Velfærdsdirektør brugte offentlige midler på heste, rejser og tøj: Imens manglede voldsudsatte kvinder mad og varme

Det korte af det lange
En smuk gammel herregård omkranset af skøn natur, der skal hjælpe voldsudsatte kvinder.
Sådan lød beskrivelsen af Haslev Krisecenter, som var et af direktør Mette Gadegaards mange behandlingstilbud, inden hendes koncern gik konkurs sidste år.
Virkeligheden på krisecenteret var dog langtfra rosenrød.
Det viser dokumenter fra Socialtilsyn Syd. Her beskrev krisecentrets leder og medarbejdere nemlig, hvordan der var knappe ressourcer til indkøb af mad og værnemidler mod corona, hvilket var særligt alvorligt, da flere af de indskrevne var smittet med HIV og hepatitis.
Og det var ikke kun mad og værnemidler, som de voldsudsatte og sygdomsramte kvinder måtte undvære. Ifølge tilsynet var der også “vanskeligheder med betaling af olie til fyret”, og medarbejdere oplevede problemer med at få udbetalt deres løn.
Oplysningerne står i skærende kontrast til Frihedsbrevets afsløringer af Mette Gadegaards øvrige forbrug i hendes mange behandlingstilbud. Ifølge lækkede kontoudtog og kuratorredegørelser brugte hun nemlig hundredtusindvis af offentlige kroner på fx heste, skønhedsbehandlinger og møbler.
Selv afviser Mette Gadegaard at have brugt midlerne forkert eller på private formål:
“Vi har jo haft rigtig mange klienter i forløb. Vi har haft botilbud og så videre, og så videre… Så mange af de der ting er jo fuldstændig naturlige,” lyder det.
Derfor er det vigtigt
Skatteborgerne har i årevis kastet millioner efter Mette Gadegaards misbrugs- og behandlingscentre, og forskellige myndigheder har betroet hende opgaven med at hjælpe samfundets svageste.
Men nu mistænkes velfærdsdirektøren af både eksperter, tidligere medarbejdere og Kammeradvokaten for i årevis at have brugt dele af de offentlige støttekroner på sig selv og sine nærmeste.
Penge, som altså var øremærket udsatte borgere.
Det har vi fundet ud af
I april sidste år, da corona stadig rasede, valgte Socialtilsyn Syd at aflægge Haslev Krisecenter et uanmeldt tilsynsbesøg.
Besøget foregik, kun en måned inden Mette Gadegaards konkurs, og noget tyder på, at hendes økonomiske problemer havde konsekvenser allerede på det tidspunkt. Krisecentrets leder og flere medarbejdere klagede nemlig over knappe ressourcer til indkøb af mad, varme og værnemidler.
Frihedsbrevet har også talt med en række tidligere medarbejdere på krisecentret. De ønsker alle at være anonyme, da de stadig arbejder med voldsudsatte kvinder, men fortæller samstemmende, hvordan de i lang tid – også før tilsynsbesøgene – kæmpede hårdt for at få enderne til at mødes.
“Vi blev ringet op af kvinder, fordi der var iskoldt i huset, da olieregningen ikke var betalt,” siger en tidligere medarbejder og fortsætter:
“Vi kæmpede hver uge for at få mad til kvinderne. Vi opgav for eksempel at få almindelige kontorartikler, for ellers kunne vi ikke betale regningerne.”
Få uger efter det første tilsynsbesøg, tog Socialtilsynet ud til krisecentret igen. Her var der nu “mad og olie på fyret”. Til gengæld fortalte flere medarbejdere, at de ikke havde fået løn. Af den grund valgte tilsynet at sende en såkaldt agterskrivelse, hvor de påtænkte at lukke stedet.
Men så langt nåede sagen aldrig.
Kort efter blev tilbuddet nemlig erklæret konkurs efter en begæring fra Gældsstyrelsen, som beskriver, at krisecenteret skylder næsten 1,6 million kroner i blandt andet moms, A‑skat og selskabsskat.
Mistede udsat kvindes ejendele
Efter konkursen måtte de udsatte kvinder, der også led af både misbrug og psykiske sygdomme, sendes videre i andre tilbud. Det viser en aktindsigt ved Socialministeriet.
“Det har været en hård pinse, både for medarbejdere og de 7 kvinder vi har brugt miniferien på at sende så godt videre, som det har været muligt,” skrev en medarbejder dagen før konkursen i et brev til socialminister Astrid Krag (S).
Og for en af de indskrevne kvinder fik konkursen særligt store konsekvenser.
“Det har efterfølgende vist sig, at en tidligere beboer på krisecenteret har haft opmagasineret private indbogenstande på krisecenterets adresse, som var blevet afhændet sammen med det inventar, der tilhørte Gadegaard Behandlingscenter ApS under konkurs,” skriver Kammeradvokaten i sin kuratorredegørelse.
Heri står der også, at den tidligere beboer flere gange henvender sig i forsøget på at få sine ejendele tilbage, og at Kammeradvokaten forsøger at hjælpe hende.
“Kurator har i den forbindelse taget kontakt til krisecenterets tidligere leder med henblik på at finde frem til de pågældende indbogenstande. Kurator bemærker i den forbindelse, at de tidligere beboere på krisecenteret udgør en udsat samfundsgruppe, hvorfor kurator har valgt at yde rimelig bistand for at forsøge at bistå den pågældende borger med at få sine indbogenstande udleveret.”
Kammeradvokatens forsøg viser sig dog at være forgæves.
Eksperter kritiserer økonomien
Mens medarbejdere og beboere kæmpede for at få det hele til at hænge sammen, så økonomien umiddelbart helt anderledes ud andre steder i koncernen.
Frihedsbrevet er kommet i besiddelse af lækkede kontoudtog, som viser et opsigtsvækkende forbrug på blandt andet heste, tøj, skønhedsbehandlinger og rejser.
Udgifterne er blevet gennemgået af eksperter, som i flere tilfælde kalder købene for både mistænkelige og i strid med loven.
“I helikopter-niveau kan man jo konstatere, at det er reglen frem for undtagelsen, at butikken kører med et gigantisk underskud. Og man kan konstatere, at der på trods af det store underskud bruges enorme midler på ting, som jeg har meget svært ved at finde relevante for sociale tilbud,” lyder det for eksempel fra registreret revisor Kim Jacobsen, der har over 30 års erfaring med at revidere tilbud, der drives med offentlige midler.
Alene på de brudstykker af kontoudtog, som Frihedsbrevet har fået adgang til, er der for eksempel udgifter til rejser og flybilletter for mindst 82.000 kroner, konstant og dyr leje af sommerhuse samt opstaldning og foder til dyr og heste på næsten en kvart million.
Andre mistænkelige posteringer er en udgift, som optræder flere gange, på 5.000 kroner til en klinik, der tilbyder botox- og fillerbehandlinger. Derudover adskillige køb ved negleklinikker og et kostbart forløb ved en personlig træner og kostvejleder.
“Enten svindler hun, eller også er hun sådan en, der ikke forstår, at når man har et selskab, så er der altså nogle regler, der skal overholdes, og nogle ting, der skal gøres på en bestemt måde,” lyder det fra Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.
Eksperternes udtalelser bakkes på mange måder op af whistleblower-henvendelser fra medarbejdere og kurratorredegørelser; her mistænkes Mette Gadegaard nemlig for at have haft et stort privatforbrug med de offentlige midler.
“Kurator har bl.a. konstateret, at der er blevet afholdt udgifter, der fremstår som værende afholdt til en hesteklinik, renovering af et privat kolonihavehus samt betaling for møbler til privat brug,” står der fx i en redegørelse fra Kammeradvokaten i forbindelse med krisecentrets konkurs.
Det svarer hun
Mette Gadegaard har i dag ændret navn til Mette Groth og bor på en hemmelig adresse. Dog finder Frihedsbrevet hende i et sommerhusområde, hvor det lykkes at få svar på nogle spørgsmål om konkurserne.
“Altså, økonomi har aldrig interesseret mig på den måde. Altså, jeg har bare været optaget af, at vi skulle hjælpe de her mennesker og bare været total ildsjæl,” lyder det fra den tidligere direktør, som pure afviser at have brugt offentlige midler på private formål.
Mette Gadegaard mener i den forbindelse, at det er Kammeradvokaten, som er galt på den:
“Det er fordi, de har rodet rundt i det,” siger hun og forklarer:
“Det, de kan se, det er, at der er – jeg tror lige godt en million eller sådan noget – som ser ud for dem, som om at jeg har smidt over i et andet selskab. Men det selskab, som de i papirene kalder enkeltmandsselskab, det er i virkeligheden moderselskabet. Og det er udlæg for noget løn. Så det er egentlig bare tilbageførsel af nogle midler.”
Ydermere siger Mette Gadegaard, at hendes konkurser skyldes en nu politianmeldt tidligere bogholder, som angiveligt skulle have stjålet penge fra virksomheden og efterfølgende sendt falske beskyldninger om hende til myndighederne.
Mette Gadegaard har ikke villet sende dokumentation for den påståede politianmeldelse af den tidligere bogholder, som selv afviser alle anklager over for Frihedsbrevet.
Efter interviewet i sommerhusområdet har Frihedsbrevet sendt Mette Gadegaard en mail med den fulde kritik samt nogle opfølgende og overordnede spørgsmål, der også går på forholdene omkring driften af krisecentret. Den mail svarer Mette Gadegaard kun ganske kort på.
Her skriver hun blot, at påstandene i mailen “er urigtige og bestrides”, og at der er “et betydeligt antal faktuelle fejl”.