Hju­le­ne på bus­sen fører os gen­nem tun­ne­lens mør­ke, op på bro­en og vide­re ud i lyset. Inden vi er helt frem­me ved dagens Palæsti­na-demon­stra­tion i Mal­mø, stik­ker fem venin­der hove­d­er­ne sam­men, tværs over midtergangen: 

“Skal vi lige styr­ke vores sprog, inden vi er frem­me?” spør­ger den ene. “Hvis der er nogen, der spør­ger, hvor­for vi gør det her”. 

“Ja,” siger en anden. “Hvor­for er det nu, vi også pro­teste­rer mod Eurovision?” 

Fem­klø­ve­ret tæn­ker sig om. De er klædt i mørkt, prak­tisk tøj og, lige­som resten af bus­sen, Palæstina-symboler. 

At sang­kon­kur­ren­cen ikke har for­budt Isra­el at del­ta­ge end­nu, er bus­sens ånde­li­ge brænd­stof, for­kla­rer den mest selvsik­re af de fem veninder: 

Som nation skal Isra­el iso­le­res fuld­stæn­dig, og der­for også fra den kul­tur­po­li­ti­ske are­na, som Euro­vi­sion er. Ellers frem­står Isra­el som et legi­timt land, lyder argu­men­tet. Euro­vi­sion ude­luk­ke­de Rusland efter inva­sio­nen af Ukrai­ne, det kan alt­så lade sig gøre at afvi­se krigs­før­en­de natio­ner, så hvor­for skal Isra­el fredes? 

Argu­men­tet er købt af resten af grup­pen. To af de andre begyn­der i ste­det at dis­ku­te­re, om der var noget om, at den isra­el­ske del­ta­gers sang skul­le være af stør­re poli­tisk karak­ter, end Euro­vi­sion til­la­der. De goog­ler og opda­ger, at san­gens titel, “Octo­ber Rain,” og dens oprin­de­li­ge lyrik blev kræ­vet ændret, for­di bud­ska­bet indi­rek­te kom­men­te­re­de Hamas’ ter­r­or­an­greb på Isra­el den 7. okto­ber. Nu hed­der san­gen “Hur­ri­ca­ne” og efter­la­der stør­re rum til fortolkning. 

Dog ikke iføl­ge de fem veninder. 

“Ej okay,” siger den ene, da hun har fun­det sang­tek­sten på sin tele­fon: “Er det sta­dig bare én lang meta­for eller hvad?” 

Venin­der­ne lader tele­fo­nen gå på run­de og gri­ner af san­gens sym­bo­lik; den er for tyk. 

Hvor­dan de pro-palæsti­nen­si­ske demon­stran­ter selv kom­mu­ni­ke­rer, er i mel­lem­ti­den Fri­heds­bre­vets begrun­del­se for at sni­ge sig ombord på bussen. 

I måneds­vis har Palæsti­na-flag, tørklæ­der og ban­ne­re domi­ne­ret gader­ne i lan­dets stør­ste byer, båret af en smal, men kon­si­stent og sta­dig vok­sen­de for­sam­ling, for hvem “ret­fær­dig­hed for Palæsti­na” og et inter­na­tio­nalt “boy­kot af Isra­el” er det vig­tig­ste i verden. 

Så vig­tig, at palæsti­nen­ser­nes fred og fri­hed til­sy­ne­la­den­de trum­fer alt andet – og bør gøre det for alle andre også. 

Ukrai­ne­kri­gen, kli­ma­kamp, lige­stil­lings­po­li­tik, LGBT+-rettigheder, diplo­ma­ti og aka­de­misk fri­hed. Og, selv­føl­ge­lig, det isra­el­ske folk. 

Et inter­es­sant ratio­na­le af man­ge årsa­ger – ikke mindst for­di det omfav­nes af den pro­g­res­si­ve, inter­sek­tio­nel­le del af den dan­ske ven­stre­fløj, fra hvil­ken majo­ri­te­ten af palæsti­na-akti­vi­ster­ne udsprin­ger. “Ingen er frie, før alle er frie,” lyder deres typi­ske man­tra, som i åre­vis har været anvendt af alt fra kli­maak­ti­vi­ster til mino­ri­tets­for­kæm­pe­re – og nu pro-palæsti­nen­se­re. Pro­ble­mer­ne er for­bund­ne, vi skal for­stå dem i en kom­pleks sam­men­hæng, det kræ­ver tål­mo­dig­hed og gen­si­dig solidaritet. 

Men som Palæsti­na-demon­stra­tio­ner­ne er vok­set i omfang og styr­ke, er det, som om man­tra­et har fået sit eget hie­rar­ki: Først skal Palæsti­na være frit, resten kan vi dis­ku­te­re på den anden side. 

At det er til­fæl­det, viser tre begi­ven­he­der fra den for­gang­ne uge, som jeg i embeds med­før har del­ta­get i for at bli­ve klo­ge­re på bevæ­gel­sens selvopfattelse: 

Først søn­da­gens demon­stra­tio­ner “i anled­ning af Dan­marks Befri­el­se” den 5. maj, hvor den dan­ske mod­stand­s­kamp mod nazi­ster­ne blev taget til ind­tægt for at gå “med i ånden”. En lig­nen­de her­sker­tek­nik udspil­le­de sig dagen efter, til man­da­gens aktion på Køben­havns Uni­ver­si­tets sam­funds­vi­den­ska­be­li­ge cam­pus, hvor en stør­re sam­ling af nuvæ­ren­de og tid­li­ge­re stu­de­ren­de ved mid­dags­tid tog ejer­skab over en græs­plæ­ne ved at slå to snes tel­te op. Her har de tænkt sig at bli­ve lig­gen­de, til uni­ver­si­te­tet “tager ansvar i den­ne sag, hvor det ikke er muligt at for­hol­de sig apo­li­tisk,” som det lød i en pres­se­med­del­el­se fra Stu­de­ren­de mod Besættelsen. 

Palæsti­nas fri­hed trum­fer uni­ver­si­te­tets. Sam­me gør sig gæl­den­de for san­ge­r­in­den SABA, årets dan­ske repræ­sen­tant ved Euro­vi­sion i Mal­mø, som optræ­der ved semi­fi­na­len sam­me aften – ugens tred­je Gaza-begivenhed. 

Trods ind­le­den­de tøven har SABA valgt at del­ta­ge i sang­kon­kur­ren­cen. En beslut­ning, hun begrun­der med alt muligt andet end en stil­ling­ta­gen til Gaza-kri­gen, men som af kri­ti­ke­re ankla­ges for at være net­op det: Ved ikke at boy­kot­te Euro­vi­sion, gøres SABA medansvar­lig for “Isra­els krigs­for­bry­del­ser,” som der står i et åbent brev til sangerinden. 

Bre­vet er delt på Ins­ta­gram-pro­fi­len @stopannekteringen, der til­hø­rer bus­tu­rens med­ar­ran­gør, nem­lig Inter­na­tio­nal Forums Palæsti­na­grup­pe. SABA har ellers udtrykt sym­pa­ti med demon­stra­tio­ner­ne og med kra­vet om våben­hvi­le i Gaza; hun har for nylig fået tato­ve­ret en freds­due på armen. 

SABA har des­u­den ratio­na­li­se­ret sin beslut­ning om at del­ta­ge alli­ge­vel med, at hen­des iden­ti­tet sik­rer en vis mang­fol­dig­hed i showet, som ellers vil være fra­væ­ren­de; at hun er dan­sker adop­te­ret fra Etio­pi­en, at hun er que­er og at hun åbent deler sin erfa­ring med psy­ki­ske udfor­drin­ger. Men det er langt fra nok; der er “ingen und­skyld­ning for ikke at tage ansvar”. Bre­vet bru­ger SABAs iden­ti­tet imod hen­de – “net­op” for­di hun er, hvem hun er, bør hun “næg­te at del­ta­ge i en fol­ke­fest side om side med en stat, der begår fol­ked­rab” af palæsti­nen­ser­ne, “der er ofre for racis­mens yder­ste konsekvens”. 

SABA blev taget i for­svar af den dan­ske, prisvin­den­de og oftest iltre dig­ter Ami­na Elmi. “I skal lade SABA være i fred,” skrev hun som kom­men­tar til bre­vet. “Det her offent­li­ge pres og udskam­ning er over grænsen”. 

Man ved, at kri­tik­ken er kras, når Ami­na Elmi beder folk om at fal­de ned. 

De hår­de ord føl­tes da også, for­tal­te SABA selv i TV 2‑podcasten Dato tid­li­ge­re på ugen, som om hun i Isra­el-Palæsti­na-kon­flik­ten “beken­der kulør ale­ne ved at del­ta­ge,” og som om “at alt andet, jeg har bidra­get til, eller den måde, jeg har støt­tet på, ikke eksi­ste­rer. Som om det ikke kan eksi­ste­re sam­men med min deltagelse”. 

Gaza trum­fer igen. Hver­ken insti­tu­tio­ner eller kunst­ne­re kan til­sy­ne­la­den­de und­si­ge sig fra at alli­e­re sig, hver­ken neut­ra­li­tet, tavs­hed eller nuan­cer aner­ken­des som andet end et medansvar i det, de kon­se­kvent beteg­ner som “et fol­ke­mord”. Hvor­for er det sådan?

Lige nu: Spar 50% den første måned

Kom i gang med det samme for bare 49,50 kr. og få en hel måned med uafhængig journalistik.

Normalpris: 99 kr./md.

Bestil nu

Allerede medlem?
Tilbuddet gælder i en begrænset periode. Mindstepris: 49,50 kr. Abonnementet fornyes til 99 kr./md. og fornyes automatisk, indtil det opsiges. Ingen minimumsbinding. Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke har været abonnent de sidste seks måneder.
Log ind, som du plejer

Du har tidligere oprettet dig som bruger med denne e-mail:

Indtast din adgangskode for at logge ind. Er dette ikke din e-mail, eller ønsker du at logge ind på en anden bruger, klik her.

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Mistet din adgangskode? Nulstil her.

Opret adgangskode

Din e-mail:

Adgangskoden skal indeholde mindst 8 tegn.

Opret adgangskode

Du skal oprette en adgangskode nu

Din e-mail:

Vi har registreret dit abonnement, men du mangler en adgangskode. For at logge ind på Frihedsbrevet.dk og i Frihedsbrevets app skal du oprette en adgangskode.

Vi har sendt et link til ovenstående e-mailadresse, hvor du kan oprette din nye adgangskode.

Velkommen til Frihedsbrevet

Du har nu adgang til alle artikler, nyhedsbreve og podcast. Kom godt i gang ved at vælge dine nyhedsbreve nu.

Log ind

Du skal være logget ind for at kunne læse og lytte til Frihedsbrevet.

[ree_login_form]