På et spartansk ind­ret­tet kon­tor midt i Rom, i en snæ­ver side­ga­de mel­lem Pant­heon og Tre­vi-fon­tæ­nen, sid­der lede­ren af en af Euro­pas mest aner­kend­te uden­rigs­po­li­ti­ske tæn­ket­an­ke og taster så efter­tryk­ke­ligt på sit hvi­de tasta­tur, at lyden run­ger langt nede ad gangen. 

“Buo­na­se­ra”, siger Nat­ha­lie Toc­ci fra sin sor­te kon­tor­stol uden at løf­te hver­ken blik eller fin­ger, “et øje­blik, så er jeg der, bare tag plads ved bordet”.

Man kun­ne også beskri­ve pla­ce­rin­gen sådan, at vi befin­der os to kilo­me­ter i fug­le­flugt fra tor­vet, hvor Cæs­ar blev snig­lø­bet af Brutus og andre alli­e­re­de. Og måske vil­le det være bedst sådan, for orde­ne, som den 48-åri­ge direk­tør for Isti­tu­to Affa­ri Inter­na­zi­o­na­li sid­der og for­mu­le­rer, hand­ler om net­op et fata­lt for­ræ­de­ri fra uven­tet kant: nem­lig Ame­ri­kas mod Euro­pa og det tran­sat­lan­ti­ske fællesskab. 

Når orde­ne er ble­vet til tek­ster, skal de brin­ges i den natio­na­le avis La Stampa og engel­ske The Guar­di­an, bekræf­ter for­fat­te­ren bag fra sin høj­ryg­ge­de kon­tor­stol, mens jeg fin­der mig til ret­te ved et rundt møde­bord i hjørnet. 

Her, der og i alskens euro­pæ­i­ske medi­er deler Nat­ha­lie Toc­ci flit­tigt sit per­spek­tiv på inter­na­tio­nal poli­tik. Sær­ligt spørgs­mål, der ved­rø­rer euro­pæ­isk sikkerhed. 

Som nav­net anty­der, er Toc­ci født i Ita­li­en, men hvis hun iden­ti­fi­ce­rer sig som euro­pæ­er, har hun god grund til det: Hun er uddan­net i poli­tik, filo­so­fi og øko­no­mi fra uni­ver­si­te­tet i Oxford og tog sin ph.d. ved Lon­don School of Economics. 

Hun har siden da for­sket og råd­gi­vet ved fle­re insti­tu­tio­ner og des­u­den fun­ge­ret som sær­lig råd­gi­ver for EU’s uden­rigs­po­li­ti­ske chef – fra 2014 for ita­li­en­ske Fede­ri­ca Mog­he­ri­ni og efter­føl­gen­de span­ske Josep Bor­rell. I den rol­le var Toc­ci leden­de for­fat­ter til EU’s stort anlag­te “Glo­bal Stra­te­gy”, som blev præ­sen­te­ret i 2016. 

Skul­le dét CV give anled­ning til at tro, at Nat­ha­lie Toc­ci ytrer sig som en måde­hol­den bureau­krat, skal man tro om: 

Det var i net­op The Guar­di­an, at jeg tid­li­ge­re i år note­re­de mig Nat­ha­lie Toc­cis opsigtsvæk­ken­de kri­tik af den dan­ske rege­rings såvel som Euro­pas respons til præ­si­dent Trumps trus­ler om at ind­dra­ge, eller annek­te­re, Grønland:

Euro­pa “fejl­er”, skrev Toc­ci, for­di vi tøver med at sva­re reso­lut igen, og det kan bli­ve vores neder­lag. Dan­mark såvel som Euro­pa “mang­ler evnen til at hand­le”, og det kan bli­ve dyrt for os: 

Vi “fryg­ter Trump, og den frygt para­ly­se­rer os,” skrev hun vel­vi­den­de, at man i Dan­mark såvel som i EU-regi for­ment­lig alle­re­de var i gang med et stør­re diplo­ma­tisk arbej­de i kulissen. 

Men den slags civi­li­sa­to­risk snil­de gav­ner ikke i mødet med en mand som Trump.:

“Trump kan for­ment­lig lug­te fryg­ten, og som alle bøl­ler nyder han godt af den og øger ind­sat­sen,” skrev hun og appel­le­re­de til, at Met­te Fre­de­rik­sen og hen­des kol­le­ga­er skru­e­de bis­sen på: “I ste­det for logik er det værd at over­ve­je at sva­re igen med følelser.”

I mødet med Donald Trumps for evigt for­an­der­li­ge ver­den bør euro­pæ­er­ne gene­relt, og dan­sker­ne i sær­de­les­hed, alt­så skrue op for de sto­re følel­sers mod­svar og ned for det køli­ge, afmå­l­te diplomati. 

Håb er ingen stra­te­gi, men hævn og vre­de kan være et før­ste skridt på vej­en, syn­tes Toc­cis bud­skab at lyde i The Guar­di­ans spalter. 

Den man­ge­åri­ge sik­ker­heds­rå­d­gi­ver læses umid­del­bart som en euro­pæ­er, der har ende­ligt opgi­vet på Euro­pas afhæn­gig­heds­for­hold til vores ame­ri­kan­ske alli­e­re­de, og som lige­frem opfor­drer Dan­mark og lige­sin­de­de, Vest­li­ge alli­e­re­de til at frem­skyn­de bruddet.

Det er der­for, jeg har invi­te­ret mig selv for­bi for at spør­ge Toc­ci, om det kan være sandt.

Få fuld adgang for bare 2 kr. pr. dag i en hel måned

Bliv medlem i dag og få hårdtslående og afslørende journalistik – af Danmarks kompromisløst uafhængige medie.

Normalpris: 99 kr./md.

Bestil nu

Allerede medlem?
Tilbuddet gælder i en begrænset periode. Mindstepris: 60,00 kr. Abonnementet fornyes til 99 kr./md. og fornyes automatisk, indtil det opsiges. Ingen minimumsbinding. Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke har været abonnent de sidste seks måneder.
Log ind, som du plejer

Du har tidligere oprettet dig som bruger med denne e-mail:

Indtast din adgangskode for at logge ind. Er dette ikke din e-mail, eller ønsker du at logge ind på en anden bruger, klik her.

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Mistet din adgangskode? Nulstil her.

Opret adgangskode

Din e-mail:

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Opret adgangskode

Du skal oprette en adgangskode nu

Din e-mail:

Vi har registreret dit abonnement, men du mangler en adgangskode. For at logge ind på Frihedsbrevet.dk og i Frihedsbrevets app skal du oprette en adgangskode.

Vi har sendt et link til ovenstående e-mailadresse, hvor du kan oprette din nye adgangskode.

Velkommen til Frihedsbrevet

Du har nu adgang til alle artikler, nyhedsbreve og podcast. Kom godt i gang ved at vælge dine nyhedsbreve nu.

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og lytte til Frihedsbrevet.

[ree_login_form]