NovoLand

Medicinalvirksomheden Novo Nordisk er Danmarks største virksomhed – og det er faktisk en af de allerstørste i hele verden. Men hvilken magt har Novo Nordisk herhjemme? Og er Novo Nordisk ved at blive større end Danmark?

I NovoLand undersøger Frihedsbrevets journalister Mathias Blædel Lorenzen og Lasse Sandborg magten og metoden, der ligger bag Novo Nordisks succes.

For at høre vores podcasts skal du være medlem. Tilmeld dig her
Sæson 1
 • 6. En stat i staten

  14. may 2024

  Hvor langt er folkevalgte politikere gået for at tilfredsstille Novo Nordisk? Og hvor tungt har medicinalgiganten sat sig på det danske sundhedssystem og på Christiansborg? Journalisterne Mathias Blædel og Lasse Sandborg er i dette afsnit på sporet af Novo Nordisks aftryk på det politiske system i Danmark.

 • 5. Kampagnen mod fedme

  25. april 2024

  Udadtil lancerer en patientorganisation en informationskampagne, der skal skabe opmærksomhed på udfordringerne ved at være svært overvægtig. Men ingen steder fremgår det, at organisationen, der har navnet Adipositasforeningen, er næsten udelukkende finansieret af Novo Nordisk.   Journalisterne Mathias Blædel og Lasse Sandborg dykker ned i, hvordan Novo Nordisks lobbyisme opererer i det skjulte.

 • 4. En forskningsskandale?

  18. april 2024

  Novo Nordisk var meget tæt involveret og ændrede konklusionen på et opsigtsvækkende forskningsprojekt, der for første gang i Danmarkshistorien satte kroner og øre på, hvad overvægtige koster samfundet. Men kan man stole på resultatet? Alarmklokkerne ringer hos flere eksperter, der i hårde vendinger kritiserer studiet og forskernes integritet

 • 3. Firmaets mand

  11. april 2024

  Novo Nordisk-bossen Lars Fruergaard Jørgensen har været med til at ændre synet på overvægt ved at slå på, at overvægt er en lidelse. Journalisterne Lasse Sandborg og Mathias Blædel tegner et portræt af den magtfulde erhvervsleder og spørger ham, om han i dag mener, at overvægt er en sygdom.

 • 2. Novosibirsk

  04. april 2024

  Novo Nordisk og Kalundborg har hængt uløseligt sammen siden 1969 – og Frihedsbrevet har dækket de hemmelige møder mellem medicinalgiganten og kommunen, hvor der bliver diskuteret alt fra byggerier til udvikling i folkeskolen.   Men hvor stor indflydelse har Novo Nordisk egentlig på Kalundborg? Og hvad mener borgerne på gaden og byens tidligere borgmester, Tommy Dinesen, om det hele?

 • 1. De hvide kitler

  28. march 2024

  Frihedsbrevet kan afsløre, at Novo Nordisk er den medicinalvirksomhed, som har den stærkeste tilknytning til læger i Danmark. Men hvad betyder det konkret?   I første episode af NovoLand kigger Mathias Blædel Lorenzen og Lasse Sandborg nærmere på to topforskere, Tina Vilsbøll og Filip Krag Knop, der begge har tætte forbindelser til Novo Nordisk. Vi fortæller historien om, at forskerne – både officielt og uofficielt – har spillet vigtige roller for Novo Nordisk, mens medicinalgiganten har gjort sig selv til en verdensførende spiller på det lukrative marked for medicinsk vægttab.