Byggematador fik 100.000 skattekroner af borgmester og donerede bagefter 50.000 til hans valgkamp: Kan ligne “korruption”, mener ekspert

Det korte af det lange
Først den ene vej, så den anden vej.
Sådan løb pengene fra Aalborg Kommune og borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) til byggematador Jesper Skovsgaard før kommunalvalget i 2017.
Ganske usædvanligt tikkede der i april 2017 100.000 skattekroner fra Aalborg Kommune ind på kontoen i Jesper Skovsgaards ejendomsselskab 2E Group.
Fakturaen, som Frihedsbrevet er i besiddelse af, er stilet direkte til borgmesterens privatadresse i det vestlige Aalborg og dækker over et bidrag til det populære TV2-program Nybyggerne, som 2E leverer boliger til.
Fire måneder efter Jesper Skovsgaards firma modtog 100.000 kroner, strømmede der 50.000 kroner ind på kontoen hos Socialdemokratiets lokalafdeling i Aalborg forud for kommunalvalget, hvor Thomas Kastrup-Larsen som siddende borgmester var spidskandidat.
Pengene kom fra tre af Jesper Skovsgaards selskaber og var delt op i tre portioner. Èn donation af 10.000 kroner og to donationer af 20.000 kroner. Fordi ingen beløb i sig selv oversteg beløbsgrænsen på 20.000 kroner, kunne det lade sig gøre at holde donationerne anonyme, ligesom Jesper Skovsgaard kunne gå under radaren.
Frihedsbrevet kan afsløre sagen på baggrund af hemmelige bilag, som vi er kommet i besiddelse af.
Sagen efterlader rigmanden Jesper Skovsgaard og borgmester Thomas Kastrup-Larsen med alvorlige forklaringsproblemer. Det mener i hvert fald flere partier på rådhuset og flere eksperter i offentlig forvaltning.
Sådan lyder kritikken
En af dem er Frederik Waage, juraprofessor på Juridisk Institut ved Syddansk Universitet (SDU), som ser med stor alvor på sagen.
“Det tidsmæssige sammenfald (mellem transaktionerne, red.) er påfaldende. Det er klart, at kommunens midler ikke må bruges som modydelse for bidrag til en valgkamp,” lyder vurderingen fra Frederik Waage, der mener, at sagen ikke ser godt ud for borgmesteren og kalder på en forklaring.
Jesper Olsen, formand for antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals danske afdeling, mener, at forløbet set udefra kan være kriminelt.
“Det kunne godt ligne returkommission,” siger Jesper Olsen og tilføjer:
“Returkommission i sådan en sag er også korruption, fordi det er misbrug af magt til egen vinding.”
Returkommission kan ifølge straffeloven straffes med op til flere års fængsel.
Perspektiv
Transparency-formanden sammenligner sagen med en tidligere skandalesag fra Aalborg i begyndelsen af 1980’erne, hvor den socialdemokratiske borgmester Marius Andersen blev dømt for bestikkelse, da han fik foræret et “mosgrønt badeværelse” fra en storentreprenør uden at betale for det.
“Det her kunne godt ligne et grønt badeværelse anno 2017,” siger Jesper Olsen.
Balladen kommer efter, at Frihedsbrevet i december kunne afsløre, at Jesper Skovsgaard, der er storsponsor af Socialdemokratiet, på flere byggepladser har samarbejdet med et firma, der er ejet af en Hells Angels-præsident.
Frihedsbrevet har også kunnet afsløre, at DKT Byg, der er fast hovedentreprenør på 2E’s projekter og delvist ejet af Jesper Skovsgaard, trækker en række ubetalte regninger for adskillige millioner til kreditorer, der aldrig er blevet betalt. Frihedsbrevet har talt med flere kreditorer, der fortæller, at de som følge af firmaets manglende betaling, er gået konkurs.
En sag for politiet
På rådhuset sender sagen flere politikere op i det røde felt.
Det gælder blandt andet Enhedslistens rådmand Per Clausen (Ø).
“Hvis borgmesteren har fået støtte fra én person, hvor han har fået 50.000 kroner, så er det efter min overbevisning en overtrædelse af lovgivningen. Hvis det er rigtigt, så er det en sag for politiet og fuldstændig uacceptabelt,” siger Per Clausen med henvisning til, at Jesper Skovsgaard var direktør i alle tre selskaber, som pengene er overført igennem.
Beløbene blev overført gennem tre ejendomsprojekt-selskaber, hvor Jesper Skovsgaard ejede det ene alene, mens han i 2017 ejede 50 procent af de andre.
Per Clausen vil se nærmere på relationen mellem Jesper Skovsgaard og borgmesteren. Desuden vil han have en forklaring på, hvorfor kommunen brugte 100.000 skattekroner på at støtte Jesper Skovsgaard.
“Hvis borgmesterens valgkamp finansieres på en måde, som er en omgåelse og hemmeligholdelse af politisk valgkampsstøtte, så er det selvfølgelig dybt kritisabelt,” siger rådmanden.
Både Venstre og Dansk Folkeparti vil have gransket, om der stikker noget under:
“Det giver anledning til, at det er noget, der skal kigges nærmere på. For det ser uheldigt ud,” siger Venstre-leder i Aalborg og rådmand Jan Nymark Thaysen.
Hos Dansk Folkeparti giver sagen rådmand Kristoffer Hjort Storm en besk smag i munden.
“Jeg håber ikke, han har fået pengene, fordi han er sponsor til Socialdemokratiet. Men det er da klart, at det kan man godt få mistanke om,” siger han og tilføjer:
“Så vidt jeg ved, så har Jesper Skovsgaard råd til at betale for sine materialer, når han bygger huse,” siger Kristoffer Hjort Storm.
Det har vi fundet ud af
Grundlaget for transaktionen mellem Jesper Skovsgaard og kommunen blev etableret i foråret 2016, da Jesper Skovsgaard rettede henvendelse til borgmesteren for at høre, hvad kommunen kunne bidrage med, hvis TV2-programmet Nybyggerne løb af stablen i Aalborg i 2017.
Af en mailkorrespondance, som Frihedsbrevet har fået aktindsigt i, fremgår det, at Thomas Kastrup-Larsen indkaldte kommunaldirektør Christian Roslev, daværende rådmand for By- og Landskab Hans Henrik Henriksen og stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen til et møde med Jesper Skovsgaard.
Ifølge Aalborg Kommune er der ikke noget mødereferat fra mødet. Kommunen oplyser, at det efterfølgende blev aftalt, at der skulle overføres 100.000 kroner til 2E for at lave en brandingfilm om Aalborg.
Hans Henrik Henriksen, der trak sig efter det nyligt overståede kommunalvalg, kan godt huske, at der var et møde.
“Jeg kan ikke erindre, at der blev besluttet, at vi skulle give 100.000 kroner. Men jeg kan huske, at vi nikkede til, at det var en god idé, at man henlagde Nybyggerne til Aalborg,” siger Hans Henrik Henriksen.
Kommunaldirektør Christian Roslev skriver i et skriftligt svar, at mødet handlede om Nybyggerne og kommunens bidrag.
Det har ikke været muligt at få fat i Peder Baltzer Nielsen, der er hjemsendt i en verserende sag om ulovlige udbygningsaftaler i kommunen.
Det siger borgmesteren
Frihedsbrevet har stillet Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen en række spørgsmål. Desværre var borgmesteren optaget af møder hele dagen, lød meldingen fra kommunen.
Adspurgt til Jesper Skovsgaards støtte af den socialdemokratiske lokalforening, hvor borgmesteren var opstillet som spidskandidat, svarer borgmesteren:
“Angående valgkampsstøtte kan jeg oplyse, at jeg ikke har fået nogen personlige bidrag til min valgkamp i hverken 2017 eller i 2021. Socialdemokratiets formand Jens Larsen Pedersen har ansvar for den valgkampsstøtte, som Socialdemokratiet Aalborg indsamler.
“Jeg har armslængde til dette arbejde og har derfor heller indsigt i det,” skriver borgmesteren.
På spørgsmålet om, hvad der skete på det møde, hvor det angiveligt blev besluttet at sende 100.000 skattekroner til Jesper Skovsgaard, og hvorfor der ikke foreligger noget referat fra det møde, skriver borgmesteren følgende:
“Jeg husker godt sagen om Nybyggerne. Aalborg Kommune støttede i den forbindelse en branding film for Aalborg, som var en del af programmet. Vi tænkte, at det var god markedsføring af Aalborg at få filmen med som en del af programmet. Hvorfor der ikke foreligger et referat fra det pågældende møde, er jeg ikke vidende om.”
Frihedsbrevet vil forsøge at få et længere interview med borgmester Thomas Kastrup-Larsen.
En sjov detalje
Nybyggerne er blevet optaget flere steder i landet. Blandt andet i Silkeborg, Hedehusene, Kolding og Furesø Kommune, som Jesper Skovsgaard over for Thomas Kastrup-Larsen siger “hjalp os på forskellig vis”.
Det har ikke været muligt at opklare, hvad hjælpen dækker over, da Jesper Skovsgaard ikke er vendt tilbage på Frihedsbrevets henvendelse. Men Furesø Kommune oplyser, at kommunen ikke har givet støtte til 2E/Jesper Skovsgaard og blot blev orienteret om, at optagelserne ville finde sted.
Hverken Silkeborg, Kolding eller Høje Taastrup Kommune, hvor Hedehusene ligger, har givet tilskud, oplyser de tre kommuner.
Randers Kommune, hvor Nybyggerne også er blevet optaget, er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
En meget, meget usædvanlig sag
Det er ikke første gang, at hemmelige donationer til politikere bliver kendt i offentligheden. I 2019 var der den såkaldte Britt Bager-sag, der handlede om, at de Konservatives Britt Bager som folketingskandidat for Venstre i 2015 havde modtaget 100.000 kroner fra samme person via fem selskaber, uden det blev indberettet.
Den efterfølgende politiefterforskning blev indstillet i 2020. Og Britt Bager forsvarede sig med, at hun overholdt lovens bogstav og ikke lovens ånd, som hun blev kritiseret for ikke at leve op til, da politikeren nægtede at oplyse navnet på donoren.
På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole mener kommunalforsker Roger Buch, at sagen på mange måder udstiller, at åbenhedsreglerne, der i dag betyder, at donationer under 21.900 kroner forbliver anonyme, ikke virker.
“Reglerne er skabt for at sikre åbenhed og for at beskytte imod korruption og vennetjenester. Hvis en person, som arbejder tæt sammen med kommunen, støtter et parti gennem flere selskaber, kan det altså ske fuldkommen skjult. Det er imod lovens ånd, men fuldt lovligt,” siger Roger Buch, der ikke forstår, hvorfor kommunen skal yde bidrag til 2E for at levere boliger til et tv-program.
“Det ord, der er i mit hoved, er mystisk. Det er meget, meget usædvanligt. Og det er svært at forstå, at man betaler en faktura til en underleverandør til et tv-program. Det skriger på, at man får forklaret, hvad pokker der foregår, for det er højst usædvanligt,” siger kommunalforskeren.
Frihedsbrevet beskrev i december, hvordan Jesper Skovsgaard i Socialdemokratiets seneste regnskab fra 2019 figurer som én af de ni sponsorer, der giver mere end 20.900 kroner, som den daværende grænse for anonymitet lød på.
I et LinkedIn-opslag forsøgte Jesper Skovsgaard at dementere det, da han skrev, at hans donationer til Socialdemokratiet lå mere end 10 år tilbage i tiden.
Den påstand står dog i skærende kontrast til donationerne fra 2017 til Aalborgs borgmesters socialdemokratiske lokalforening.
Jesper Skovsgaard har ikke ønsket at stille op til interview. Via hans advokat Casper Gammelgaard afviser han i et skriftligt svar, at der er nogen sammenhæng mellem aftalen med Aalborg Kommune og donationerne til Socialdemokratiet, der ikke er i strid med lovgivningen.
“Alle bidrag til Socialdemokratiets lokale valgkampagne gennem årene er naturligvis sket i overensstemmelse med regler for partibidrag på tidspunktet, det er givet, hvilket også er bekræftet af eksperter, der er forespurgt,” lyder svaret.
Om bidraget fra kommunen skriver byggematadoren.
“Aalborg Kommunes interesse i dette bidrag var at modtage en professionel produceret Metronome Promotion film om Aalborg. Mine klienter kunne efterfølgende konstatere, at filmen blev brugt flittigt af kommunen.”
Det mangler vi svar på
Hvorfor dækkede Jesper Skovsgaard over donationerne? Hvem besluttede, at 2E skulle have 100.000 kroner? Hvad blev der snakket om på mødet uden mødereferat? Og hvorfor skulle fakturaen på 100.000 kroner stiles personligt til borgmesterens privatadresse?
Hvis du ved noget om Jesper Skovsgaard, som vi bør interessere os for, kan du henvende dig til mathias@frihedsbrevet.dk eller frihedsbrevet@protonmail.dk. Alle henvendelser behandles med største fortrolighed.