Karma-milliardæren Christian Stadil sagde, han var færdig med at handle med Rusland – Dokumenter fortæller en anden historie

Det korte af det lange
Christian Stadil hyldede Ukraine og proklamerede, at hans selskaber var færdige med at lave forretning i Rusland.
Men tolddokumenter, som Frihedsbrevet har gennemgået, viser, at flere af Stadils selskaber solgte og fragtede varer til Rusland mange måneder efter Ruslands invasion af Ukraine.
Ifølge Christian Stadil selv er det svært og dyrt at trække sig fra Rusland fra den ene dag til den anden.
Hele historien
Milliardæren Christian Stadil kom sidste år i modvind, da det kom frem, hvordan flere virksomheder i Stadil-familiens konglomerat Thornico handlede og opererede i Rusland på trods af krigen i Ukraine.
I første omgang nægtede den buddhistisk-inspirerede direktør at lukke ned for sine forretninger i Rusland, men efter flere skriverier i pressen erklærede Christian Stadil, at Rusland var et overstået kapitel.
Thornico-virksomhederne Lactosan og Sanovo, der laver henholdsvis ostepulver og maskineri til æggeindustrien, havde begge lukket ned for sine aktiviter i Rusland, sagde Stadil til B.T. i april sidste år og uddybede forklaringen:
“Det er noget, vi bruger tid på i virksomhederne i forhold til at navigere i, hvilke forholdsregler vi skal tage i forhold til alt fra donationer, samarbejde og indsamling med ngo’er til hjælp til ukrainske medarbejdere og flygtninge.”
Og da Christian Stadil i juni sidste år kunne fremvise en tocifret milliardomsætning i konglomeratet, blev spørgsmålet om forretning i Rusland affejet med et handlekraftigt budskab.
“Vi stoppede inden for de første par uger af krigen alt samhandel og aktivitet i Rusland med undtagelse af Hartmann. Vi lukkede salgskontorer ned, lukkede websites ned, og vi stoppede import og eksport i Rusland i fem ud af de seks vertikaler i løbet af de første par uger (fem ud af seks virksomhedsområder, red.),” sagde Christian Stadil til Fyens Stiftstidende, hvor han henviste til emballagefabrikken Brdr. Hartmann, som også indgår i Thornico, som har en fabrik i Rusland, der fortsat er til salg.
Men flere af Stadils selskaber fortsatte med at sende varer til Rusland, mange måneder efter rigmanden havde sagt, at det var slut.
Det kan Frihedsbrevet afsløre efter at have gennemgået tolddokumenter, der viser, at varer fra Stadils selskaber blev modtaget i Rusland henover sommeren 2022. Helt frem til oktober og november 2022 kom der varer ind fra Stadils selskaber, altså knap syv måneder efter at de første russiske kampvogne rullede ind i Ukraine den 24. februar 2022.
Det står i skærende kontrast til Christian Stadils udtalelser om, at der var sat en stopper for aktiviteterne i Rusland – og at Stadil er fortsat med at tjene penge på at handle med den krigsførende nation flugter heller ikke ligefrem med hans selvopfundne buddhistisk-inspirerede forretningsfilosofi “company karma”, som han er blevet kendt på; en ekstrem version af corporate social responsibility, som har mottoet “klare sig godt ved at gøre noget godt”.
Derfor vækker den fortsatte handel med Rusland også stor overraskelse hos Jacob Dahl Rendtorff, der er professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet.
“Hvis du ser company karma som CSR på steroider, som Stadil siger, så hænger det slet ikke sammen,” siger han og uddyber:
“Hvis man tager company karma og CSR alvorligt, så kan det ikke hænge sammen med at fortsætte i Rusland. Det er fuldstændig klart,” lyder kritikken fra Jacob Dahl Rendtorff.
Solgte maskiner og udstyr til Rusland
Frihedsbrevet har gennemgået tusindvis af russiske tolddokumenter, hvor flere af Stadils selskaber figurerer.
En af virksomhederne er Sanovo, der er et af seks forretningsområder i Thornico og ifølge Thornicos hjemmeside er verdensledende i procesløsninger til æggeindustrien
Tolddokumenterne viser, at Sanovo i en lind strøm er fortsat med at eksportere varer for adskillige tons til Rusland.
Der er ankommet forsendelser i februar, juni, september, oktober, november i 2022. Og det er både sket fra Sanovo i Danmark, Holland og Uruguay, mens Christian Stadil altså har påstået det modsatte.
I juni ankom to forsendelser direkte fra Sanovo i Danmark til den russiske distributør Sanovo Technology Vostok. Den 13. juni 2022 ankom et specialdesignet filter med en vægt på 300 kilo til Rusland, og den 23. juni samme år modtog den russiske distributør en æggevaskemaskine på 1,3 tons fra Danmark.
Forsendelserne til selskabet i Rusland stoppede ikke der. I juli 2022 ankom en æggepakningsmaskine med en vægt på 16,9 tons fra Sanovo i Holland til Sanovo i Rusland.
Det russiske selskab modtog også en række varer fra Holland i september.
Den 7. november 2022 modtog den russiske distributør endnu en forsendelse. Med ombord var en gammel æggesorteringsmaskine fra 2012, der vejede 10,088 tons, og som blev sendt fra Danmark til den russiske distributør.
Men Sanovo er ikke det eneste af Stadils selskaber, som er fortsat med at sende varer til Rusland, selvom den karismatiske erhvervsmand har proklameret et fuldtonet eksportstop.
Lactosan, der producerer og sælger ostepulver, har gjort det samme.
Tolddokumenterne viser, at Lactosan i Rusland, som fortsat er aktivt, den 24. oktober modtog en sending produkter, der blandt andet indeholdt ostepulver med en vægt på rundt regnet 18 tons fra Lactosan i Uruguay.
Stadil: Det koster millioner
Afsløringen kommer, efter at Frihedsbrevet i sidste uge kunne beskrive, hvordan flere danske virksomheder er fortsat med at handle med Rusland.
Vi har gennemgået 16.000 tolddokumenter på varer, som er blevet sendt fra Danmark til Rusland, efter krigen i Ukraine brød ud den 24. februar 2022.
Dokumenterne afslører, at vareeksporten fra Danmark til Rusland for en række store virksomheder i Danmark er fortsat i stor stil, siden krigen i Ukraine brød ud.
Og herunder altså flere af Christian Stadils virksomheder.
Selvom materialet dokumenterer, at flere af Christian Stadils selskaber er fortsat med at handle med Rusland og transportere varer dertil, efter Stadils udmeldinger om det modsatte, så mener milliardæren ikke, at han har et forklaringsproblem. I et længere mailsvar lyder hans forsvar således:
“Overordnet kan du sige at fra man beslutter at lukke ned til der er helt lukket ned så går der nogle måneder. Forestil at I skulle lukke FB (Frihedsbrevet, red.) ned; folk skal afskediges, interviews skal færdigskrives og leveres, reklameaftaler afvikles mm,” skriver Stadil i mailsvaret, som Frihedsbrevet bringer uredigeret.
“Da vi meldte ud at vi afbrød forretningerne i Rusland så meldte vi samtidig ud at der for nogle ordres vedkommende var forbundet afviklingstid dvs ordrer på søen, ordrer optaget før krigen som vi var juridisk forpligtede til at levere mm. Ydermere var der ingen sanktionsbrud på tidspunktet for de sidste leveringer; så havde vi ikke leveret. Vi har afviklet alle Thornicos salg- og servicekontorer i Rusland og sat vores emballagefabrik til salg. Juridiske forpligtelser til leverancer er endvidere afviklet,” skriver erhvervsmanden om det overordnede billede.
Selvom karmamilliardæren ikke efterlod nogen tvivl om, at det var slut med Rusland sidste år – så understreger han i dag, at der er nuancer.
“Kan generelt tilføje at ovennævnte nedlukninger ikke er noget man lige gør og ydermere koster det flere million dkr hver måned. Til eksempel har Sanovos spidskonkurrent i et globalt duopol valgt at opretholde salget i Rusland, noget de endda reklamerer med; at de fortsat hjælper de russiske landmænd i modsætning til Sanovo,” skriver Stadil, som desuden fortæller, at Lactosan fortsat har et selskab i Rusland.
“Lactosans spidskonkurrent er ligeledes aktiv i Rusland. Bare så du får nuancerne med. Apropos Lactosan og for god ordens skyld kan skrives at vi stadig har et aktivt selskab; Lactosan Russia Ltd som ikke er likvideret og hvor vi stadig udbetaler løn til medarbejderne. Der er dog ingen aktivitet i selskabet. Skulle vi likvidere det ville de penge der er i selskabet med stor sandsynlighed gå til krigsmaskinen. Når pengekassen er tom afvikles selskabet, som alle de andre.”
Du sagde, at I var lukket ned – men I har både i juni, september og november (2022, red.) fragtet maskiner ind. Hvordan hænger det sammen?
“Som beskrevet før så havde vi ordrer optaget før krigen som vi var juridisk forpligtede til at levere,” siger Christian Stadil, som tror, at krigen har forlænget toldbehandlingstiden.
Christian Stadil er også blevet præsenteret for professor Jacob Dahl Rendtorffs kritik af ham og company karma-filosofien – den har han ikke ønsket at svare på.
Samlede ind til Ukraine
Christian Stadil har gjort karriere ud af sin såkaldte karmafilosofi, der i sin enkelthed går ud på at “klare sig godt ved at gøre noget godt”. Men Frihedsbrevet har den seneste tid kunnet afdække, hvordan Christian Stadil har svært ved at leve op til sine egne principper.
Flere tidligere medarbejdere i det milliardstore konglomerat kan ikke genkende Christian Stadils karmaprincipper, og en ph.d.-studerende, der undersøgte netop karmafilosofien i Hummel, blev fyret.
Og noget tyder på, at Christian Stadil, der er blevet kendt for sin velgørende tilgang til forretninger, har glemt sin egen filosofi, når det kommer til Rusland.
Kort tid efter krigen brød ud i Ukraine i februar sidste år, var Christian Stadil hurtig til at stable velgørende formål på benene for netop Ukraine. Ifølge hans Facebook-profil ville han donere tøj og sko til ukrainske flygtninge, producere 10.000 ukrainske flag og købe støttetrøjer til børn på flugt fra det krigshærgede land.
På sociale medier erklærede Christian Stadil stor sympati for Ukraine. Men indsatsen omkring Ukraine er ikke nævnt med et eneste ord i den såkaldte “company karma-rapport” for Stadil-familiens selskab Thornico. Samtidig viser dokumenter, at flere af Stadils selskaber er fortsat med at fragte til Rusland.
Men selvom Stadil altså havde travlt med at høste likes på de sociale medier, så fortsatte hans virksomheder med at handle med Rusland, viser tolddokumenterne.
Rusland ikke nævnt med et ord i karma-rapport
Hvert år udgiver Thornico en såkaldt “karmarapport”, hvor Thornico blandt andet bryster sig af sine velgørende formål.
Selvom Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar var den altoverskyggende geopolitiske begivenhed i 2022, så er der ikke gjort meget plads til krigen i den 73 sider lange rapport om Thornicos company karma i 2022.
Hverken Ruslands invasion eller hjælpen til Ukraine er nævnt med et eneste ord. Der er heller ikke nævnt meget om Thornicos aktiviteter i Rusland, som begrænser sig til en oplistning af, at Brdr. Hartmann har en aktiv fabrik.
Frihedsbrevet har spurgt Christian Stadil, hvordan det hænger sammen – men det har han ikke ønsket at svare på.
Hvis du ved noget, kan du fortroligt kontakte Frihedsbrevets journalister på mathias@frihedsbrevet.dk eller Frihedsbrevet@protonmail.com.