Kulturministeren gav lukrativ bestyrelsespost til en ven af Moderaterne: Ligner nepotistisk kammerateri
Det korte af det lange
Da kulturminister Jakob Engel Schmidt (M) i november 2023 udnævnte den nye bestyrelse til Det Kongelige Teater, var et af navnene, der blev trukket op af hatten, Henrik Puggaard, advokat og partner hos Kammeradvokaten.
Men relationen mellem Puggaard og Moderaterne viser sig at være startet tidligere end udpegelsen.
Frihedsbrevet kan afsløre, at advokaten har hjulpet Moderaterne med en række juridiske opgaver.
En ekspert siger, at det tenderer ”nepotistisk kammerateri”, mens advokaten selv fremhæver sine tidligere meritter inden for kulturbranchen som årsagen til udpegelsen.
Hele historien
Til Moderaternes stiftende årsmøde grundlovsdag 2022 var det advokat og partner hos Kammeradvokaten Henrik Puggaard, der svingede taktstokken som dirigent, da partiets politikere og menige medlemmer skiftedes til at udbrede deres budskaber på den lilla scene.
Da kulturminister og medlem af Folketinget for Moderaterne, Jakob Engel-Schmidt, godt halvandet år senere skulle udpege den nye bestyrelse til Det Kongelige Teater, behøvede han heller ikke at se særlig langt ud over scenekanten.
Her gik en af de eftertragtede bestyrelsesposter til selvsamme Henrik Puggaard.
Siden det stiftende årsmøde i 2022 har Henrik Puggaard og Moderaterne holdt samarbejdet i hævd. Advokaten har holdt fast i sin dirigentrolle ved samtlige årsmøder siden da og har samtidig ydet bistand i forbindelse med udformningen af partiets vedtægter.
Netop dét at have en tilknytning af den karakter til et parti og så blive udvalgt til en så prestigefyldt bestyrelsespost som den i Det Kongelige Teater – af en minister fra selvsamme parti – ligner en form for nepotisme, mener magteliteforsker på Roskilde Universitet Anton Grau Larsen.
”Hvis kriterierne var, at man skulle repræsentere nogle bestemte ideologiske positioner, så ville det på en måde være mere kvalificerende. Men det er ikke kriteriet, og så kan det igen ligne det her nepotistiske kammerateri, når man finder, at der er et partipolitisk tilhørsforhold af en art,” siger Anton Grau Larsen.
Han anser desuden en bestyrelsespost af den kaliber for at kunne kaste en række fordele af sig.
“Det er åbenlyst, at der er meget prestige forbundet med at sidde i bestyrelsen i Det Kongelige Teater. Så er der selvfølgelig også nogle helt basale netværksmæssige ting.”
Bestyrelsesmedlemmerne i Det Kongelige Teater modtager et årligt honorar på 74.400 kroner.
En SVM-bestyrelse?
Kulturministeren omtaler selv bestyrelsen som “et kompetent, alsidigt og handlekraftigt hold med de rigtige kompetencer inden for ledelse, politik, virksomhedsdrift, jura og selvfølgelig scenekunst”.
Spørgsmålet er så, om man også skal have de rigtige kompetencer inden for relationer til regeringspartierne; Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre?
Fælles for den resterende del af de fire nyudpegede bestyrelsesmedlemmer er nemlig, at de har gode forbindelser til regeringspartierne.
Kvartetten består af den tidligere socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen, erhvervsmanden og Venstre-storsponsoren Fritz Schur samt Lars Barfoed, der er opstillet som kandidat til Europa-Parlamentet for Moderaterne, og som er løbet med formandsposten i Det Kongelige Teaters bestyrelse – alle har de et tæt bånd til de respektive partier i regeringen.
Dansk Folkepartis Mikkel Bjørn ser med kritiske øjne på sammensætningen af de nyudpegede bestyrelsesmedlemmer.
“Hvis folk skal have poster i kulturlivet eller i andre dele af samfundet, så skal det være, fordi de har nogle professionelle kompetencer specifikt inden for det område. Der synes jeg mildest talt, at det sender et lidt andet signal, hvis alle de udpegede personer har en eller anden form for tilknytning til regeringen.”
Velkendte ansigter
Joy Mogensen er tidligere borgmester i Roskilde Kommune og kulturminister for Socialdemokratiet, mens kammerherren Fritz Schur har været mangeårig pengemand i Venstre.
I Venstres seneste årsregnskab står hans aktieselskab noteret for at have bidraget med over 22.200 kroner (beløbsgrænsen for private donationer, før bidragsyderen skal offentliggøres) til partikassen.
Fritz Schur erstattede i øvrigt Mia Wagner i bestyrelsen i januar 2024, da hun skulle varetage jobbet som digitaliseringsminister og minister for ligestilling for Venstre.
Formanden for Det Kongelige Teaters bestyrelse, Lars Barfoed, er på Moderaternes liste over kandidater til Europa-Parlamentsvalget til sommer.
Han blev valgt som formand, godt to måneder efter at han meldte sig ind i partiet. Tidligere har Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti ytret sin skepsis om netop den udpegelse.
“Én ting er udpegelsen af Lars Barfoed, så kort tid efter at han skiftede til Moderaterne. Men hvis det nærmest er systematisk, at man udvælger personer med relation til Moderaterne til prestigefulde poster i det danske kulturliv, så er det problematisk,” siger Mikkel Bjørn.
Frihedsbrevet har foreholdt Lars Barfoed kritikken. Han ønsker ikke at kommentere sine egne kvalifikationer, men henviser i stedet til sin LinkedIn-profil, hvor hans ledelses- og bestyrelsesmæssige erfaringer står listet. Blandt dem er næsten syv år som bestyrelsesformand i Danmarks Underholdningsorkester og en bestyrelsesuddannelse på CBS.
Hverken Fritz Schur eller Joy Mogensen er vendt tilbage på Frihedsbrevets henvendelser.
Foruden de fire nyvalgte har kulturministeren genudpeget Gitte Ørskou, der er direktør for Moderna Museet Stockholm, og Kitte Wagner, teaterchef for Malmø Stadsteater og administrerende direktør for Dramaten i Stockholm.
Forretningscoach i Joey Moes pladeselskab
Ifølge Jesper Olsen, der er formand i den danske afdeling af antikorruptionsorganisationen Transparency International, er det ikke nødvendigvis et problem, at bestyrelsesmedlemmer har politisk erfaring eller forbindelser til partier. Det egentlige problem består i den manglende gennemsigtighed, når offentlige bestyrelsespladser bliver besat.
“Henrik Puggaard kan godt have de rette kompetencer til at sidde i bestyrelsen, men det ved vi ikke, fordi det ikke er kendt på forhånd. Det gør, at man også kan stille spørgsmålet, om han også sidder i bestyrelsen, på grund af at han har været dirigent hos Moderaterne. Hvis han skal sidde i bestyrelsen, skal det være på trods af, at han har en relation til Moderaterne, fordi han simpelthen er den rette person med de rette kompetencer” siger Jesper Olsen, der i det hele taget sætter spørgsmålstegn ved politisk udpegede bestyrelser i offentlige institutioner.
“I virkeligheden synes jeg, at politisk udpegede bestyrelser illustrerer svagheden i systemet: At hver gang, der er en bestyrelse i det offentlige, så sidder man og tænker: ‘Og hvilket parti er de så tilknyttet?’ Det svækker samtidig idéen om, at bestyrelser er til for at skabe det bedste ledelsesrum for teaterdirektøren,” siger Jesper Olsen.
Henrik Puggaard er tidligere blevet beskrevet som en advokat, der har stor interesse for film og musik – eksempelvis har han været såkaldt “forretningscoach” i et filmselskab med skuespilleren Ulrich Thomsen og i et pladeselskab med musikeren Joey Moe.
Selv gør han opmærksom på sine øvrige meritter i et skriftligt svar til Frihedsbrevet:
“I forhold til hvorfor jeg er udnævnt, så tænker jeg, at det er på baggrund af mine kompetencer, erfaring og profil. Det fremgår også af vores hjemmeside, bl.a. at jeg er erfaren advokat og bestyrelsesaktør, der i mit næsten 30 årige virke har rådgivet og siddet i et utal af bestyrelser. Ikke mindst i oplevelsesindustrien (selskaber, fonde og foreninger inden for bl.a. musik og sport, såsom musikfestivaler, regionale spillestedsinstitutioner og ikke mindst Antidoping Danmark, som jeg blev udpeget til af den tidligere socialdemokratiske kulturminister i 2021).”
Ved tildelingen af bestyrelsesposten i Antidoping Danmark blev Henrik Puggaard indstillet af Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark.
Han skriver desuden, at han har været dirigent i mange andre sammenhænge – også ved andre partiers vælgerforeninger – og understreger, at han ikke modtager noget honorar for sit virke som dirigent. Han vil dog ikke oplyse, hvilke andre partier han har været dirigent for.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har ikke ønsket at kommentere sagen.