Radikales brutale borgmester: Mia Nyegaards ledelse præget af chikane, overfusninger og frygt – og medarbejderne flygter
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Det korte af det lange
Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard fra Radikale Venstre, har ifølge en lang række tidligere og nuværende medarbejdere trukket et brutalt arbejdsmiljø med ind i forvaltningen med udskamning af medarbejdere, nedværdigende tale og generel utilregnelig adfærd overfor de ansatte.
Det kan Frihedsbrevet nu fortælle, efter at have talt med mere end 10 kilder med tilknytning til forvaltningen. Flere af kilderne arbejder med direkte reference til borgmesteren eller i afdelinger, som er tæt knyttet op af direktions- og ledelsessekretariatet.
Alene siden Mia Nyegaard tiltrådte i januar 2022, er en overvejende del af medarbejdere i det sekretariat, som servicerer borgmesteren – ledelses og direktionssekretariatet – skiftet ud. Og både nuværende og tidligere medarbejdere peger på Mia Nyegaards hårde ledelsesstil som årsagen.
Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyser overfor Frihedsbrevet, at man er bekendt med udfordringer med trivslen i sekretariatet, og at man har igangsat en proces med Arbejdsmiljø København, der er kommunens rådgiver om arbejdsmiljø.
Hele historien
På den radikale politiker Mia Nyegaards skrivebord står der en rød boksebold. En gave fra hendes tidligere arbejdsplads, som nu står på hendes kontor i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune, hvor hun er borgmester.
Men for en lang række nuværende og tidligere medarbejdere er gaven ikke sjov. Den står som en fysisk manifestation af det ubehagelige arbejdsmiljø, som, de beskriver, findes under Mia Nyegaards ledelse. Et arbejdsmiljø, som har ført til sygemeldinger, opsigelser og utilfredshed.
“Det har været en rigtig god arbejdsplads og et velfungerende sekretariat igennem mange år. Efter Mia Nyegaard kom ind som borgmester, er der opstået et forrået og utrygt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne sygemelder sig og skifter job. Hun overfuser, udskammer og nedgør medarbejderne, og det påvirker alle, uanset hvor tæt en rolle man har på hende,” fortæller Mads Larsen. Han var ansat som direktionskonsulent, indtil han forlod forvaltningen i juli 2022.
Han peger på det “katastrofale arbejdsmiljø”, som er kommet i rådhussekretariatet, efter Mia Nyegaard tiltrådte i januar 2022, som den direkte årsag til, at han nu har forladt sit job i forvaltningen.
Andre kilder beskriver, at de udtaler sig i afmagt, da ledelsen, ifølge samtlige kilder Frihedsbrevet har talt med, er bekendt med problemerne med arbejdsmiljøet under Mia Nyegaard og har været det i længere tid, men at der ikke er sket handling, der har ændret på problematikken.
Af hensyn til deres arbejdssituation ønsker kilderne ikke at stå frem, men udtaler sig anonymt. Frihedsbrevet er bekendt med alle kildernes fulde identiteter og tilknytning til forvaltningen.
Samtlige kilder, som Frihedsbrevet har kontaktet, har indvilliget i at snakke med os, og samtlige har bekræftet fortællingerne om det dårlige arbejdsmiljø.
Det arbejdsmiljø, som udspiller sig under Mia Nyegaards ledelse, bliver beskrevet som brutalt og utryghedsskabende.
Et problem, som beskrives gentagende gange, er, at borgmesteren er “humørsyg.”
“I det øjeblik om morgenen, når borgmesteren møder ind, så sidder alle og er nervøse. Hun kommer nogle gange ud og kaster med notater, hvis det ikke følger hendes sirlige system. Hun siger aldrig godmorgen. Hun er ofte rasende, i det sekund hun møder ind. Timer efter kan hun være overglad. Man ved aldrig, hvad der venter en,” fortæller en nuværende medarbejder.
Borgmesteren kan ifølge kilderne finde på at udskamme medarbejdere foran andre, udvælge sig specifikke medarbejdere og køre på dem, bagtale både ledende og ikke-ledende medarbejdere, når de ikke er til stede, og råbe ad medarbejdere.
Kilderne beskriver en velkørende forvaltning, hvor der under skiftende borgmestre har været et godt arbejdsmiljø. Lige indtil Mia Nyegaard overtog borgmesterposten.
Ifølge medarbejderne i forvaltningen advarede Mia Nyegaard medarbejderne om sit temperament, da hun tiltrådte som borgmester, og fortalte, at man ikke skulle tage det ilde op, hvis hun blev vred. Det var bare hendes facon, fortalte hun ifølge kilderne.
Og den facon har nu sat dybe spor i arbejdsmiljøet i forvaltningen, lyder det.
Mia Nyegaard har valgt at svare på kritikken i denne artikel skriftligt. Hun skriver:
“Jeg er utroligt ked af, at nogen har den her oplevelse. Det vil jeg gerne beklage. Jeg må og kan ikke kommentere på personalesager. Til gengæld kan jeg sige, at jeg som menneske er umiddelbar, tillidsfuld og nogle gange direkte. Som borgmester og politiker er jeg drevet af at skabe resultater for København, københavnerne og københavnernes skattekroner. Det betyder også, at der stilles krav til det faglige niveau i organisationen”
Nedsmeltningsmødet
Kritikken fra både nuværende og tidligere medarbejdere er ikke kun rettet mod Mia Nyegaard.
“Vi er vant til, at politisk valgte ledere kan have en anden ledelsesstil og nogle gange også være kortere for hovedet end embedsmænd,” fortæller en kilde.
Problemet opstår dog, fordi ledelsen i forvaltningen ikke formår at skærme de almene medarbejdere fra Mia Nyegaards vredesudbrud.
“Direktion er fuldstændig klar over, hvad der foregår, men de foretager sig ikke noget. Der er en følelse af, at der sidder en direktion, som ikke griber ind, selvom de burde,” fortæller en nuværende medarbejder i forvaltningen.
Det er på trods af, at der det seneste år har været afholdt adskillige krisemøder i direktions- og ledelsessekretariatet om det dårlige arbejdsmiljø. Ifølge kilderne kan møderne føres direkte tilbage til Mia Nyegaards ledelse.
Et af de møder, der går igen i fortællingen om borgmesterens ledelse, omtales internt i forvaltningen som nedsmeltningsmødet.
Mødet blev afholdt i foråret 2022, hvor arbejdsmiljøet var på dagsordenen, og hvor en række medarbejdere fortalte om deres utilfredshed med arbejdsmiljøet. Mødet endte dog langt fra konstruktivt, men resulterede i stedet i, at medarbejdere gik grædende hjem.
Flere af hinanden uafhængige kilder beskriver, at medarbejdere er brudt sammen i gråd eller er gået grådkvalte hjem fra arbejdet som direkte konsekvens af det arbejdsmiljø, der er i forvaltningen under Mia Nyegaard.
Ifølge kilderne er flere medarbejdere blevet sygemeldt på baggrund af arbejdsmiljøet, mens andre har sagt deres job op eller har bedt om at blive flyttet.
Samtidig har de mange krisemøder ikke haft en mærkbar konsekvens for arbejdsmiljøet.
Så sent som i november har der igen været afholdt krisemøder i forvaltningen om borgmesterens ledelsesstil. Ifølge medarbejderne har møderne denne gang været konstruktive nok, så længe emnet har været Mia Nyegaards ledelsesstil. Når det til gengæld har handlet om forvaltningen og specifikke chefer, har tonen været hård, og medarbejderne er blevet beskyldt for ikke at løfte de opgaver, som de skal.
Udser sig medarbejdere og kører på dem
Borgmesteren har ifølge flere af kilderne udset sig flere medarbejdere, som hun ikke kan lide, og som hun retter en stor del af personangrebene mod.
Samtidig beskriver flere, at Mia Nyegaard bagtaler disse medarbejdere overfor andre og åbent har beskrevet, at der er navngivne folk, hun bestemt ikke kan lide.
“Hun ser sig sur på en person og er helt tydelig omkring, at hun ikke kan lide vedkommende,” udtaler en medarbejder anonymt og fortsætter:
“En ting er en måde at tale på. En anden ting er også måden, som man ikke taler på. Altså at man ignorerer medarbejdere og taler nedsættende om dem bag deres ryg.”
Selvom borgmesteren udser sig specifikke medarbejdere, beskriver de anonyme kilder, at voksenskælduden og overfusningerne kan rettes mod alle medarbejdere, og at alle kan stå for skud.
Flere medarbejdere, der har eller har haft arbejdsmæssig tilknytning til forvaltningen, beskriver at have haft ondt i maven over at gå på arbejde, og at de aldrig vidste, hvor de havde borgmesteren henne.
Det ene øjeblik kan hun ifølge de anonyme kilder rose medarbejdere, og det næste øjeblik overfuse dem.
“Alle kan stå for skud, og man får skudt mange ting i skoene. Alt fra at en sag til udvalget ikke er blevet skrevet på en måde, som Mia Nyegaard kan lide det, til at hendes kalender er booket på en måde, hun ikke bryder sig om. Jeg har set hende blive rasende over, at der ikke var den rigtige kaffe i kaffemaskinen. Alle kan stå for skud,” fortæller en nuværende medarbejder.
Radikal samværspolitik
Mia Nyegaards parti, Radikale Venstre, har efter en række sager med krænkelser, der blandt andet fik den tidligere formand Morten Østergaard til at trække sig, indført en samværspolitik.
Retningslinjerne skal sikre, at ingen medlemmer af partiet oplever uacceptabel adfærd.
“Uacceptabel adfærd finder sted, når folkevalgte, menige medlemmer eller ledere/medarbejdere udviser uønsket verbal eller fysisk adfærd med det formål eller den virkning at krænke en anden persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima,” står det i samværspolitikken.
Da Ekstra Bladet og Frihedsbrevet kunne beskrive, hvordan den Radikale Europa-parlamentariker Karen Melchior havde ledt sit kontor i Bruxelles særdeles hårdt med et utrygt arbejdsmiljø til følge, opfordrede Radikales hovedbestyrelse Melchior til at trække sig fra sit mandat på grund af brud på samværspolitikken.
Dykker man længere ned i partiets samværspolitik, står der, at uacceptabel adfærd eksempelvis også kan være sårende bemærkninger, bagtalelse eller udelukkelse fra det sociale og faglige fællesskab, at blive råbt ad eller latterliggjort, nedvurdering af ansattes eller frivilliges arbejde, deres arbejdsindsats eller deres kompetence, fjendtlighed eller tavshed som svar på spørgsmål eller forsøg på samtale.
Altsammen ting, som, kilderne beskriver, er en del af den adfærd, som præger Mia Nyegaards ledelse og arbejdsmiljøet under hende.
Partiet skriver desuden i samværspolitikken, at de ikke accepterer nogen form for krænkende adfærd.
Det siger Mia Nyegaard
Frihedsbrevet har bedt Mia Nyegaard om et interview. Hun har dog svaret skriftligt på de kritikpunkter af hendes ledelsesstil, som denne artikel beskriver.
Om sin ledelsesstil skriver hun:
”Jeg er utroligt ked af, at nogen har den her oplevelse. Det vil jeg gerne beklage. Jeg må og kan ikke kommentere på personalesager. Til gengæld kan jeg sige, at jeg som menneske er umiddelbar, tillidsfuld og nogle gange direkte. Som borgmester og politiker er jeg drevet af at skabe resultater for København, københavnerne og københavnernes skattekroner. Det betyder også, at der stilles krav til det faglige niveau i organisationen”
Om boksebolden på sit kontor, skriver hun:
”Det er rigtigt, der står en legetøjsudgave af en boksebold fra Tiger på borgmesterkontoret. Det er en afskedsgave fra Socialforvaltningens direktion, som blev givet med et glimt i øjet i forhold til alle de frustrationer, vi havde haft under covid-håndteringen eller mangel på samme særligt for de mest udsatte og sårbare københavnere. Vi skrev mange breve til de forskellige ministre i den periode, fordi det altid var de sårbare og udsatte på socialområdet, der ikke var taget med i de mange tiltag. Og der sagde vi tit for sjov til hinanden, at vi skulle have en boksebold – konteksten var, at min tidligere direktør havde sat en rigtig en op i haven for at kunne træne”.
”Den står fremme for at minde mig som politiker om, der er meget at kæmpe for. At jeg kæmper for København og københavnerne. I forrige valgperiode kæmpede jeg i fire år for de mest udsatte og sårbare københavnere og nåede langt. Der kom flere penge til et område, som manglede. På kultur- og fritidsområdet glæder jeg mig til at kæmpe for at skabe kultur- og fritidstilbud til endnu flere københavnere. For bredden, for de dygtige og for de sårbare”
Direktionen i Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyser følgende:
”Direktionen beklager, at nogle medarbejdere har haft den oplevelse. Vi kommenterer ikke på personalesager, men er opmærksomme på, at der er medarbejdere, som har oplevet udfordringer med trivslen i sekretariatet. Dette tager vi alvorligt. Derfor har vi sammen med medarbejderne aftalt at igangsætte en proces med bistand fra Arbejdsmiljø København, som er kommunens rådgiver om arbejdsmiljø for at få taget hånd om de udfordringer, som nogle medarbejdere i sekretariatet oplever. Samtidig fortsætter vi arbejdet med at opbygge et effektivt og professionelt sekretariat til betjening af direktion og borgmester med de krav til kompetencer og kvalitet, som det fordrer. For os er det vigtigt, at et godt arbejdsmiljø går hånd i hånd med at levere gode resultater”