Afsløring: Ung mand påstod, at Lizette Risgaard befamlede ham “i flere minutter” – nu modbeviser video hans forklaring
Det korte af det lange
Et af de centrale vidner, der stod anonymt frem i Berlingske og Ekstra Bladet og fortalte, at tidligere FH-formand Lizette Risgaard havde opført sig grænseoverskridende over for ham, talte direkte usandt.
Vidnet fortalte i medierne, at Lizette Risgaard holdt hånden på hans bagdel “i flere minutter” under et sang-arrangement på Folkemødet i 2019.
Frihedsbrevet er kommet i besiddelse af en videooptagelse af episoden, som modbeviser vidnets forklaring. Samtidig viser det sig, at vidnets forklaring på et andet punkt også bliver modbevist af den advokatundersøgelse, der er blevet lavet i sagen.
Både Ekstra Bladet og Berlingske anerkender, at videoen viser noget andet, end kilden påstår. Alligevel fastholder begge medier deres beskrivelse af episoden, og at den unge mands forklaring er troværdig.
Hele historien
Det var en kold og solrig februardag, da tusindvis af mennesker demonstrerede foran Christiansborg Slotsplads. De mange mennesker fra hele landet var mødt op foran Folketinget for at protestere mod regeringens ønske om at afskaffe store bededag.
Bag arrangementet stod en af Danmarks mest magtfulde kvinder: Lizette Risgaard.
Hun var formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og dermed for 1,3 millioner danske lønmodtagere, og hun stod i spidsen for en underskriftindsamling, der på kort tid fik knap en halv million underskrifter i forsøget på at stoppe afskaffelsen af helligdagen.
Men kun to måneder senere, om morgenen den 30. april 2023, var Lizette Risgaard pludselig færdig som formand.
Årsagen var historier om “upassende berøringer” og “grænseoverskridende” adfærd over for unge mænd gennem mange år, og historierne – ført an af Berlingske og Ekstra Bladet – satte fagbevægelsen på den anden ende.
FH’s forretningsudvalg igangsatte fluks en ekstern advokatundersøgelse, og hurtigt efter trak HK, FH’s næststørste medlem, deres støtte til Risgaard.
Frihedsbrevet kan nu afsløre, at et af de centrale hovedvidners beskrivelse af grænseoverskridende adfærd i Berlingske og Ekstra Bladet er direkte usand, og at vidnet også på et andet punkt har udtalt noget, der bliver modbevist af advokatundersøgelsen, der udkom, flere måneder efter at Lizette Risgaard havde trukket sig.
“Taget på i flere minutter”
Frihedsbrevet er kommet i besiddelse af en videooptagelse, der viser, hvad der skete den aften på Folkemødet i 2019, hvor Lizette Risgaard angiveligt skulle have befamlet en ung mand “i flere minutter” – en aften, der endte med at få en central betydning for fagbossens fald.
Vi er i et fyldt telt på Folkemødet på Bornholm i 2019, hvor der bliver afholdt sangaften for fagbevægelsen. Her skiftes forskellige skikkelser fra fagbevægelsens ungdomsforbund til at indtage scenen og stå i spidsen for at synge arbejdersange.
Også formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, skulle på scenen og synge for. Sangvalget var “Kæden” – en sang, hvor man stiller sig tæt og tager fat i hinanden, enten arm i arm eller om skuldrene.
I Berlingske beskrives episoden, under overskriften “Blev taget på i flere minutter”, således:
“En ung mand, som var ansat i FH, skulle med Lizette Risgaard op på scenen. Hun skulle præsentere ‘Kæden’, som var den sang, hun havde valgt til dette arrangement.
De gik først sammen på scenen og stod herefter sammen ved siden af scenen.
Sangen gik i gang. Pludselig mærkede manden, at Lizette Risgaard langsomt lod hånden glide længere og længere ned ad hans ryg, til hun til sidst stod og rørte ved hans bagdel.
Hun holdt ifølge manden hånden på hans bagdel i flere minutter, indtil sangen var sunget helt færdig.
‘Det var akavet og pinligt, og jeg håbede, at der ikke var nogen, der så det. Det ville være pinligt for mig også, og jeg var bange for, hvad folk ville sige til det, hvis de så det. Det var mest af alt enormt grænseoverskridende,’ siger han.”
Videooptagelsen fra den pågældende aften viser dog et noget andet forløb, end hvad man kunne læse i både Ekstra Bladet og Berlingske.
På videoen ser man, hvordan manden, der på daværende tidspunkt var ansat i FH, præsenterer Lizette Risgaard for publikum. “Lizette, Lizette, Lizette,” lyder det samstemmende fra manden ud mod publikummet.
Stemningen er høj, og Lizette Risgaard træder op på scenen, hvor hun holder en kort peptalk for det fremmødte publikum. På det tidspunkt står hun alene på scenen, kun flankeret af daværende næstformand i FH, Morten Skov, der spiller guitar, samt en anden guitarist.
Da sangen “Kæden” går i gang, ser man på videooptagelsen, at Lizette Risgaard fortsat står alene og synger for. I alt er Risgaard på scenen i tre minutter og 50 sekunder.
Cirka 11 sekunder inde i sangen går manden over til Lizette Risgaard, og de tager armene omkring hinanden. 24 sekunder senere fjerner Lizette Risgaard sig fra manden, mens han stadig har hånden på hendes ryg.
Herefter er der syv sekunder, hvor Risgaards arm er om mandens ryg, og man kan ikke kan se, hvad der sker bag deres ryg, inden de igen fjerner sig fra hinanden.
12 sekunder senere går manden igen over til Lizette Risgaard og tager fat om hende. Her følger der yderligere 14 sekunder, hvor man ikke kan se, hvad der foregår.
Kameraet panorerer herefter videre og filmer fra scenen og ned mod publikum. Det vil sige, at man på videoen har et klart overblik over Lizette Risgaard og mandens ryg.
Frihedsbrevets gennemgang af videoen viser, at der i alt er cirka 21 sekunder i løbet af sangen, hvor de to står tæt sammen, og hvor det ikke er til at se, hvad der sker på scenen.
Det er dog helt tydeligt, at Berlingskes og Ekstra Bladets beskrivelse af, at hånden skulle være placeret på mandens bagdel i flere minutter, er usand.
I den advokatundersøgelse, FH har fået lavet i sagen, bliver en video fra aftenen også gennemgået. Og her slår advokaterne følgende fast:
“Endelig foreligger der en episode, om hvilken Kromann Reumert har konstateret, at indberetterens forklaring på flere centrale punkter ikke stemmer overens med den videooptagelse, som foreligger fra den pågældende episode, ligesom indberetterens og et førstehåndsvidnes forklaring heller ikke harmonerer indbyrdes på centrale punkter om det passerede,” står der i advokatundersøgelsen.
Både Berlingske og Ekstra Bladet skriver, at de har talt med et vidne til episoden.
“Jeg blev meget overrasket. Men vi snakkede kort om det efterfølgende, og der var der to andre til stede, der fortalte, at det var sådan noget, hun gjorde. Det var utroligt, hvor lidt der blev gjort ved det, siger kvinden,” kan man læse i begge medier.
Frihedsbrevet har spurgt Berlingske og Ekstra Bladet, om man kan stole på kildens beskrivelse og vidnets forklaring, når en videooptagelse viser et ganske andet forløb, end hvad der beskrives både af kilden og af vidnet i de to aviser.
Frihedsbrevet har også været i kontakt med manden på videoen, men han ønsker ikke at udtale sig.
“Jeg har ikke noget at bidrage med,” siger han.
Noget, som ikke blev fortalt
Manden, der på det tidspunkt var ansat i FH, og hvis forklaring altså bliver modbevist af videooptagelsen og afvist i advokatundersøgelsen, fylder en stor del af Berlingskes artikel.
Og det viser sig, at episoden fra Folkemødet ikke er det eneste tilfælde, hvor mandens forklaring i medierne halter.
Ifølge Berlingske påvirkede episoden fra Folkemødet manden så meget, at det fik ham til at skrive anonymt til FH og fortælle, at han havde oplevet grænseoverskridende adfærd fra en med en ulige magtrelation. Han skrev ikke, at der var tale om Lizette Risgaard.
Ifølge manden henvendte en tillidsrepræsentant fra FH sig efterfølgende for at tjekke op.
“Det, syntes jeg, var underligt, fordi det var anonymt. Det var ikke meningen, at min tillidsrepræsentant skulle have fat i de oplysninger. Det burde ikke være muligt, når jeg havde skrevet anonymt,” siger manden i Berlingske.
Manden beskriver videre i Berlingske, at han endnu engang blev trukket til side af tillidsrepræsentanten, der igen spurgte manden ind til “det, han havde skrevet”.
“Der fik jeg det dårligt og fik virkelig ondt i maven. Noget, jeg troede var anonymt, var det pludselig overhovedet ikke,” sagde manden til Berlingske og fortalte, at det fik ham til at tænke, at det ikke var muligt at gøre FH opmærksom på problemerne anonymt.
“Han mistede tiltroen til, at FH kunne håndtere sagen ordentligt, og turde derfor ikke gøre mere ved det,” står der i Berlingskes artikel.
Også denne episode har advokaterne gennemgået. Og her bestrider advokaternes undersøgelse i høj grad det forløb, som Berlingske beskriver.
Den “anonyme” henvendelse til FH er sket gennem en arbejdspladsvurdering – en APV, hvor manden havde afkrydset, at han var blevet udsat for krænkende adfærd af en unavngiven leder.
Advokaterne konkluderer, at alle deltagende medarbejdere i APV-undersøgelsen forudgående var informeret om, at anonymiteten ville blive brudt, hvis medarbejderne angav at have været udsat for krænkende adfærd.
Advokaterne konkluderer ligeledes, at manden selv krydsede sin tillidsrepræsentant af som den person, som måtte kontakte ham, og som ville få hans identitet at kende.
Over for tillidsrepræsentanten fortalte manden, at han havde krydset feltet med krænkelser af ved en fejl, og at han ikke havde oplevet krænkelser. Dette fremgår således også i advokaternes undersøgelse af sagen.
Ifølge Berlingske og Ekstra Bladet blev manden i 2021 igen taget på af Lizette Risgaard til et andet arrangement. Hvilket arrangement der er tale om, uddyber aviserne ikke.
Frihedsbrevet har heller ikke kunnet finde frem til, hvilken episode der er tale om.
Vil ikke rette noget
Frihedsbrevet har forelagt de nye oplysninger for både Ekstra Bladet og Berlingske. Begge medier har også set den video, som Frihedsbrevet i dag bringer.
Både Berlingske og Ekstra Bladet fastholder deres historier, selvom videooptagelsen viser, at vidnets forklaring ikke stemmer overens med det, han sagde til medierne.
Chef for Berlingskes gravergruppe Lars Nørgaard Pedersen mener fortsat, at kilden er troværdig:
“Ja, casen fastholder forklaringen, og vidnet fastholder ligeledes, at det er sket. At hånden har været dernede. Også efter at vi har præsenteret dem for Frihedsbrevets oplysninger. Og videoen viser, at det sagtens kan have fundet sted, og at hendes arm oven i købet er i en vinkel, hvor det måske er mere end sandsynligt, at det har fundet sted. Så ja, jeg synes, det hænger fint sammen,” siger Lars Nørgaard, som dog medgiver, at der umuligt kan være tale om en berøring på bagdelen “i flere minutter”.
“Det, jeg tror, og det, jeg også tror, er det rigtige, er, at det har jo med al sandsynlighed ikke varet så længe, som casen har oplevet det. Det må du virkelig gerne få med det sidste. Det er måske det allervigtigste budskab. At alting passer godt sammen, men at der er noget med tiden, der ikke ser rigtigt ud,” siger Lars Nørgaard Pedersen.
Hvis I havde haft den video, inden I havde publiceret, havde I så skrevet “taget på i flere minutter”?
“Nej, vi havde nok fjernet de sidste tre ord. Gætter jeg på. Eller også havde vi quizzet kilden meget hårdere på udtalelsen. Vi skriver i artiklen, at det ifølge kilden varede i flere minutter, men baseret på jeres video havde det været mere præcist at skrive, at kilden oplevede det som flere minutter.”
Ser du, at Lizette Risgaard tager den har case på bagdelen?
“Ikke fast, nej.”
Lars Nørgaard Pedersen mener dog ikke, at videoen samlet set rokker ved kildens troværdighed:
“Det er mit og Berlingskes indtryk, at der er tale om en meget troværdig kilde.”
Lars Nørgaard Pedersen ønsker af hensyn til mediets aftale med kilden ikke at gå nærmere ind i den del af Frihedsbrevets artikel, som vedrører kildens fortælling om, at han synes, det var ubehageligt at blive kontaktet af en tillidsmand efter at have indberettet hændelsen i en APV-undersøgelse, selvom advokatundersøgelsen slår fast, at han selv havde krydset af, at han gerne måtte blive kontaktet af netop tillidsmanden.
“Der er nogle detaljegrader, som vi ikke skal ind i. Det skyldes den kildebeskyttelse og de oprindelige aftaler, vi har lovet kilden,” siger han.
“Og så synes jeg, at det er vigtigt at holde fast i det store billede. At vi lagde en lang række episoder og cases frem, som entydigt pegede på talrige grænseoverskridende handlinger og upassende berøringer. Og at den efterfølgende advokatundersøgelse i sin konklusion faktisk endte med at gå endnu længere end Berlingske og Ekstra Bladets afdækning og pegede på berøringer med seksuelle undertoner,” siger Lars Nørgaard.
Ekstra Bladets graverchef, Thomas Foght, forsvarer også mediets gengivelse af kildens forklaring:
“Jeg synes faktisk, at den video ret tydeligt dokumenterer, at Lizettes hånd eller arm er i en meget unaturlig position. Videoen dokumenterer sådan set ikke noget entydigt, men jeg synes jo faktisk, man ret tydeligt kan se, at hendes hænder og en arm er placeret i en meget mærkelig vinkel, og at den er på hans røv,” siger Foght, som ligesom Lars Nørgaard Pedersen erkender, at varigheden af en eventuel berøring ikke kan være “flere minutter”, som begge medier ellers skriver.
“Så kan vi altid gå ind i snakken om flere minutter. Men jeg synes, det er uomtvisteligt, at den her episode grundlæggende stemmer overens med vores historie om en upassende adfærd.”
Hvordan kan du udlede det af den video? Hvordan kan du se, at den hånd er på vedkommendes bagdel?
“Jamen det er jo rigtig nok, at videoen er filmet forfra, ikke bagfra. Man kan jo se, hvordan hun på et tidspunkt holder om ham. Lizette Risgaard er jo i hvert fald et hoved lavere end manden, og alligevel er hendes venstre arm i en vinkel nedad, og det, synes jeg, er ret tydeligt, at det stemmer overens med den forklaring, som manden har givet. At hun tog ham på røven i det moment der,” siger Thomas Foght og fortsætter:
“Vi gengiver hans oplevelse af, hvad der er sket. Det er tydeligt ud fra jeres video, at der ikke er tale om flere minutter. Men jeg synes sådan set, at det er en meget bagatelagtig diskussion. Er det et halvt minut, er det et minut, hvad er det? Det er under lavmålet at stille spørgsmålstegn ved, hvordan han har opfattet det her.”
Så du mener fortsat, at det her vidne er troværdigt?
“Ja, det synes jeg i den grad. Jeg har ingen grund til at betvivle noget som helst.”
Lizette Risgaard har ikke ønsket at udtale sig om sagen til Frihedsbrevet.
“Jeg har ingen kommentarer,” skriver hun i en sms.
Ved du noget om sagen? Så kan du kontakte os på frihedsbrevet@protonmail.com. Alle henvendelser behandles fortroligt.
Opdateret: Tidligere fremgik det af denne artikel, at omkring 50.000 demonstranter var samlet for at protestere mod afskaffelsen af Store Bededag på Christiansborg Slotsplads. Det korrekte tal er langt lavere, har en DTU-forsker siden vurderet i Berlingske. Han anslår på baggrund af billeder fra demonstrationen, da der var flest tilstede, at det korrekte tal nærmere er 5.832. FH fastholder sin vurdering af, at der var cirka 50.000, som FH baserer på en optælling over, hvor mange der var forbi i løbet af hele dagen.