Hvad har Sara Omar ikke fortalt?

Denne historie fylder 1033 ord og tager cirka fem minutter at læse. Du kan læse den lange version her.
Det korte af det lange
Fortællingen om Sara Omars liv og opvækst er omgærdet af mystik. De få ting, der bliver fortalt om hendes fortid, kredser om et liv i et undertrykkende muslimsk miljø præget af social kontrol, men Frihedsbrevets research tegner et billede af en opvækst og et familieliv, der er langt mere nuanceret.
Baggrund
Frihedsbrevet har tidligere fortalt, hvordan en uudgivet dokumentar sår tvivl om dele af fortællingen om forfatteren bag de to bestsellere, Dødevaskeren (2017) og Skyggedanseren (2019). Heraf er det fremgået, at Sara Omar har givet forskellige udlægninger af sin sikkerhedssituation.
Filmholdet bag den nævnte dokumentar har også fortalt, at de under samarbejdet med Sara Omar fandt ud af, hovedpersonen ifølge dem fortalte historier, der viste sig ikke at hænge sammen.
Frihedsbrevet har derfor undersøgt sammenhængen mellem den historie, som Sara Omar og Politikens Forlag har fortalt om bestseller-forfatterens liv, og den der træder frem, når man graver i åbne kilder og følger de spor, som Sara Omar og hendes familie gennem årene har efterladt sig i det offentlige rum.
Derfor er det vigtigt
Sara Omar har ført en offentlig og modig kampagne mod overgreb på børn og kvinder i islamiske miljøer, som har gjort hende til rollemodel for kvinder med muslimsk baggrund. Når Sara Omar skriver sine bøger under fiktionsfanen, har hun licens til at omgå sandheden, lægge til og trække fra.
Men når hun bringer sin personlige historie om social kontrol og et liv under jorden i spil som led i politisk aktivisme, så er hun forpligtet på fakta som alle andre aktivister. Det er netop denne del af Sara Omars virke, der har givet hende gennemslagskraft i den offentlige debat, og som har fået politikere til at interessere sig for hendes virke.
Derfor er det relevant at undersøge, om Sara Omars offentlige ytringer stemmer overens med virkeligheden, og efterprøve, hvad der er op og ned, når hun siger forskellige og modsætningsfyldte ting.
Det har vi fundet ud af
Sara Omars fortid fremstår som mystificeret og utilgængelig i offentligheden. I en artikel, der følger forfatteren i forskellige gøremål og løbende giver udtryk for en undren over den manglende information om hendes fortid, skriver Jyllands-Posten:
“… det er endnu ikke lykkedes nogen journalist at få at vide, hvor Sara Omars familie bosatte sig, da den kom til Danmark i 2001 … selv et simpelt spørgsmål om, hvor hun gik i skole som barn eller i gymnasiet som ung, synes umuligt at få et svar på.”
Flere medier stiller lignende spørgsmål.
Ved hjælp af åbne kilder, dvs. artikler, videooptagelser, opslag på sociale medier og andet har Frihedsbrevet stykket et billede sammen, der beskriver, hvordan Sara Omar kom til Danmark i 2001, hvor hun gik i folkeskole og gymnasium, og hvad hun beskæftigede sig med i årene før hendes romandebut i 2017.
Selvom Sara Omar har fortalt, at hun er vokset op i en kultur, hvor man “ikke må have holdninger, meninger eller udtrykke sig kunstnerisk”, viser det sig, at hun var glad for håndbold og musik, og at hun har optrådt ved flere kulturelle arrangementer i årene før sin romandebut.
I Hedensted Avis kan man i 2002 se et billede af Sara Omar uden tørklæde, selvom hun selv har sagt, at hun er “vokset op med påstanden om, at hvert et lille hårstrå på hendes hoved skulle gemmes bag et tørklæde.”
I et interview fortæller Sara Omars søster om deres mor, at hun “altid har opfordret os til at følge vores drømme”, hvilket står i skarp kontrast til flere beskrivelser, Sara Omar selv har givet af sin barndom og sit ungdomsliv.
I et interview med Socialdemokratiets medlemsblad Socialdemokraten fra 2019 fortæller Sara Omar, at hun gennem sin ungdom og voksenliv har levet i en kvindeundertrykkende kultur i en sådan grad, at det adskillige gange har været ved at koste hende livet. Hun siger:
“Jeg kommer fra en kultur, hvor en kvinde skal spørge om lov, når hun går ud, hvor en kvinde skal stå til rådighed, når man vil det, og hvor kvinden ikke bliver lyttet til, men blot er et redskab.”
Mest bemærkelsesværdigt er det dog, at Sara Omar og hendes familie har optrådt i den bedste sendetid på landsdækkende tv, nemlig i 2014 i programmet Danmark har talent.
Samlet set tegner dokumentationen et anderledes og multifacetteret billede af Sara Omars tilværelse sammenlignet med den beskrivelse, hun har givet i flere interviews af sit liv i et parallelsamfund baseret på undertrykkelse og social kontrol, hvor hun selv og kvinderne omkring hende er blevet begrænset i deres kreative udfoldelser og ytringsfrihed.
Læs hele gennemgangen her.
En prekær detalje
I forbindelse med udgivelsen af Dødevaskeren i 2017 udsendte Politikens Forlag en pressemeddelelse. Her skrev de:
“Dødevaskeren er skrevet af en kurdisk kvinde, der er vokset op med, at kvinden er mandens ejendom — at kvinden ikke besidder retten over sin egen krop, sin bevidsthed og heller ikke retten til at ytre sig.”
Forlagets præsentation harmonerer ikke med det billede, som de åbne kilder tegner af Sara Omars tilværelse i Danmark, før hun fik sit forfatter-gennembrud, og som har løbet som en rød tråd gennem den offentlige fortælling om Sara Omars liv.
Det siger hovedpersonen
Frihedsbrevet har siden første kapitel i denne serie flere gange kontaktet Sara Omar for at få svar på vores spørgsmål. Til dette nyhedsbrev ville vi gerne vide, hvorfor fortællingen om Sara Omar alene har fokuseret på skrækhistorier, og hvordan det billeder hænger sammen med den information, vi har fundet gennem åbne kilder. Sara Omar er imidlertid ikke ikke vendt tilbage.
Det vil vi stadig gerne vide
Har Politikens Forlag været bekendt med denne del af Sara Omars historie? Hvis ikke, er det så fordi, de ikke har undersøgt det? Hvis de har, hvorfor har man så ment, at det ikke har været relevant at nuancere Sara Omars livshistorie, når netop det biografiske materiale spiller så stor en rolle i offentlighedens opfattelse af, hvad det indebærer at være kvinde i muslimske miljøer i Danmark og Mellemøsten?
Læs også:
Lever Sara Omar under politibeskyttelse?
Hvad skete der med den dokumentarfilm om Sara Omar?
Producer bag dokumentar om Sara Omar: Hun misbruger retssystemet