en god historie om en svindelmistænkt eks-minkavler, der har modtaget den hidtil største mink-kompensation fra staten. Læs den her.

Senere på ugen udkommer Mette Høegs nyhedsbrev Fri Kritik, hvor hun skriver om fænomenet David Danmark. Og på fredag beskæftiger renæssancemennesket Simon Jul sig med emnet “madder” i sit nyhedsbrev Fri Tid. Spørger du mig, er det not to be missed, så skynd dig at melde dig ind i Frihedsbrevet.  

Aviser dør i mørke

Lukningen af Hong Kong-avisen Daily Apple var det, som gjorde allermest indtryk på mig i den forgangne uge. Efter flere end 26 år i cirkulation udkom avisen for sidste gang i torsdags. Selvfølgelig med sin egen død på forsiden. Daily Apple var den største avis i Hong Kong, som talte demokratiets sag, og selvfølgelig måtte øjeblikket komme, hvor Beijing satte den jernbeslåede hæl ned. Avisen blev ransaget af politiagenter, og journalisterne fik beslaglagt deres computere. Alligevel var de i stand til at lave den sidste udgave af avisen, som udkom med et oplag på en million eksemplarer.

Har man ikke set de rørende optagelser af Daily Apples journalister, der står på toppen af den kontorbygning, hvor de arbejdede, samlet i nattemørket, med deres mobiltelefoner løftet i vejret som lanterner, bør man sporenstregs søge mod Google og se efter. Mere end noget andet gestalter disse billeder den igangværende tvekamp mellem det totalitære og det liberale. 

Mvh, chefredaktør Mads Brügger