Fri Finans uge 38: Hvor er Gritt?

Pressefoto: Deloitte
Kære læser
Vi starter denne uges nyhedsbrev i afdelingen for bizarre reklamevideoer. Af en eller anden årsag har landets PR-bureauer fået overbevist en række af Danmarks største virksomheder om, at de skulle se at få lavet en række dybt mærkværdige reklamevideoer.
Vi lægger ud med rådgivningsgiganten Deloitte, der har udrullet kampagnen Freedom To Grow. Frihed til at vokse. Måske det ville være dumt at gå i byen med det modsatte? Hos os kan du ikke udvikle dig?
Hvem er Gritt?
Om det er en slags modtræk til Dansk Folkepartis “Stop Woke”-hjemmeside vides ikke, men efter at have gennemset en fem minutter lang video om, hvor fedt det er at arbejde hos Deloitte, er vi i tvivl om, at vi nogensinde har set noget, som er mere politisk korrekt.
Vi møder tre skæbner hos Deloitte, som skal vise os, hvor godt arbejdslivet kan være. At virksomheden i årevis har været kendt for at piske helt unge revisortrainees gennem 70–80-timers arbejdsuger, synes at være glemt.
Første medarbejder er konsulenten Mie, der arbejder med grøn omstilling. Hun har en kvindelig arkitekt-kæreste, som bor i Lissabon, og så er det jo heldigt, at Deloitte gik med til, at hun nu kunne arbejde fra kontoret i Lissabon. Arbejdslivet er skønt, men lo and behold. Nu skal arkitektkæresten til at arbejde i Singapore, men selvfølgelig har Deloitte også et kontor der.
Den næste medarbejder er Sami. Han er revisor og overrasket over, hvor højt hans arbejde bliver værdsat af hans kollegaer og chefer. Men først og fremmest så er han far med stort F, for der er nemlig plads til begge dele hos Deloitte. Skønt.
Sidste medarbejder er Gritt Beck Jensen. Hun elsker sit job. Det gør hun virkelig. Hun arbejder med digital transformation og cyberstrategi. Vildt. Og så er hun blevet partner i Deloitte. Det er godt, synes hun, for så har hun mere tid til at bidrage som leder. Filmen afsluttes med, at Gritt overrækkes et partner-diplom fra Deloitte.
På Fri Finans synes vi, at det lød som en rigtig god historie. Derfor ringede vi til Deloitte for at snakke nærmere med deres nye partner Gritt Beck Jensen.
Men hvad var den nu af? Da vi ringede til receptionen i København, kunne de ikke finde én eneste medarbejder i Danmark, der hed Gritt Beck Jensen.
Vi skrev herefter til Deloittes pressechef og spurgte, om hun måske kunne hjælpe med at finde frem til Deloittes nye partner.
“Karakteren Gritt Beck Jensen i vores kampagnefilm er fiktiv og spillet af en skuespiller, så det er forklaringen på, at du ikke kan få hende i røret, når du kontakter receptionen,” lød svaret fra Deloittes pressechef Anna Simonsen.
Hvad søren? Har Deloitte virkelig været nødsaget til at hyre skuespillere og opfinde falske partnerskaber for at vise, hvor lækkert et sted de er at arbejde hos?
Hvad med Sami? Faren med stort F? Eller Mie, som har det for fedt i Portugal? Var de også bare skuespillere?
Ja – ganske rigtigt. De er skam også skuespillere, oplyser pressechefen i Deloitte. Vi håber, at Sami er en lige så god far i virkeligheden, som han er på film.
Og ved selvsyn kan vi i hvert fald konstatere, at konsulenten Mie i virkeligheden hedder Julie og er med i reklamer for blandt andet Telmore, Aqua D’or og Burger King.
Tænk sig, at Deloitte, der har mere end 3.000 ansatte i Danmark, ikke har kunnet finde tre eksempler på gode karriereveje.
Pressechef Anne Simonsen oplyser, at på trods af at Deloitte skriver: “Tre historier, der omfavner nogle af vores mange talenters liv, forhåbninger og ambitioner og viser, hvordan det at være en del af Deloitte giver dem frihed til at vokse”, så er der ikke tale om dokumentarisk materiale.
Ministers spindoktor anklages for problematisk Novo Nordisk-dobbeltrolle
Der er tætte forbindelser mellem staten og Novo Nordisk.
Et af de klareste eksempler er medicinalgigantens forhenværende lobbyist Thomas Bille Winkel, der siden januar har været spindoktor for indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Nu kan Frihedsbrevet fortælle, at Thomas Bille Winkel fik placeret ministeren til et Novo Nordisk-arrangement på årets Folkemøde på Bornholm, som han selv havde været med til at udvikle, da han var lobbyist for netop Novo Nordisk.
Det får ekspert og partier til at anklage ham for at have en problematisk dobbeltrolle.
Du kan læse historien her.
Tre hurtige fra ugen der gik
Gyldent håndtryk: Når PensionDanmarks mangeårige topchef Torben Möger Pedersen til oktober frivilligt stopper i pensionskassen, kommer han ikke til at gå sulten i seng. Hans fratrædelsesaftale betyder nemlig, at han tager 29 millioner kroner med sig ud, skriver mediet InsideBusiness, der har fået tallet oplyst af 3F-formanden Henning Overgaard, der er bestyrelsesformand i PensionDanmark.
Helt ude i skoven: Det er ikke nogen nyhed, at de nye ejendomsvurderinger har udløst et ramaskrig i det ganske land, efter at 1,8 millioner boligejere i sidste uge fik adgang til deres foreløbige vurderinger, som træder i kraft ved årsskiftet. Men der er nu 68.000 vurderinger, hvor grundværdien er højere end den samlede vurdering, som skal undersøges. Det bekendtgjorde skatteminister Jeppe Bruus (S) i sidste uge.
3.600 aktiehandler, mens konen var statsminister: I broderlandet Norge er det den tidligere statsminister Erna Solbergs mand, der i den forgangne uge har trukket store overskrifter. Mens Solberg var statsminister, foretog hendes mand Sindre Finnes mere end 3.600 aktiehandler. Det har nu fået hans kone til at tage offentlig afstand fra ham:
“Det er alvorligt, fordi det indebærer, at jeg egentligt har været inhabil i sager, som jeg har behandlet, da jeg var statsminister,” udtaler Erna Solberg.
Selv siger Sindre Finnes, at medieopmærksomheden på sagen gør, at han er ude af stand til at fungere normalt, og at han derfor ikke kan svare på spørgsmål om handlerne.
Har en AI skrevet det her?
Den forhenværende radiovært, DJ og medieiværksætter Le Gammeltoft er i dag kommunikationschef i virksomheden Netcompany.
I mandags kunne hun på Twitter/X fremvise, hvad hun igennem de sidste mange måneder har arbejdet på – en ny visuel identitet for Netcompany. Hvis bare de havde lagt den samme energi i AULA eller Politiets nye IT-system til våbentilladelser.
Den nye visuelle identitet er blevet fulgt op af en video, og her er der altså fuld bingoplade på floskler.
“Innovation is about seing the unseen. Imagining the unimaginable. That first step into an unknown land,” starter videoen ud, inden vi skal hastigt videre til “Upholding Democracy. Transparency. Social Security.”
Når man vinder 70 procent af de offentlige IT-udbud, skal man så skrive noget om demokrati?
Det næste, vi tænkte, var: Har en AI-skrevet teksten til denne her video?
Hvis Netcompany nu skulle komme med en længe ventet toer om deres nye visuelle identitet, har vi bedt ChatGPT om at give nogle flere bud under promptet:
“Kan du give mig en masse floskler om demokrati, menneskerettigheder og design, man kan bruge i en reklamevideo til IT-virksomheden Netcompany, som leverer IT-løsninger til det offentlige og private?”
Herunder er et par udvalgte linjer:
“Democracy starts with transparency, and that’s our promise.”
“Together, we create digital solutions that give citizens a voice.”
“Netcompany – Building Bridges to a More Inclusive Digital Future.”
“Human rights are our foundation. Technology is our tool.”
“From creativity to code – our design philosophy is your success.”
Costa del skrivebord
Dansk Erhverv er gået til kamp mod de tidligere tilbagetrækningsordninger – du kender det måske som Arne-pension.
Kampagnen er dog… lidt mærkværdig.
Den billeddækkes af dansende og solbadende pensionister, og er man lidt kynisk, så kan kampagnen virke som en opfordring til at droppe at gå på pension.
“Vi sender flere og flere tidligt på pension, imens vi skriger på arbejdskraft. Skal vi ikke gøre noget ved det?” står der i videoen.
“Vi vil gerne sende et signal til politikerne om, at det ikke er hensigtsmæssigt, at man kan gå på pension før tid for skatteborgernes penge uden at være nedslidt,” siger den 34-årige kampagnechef Marcus Stoltze i Berlingske.
Det må selvfølgelig være en nærværende tanke for arbejdsgiverorganisationens 34-årige kampagnechef, at en solbadende, sangria-drikkende, halvfed dansker i stedet kunne trække i overallsne og bygge Femern-tunnelen, men helt ærligt.
Hvis man er i tvivl om, hvor lidt Dansk Erhverv virkelig er med de arbejdende danskere, så tag bare et kig på den tidligere kampagne “Danmark er en virksomhed”.
I videoen er en fødeafdeling en personaleafdeling, naturen er et ”kontorlandskab med højt til loftet”, og plejesektoren er vores alle sammens HR-afdeling.
Findes der virkelig virksomheder i Danmark, der har så firkantet et syn på deres medarbejdere, som Dansk Erhverv har på danskerne? Vi tror det ikke.
Og gad vide om alle de mange turistvirksomheder, som er medlem af Dansk Erhverv, egentlig kan tiltrække turister til den store virksomhed Danmark, hvor folket har travlt med at arbejde?
Til sidst: En rigtig god reklame
Vi slutter reklamerullet af med en virksomhed, som har formået at skabe rigtig, rigtig god reklame om sig.
På havnekajen på Esplanaden i København ligger Laura Mærsk. Verdens første methanoldrevne containerskib. Til stede den 14. september var EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen, der kunne svinge champagneflasken og døbe det nye skib.
Flere medier hoppede i høj grad på limpinden.
“Mærsk i historisk skridt for at sikre grønt brændstof”
“Mærsk-ejer i historisk sats”
“Laura Maersk naming marks new methanol era”
“EU-top slår fast: Nyt Mærsk-skib er »big deal« for verden”
Sådan lød bare nogle af overskrifterne.
Alt i alt en rigtig god reklame. Heldigvis var der dog medier, som også var en smule kritiske overfor Mærsk.
Mærsk udleder hvert år 34 millioner ton CO2. Dermed har Mærsk-koncernen alene et klimaaftryk i samme størrelsesorden som hele det danske samfund inklusiv hele landbruget, industrien og husholdningerne.
Til DR indrømmede Mærsk, at man havde taget klimaforandringer seriøst for sent, mens Ritzau satte fokus på, at det kan blive svært overhovedet at producere nok methanol til Mærsks flåde.
Tak for nu
Det var, hvad vi havde til dig for denne gang. Hvis du ønsker at kontakte os for tip, ris eller ros, kan det gøres på Mikkel@frihedsbrevet.dk, lassesandborg@frihedsbrevet.dk eller mathias@frihedsbrevet.dk.
Vi ses igen i næste uge.