I flere år var han manden bag statsministeren – nu er Martin Rossen næstformand i kontroversielt selskab forbundet til sortlistet russisk bank
Det korte af det lange
Martin Rossen – Mette Frederiksens tidligere højre hånd – blev i torsdags udpeget som næstformand i det børsnoterede selskab Pharma Equity Group.
Men Frihedsbrevet kan nu afsløre, at selskabets største aktiv, et tilgodehavende på knap 72 millioner kroner fra et salg af et luksusejendomsprojekt i Portugal, er behæftet med milliongæld til en sortlistet bank i Rusland.
Selv nægter både selskabets ledelse og Martin Rossen, at der er nogen problemer.
Hele historien
Gennem en årrække var Martin Rossen en af de mest magtfulde skikkelser i dansk politik. Som spindoktor og siden stabschef i både Socialdemokratiet og Statsministeriet dannede han i mere end ti år et tæt parløb med landets statsminister Mette Frederiksen (S).
Som Frederiksens højre hånd var Martin Rossen med til at styre landet, da han – som den første ikke-folkevalgte – blev indlemmet i regeringens magtfulde økonomi- og koordinationsudvalg. Men i dag er Martin Rossen fortid på Slotsholmen.
I stedet har han skabt sig en karriere i det private erhvervsliv, som har ført ham forbi en toppost i termostatkæmpen Danfoss, hvor han sidste år stoppede for at hellige sig en tilværelse som selvstændig rådgiver med plads til bestyrelsesposter, herunder en plads i den statsejede Danmarks Eksport- og Investeringsfond.
Og torsdag kunne Martin Rossen så skrive en ny titel på sit cv, da han på en ekstraordinær generalforsamling blev udpeget til næstformand i Pharma Equity Group, der indtil tidligere i år hed Blue Vision.
Selskabet har i mange år levet en omtumlet tilværelse på den danske fondsbørs, for selvom selskabet er børsnoteret, har det nemlig ifølge selskabets regnskaber ét særligt værdifuldt aktiv: Et tilgodehavende på knap 72 millioner kroner, der skal komme ved salg af en byggegrund på den portugisiske atlanterhavsø Madeira.
Men Frihedsbrevet kan nu ved hjælp af omfattende research oprulle et mystisk forløb, der rejser alvorlig tvivl om selskabets største aktiv og samtidig trækker tråde til en berygtet og sanktionsramt russisk bank.
Femstjernet hotel på Madeira
For at forstå historien om Blue Vision, der nu hedder Pharma Equity Group, er man nødt til at kigge tusindvis af kilometer sydpå.
På den portugisiske atlanterhavsø Madeira ligger en byggegrund på en stejl skrænt ned til havet.
Den 31.123 kvadratmeter store byggegrund har haft flere ejere gennem årene, men fælles for dem alle har været drømmen om at bygge et femstjernet hotel- og lejlighedskompleks på ferieøen.
En potentiel guldrandet forretning, der både har lokket lokale øboere, russere og sidenhen Blue Visions aktionærer til at investere i millionforetagendet.
Men byggeprojektet er i stedet for en drøm udviklet sig til et mareridt for både selskabet og særligt dets aktionærer. På trods af utallige brandtaler fra selskabets ledelse gennem årene, så er det aldrig lykkedes at bygge et luksushotel.
Det er et problem, når det er ens største aktiv. Og de dårlige nyheder har fået virksomhedens aktiekurs til at styrtdykke de seneste år til stor frustration for især de helt almindelige småsparere, der har investeret deres penge i selskabet på børsen.
I 2019 tog selskabets daværende ledelse og bestyrelse konsekvensen og solgte grunden fra. Men i stedet for at få penge på kontoen, som aktionærerne var blevet stillet i udsigt, blev salget vekslet til et tilgodehavende på knap 72 millioner kroner.
Nu fire år senere har selskabet dog aldrig set en krone. Hvorfor, vender vi tilbage til.
Mr. Senior Vice President
Det andet store spørgsmål er nemlig, hvorfor en af dansk politiks mest magtfulde skikkelser, Martin Rossen, er gået fra en stilling som senior vice president i milliardgiganten Danfoss til at blive næstformand i det lillebitte selskab Pharma Equity Group.
Selv ønsker hovedpersonen ikke at svare på dette, men på papiret svarer det til at gå fra fuldtidsprofessionel fodboldspiller i Superligaen til semi-professionel i 3. division.
Men måske har det opsigtsvækkende skifte noget at gøre med det, der skete med Blue Vision i februar i år.
Her gik det næsten tomme selskab med kun sit tilgodehavende nemlig ud med en opsigtsvækkende nyhed. Selskabet ville købe det lille biotekfirma Reponex Pharmaceuticals og i den forbindelse skifte navn til Pharma Equity Group.
Bag Reponex Pharmaceuticals står blandt andre finansmanden Lasse Lindblad, der er kendt for at stå i spidsen for den krakkede finanskoncern Capinordic, og som sammen med ledelsen blev dømt til at betale 89 millioner kroner i erstatning for uforsvarlig långivning tilbage i 2019.
Planen var at udstede en milliard nye aktier og rejse penge på børsen. Blue Vision blev med et trylleslag til Pharma Equity Group og blev vurderet til at være mindst 1,5 milliarder kroner værd af nogle af landets største revisionsfirmaer.
Men på trods af den høje vurdering er selskabet nu i akut pengenød, viser en selskabsmeddelelse fra den 25. september i år.
Samtidig kan Frihedsbrevet nu afsløre, at russiske bankfolk, der tidligere har ejet byggegrunden på Madeira, fortsat har pant for flere millioner euro i byggegrunden.
Dermed er der for alvor tvivl om, hvorvidt det tilgodehavende, som har holdt selskabet oven vande indtil nu, kan blive indløst lige foreløbigt.
Mangler penge
Ligesom ledelsen i det hedengangne Blue Vision står Pharma Equity Groups nye ledelse og næstformand Martin Rossen nemlig med det samme problem.
De mangler penge, men de kan ikke få noget for deres største aktiv, nemlig salget af byggegrunden på Madeira.
Det er på trods af, at selskabet i sin seneste selskabsmeddelelse fra den 25. september gjorde det klart, at pengene gerne skulle være lige på trapperne, da man havde en god dialog med det portugisiske selskab Portinho S.A., der ejer grunden.
“Selskabets bestyrelse og direktion har fortsat en tæt dialog med ledelsen i Portinho S.A. På baggrund af denne dialog og de oplysninger, der er modtaget fra Portinho S.A., er det forventningen, at tilgodehavendet vil blive tilbagebetalt inden for kort tid og formentlig senest december 2023,” skriver Pharma Equity Group om tilgodehavendet, der vurderes til at have en værdi på 9,55 millioner euro inklusive renter, svarende til 71,28 millioner danske kroner.
Men en minutiøs gennemgang af Pharma Equity Groups kommunikation med aktionærerne i form af selskabsmeddelelser og regnskaber viser, at den historie er blevet fortalt flere gange, end man kan tælle på to hænder, siden det i januar 2019 blev meldt ud, at der var fundet en køber i Portugal.
En nærlæsning af børsmeddelelsen fortæller også, at to kreditinstitutter, Nykredit og Sparekassen Sjælland-Fyn, har sat Pharma Equity Group stolen for døren og bedt om at få penge nu.
“Selskabet har til en række finansielle kreditorer herunder Sparekassen Sjælland-Fyn A/S, Nykredit A/S og private långivere afgivet sikkerhed i tilgodehavendet hos Portinho S.A,” skriver Pharma Equity Group i meddelelsen, hvor det også bliver slået fast, at selskabet – på grund af de mange udskydelser – har brug for penge her og nu for at køre videre.
Derfor har selskabet taget hatten i hånden og bedt om finansiering fra de eksisterende aktionærer for at køre videre.
“Man skriver ikke for sjov, at man skal have en ordning på plads og har brug for bridge finansiering (en finansiering, som holder en virksomhed i gang, mens den venter på en større udbetaling, red.). Det lyder som en direktør, der har en opgave i at afdramatisere,” siger regnskabsekspert Lars Kiertzner, som tidligere har været chefkonsulent i revisorernes brancheorganisation FSR og i dag er pensioneret.
Men i et skriftligt svar afviser Pharma Equity Group, at indfrielsen af de knap 72 millioner kroner er nødvendigt for selskabets overlevelse.
“I forbindelse med processen op til børsintroduktionen i marts 2023 blev Nasdaq forelagt 4 forskellige scenarier, hvor vi dokumenterede forskellige kapitalberedskabsplaner. I et af disse scenarier var fordringen trukket helt ud, og vi dokumenterede i den forbindelse den kapitalberedskabsplan, der i så fald ville igangsættes. Det er denne kapitalberedskabsplan, der er igangsat således, at der er udvist rettidigt omhu, hvis det skulle vise sig, at fordringen ikke bliver indfriet som forventet,” siger bestyrelsesformand Christian Vinding Thomsen.
Den russiske pant
Selvom Pharma Equity Group så sent som i september altså meldte ud til sine aktionærer, at de forventede, at tilgodehavendet ville blive tilbagebetalt inden for kort tid og formentlig senest december 2023, så kan Frihedsbrevet nu afsløre, at det kan få meget lange udsigter.
Årsagen skal blandt andet findes i Rusland, viser aktindsigter fra retten i Funchal på Madeira og den portugisiske tinglysningsret.
Det viser sig nemlig, at der er nogle helt andre spillere, som gør krav på samme grund i Madeira, som det danske biotekselskab forventer millioner fra.
Den sortlistede og sanktionsramte russiske bank Genbank, der særligt er aktiv på den nu besatte Krim-halvø, har pant for 12,5 millioner euro i grunden på Madeira – eller godt 93 millioner kroner, viser skødet, som Frihedsbrevet er i besiddelse af.
Indtil april 2014 var Genbank ukendt for de fleste russere.
Blot to filialer i byerne Omsk og Rostov-on-Don kunne det blive til. Alt dette ændrede sig dog, efter at Rusland invaderede Krim-halvøen i 2014. Blot to uger efter at Rusland havde taget kontrol over halvøen, åbnede Genbank sin første afdeling på Krim.
Siden da gik det stærkt. Banken voksede i både omsætning og antallet af filialer. Ifølge banken selv drev den op til 90 filialer på Krim, da den var størst.
Banken var delvist ejet af Yevgeny Dvoskin, som tidligere er blevet efterforsket af russiske myndigheder for formodet hvidvask. Og efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022 er banken blevet underlagt heftige sanktioner af USA, Storbritannien, Canada, New Zealand og Ukraine.
Både Blue Vision og Pharma Equity Group har tidligere omtalt, at tredjeparter havde pant i grunden, men de har aldrig fortalt offentligheden eller aktionærerne, at der var tale om Genbank.
På trods af det fastslår direktør i Pharma Equity Group, Thomas Kaas Selsø, at det ikke er nogen hemmelighed, at den russiske bank har pant i grunden og henviser til en række årsrapporter og selskabsmeddelelser. Ingen steder i disse fremgår det dog, at Genbank har pant for 12,5 millioner euro.
Frihedsbrevet har været i kontakt med en tidligere ansat fra det russiske investeringsselskab Infina Group ved navn Sergey Khlebalin, der stod bag købet af byggegrunden, inden Blue Vision overtog den.
Han siger i dag til Frihedsbrevet, at den russiske millionpant aldrig er blevet indfriet.
Nej tak til interview
Direktør i Pharma Equity Group, Thomas Kaas Selsø, fastholder, at han tror, at pengene fra Portugal er på vej.
“Vi har tillid til, at tilgodehavendet vil blive afregnet, som tidligere meddelt,” siger han i et skriftligt svar.
Hverken ledelsen i Pharma Equity Group eller den nyudnævnte næstformand Martin Rossen har ønsket at deltage i et interview.
Martin Rossen bekræfter dog, at han er bevidst om den russiske forbindelse, efter at Frihedsbrevet har henvendt sig.
“I sendte en superfin og relevant mail i går. Den har vores direktør svaret på, og jeg har ikke yderligere at tilføje,” sagde Martin Rossen torsdag til Frihedsbrevet.
I stedet har direktør i Pharma Equity Group, Thomas Kaas Selsø, samt selskabets bestyrelsesformand Christian Vinding Thomsen, der er partner i advokatfirmaet Loeven, givet en række skriftlige svar.
Her fastholder de, at selskabet ikke er afhængige af, at tilgodehavendet bliver indfriet, og de afviser samtidig også, at tilgodehavendet på knap 72 millioner kroner er selskabets største aktiv.
“Reponex Pharmaceuticals A/S er i forbindelse med transaktionen med PEG (Pharma Equity Group) blevet vurderet af flere forskellige større corporate Finance huse, herunder er der udarbejdet en vurderingsberetning af BDO i forbindelse med børsintroduktionen med en værdi på minimum 1,5 mia. kr. Derfor tillader jeg mig at sige, at selvom vi har en berettiget forventning om at den fordring vi – som det eneste — har ‘arvet’ fra Blue Vision bliver betalt, så er denne sag trods alt ikke afgørende for virksomhedens fremtid. Den værdifastsættelse er helt primært vurderet i forhold til selskabets lægemiddelkandidater og deres salgsværdi,” skriver Thomas Kaas Selsø.
Hvis du ved noget, kan du tippe Frihedsbrevets journalister på frihedsbrevet@protonmail.com – alle henvendelser behandles med største fortrolighed.
Rettelse den 6. november 2023: Tidligere fremgik det af artiklen, at finansmanden Lasse Lindblad var idømt en fængselsdom. Det er ikke korrekt – i stedet blev han sammen med ledelsen i Capinordic dømt til at betale 89 millioner kroner i erstatning for uforsvarlig långivning tilbage i 2019. Ligeledes fremgik det også, at Christian Vinding Thomsen var advokat for Pharma Equity Group, men det er ikke korrekt. Han er bestyrelsesformand.