Museumschef er chef for sin svoger og fætter, mens mor også er ansat på samme museum: “Det her er nepotisme,” siger ekspert

Pressenævnet har udtalt kritik af artiklen.
Foto: Museum Sydøstdanmark
Det korte af det lange
På Museum Sydøstdanmark er museumschef Thorbjørn Kolbo chef for flere af sine nærmeste. Nepotisme, siger en ekspert, men direktøren oplyser, at familiemedlemmerne var de stærkeste kandidater.
Hele historien
Det kunne godt ligne, at man var kørt forkert og ankommet til et industriområde, når man lige nærmer sig museet Holmegaard Værk. Store tomme parkeringspladser, mudder på vejen og lagerhaller så langt øjet rækker. Men gemt væk bag de rygende skorstene ligger museet, som modtog en “Museum of the year”-award i 2022.
Eller som en triumferende museumschef Thorbjørn Kolbo beskrev det på sin Facebook-profil, så vandt Holmegaard Værk museets svar på en Oscar.
Der er langt fra Hollywood til Holmegaard nordøst fra Næstved på sådan en grå tirsdag formiddag, og parkeringspladsen vidner om, at vi ikke er på fuld kapacitet i dag. Indenfor er der i hvert fald fred og ingen fare, og et par ægte glaspustere er i fuld gang med at gøre det, de formentlig er bedst til. Og de hører Talking Heads imens.
En håndfuld gæster, alle i det klassiske museumssegment – altså kvinder over 60 i lange åbne cardigans – trisser rundt og ser på, hvad museumsshoppen mon har at byde på.
I nogle måneder blev der i denne shop solgt varer fra Andersens Kunsthandel, der er ejet af museumschefen Thorbjørn Kolbo selv. Og i Andersens Kunsthandel kunne man også indtil for nylig købe billeder lavet af Jim Lyngvild, der samtidig er flittigt indkøbt til at samarbejde med Museum Sydøstdanmark.
Men hvor er direktøren?
Det er dog nye anklager om inhabilitet og dobbeltroller, der har bragt Frihedsbrevet til Holmegaard denne formiddag.
I Thorbjørn Kolbos tid på museet er flere af hans nærmeste nemlig blevet ansat der. Nærmere bestemt er der tale om hans mor, fætter og svoger. Fætter og svoger i henholdsvis stillinger som art director og ejendomsleder i museumschefens afdeling, og det møder kritik fra eksperter.
Både Kolbo og museumsdirektør Keld Møller Hansen har takket nej til at stille op til interview, og Frihedsbrevet opsøgte dem derfor der, hvor de sidder til daglig, nemlig på Holmegaard Værk.
Der gik da også forlydender om, at Keld Møller Hansen var blevet set på værket, da Frihedsbrevet først forhørte sig. Men piben fik en anden lyd, da vi kort tid efter spurgte, om det var muligt at lave et interview med direktøren.
“Jeg kan lige gå op og høre ham ad,” svarede receptionisten, hvorefter en anden ansat i receptionen indskød:
“Jeg har faktisk ikke set ham i dag, han er her ikke.”
Det kunne den første receptionist nu også huske, til trods for at han sekunder forinden havde været på vej op på direktørens kontor med vores forespørgsel.
Derfor måtte Frihedsbrevets journalister sætte sig ind i bilen med uforrettet sag, men dog med 42.000 stykker Holmegaard-glaskunst og et par tusinde Kähler-vaser i frisk erindring.
Museets bulldog
Museum Sydøstdanmark er en fælles betegnelse for en række museer, blandt andet Holmegaard Værk, Møns Museum, Danmarks Borgcenter, Vikingeborgen, Køge Museum, Næstved Museum og Camønoen.
Thorbjørn Kolbo startede på Museum Sydøstdanmark som udstillingsdesigner i 2009 og har siden taget turen op ad rangstigen, først med forfremmelsen til Head of exhibitions and design i 2014, og senere blev han museumschef i 2020.
Ved siden af var Kolbo også medlem af byrådet i Vordingborg fra 2015 til 2021, hvor han de sidste fire år var formand for Kultur- og Fritidsudvalget. Af flere artikler kan man udlede, at Kolbo gik under tilnavnet “Socialdemokratiets bulldog”.
Men det var i perioden umiddelbart efter første forfremmelse, at ansættelserne af Kolbos nærmeste fandt sted. Moren og svogeren i 2014, fætteren i 2015.
Til Frihedsbrevet oplyser museumsdirektør Keld Møller Hansen, at Kolbo ved samtlige ansættelser erklærede sig inhabil, og at ansættelserne helt og aldeles har været direktørens egne beslutninger.
Ingen af stillingerne har dog været slået op. Men det er der en god forklaring på ifølge direktøren. Han siger, at der var tale om hurtige timelønsansættelser og en kortvarig projektansættelse. Alle ansættelserne er dog senere blevet fastansættelser.
En dygtig vvs’er
“Jeg ansatte to af de pågældende, fordi vi havde brug for dem, og jeg vurderede, at det var de rigtige personer til de to arbejdsopgaver,” skriver Keld Møller Hansen i en mail.
Han forklarer, at VVS’eren, der var svoger til Thorbjørn Kolbo, skulle bruges 7 timer om ugen og var “den stærkeste kandidat, vi havde i sigte”. Og det var svært at finde en, der ville tage dét job, siger direktøren.
“Få timer og tilkald efter behov gør det svært at finde interesserede kandidater, og udfordringen blev vendt i ejendomsafdelingen, hvor man sammen fandt frem til, at han var den stærkeste kandidat. Thorbjørn gjorde mig opmærksom på, at han var inhabil i en evt. ansættelse,” skriver direktøren, der derfor selv måtte tage beslutningen.
“Afgørende for mig var, at han var en dygtig VVS’er, det havde jeg erfaret, da han tidligere havde serviceret ventilationsanlægget som ansat i et VVS-firma, og at han derfor allerede havde et godt kendskab til anlægget.”
“Jeg vurderede, at Thorbjørn kunne fungere som hans chef på trods af familierelationen, men var under ansættelsen opmærksom på om det gav udfordringer.”
I 2018 blev den timelønnede VVS’er forfremmet til en fastansættelse som ejendomsleder.
“Min beslutning om dette skal ses i ønsket om at fastholde en særdeles dygtig og kompetent medarbejder,” forklarer han og siger, at de på intet tidspunkt havde oplevet udfordringer med de tos familierelation.
En dygtig fætter
Når det kommer til ansættelsen af Thorbjørn Kolbos fætter, der endte i en stilling som art director, er forklaringen ganske enslydende.
Det startede som en projektansættelse, der var akut behov for i 2015.
“Udstillingsafdelingen ønskede en bestemt stil og drøftede som altid forskellige muligheder, og fandt frem til ham. Thorbjørn orienterede mig om dette, men gjorde mig opmærksom på, at han var inhabil,” lyder direktørens forklaring.
Direktøren mente, at fætteren var den bedste mand til jobbet. Derudover havde han med egne øjne set, at det godt kunne fungere, når chefen bestemte over sine familiemedlemmer.
“Afgørende for min beslutning var hans portfolio, der viste, at han havde det, vi søgte efter. Jeg vurderede, nu også med erfaringerne fra ansættelsesforholdet til svogeren, at Thorbjørn Kolbo kunne fungere som hans chef trods familierelationen, men var selvfølgelig igen opmærksom på eventuelle udfordringer i ansættelsesforholdet,” skriver direktøren.
I 2018 blev projektansættelsen vekslet til en fastansættelse.
“Min beslutning skal – igen – ses i ønsket om at fastholde en dygtig og kompetent medarbejder med indgående kendskab til museet, samt at museet på intet tidspunkt havde oplevet udfordringer ved svogerens ansættelse,” forklarer han.
I forhold til ansættelsen af moren skriver museumsdirektøren, at de i 2014 var “på jagt efter en timelønnet servicemedarbejder, der var villig til at arbejde på skæve tidspunkter,” og at Thorbjørn Kolbos mor var interesseret. Hun havde tidligere deltaget i frivilligt arbejde ved Danmarks Borgcenter. De var opmærksomme på den tætte familierelation, “men anså ikke dette for en udfordring, da hun ikke er ansat af – eller referer til – ham”.
Kan museumschefen godt udføre saglig ledelse over for nogen, han er så tæt beslægtet med?
“Museumschefen har efter min bedste overbevisning levet op til min tillid, og har udført saglig ledelse over for de to familiemedlemmer, der er ansat i hans afdeling. Museet er opmærksom på familierelationer i ansættelsesforhold, og HR-afdelingen vurderer fast i forbindelse med årsrevisionen, om der findes habilitetsproblemer blandt medarbejderne på museet. Dette har ikke været tilfældet,” skriver direktøren og forklarer, at Kolbo ikke forhandler løn med de pågældende.
Har du informeret bestyrelsen om de her relationer?
“Jeg har først i forbindelse med Frihedsbrevets artikler om museumschefens habilitet orienteret min bestyrelse om relationerne.”
Det er nepotisme
Jesper Olsen, der er formand for Transparency International, kalder ansættelserne af chefens nærmeste for nepotisme og hæfter sig blandt andet ved, at museet ikke er Kolbos egen virksomhed, og at ejendomslederen og art directoren refererer til ham.
“Det her er nepotisme,” siger han.
“Du kan ikke være chef for nogen, du er så tæt beslægtet med.”
For Jesper Olsen er ansættelserne af Thorbjørn Kolbos nærmeste bekymrende, da det sammen med de andre sager, Frihedsbrevet har beskrevet, siger noget om Thorbjørns forhold til museet.
“Det tegner et billede af, at han leder sin afdeling, som om det var hans egen butik. Og hvis det var hans egen butik for hans egne penge, havde der jo ikke været nogen problemer.”
Privat eller offentligt
Museum Sydøstdanmark er et statsanerkendt museum, der modtager støtte fra staten, men er en selvejende institution.
Ifølge Roger Buch, der er kommunalforsker og lektor ved DMJX, er selvejende institutioner ikke per definition underlagt forvaltningsloven, men mange af de selvejende institutioner vælger at følge forvaltningsloven alligevel.
“Det er ud fra en logik om, at når man får så mange penge fra det offentlige, så er det svært at se en grund til, at man juridisk skal være et andet sted end et museum i det offentlige. Så det er et signal om, at man gør det på bedst mulig måde.”
Der er altså ikke nogen regler, der siger, at man skal bringe problemstillinger som Thorbjørn Kolbos op i bestyrelsen.
“Men lad mig sige det sådan, at hvis jeg sad i bestyrelsen, ville jeg rigtig gerne være blevet informeret om de her forhold,” siger Roger Buch.
Det gælder også, når det kommer til opslaget af stillingerne.
“Hvis man var i den offentlige sektor, vil man jo normalt sige, at det skulle slåes op. Hvis man har en akut situation, kan det være svært, men når de så ender med at få fuldstidsstillinger, så vil kravet jo være i det offentlige, at stillingen skulle slåes op.”
Alt det, der ikke bliver talt om over kaffen
Jesper Olsen fra Transparency International mener, at der er tale om et eksempel på nepotisme, også selvom Museum Sydøstdanmark er en selvejende institution.
Museet drives hovedsageligt for offentlige midler, men det opererer stadig som en selvejende institution. Gør det en forskel, at der er tale om en selvejende institution?
“Nej,” siger Jesper Olsen og uddyber:
“Når du er en selvejende institution, har du en betroet magt. Den har et ideelt formål, og det ideelle formål er ikke at pleje de personlige interesser for ledelsen,” siger han.
“Hvem der formelt traf beslutningen, er ikke det afgørende, hvis de kom i betragtning på hans forslag, og stillingerne var ikke i opslag. Nepotismen handler ikke kun om at få positionen. Det er også den potentielle forskelsbehandling i det daglige. Du skaber en asymmetri i det daglige, når chefen er i familie med nogle af medarbejderne. Der er noget, der ikke bliver talt om over kaffen,” siger Jesper Olsen
“I virkeligheden er det jo direktøren, der har et problem. Det er ham, der træffer en sådan beslutning om at ansætte nærtstående familiemedlemmer til en af ens enhedschefer i samme afdeling uden opslag.”
Hvad tænker du om, at han ikke har orienteret bestyrelsen?
“Man kan jo sige, at det er meget logisk, at han ikke har orienteret bestyrelsen. Han har ikke set problemet.”
En anden fætter
Museumschefen har en fætter mere – en, der i slutningen af 2017 blev ansat som spillestedsleder på det regionale spillested Stars i Vordingborg, mens Thorbjørn Kolbo var bestyrelsesformand for det samme spillested. Samtidig var Kolbo i øvrigt medlem af udvalget for Kultur, Idræt og Fritid i Vordingborg Kommune.
Dengang udtalte Kolbo til Sjællandske Nyheder, at han havde erklæret sig inhabil i ansættelsesproceduren.
“Bestyrelsen syntes ikke, jeg var inhabil, for der er ingen vinding i det her for mig, men jeg tog ikke del i selve vurderingen,” sagde han og præciserede, at det var en enig bestyrelse, der havde valgt den nye spillestedsleder.
“Han er det, Stars har brug for,” sagde Thorbjørn Kolbo.
Præcisering: Tidligere fremgik det af denne artikel, at Thorbjørn Kolbo var formand for Kultur- og Fritidsudvalget på det tidspunkt, hvor hans fætter blev ansat som spillestedsleder på spillestedet Stars. Faktum er, at Kolbo 4. december 2017 blev valgt som formand for udvalget for Kultur, Idræt og Fritid, men han tiltrådte først officielt i januar 2018.
Tidligere fremgik det af rubrikken på denne artikel, at Thorbjørn Kolbo også er chef for sin mor. Det er dog ikke helt korrekt. Hun er ansat i en anden afdeling på Museum Sydøstdanmark, som Thorbjørn Kolbo ikke er chef for, hvilket også fremgår af brødteksten. Frihedsbrevet beklager fejlen.