Fri Ukraine

Rusland har invaderet Ukraine, og verden står i flammer. Mere end nogensinde har du brug for dyb viden om, hvad der foregår, i stedet for hurtige og kaloriefattige mellemregninger. Med en fortid som Ruslandskorrespondent og et indgående kendskab til både den russiske og den ukrainske historie vil Flemming Rose perspektivere den seneste udvikling i krigen mod øst, der med chefredaktørens ord er en “historisk game changer for den vestlige sikkerhedsorden”. 

Vært: Sofie Frøkjær

For at høre vores podcasts skal du være medlem. Tilmeld dig her
Sæson 1
 • 69. Velkommen til Rusland 2033!

  02. februar 2023

  Hvordan ser Rusland ud, hvis vi skruer tiden ti år frem? Er Rusland mon kollapset eller er alt, som det plejer at være? Det taler chefredaktør Flemming Rose og politisk journalist Sofie Frøkjær om i ugens program.

 • 68. Har Vestens sanktionshammer ramt hovedet på sømmet?

  25. januar 2023

  Ifølge EU’s egen opgørelse er der indført økonomiske sanktioner mod 1386 personer og 171 enheder i Rusland. Men har de virket efter hensigten? Det spørger vi lektor i statskundskab Jens Ladefoged Mortensen om.

 • 67. Hvorfor tager FE pludselig bladet fra munden?

  12. januar 2023

  Da tidligere forsvarsminister Hans Engell læser FE's interview med Berlingske, tænker han straks, at noget må være fuldkommen galt. Men hvad er det, der er galt? Hvorfor bryder FE pludselig sin egen tavshed?

 • 66. Hvad ved Forsvarets Efterretningstjeneste om Putins helbred?

  05. januar 2023

  Mellem jul og nytår kunne Berlingske bringe et opsigtsvækkende interview med chef for Ruslandsanalyse i Forsvarets Efterretningstjeneste, der mener at vide, at Putin er syg og stærkt påvirket af medicin. Men hvorfor går tjenesten ud med disse gisninger netop nu og hvordan kom interviewet med Berlingske i stand?

 • 65. Ti måneder med krig i Ukraine - hvad nu?

  29. december 2022

  Hvilke stadier er krigen gået igennem, og hvad er status nu, hvor den lange, kolde vinter står for døren? Major og militæranalytiker Kristian Lindhardt gør status på krigen.

 • 64. Har Ukraine vundet fortællingen om krigen?

  20. december 2022

  Krigen i Ukraine er ikke kun en kamp om militær sejr. Det er også en kamp om narrativer, politisk vilje og folkelig opbakning. Det fortæller militæranalytiker Jeanette Serritzlev, der svarer på spørgsmål om prisen for Ukraines dygtige informationskrig.

 • 63. Vil Zelensky forbyde den russisk ortodokse kirke?

  15. december 2022

  I studiet er en gammel kending, sognepræst og adjungeret professor i russisk kirkehistorie, Christian Gottlieb. Han fortæller om et nyt forslag fra præsident Volodymyr Zelensky, som kan få vidtrækkende konsekvenser for den russisk ortodokse kirke i Ukraine.

 • 62. Hvem er Putins kok?

  08. december 2022

  Han er berømt og berygtet for sit lederskab af den brutale Wagner-gruppe. Men før det har han tjent penge på alt fra hotdogs til finere kogekunst. Hvem er Putins kok og hvorfor træder han ud af skyggerne nu?

 • 61. Hvad sker der, hvis man sætter sig på den tomme stol?

  01. december 2022

  Hvad sker der, hvis man stiller spørgsmålet: Kunne det være USA, der står bag sabotagen på gasledningerne i Østersøen? Det spørger vi chefredaktør på forsvarsmediet Olfi, Peter Ernstved Rasmussen, om.

 • 60. Hvorfor troede vi, at Rusland stod bag missilangreb på Polen?

  24. november 2022

  For en kort stund lød nyheden, at et russisk missil havde ramt Polen. Hvor kom nyheden fra, og hvilke konsekvenser kunne den have fået, hvis den havde vist sig at være sand?

 • 59. Hvad sker der i Kherson?

  11. november 2022

  For halvanden måned siden annekterede Rusland officielt fire ukrainske regioner - herunder Kherson. Nu trækker de russiske tropper sig ud af den strategisk vigtige by. Hvad sker der i Kherson og hvorfor er Putin tavs?

 • 58. Gik Lenin tur med barnevogn i Københavns gader?

  04. november 2022

  Flemming Rose og Sofie Frøkjær sender Fri Ukraine live fra Bogforum. Med på scenen er forfatter og mangeårige Moskva-korrespondent Leif Davidsen, der fortæller om sin inspiration til at skrive en roman om Lenins danske bodyguard og om den russiske revolution.

 • 57. Rykker vi tættere på midnat?

  27. oktober 2022

  Putin truer med at bruge atomvåben, men hvad skal der til, før han trykker på knappen? Hvad står der i den russiske atomare doktrin, og er dommedagsuret tættere end nogensinde på at slå midnat? Det taler vi med lektor og forfatter Casper Andersen om.

 • 56. Er pagten intakt?

  20. oktober 2022

  Hvad stiller FN op, når ét medlemsland invaderer et andet. Er der rum for reel handling og er pagten stadig intakt? Mogens Lykketoft gæster Fri Ukraine til en snak om FNs rolle i krigen

 • 55. Hvem slog Darya Dugina ihjel?

  13. oktober 2022

  For nyligt kunne New York Times bringe nyt om drabet på den russiske journalist og tv-vært Darya Dugina. Hvem stod bag bilbomben, der slog Dugina ihjel, og var bomben i virkeligheden tiltænkt hendes far?

 • 54. Hvad pønser Putin på?

  05. oktober 2022

  Rusland har annekteret fire østukrainske regioner. Men har russerne styr på "egne" grænser, og hvorfor lyder Putin pludselig venstreorienteret i sin kritik af Vesten?

 • 53. Er det russerne, der har saboteret gasledningerne?

  28. september 2022

  Militæranalytiker Anders Puck Nielsen gæster studiet til en snak om spekulationernes fordele og ulemper, og om udsigterne til, at det helt utænkelige sker.

 • 52. Er Putins tale til nationen en gamechanger?

  21. september 2022

  Tirsdag den 20. september ventede mange med spænding på Vladimir Putins tale til nationen. Men det var forgæves. Talen kom nemlig først den følgende morgen. Hvor blev Putins tale af, og hvad sagde præsidenten, da han endelig tog ordet?

 • 51. Ulmer kritikken af Putins krig?

  15. september 2022

  Er de russiske kritikere af krigen i Ukraine udelukkende på Vestens side, og hvad er prisen for at sige kritikken højt?

 • 50. Er russerne kollapset?

  12. september 2022

  Russiske tropper er på tilbagetog i det nordøstlige Ukraine, men hvad betyder det for krigens videre udvikling, og er der tale om et "totalt militært kollaps"? Major og militærforsker Kristian Lindhardt giver sit besyv med.

 • 49. Er Kina krigens største vinder?

  07. september 2022

  Vi har talt om Kina før. Nu taler vi om Kina igen. Denne gang i selskab med journalist Flemming Ytzen, der har rejst, boet og arbejdet i landet i over 40 år.

 • 48. Hvorfor rejse i krig som turist?

  02. september 2022

  Ugens gæst Erik Boel er netop hjemvendt fra fire ugers rundrejse i Ukraine. Hvad har han oplevet på sin vej og hvorfor egentlig rejse i krig som turist?

 • 47. Et halvt år med krig i Ukraine - hvad har vi lært?

  26. august 2022

  Major og militærforsker Kristian Lindhardt gæster studiet til en snak om udfordringen ved at analysere og fortolke på en krig, mens den stadig udkæmpes. Hvor og hvorfor tog analyserne fejl og er vi blevet klogere?

 • 46. Hvad er prisen for at bremse "provokerende" russiske turister?

  19. august 2022

  Flere europæiske lande ønsker at begrænse russiske turisters indrejse, men er det muligt inden for EU's fælles regler og går det ud over vores egne grundlæggende principper?

 • 45. Hvad sker der i Kaliningrad?

  08. juli 2022

  Klemt inde mellem Litauen og Polen ligger en afsides del af Rusland, som sjældent får meget opmærksomhed. Men nu er Kaliningrad blevet et stridspunkt i krigen. Hvad sker der i Kaliningrad og hvorfor?

 • 44. Hvem holder de Afrikanske lande med?

  29. juni 2022

  Krigen I Ukraine har udløst en akut fødevarekrise i Afrika. Samtidig insisterer flere afrikanske lande på ikke at vælge side i krigen. I selskab med Afrika-ekspert, Holger Bernt Hansen, retter vi blikket mod syd.

 • 43. Er Ukraine inde i varmen?

  23. juni 2022

  EU-kommissionen siger ja, men er medlemslandene også klar til at give Ukraine status af kandidatland? Hvad er fordelene og ulemperne - og hvad siger de i Kreml?

 • 42. Vender "røde russerne" tilbage til Bornholm?

  11. juni 2022

  Chefredaktør Flemming Rose svarer på spørgsmål fra podcastens lyttere og løfter sløret for, hvad han selv går og savner svar på.

 • 41. Er Putins spin-diktatur på vej mod et frygt-diktatur?

  03. maj 2022

  Tyranniet har flere ansigter, men hvilket ansigt har Putins regime, og er det ved at forandre sig til noget, vi har set før?

 • 40. Tre måneder med krig i Ukraine - hvad har vi lært?

  27. maj 2022

  Hvad er den vigtigste lektie fra krigen indtil nu, og giver det mening at tale om vindere og tabere af krigen?

 • 39. Bliver Ukraine nogensinde medlem af EU?

  18. maj 2022

  Lykke Friis, direktør for tænketanken Europa, gæster studiet til en snak om krigens konsekvenser for EU og om Ukraines vej ind i klubben

 • 38. Hvad afslører krigen om Rusland som militær stormagt?

  13. maj 2022

  Militærhistoriker Niels Bo Poulsen har for nyligt gennemgået 170 års russisk militærhistorie. Han er derfor den rette at spørge, hvad kendetegner Rusland som militær stormagt, og blev vi snydt af Putins udstillingsvindue i Syrien

 • 37. Er Putins længe ventede tale godt eller dårligt nyt?

  10. maj 2022

  Den 9. maj - Ruslands sejrsdag - er en dag, som mange har afventet med bekymring for, hvad Putin ville finde på. Men hvad sagde præsidenten i sin tale og blev spekulationerne gjort til skamme?

 • 36. Smitter krigen i Ukraine?

  06. maj 2022

  Chefredaktør Flemming Rose har talt med én af USA's mest erfarne diplomater om den nye verdensorden, og om krigens konsekvenser for USA's forhold til Kina.

 • 35. Varsler krigen i Ukraine realismens sejr over liberalismen?

  03. maj 2022

  Debattør og forfatter Kasper Støvring gæster Fri Ukraine for at fortælle om krigens baggrund og konsekvenser set med realismens briller.

 • 34. Hvem er Azov-bataljonen?

  29. april 2022

  De pryder sig med nazi-symboler og bliver kaldt "guf for Putins propaganda". Men hvem er den berømte og berygtede Azov-bataljon?

 • 33. Er Vestens sanktioner et "selvmål"?

  27. april 2022

  I en TV-transmitteret tale trækker Putin på skuldrene af Vestens sanktioner mod Rusland, og kalder dem et “økonomisk selvmål”. Har han ret?

 • 32. Var Sovjetunionens opløsning et fatamorgana?

  23. april 2022

  Hvad nu hvis Sovjetunionen slet ikke gik i opløsning i 1991, sådan som historiebøgerne siger, og det først er nu med krigen i Ukraine, at Sovjetunionen definitivt lægges i graven?

 • 31. Hvad sker der den 9. maj?

  21. april 2022

  Om få uger fejrer russerne national 'sejrsdag' - en dag, som mange spår en vigtig rolle for krigen i Ukraine. Men hvad betyder den 9. maj for Rusland og ikke mindst for Putin?

 • 30. Fri Ukraine Live

  19. april 2022

  I en særudgave mødes chefredaktør Flemming Rose og journalist Sofie Frøkjær med podcastens lyttere til en live-optagelse af Fri Ukraine. Hvad gik der galt i Østukraine - og går podcasten mon Putins ærinde?

 • 29. Hvem er Putins "husfilosof"?

  07. april 2022

  Ivan Ilyin bliver af mange set som kilden til Putins "facisme", men hvem var han og er den tolkning rimelig?

 • 28. Hvordan lyder den russiske krigsmyte?

  06. april 2022

  Fortællingen om krig vandrer fra generation til generation, men hvad kendetegner den russiske krigsmyte?

 • 27. Trykker Putin på knappen?

  04. april 2022

  Er Ruslands præsident parat til at starte en atomkrig og andre spørgsmål fra lytterne.

 • 26. Hvor er oppositionen i Rusland?

  31. marts 2022

  Hvilken betydning har oppositionsleder Aleksej Navalnyj i dag og er der en reel opposition i Kreml?

 • 25. Hvilken rolle spiller USA i krigen?

  30. marts 2022

  Har USA prikket til den russiske bjørn og hvorfor er det dumt, når præsident Biden improviser.

 • 24. Hvem er Volodymyr Zelenskyj?

  28. marts 2022

  Han gik til valg på at sikre fred i landet, men står nu midt i en krig. Hvem er Ukraines præsident?

 • 23. Hvor henter Putin sit tankegods?

  26. marts 2022

  Sovjetisk systemkritiker og KGB-hader inspirerer Putin. Men har den russiske præsident overset noget?

 • 22. Krigens første måned og hvad så nu?

  24. marts 2022

  Chefredaktør Flemming Rose gør efter bedste evne status på krigens første fire uger, og det kan være svært, når alle lyver i krig. 

 • 21. Hvordan virker Putins propagandamaskine?

  23. marts 2022

  Hvad bliver russerne fortalt om krigen og Vesten, og tror de på den Kreml-konstruerede virkelighed?

 • 20. Hvorfor truer Putin med udrensning?

  21. marts 2022

  Putins tale om en ‘naturlig udrensning’ er urovækkende. Men er det en ny trussel og hvem taler han til?

 • 19. Skylder Syrien Putin en krig?

  18. marts 2022

  Chefredaktør Flemming Rose svarer på lytternes spørgsmål bl.a. til Putins fremmedkrigere.

 • 18. Hvem bliver fanget i sanktionernes krydsild?

  16. marts 2022

  Vesten fører krig med økonomiske sanktioner, som kan få konsekvenser for andre end Putin.

 • 17. Er Israel håbet i mørket?

  14. marts 2022

  Hvorfor spås Israel en helt særlig rolle for krigens diplomatiske udvikling.

 • 16. Er Putin helt alene i kommandocentralen?

  13. marts 2022

  Hvem rådfører Putin sig med, og er der en “gylden bro” ud af krigen?

 • 15. Er kineserne med eller imod Putin?

  12. marts 2022

  Krigen i Ukraine har sat Kina i et svært dilemma. Skal de støtte eller fordømme Ruslands invasion?

 • 14. Hvad betyder krigen for hele verdens kornkammer?

  11. marts 2022

  En fødevarekrise lurer forude, men hvem er dens ofre og hvad er historien bag Ukraines sorte jord?

 • 13. Hvad sker der, hvis nogen skyder Putin?

  10. marts 2022

  Ved middagsborde og i kaffekøkkener spekuleres der i attentatforsøg mod Putin. Men er det realistisk, og hvad er konsekvensen?

 • 12. Hvem er Putin?

  09. marts 2022

  Hvem var Putin, før han kom til magten i Rusland, hvem er han i dag og hvad er hans helt store mission?

 • 11. Er stop for russisk gas krigens tungeste våben?

  08. marts 2022

  Med krigen i Ukraine er energipolitik for alvor rykket frem på den sikkerhedspolitiske dagsorden. 

 • 10. Hvem er de rige russiske oligarker?

  07. marts 2022

  Der skrives meget om dem, men hvem er den rige russiske elite og er et paladskup realistisk? 

 • 9. Hvor er Gud i krigen?

  06. marts 2022

  Hvilken rolle spiller den religiøse og kirkelige dimension for splittelsen i Ukraine og for Putins invasion?

 • 8. Afslører mystisk essay Putins masterplan?

  05. marts 2022

  Flemming Rose svarer på lytternes spørgsmål blandt andet til et mystisk essay.

 • 7. Vil krigen ændre verden for altid?

  04. marts 2022

  Er Europa blind for "det onde", og hvilken ny verdensorden indvarsler krigen?

 • 6. Hvordan rammer de økonomiske sanktioner Putin?

  03. marts 2022

  Vesten fører krig med økonomiske sanktioner, men hvad er deres formål og virker de efter hensigten?

 • 5. Hvem snød hvem i Minsk-aftalen?

  02. marts 2022

  I 2015 indgik Rusland og Ukraine en aftale, som én gang for alle skulle stoppe krigen i Østukraine. 

 • 4. Er russerne med eller imod Putin?

  01. marts 2022

  Er krigen i Ukraine overhovedet den almindelige russers krig?

 • 3. Hvorfor taler Putin, som han gør?

  28. februar 2022

  Flemming Rose sætter skarpt på Putins retoriske værktøjskasse og historiesyn.

 • 2. Hvad er Putins logik?

  25. februar 2022

  Er Putins logik også russisk logik? Og hvad har Putin tilfælles med en af tidens mest anti-sovjetiske systemkritikere?

 • 1. Hvorfor nu?

  25. februar 2022

  Sofie Frøkjær interviewer Flemming Rose om timingen af Ruslands invasion af Ukraine.

 • 1. Fri Ukraine

  25. februar 2022

  I Frihedsbrevets nye podcastmagasin fordøjer, fortolker og fortæller Frihedsbrevets chefredaktør Flemming Rose om Ruslands invasion af Ukraine.