Kontroversiel byggematador fik flere gange klart nej til byggeri i Aalborg, byggede alligevel og fik så ja efter hemmelige donationer til Socialdemokratiet

Det korte af det lange
Sommetider er det bedre at bede om tilgivelse end om tilladelse. Men nu kan Frihedsbrevet afsløre, at den kontroversielle byggematador Jesper Skovsgaard slap afsted med at gøre begge dele over for Aalborg Kommune i en opsigtsvækkende byggesag.
I flere år havde Jesper Skovsgaard forsøgt at få Aalborg Kommune til at give dispensation til at bygge mere, end han måtte på en byggegrund. Uden held, for hver gang han spurgte, var svaret fra kommunen det samme: Nej.
Efterfølgende kunne kommunen så konstatere, at Jesper Skovsgaard, som er storsponsor til Socialdemokratiet i Aalborg, havde set stort på de mange afslag. Han havde alligevel bygget ulovligt.
Alligevel fik Jesper Skovsgaard tilladelse, efter at han med en række hemmelige donationer havde givet penge til kommunalvalgkampen for Socialdemokratiet i Aalborg og borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).
Frihedsbrevet har på baggrund af en lækket mail kunnet dokumentere, at Jesper Skovsgaard har økonomiske motiver bag støtten til Socialdemokratiet.
“Har altid, siden 2006, fået en god behandling af S i Aalborg. Har derfor støttet dem,” har Jesper Skovsgaard internt forklaret om donationerne til Socialdemokratiet.
Det samlede billede får det til at se mistænkeligt ud, mener Jesper Olsen, formand for antikorruptionsorganisationen Transparency Internationals danske afdeling.
“Jesper Skovsgaard arbejder tilsyneladende efter devisen, ‘det er nemmere at få tilgivelse end tilladelse’ og ‘den der smører godt, kører godt’,” siger Jesper Olsen.
“Det virker jo som helt uforståeligt, at kommunen accepterer det,” siger forvaltningseksperten Roger Buch.
Derfor er det vigtigt
Tilladelsen skriver sig ind i historien om Jesper Skovsgaards bånd til både Aalborg Kommune samt Socialdemokratiet og borgmester Thomas Kastrup-Larsen.
Der har været rejst skarp kritik af relationen mellem byggematadoren og Thomas Kastrup-Larsen. Det bunder i flere forhold med et tidsmæssigt sammenfald, der har rejst mistanke om urent trav.
Først donerede Jesper Skovsgaard penge, efter han havde fået 100.000 skattekroner af Thomas Kastrup-Larsen til at lave en brandingfilm af Aalborg i forbindelse med TV 2‑programmet Nybyggerne. Efter Frihedsbrevet beskrev forløbet, opdagede kommunen, at filmen aldrig var blevet produceret.
Bagefter kom det frem, at der kom et såkaldt kommuneplanstillæg til en omstridt ejendom ejet af Jesper Skovsgaard, hvilket gav ham en fordel. Det skete kort tid efter, at han havde betalt festfyrværkeri til 450.000 kroner på foranledning af borgmesteren til Thomas Kastrup-Larsens prestigeprojekt Tall Ship Race.
I begge sager har der været lukkede møder mellem Jesper Skovsgaard og Thomas Kastrup-Larsen.
Det har vi fundet ud af
Jesper Skovsgaard havde med sin ejendomskoncern 2E Group store planer for en byggegrund i Aalborg-forstaden Gistrup. Derfor købte han i 2013 byggefeltet af Aalborg Kommune for 2,1 millioner kroner, hvilket lunede i kassen, som en ansat i kommunen bemærkede det.
Af sagens dokumenter, som Frihedsbrevet har fået aktindsigt i, fremgår det, at han fra starten ønskede en dispensation til at få lov til at bygge mere, end han egentlig måtte.
Og det vidste de godt i Aalborg Kommune.
Konkret handler det om bebyggelsesprocenten, som ifølge lokalplanen måtte være på 50 pct.
Men byggematadoren ville bebygge 61 pct. af grunden, hvilket han allerede i efteråret 2014 havde fået nej til af kommunen.

I 2015 fik Jesper Skovsgaard byggetilladelse til fire etageejendomme med tre etager og et samlet areal på 4236 kvm.
Betingelsen for byggetilladelsen var, at bebyggelsesprocenten var på 47,1 pct, men da Jesper Skovsgaard senere fik en såkaldt ibrugtagningstilladelse, havde han mildest talt set stort på det.
I stedet for at holde sig til 4236 kvm, havde Jesper Skovsgaard bygget 5316 kvm, hvilket skubbede bebyggelsesprocenten op på 59,1 pct og gjorde det til et ulovligt byggeri.
Baggrunden var, at altangangene ikke før var talt med.
Ifølge Torben Kjeldgaard, afdelingschef i By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune, er det ganske usædvanligt.
“Jeg har aldrig oplevet noget lignede,” siger afdelingschefen om det store fejlskøn.
Overskridelsen efterlod tre muligheder. Enten kunne der købes et ekstra areal for at bringe bebyggelsesprocenten ned. Den anden mulighed var at give rigmanden dispensation. Alternativt kunne kommunen bede om at få revet mere end 800 kvm ned, svarende til 15 pct. af byggeriet.
I løbet af efteråret 2017 blev de forskellige muligheder vendt på møder i By- og Landskabsudvalget, inden sagen blev afsluttet i december, da udvalget besluttede sig for at give en usædvanlig dispensation til Jesper Skovsgaard. Til gengæld skulle Jesper Skovsgaard give fællesarealerne i området et kvalitetsløft.
Den endelige tilladelse kom i december, fire måneder efter at Socialdemokratiet og Thomas Kastrup-Larsen havde fået absolut flertal efter en succesfuld valgkamp, hvor Jesper Skovsgaard havde spyttet penge i partikassen.
For i august 2017 tikkede der 50.000 kroner ind på partikontoen fordelt på tre portioner. To gange 20.000 kroner samt 10.000 kroner fra tre forskellige selskaber, der var helt eller delvist ejet af Jesper Skovsgaard.
Partier er ikke forpligtet til at offentliggøre navnet på sponsorer, der giver donationer under eller på beløbsgrænsen, der i 2017 var på 20.000 kroner.
På den måde kunne Jesper Skovsgaard hemmeligholde sin donation for offentligheden, før Frihedsbrevet i januar kunne afsløre den.
God behandling
Hos Dansk Folkeparti mener rådmand Kristoffer Hjort Storm, at det ser mystisk ud.
“Det lyder til, at han (Jesper Skovsgaard, red.) støtter partiet, og så kommer der noget igen,” siger rådmanden.
Borgmester Thomas Kastrup-Larsen var ikke med i By- og Landskabsudvalget og er på den led ikke direkte er involveret i dispensationen, men Kristoffer Hjort Storm tror godt, at borgmesteren kender til forløbet.
“Jeg er ikke i tvivl om, at sådan nogle store bygherrer, som også støtter partiet, selvfølgelig har en kontakt til Thomas Kastrup-Larsen, så han kan sagtens have været inde over det,” siger han.
Hos Enhedslisten er Per Clausen forundret over, at Jesper Skovsgaard i det hele taget fik dispensationen.
“Det er meget besynderligt, og det er ikke nogen særlig god løsning, man er kommet frem til, for man siger, at det er okay med ulovligt byggeri, hvis man gør noget for kommunen,” siger Per Clausen, der mener, at kommunen i flere tilfælde har behandlet Jesper Skovsgaard fordelagtigt.
“Der er ikke nogen tvivl om, at Jesper Skovsgaard på alle måder bliver behandlet rigtig godt af Socialdemokratiet i lighed med andre ejendomsinvestorer,” siger Per Clausen, der ikke ser en direkte sammenhæng mellem Jesper Skovsgaards donationer og dispensationen.
“Jeg tror rækkefølgen er, at Socialdemokratiet fører en politik, investorerne godt kan lide, og derfor investerer de også i gode resultater for Socialdemokratiet,” siger Per Clausen.
Thomas Kastrup-Larsen oplyser, at han ikke erindrer drøftelser om dispensationen.
Jesper Skovsgaard er ikke vendt tilbage på Frihedsbrevets henvendelse.