Danske bryggerier sponsorerede middage, fester og gratis lokaler til flere partier

Foto: Carlsberg
Det korte af det lange
Gennem en længere årrække har lobbyisterne i Bryggeriforeningen sponsoreret middage, drikkevarer og stillet lokaler gratis til rådighed, når en række af Folketingets partier har afholdt eksempelvis gruppemøder og i et enkelt tilfælde en sommerfest.
Det kan Frihedsbrevet afdække på baggrund af samtaler med en lang række kilder med kendskab til arrangementerne, og flere partier bekræfter nu Bryggeriforeningens praksis.
Eksempelvis afholdt Det Konservative Folkeparti i 2020 gruppemøde i øl-lobbyens lokaler, hvorefter politikerne og deres ægtefæller fik serveret middag på bryggeriernes regning. Det bekræfter partiets pressechef Filip Lauritzen, da Frihedsbrevet præsenterer ham for oplysningerne.
“Vi har de senere år én gang lånt et lokale af Bryggeriforeningen. Det var i 2020, hvor vi først holdt gruppemøde halvanden time i et lokale i det gamle Carlsberg, derefter holdt direktøren for Bryggeriforeningen 15–20 minutters oplæg, og så var der derefter middag med ægtefæller, som Bryggeriforeningen bød på,” siger Filip Lauritzen.
Også Venstre og Radikale har ifølge Frihedsbrevets oplysninger fået stillet gratis lokaler til rådighed af Bryggeriforeningen samt fået middag og våde varer uden beregning.
I 2016 betalte Bryggeriforeningen for en sommerfest i Radikale Venstre.
Derfor er det vigtigt
Det er ikke første gang, der kastes lys på Bryggeriforeningens skjulte lobbyisme.
I en artikelserie har Jyllands-Posten afsløret, at organisationen i al hemmelighed har assisteret og betalt ungdomspartiernes kamp imod, at der skulle indføres en aldersgrænse på 18 år for at købe alkohol. Grænsen går i dag på 16 år i detailhandlen.
Men lobbyindsatsen har altså ikke kun begrænset sig til ungdomspartierne.
Ifølge Jesper Olsen, formand for Transparency Internationals danske afdeling, har de gratis middage og ditto lån af lokaler karakter af partistøtte, som skal oplyses i partiregnskaberne.
“Det er, hvad vi kalder ‘hyggekorruption’, fordi det er en gråzone af noget smørelse, som pakkes ind i hygge og gode relationer. Udover at stille hyggen til rådighed stiller Bryggeriforeningen også lokaler og faciliteter til rådighed, mod at de holder oplæg om, hvad de går og laver,” siger Jesper Olsen og uddyber:
“Det her handler om at vedligeholde sine politiske kontakter, til når man har brug for dem.”
Det har vi fundet ud af
Bryggeriforeningen har sponsoreret middage og lånt lokaler til flere partier.
Kilder fortæller, at Radikale Venstre også har nydt godt af øl-lobbyens goder i flere sammenhænge. I 2016 afholdt partiet eksempelvis en sommerfest, som var betalt af Bryggeriforeningen. Overfor Frihedsbrevet bekræfter Radikale Venstres sekretariatschef, Lars Beer, at der var et socialt arrangement, som var betalt af øl-lobbyen – dog skulle deltagerne selv betale for vin, ligesom partiet betalte for at leje et medbragt musikanlæg, oplyser han.
Sekretariatschefen fortæller, at partiet efter et oplæg fra Bryggeriforeningen tog del i et socialt arrangement med middag og øl. Han anslår, at der deltog mellem 30 og 40 personer fra partiet.
Dermed har Bryggeriforeningen sparet partiet for at bruge penge på lokaleleje og forplejning.
Alligevel fremgår det ikke af partiets regnskab som partistøtte, viser en gennemgang.
“Hvis det arrangement var i dag, så ville det stå i vores årsrapport. Det er der ingen tvivl om,” lyder erkendelsen fra Lars Beer Nielsen.
Hvorfor ville det dét?
“For en sikkerheds skyld tror jeg, at man skal være meget sikker på, om noget er lobbyvirksomhed eller en formuefordel for partiet og derfor skal med som donation, selvom det er naturalier,” siger den radikale sekretariatschef.
Ifølge Frihedsbrevets oplysninger har også Venstre flere gange fået stillet lokaler til rådighed, men partiet har ikke ønsket at svare på spørgsmål. Dog fremgår det af partiets regnskaber, at Bryggeriforeningen er nævnt som bidragsyder i partiregnskaberne fra 2016, 2018 og 2019. Om det er lån af lokaler eller kontant partistøtte, er uvist.
Derudover fortæller en række kilder, at Konservatives brug af lokalerne i 2020 ikke var en enlig svale, men også er sket for år tilbage. Partiets pressechef Filip Lauritzen siger:
“Det er muligt, at det har fundet sted tidligere år, jeg har kun været her siden 2017. Men det er ikke noget, der har været fast rutine for.”
Arrangementet fra 2020 fremgår ikke af Konservatives partiregnskab. Adspurgt, hvorfor det er tilfældet, svarer pressechefen, at der er ikke er tale om en donation, men en invitation.
Frihedsbrevet har også spurgt Socialdemokratiet og SF, hvorvidt de har fået stillet lokaler til rådighed og middag til rådighed af Bryggeriforeningen på linje med de blå partier.
De har ikke ønsket at svare.
Det siger en af deltagerne
Konservatives folketingsmedlem Per Larsen deltog på det gruppemøde i 2020, hvor Konservative fik stillet gratis lokaler til rådighed med efterfølgende betalt middag.
Han husker udmærket aftenen, men erindrer dog ikke, at der skulle have været ægtefæller med, sådan som partiets presseafdeling oplyser til Frihedsbrevet.
“Det gik ud på, at vi holdt et gruppemøde, og så var det henlagt til Carlsberg Byen, og Bryggeriforeningen holdt et indlæg om, hvordan de så verden. Så fik vi noget mad efterfølgende.”
Du er sundhedsordfører, og alkoholindustrien er jo et felt, du berører i dit arbejde. Hvad tænker du om, at du som sundhedsordfører går ud og spiser og drikker på Bryggeriforeningens regning?
“Vi kommer jo i mange sammenhænge ud til alle mulige organisationer, og det er jo en måde at få os i tale på, og det synes jeg sådan set ikke, jeg har et problem med. Der er jo masser af organisationer, der inviterer i ét væk.”
Du siger, at det er en måde at få jer i tale på. Det er en måde at købe sig adgang til jer på?
“Det kan man sige. Det er jo klart, at så får man et nærmere kendskab til hinanden og på den måde har mulighed for også efterfølgende at optage dialog om et eller andet. Det er vel det, der er formålet med det, må man gå ud fra.”
Hvorfor tror du, at Bryggeriforeningen gør det? Er det for at få jer i tale?
“Ja, selvfølgelig er det da dét. Det er jo sådan, det er. Det er jo ikke for sjovs skyld. Det er selvfølgelig, fordi de så kommer tættere på… sådan er det jo tit. Det er jo det samme med alle mulige organisationer. Hovedorganisationen inviterer jo også. Landbrug & Fødevarer og Fiskeriforeningen… alle mulige inviterer jo også til arrangementer, hvor der indgår noget mad. Så det er jo sådan set en måde at drive lobbyvirksomhed på.”
Hvor går grænsen?
“Det er ikke noget, jeg tager notits af på den måde. Jeg holder jo også masser af møder. Folk, der ringer og spørger, om de kan få et møde, og det kan de jo. Det er jo lidt i samme niveau.”
Der har tidligere været sager, hvor politikere har fået gratis EM-billetter. Hvor synes du, at grænsen går?
“Jeg har ikke noget imod, at vi bliver inviteret af nogen, som godt vil holde et møde, og hvis det så tilfældigvis passer med, at det også er spisetid, at man så spiser noget mad. Hvis det så er billetter og sådan noget der, så begynder man at skulle tænke sig en lille smule om, om det her også er noget, man har lyst til.”
Så når en privat organisation, en lobbyvirksomhed, stiller lokaler til rådighed og betaler en middag, så er det noget helt andet end at få billetter til en landskamp eksempelvis?
“Ja, det er det helt sikkert. Det har jo en anden værdi, hvis man pludselig får nogle billetter, som har kostet nogle penge,” siger Per Larsen.
Baggrund
Det er ikke et ukendt fænomen, at organisationer stiller partier ydelser til rådighed i stedet for at støtte partierne direkte med kontante pengebeløb.
Tilbage i 2015 kom det eksempelvis frem i Berlingske, at Dansk Erhverv havde betalt en regning på 68.750 kroner for at få regnet på Liberal Alliances økonomiske politik. Dog fremgik det ikke af partiets regnskab, og det var en klar fejl, sagde eksperter dengang.
Ifølge Roger Buch, forskningslektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, skal den slags naturalier betragtes som partistøtte, og dermed skal navnet på giveren oplyses, hvis værdien overstiger 22.200 kroner, som er grænsen for offentliggørelse af bidragsyderen.
“Hvis man aflaster partiet for en udgift, og man betaler for afholdelse af møde og forplejning, så er det åbenlyst partistøtte. Så skal værdien oplyses, hvis den overstiger beløbsgrænsen. Det kloge eller det forsigtige er at opgive det for partierne,” siger Roger Buch.
Dog kan møderne i Bryggeriforeningen være i en gråzone, lyder det.
“Hvis det er for at aflaste partiet for nogle udgifter, så er det partistøtte. Hvis det er for at hive politikere ind til en sammenkomst, så er det lobbyisme,” siger Roger Buch.
Det mangler vi svar på
Bryggeriforeningen er interesseorganisation for landets bryggerier, og siden den 1. juni i år har Nick Hækkerup, nu forhenværende justitsminister, været direktør.
Vi ville gerne have spurgt, hvad organisationen håber på at få ud af frynsegoderne, som politikerne får stillet til rådighed. Det ønsker man ikke at oplyse nærmere.
Bryggeriforeningens kommunikationschef, Louis Illum Honoré, siger, det er en naturlig del af deres arbejde at have kontakt til partier og politikere, men han vil ikke gå yderligere i detaljer.
“Vi ser ikke nogen grund til at dele med andre, hvordan vi udfører det arbejde i praksis.”
Efter Nick Hækkerup tiltrådte i foråret, gik Bryggeriforeningens direktør gennem 26 år, Niels Hald, på pension. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.